به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری دانشجو ؛ "ابراهیم متقی" در نشست دیپلماسی هسته ای که در تالار شهید بهشتی دانشگاه علامه طباطبایی در حال برگزاری است از برگزاری این همایش پس از پایان یافتن دور جدید مذاکرات ابراز ناراحتی کرد و گفت: انجام علوم سیاسی کنفرانس ها را در زمان نیاز برگزار نمی کند در فرهنگ ایرانی بحث نوش دارو بعد از مرگ سهراب همواره وجود داشته و من معتقدم که ای کاش این کنفرانس قبل از مذاکرات وین بود تا اگر گوش شنوایی بود حرف های دردمندانه ما را می شنید.
وی مبحث سیاست بین الملل را مبحث قدرت دانست و افزود: مذاکره ابزار باز تعریف معادله قدرت است و ما در شرایطی مذاکره را آغاز کردیم که تعجیل صد روزه داشتیم مقامات رسمی کشور و مقامات عالیه اجرایی بحث شان این بود که امنیت ثبات اقتصادی در کشور ایجاد کنند و مبنای تفکر این بود که ثبات اقتصادی صرفا از طریق مذاکرات هسته ای انجام خواهد شد.
وی افزود: به عبارت دیگر دولت مبنای اصلی سیاست خارجی را دیپلماسی هسته ای قرار داده و مبنای دیپلماسی هسته ای را مذاکرات برای از بین بردن تحریم ها کرده است و بر این مبناست که اگر تحریم ها برداشته شود امکان تعمیر مشکلات اقتصادی کشور وجود دارد.
استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران فضای فرسایشی مذاکرات را ناشی از مشکلات ساختار اقتصادی ایران دانست و افزود: دلیل این فضای فرسایشی و منفی به خاطر مشکلات ساختار اقتصادی ایران در سال 91 و 92 بود ادراک ما نسبت به سیگنال های بین المللی ایدئالیستی است زمانی که تحریم ها ماهیت اقتصادی پیدا کرد ما تاریخ تحریم ها را در سیاست بین الملل رصد نکردیم اما من معتقدم تحریم بخشی از سیاست بین المللی اجبار است.
وی مذاکرات و نتیجه آن را در چارچوب سیاست بین المللی اجبار دانست و گفت: مشکلات اقتصادی وضع را به گونه ای رساند که حتی رئیس جمهور قبلی که مخالف انعطاف با مسئله هسته ای بودو قطع نامه ها را کاغذ پاره می دانست وارد دیپلماسی پنهان شد آغاز این دیپلماسی پنهان در مسقط بود همان فرآیندی که در فضای میانجی گری ما چند ماه گذشته شاهد آن بودیم آمریکایی ها معتقد بودند ایران دروضعیت تغییر قرار دارد و می دانستند دولت آینده هر کس که باشد مذاکرات را در فضایی کاملا متفاوت انجام خواهد داد انتخاب یک رویکرد جدید و فردی متفاوت با رویکرد قدیم که حتی دیدگاه های انتقادی نسبت به تیم مذاکره کننده قبلی داشته باشد طبیعی بود.
وی در خصوص شرایط سیاسی و اجتماعی ایران در زمان انتخابات گفت: جامعه هنوز در دغدغه های سیاسی دولت قبل بود و در انتخابات بین اصولگرایان اختلاف وجود داشت و هیچ کدام به نفع دیگری از گردونه رقابت حذف نمی شدند در چنین شرایطی مذاکرات نیویورک آغاز شدو حتی دولت های غربی و آمریکا به این موضوع اشاره کردند که دیدگاه ما نسبت به شما تغییر کرده و ما تلاش می کنیم که خودمان را بازتعریف کنیم.
متقی ذهنیت تیم دیپلماتیک و رئیس جمهور را پایان دادن تحریم ها دانست و گفت: این ذهنیت دولت جدید و تیم مذاکرات است اما اجرای آن به این بستگی دارد که روند مذاکرات را چگونه در پیش بگیرند در مذاکراتی که در دولت قبل انجام می شد هر دو طرف مذاکره حرف های خود را می زدند و به نتیجه نمی رسیدند و هیچ کس تلاش نمی کرد حرف دیگری را بفهمد.
وی با طرح این پرسش که چرا مذاکرات 24 نوامبر 2014 به نتیجه نرسید ادامه داد و افزود: ریشه عدم دستیابی به نتیجه در مذاکرات را باید در قالب طرح اقدام مشترک دانست طرح که خیلی شتاب زده تهیه شد و عده ای از دیپلمات ها که در فضای حاشیه ای قرار داشتند بدون توجه به قالب های بین المللی و کنوانسیون های بین الملل و توجه به واقعیت های هسته ای ایران مذاکراتی را انجام دادند و موافقت هایی شد که نتیجه آن تهی شدن ظرفیت راهبردی ما باشد.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: این تهی شدن به واسطه موافقت ما در تبدیل دکزا فلوراید اورانیوم و اکسید اورانیوم بود از نظر کری چون ظرفیت راهبردی ایران تهی شده جهان امن تر شده است. در مذاکراتی که فقط گروه معدودی دیپلمات حضور داشته نتیجه طرح اقدام مشترکی شد که نه تنها تحریم ها برداشته شد و نه برداشته خواهد شد.
وی به دیپلماسی اجبار از طرف آمریکا تاکید کرد و گفت: آمریکا در مرحله اول ذخایر هسته ای ایران را تهی کرد پیشنهاد من این بود که بین از بین رفتن تحریم ها و بازگشت پول های ایران با روند اکسیدشدن دکزا فلوراید یک توازن زمانی وجود داشته باشد.
متقی با اشاره به اینکه از اهداف آمریکا از بین بردن ابزارهای صنعتی ایران برای تولید دکزا فلوراید اورانیوم است گفت: براساس موافقت های 24 نوامبر 2014 قرار بر این شد که ما به نسل پنجم سانتریفیوژها گاز تزریق نکنیم این مسائل نشان می دهد که در مرحله اول ذخایر راهبردی برای آمریکا مورد توجه بود و حالا که به این مقصود رسیده باید برای موضوعات دیگر مانند سانتریفیوژها چانه زنی کنیم. از طرفی کاهش قیمت نفت و از طرفی عدم برداشتن تحریم ها در طی هفت ماه آینده در انتظار ماست.
این استاد دانشگاه به تشریح مرحله سوم در ارتباط با استراتژی هسته ای ایران پرداخت و گفت: خدشه دار کردن حقوق هسته ای ایران و غنی سازی به گونه ای که ازمسائل هسته ای هیچ سودی برای ایران وجود نداشته باشد از دیگر اهداف آمریکا است. آنها می خواهند موضوع هسته ای را به موضوع نظامی تسری بدهند.
متقی در پایان خاطر نشان کرد: دیپلماسی را قدرت پشتوانه است و اگر کشوری ابزارهای قدرت را از دست بدهد در یک دومینو قرار دارد دومینوی کاهش قابلیت هسته ای ایران از نوامبر 2013 آغاز شده و این فرآیند ادامه دارد.