به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری دانشجو ؛ ظهر امروز اختتامیه اجلاس دو روزه جهان عاری از خشونت با سخنرانی محمدجواد ظریف در محل دفتر مطالعات وزارت خارجه برگزار شد.
وزیر امورخارجه در ابتدا از مجموعه نظریات و راهکارهایی که در این اجلاس مطرح شد یک رابطه معنادار بین پدیده خشونت و روابط بینالملل بطور عام و سیاست خارجی به طور خاص ارائه داد.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشور در بیان نکته اول با اشاره به اینکه خشونت و افراط پدیدهای چند وجهی، چند سطحی و چند علتی است اظهار داشت: همانگونه که تقلیلگرایی در فهم خشونت گمراه کننده است، به همان اندازه تقلیلگرایی در مقابله با این پدیده هم گمراه کننده است.
وی در بیان نکته دوم جدید نبودن خشونت را عنوان و تصریح کرد: خشونت جدید نیست و به اشکال مختلف در زندگی بشر وجود داشته است.
ظریف تأکید کرد: آنچه جدید است قالبهای جدیدی است که ایدئولوژی و تکنولوژی را بهم پیوند زده و از این طریق به تعبیر قرآن اقدام به نابودی نسل و حرث کرده است.
وزیرامورخارجه نکته سوم را سوء استفاده از تبدیل افراط و خشونت برای جوانان به آرمان عنوان کرد و گفت: افراط و خشونت برای عدهای به ویژه جوانان در اقصی نقاط جهان به یک آرمان و اعتقاد عمیق تبدیل شده، و به طور همزمان به صورت ابزار و وسیله برای پیشبرد اهداف فردی و جناحی توسط بازیگران سیاسی مخصوصا در منطقهای که ما در آن زندگی میکنیم مورد استفاده قرار میگیرد.
وی ادامه داد: اگر نکات فوق را در نظر بگیریم برای تبیین چگونگی رابطه بین افراط و خشونت در روابط بینالمللی سیاست خارجی سه گزاره، قابل شرح طرح و بسط است.
ظریف در شرح این سه گزاره ابتدا از افراط و خشونت نام برد و بیان داشت: افراط و خشونت و روابط بینالمللی کنونی حتما یک "ضروت" محکوم و غیرقابل اجتناب نیست، بلکه صرفا نتیجه "نگرشها" و"سیاستهای" نادرست است، به عبارت دیگر خشونت و افراط کنونی در منطقه و جهان فرآیند عوامل "ذهنی" و عوامل "عملی" است.
ظریف گزاره دوم را عارضی بودن خشونت در منطقه ما عنوان و تصریح کرد: هیچ منطقهای مانند منطقه ما یعنی شمال آفریقا و غرب آسیا در چند دهه گذشته هدف افراط و خشونت نبوده است، اما تجمیع و تمرکز خشونت و افراط در این منطقه، "پدیدهای ذاتی و ساختاری" نیست، بلکه عارضی است و قابل کنترل مدیریت و ریشهکنی است.
وزیر امورخارجه گزاره سوم را به وظیفه اعضای جامعه بینالمللی به طور عام و بازیگران منطقه اختصاص داد و افزود: مقابله با افراط و خشونت از طریق شناسایی آن به عنوان عامل اصلی تهدید "صلح"، "آرامش و ثبات" است چنین مبارزهای نیازمند درک دقیق از گوشهها و عوامل شکل دهنده این پدیده خطرناک و تحول در ذهنیتها درخصوص چگونگی آن و دگرگونی در سیاستگذاری است.
ظریف با بیان اینکه افراط و خشونت در روابط بینالملل در خلاء اتفاق نمیافتد تأکید کرد: این اتفاق نتیجه فعل و انفعالات گوناگون برگرفته از ریشههای مختلف است و ریشهها به دو دسته ذهنی و عینی تقسیم میشوند.