به گزارش خبرنگار سیاست خارجی «خبرگزاری دانشجو» ؛ سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در خصوص تاثیر تحرکات عربستان بر بازار نفت گفت: اینکه اراده یک کشور باعث تاثیر بر قیمت نفت شده باشد اغراق است.
«مرضیه افخم» در نشست مطبوعاتی خود در وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در خصوص تاثیر تحرکات عربستان بر بازار نفت و همچنین اخبار منتشر شده درباره نامه ایران به عربستان اظهار داشت: چنین نامهای در میان نبوده و آخرین نامهای که بین 2 کشور مبادله شده، نامه وزیر خارجه کشورمان به همه همتایان در جهان بجز رژیم صهیونیستی بوده و پاسخی را هم مقامات عربستانی داشتند و چیزی فراتر از آن نبوده است.
وی در خصوص بحث کاهش قیمت جهانی نفت نیز گفت: در این خصوص گمانه زنیها در سطح ایران، منطقه و جهان پیرامون بازار نفت و تاثیرات آن بر روندهای اقتصادی و مبادلات تجاری و حوزههای سیاسی فراوان بوده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه بازار نفت در دورههای مختلف شاهد چنین نوساناتی بوده و این اولین بار نیست که در تاریخ اوپک و سایر کشورهای تولید کننده موضوع کاهش قیمت نفت رخ میدهد، اظهار داشت: شاید این بار همزمانی آن با تحولات بینالمللی و منطقهای گمانهزنیها در خصوص تاثیر تصمیمات سیاسی بر این روند را بیشتر کرده است.
«افخم» ادامه داد: اینکه آیا میشد بهتر از این تصمیم گرفت، صاحبنظران معتقدند که میشد بهتر از این بر روند کاهش قیمتها تاثیر بگذارند، اما اینکه بگوییم صرفاً یک کشور چنین ارادهای داشته و اراده یک کشور باعث شده که چنین آثاری بر بازار جهانی نفت رخ دهد، اغراق است و مجموعه این عوامل را باید با هم دید. در این خصوص چیزی به صورت رسمی و مستند که ملاک دقیق ما باشد در اختیار نداریم.
وی در رابطه با مناسبات سیاسی با عربستان تاکید کرد: در حال حاضر برنامهای به صورت رسمی برای برقراری رابطه با عربستان نداریم اما مناسبات سیاسی در سفارتخانهها در هر دو کشور برقرار است و گفتگوهایی در موضوعات مختلفی صورت میگیرد البته برای برقراری رابطه در سطحهای بالاتر نیازمند زمان و شرایط مناسب است.
* آمریکا «اصل حسن نیت» را محترم نشمرده است
سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به تحریم های جدید آمریکا علیه ایران گفت: این اقدام خلاف تعهدات آمریکا بر اساس برنامه اقدام مشترک ژنو است.
وی اظهار داشت: در شرایطی که مذاکرات میان ایران و اعضای 1+5 برای رسیدن به توافق جامع در جریان است چنین حرکتی نقض صریح «اصل حسن نیت» است و اهداف دولت آمریکا در مذاکرات را زیر سوال می برد.
«افخم» با بیان این که این اقدام ماهیت کاملا سیاسی و تبلیغاتی دارد، تصریح کرد: ما معتقدیم این اقدام با توجه به شرایط سیاسی داخلی آمریکا اتخاذ شده است.
* تحریمها یک ابزار ناکارآمد و غیرمشروع و غیرسازنده است
وی تاکید کرد: این گونه اقدامات هیچگونه تاثیری بر اراده دولت ایران در قبال اجرای وظایف حاکمیتی خود در برابر ملت ایران ندارد و ما به تلاش های خود برای تامین و تهیه تمام نیازهای صنعتی و تجاری کشور با بهره گیری از تمامی روش ها و امکانات ادامه خواهیم داد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی خاطرنشان کرد: ما خود را ملتزم به تحریم های غیرعادلانه ای که علیه منافع قانونی و مشروع ملت ایران وضع شده است نمی دانیم.
«افخم» افزود: این تصمیم آمریکا هیچ تاثیری بر روابط اقتصادی و تجاری ایران با دیگر کشورها ندارد ؛ تحریم ابزاری ناکارآمد و غیر مشروع است که تنها شرایط را پیچیدهتر میکند.
* 85 ایرانی در زندان های آمریکا به سر میبرند
«افخم» در پاسخ به سووالی درباره درخواست آمریکا برای تبادل زندانیان ایرانی با «امیر میرزایی حکمتی» زندانی ایرانی-آمریکایی نیز گفت: چنین درخواست رسمی به دست ما نرسیده و مقامات آمریکایی هم در اظهارنظرها این موضوع را تایید کردهاند.
وی افزود: دولت ایران به زندانی شدن اتباع خود در دیگر کشورها حساس است و حدود 15 ایرانی در موضوع تحریم در زندان های آمریکا هستند و 70 شهروند نیز به جرم های مختلف در این کشور زندانی اند.
سخنگوی وزارت خارجه اضافه کرد: زندانیان ایرانی تحت شرایط غیرانسانی، به بهانه های واهی و بر اساس دلایل نامشروع زندانی شده اند و آزادی و بازگرداندن آنها به کشور در دستور کار دولت و به طور ویژه وزارت خارجه است.
وی تصریح کرد: گفت و گوهایی حتی در حاشیه مذاکرات هستهای بین هیاتهای ایرانی و آمریکایی در رابطه با آزادی زندانیان انجام شده است اما نه به این شکل که دستور کاری برای مذاکرات بوده باشد.
افخم تاکید کرد که موضوع و اتهام ایرانیهایی که در زندان های آمریکا هستند، واهی است و امیدواریم راه حلی برای حل مشکل اتباع ایرانی در زندانهای آمریکا پیدا شود و بتوانند به کشور بازگردند.
وی در پاسخ به سئوال دیگری درباره وجود قرارداد تبادل زندانی بین ایران و آمریکا نیز گفت: چنین قراردادی بین دو طرف وجود ندارد.
* روابط ایران و حماس در مسیر خوبی قرار دارد
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: روابط ایران و حماس در مسیر خوبی قرار دارد و گفتگوهایی بین ما و آنها برقرار است.
«افخم» اظهار داشت: گمانهزنیهایی برای حضور «خالد مشعل» در ایران داشتهایم اما زمان دقیق و برنامهای مشخص برای این سفر وجود ندارد.
وی در رابطه با سفر مقام فرانسوی مدیر کل خاورمیانه وزارت خارجه فرانسه گفت: این مقام فرانسوی سفری به تهران داشته و گفتگوهایی بین ایران و فرانسه در یک و نیم سال گذشته برقرار بوده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی اخبار مطرح شده مبنی بر انتقال دفتر سیاسی حماس از قطر به تهران را رد کرد و گفت: چنین برنامهای در دستور کار نیست.
* حاکمیت و انتخاب مردم سوریه باید محترم شمرده شود
«افخم» با تاکید براینکه از ابتدای بحران سوریه قریب به 4 سال پیش همواره ایران موضع خود را مبنی بر حل بحران از طریق راه حل سیاسی عنوان کرده است گفت: ایران از هر طرحی در چارچوب راه حل سیاسی برای به پایان رساندن بحران سوریه با جایگاه محوری مردم سوریه حمایت خواهد کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: ایران رایزنیهایی با روسها انجام داده تا اولین گامها در این خصوص برداشته شود البته باید حاکمیت و انتخاب مردم سوریه محترم شمرده شود.
* امیدوارم سال جدید میلادی، سال آرامی برای تمام ملت ها باشد
سخنگوی وزارت امور خارجه ضمن تسلیت شهادت امام حسن عسگری (ع) و گرامیداشت روز 9 دی ماه گفت: همانطور که رییس جمهوری فرمود: این روز، روز تحکیم پیوند بین مردم و نظام است و این فرصت باید برای افزایش همدلی و قانون گرایی استفاده شود. افخم فرا رسیدن سال نو میلادی را تبریک گفت و ابراز امیدواری کرد سال جدید میلادی سال آرامی برای تمام ملت ها باشد.
* اقدام لندن یادآور سیاست متناقض این کشور در دوران استعمار است
وی در پاسخ سوالی درباره ایجاد پایگاه نظامی توسط انگلیس در بحرین گفت: تامین امنیت منطقه فقط با همکاری کشورهای منطقه امکان پذیراست و این اقدام لندن یادآور سیاست متناقض این کشور در دوران استعمار است.
* بحرین واقع بینانه عمل کند
«افخم» دستگیری «دبیرکل جمعیت الوفاق» بحرین را نگران کننده دانست و امیدواریم حکومت بحرین واقع بینانه عمل کرده و برای تامین خواسته های مردم این کشور اقدام کند.
*داعش ابزاری برای تغییر موازنههایی است که برخی قدرتها در منطقه مدنظر دارند
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی ضمن تسلیت شهادت «سردار تقوی» که در حین ماموریت خطیر برای امور مستشاری» در عراق توسط گروههای تکفیری به شهادت رسید، اظهار داشت: روحشان شاد، به خواسته خود رسیدند.
وی با اشاره به مواضع ایران در قبال گروههای تکفیری و تروریستی اظهار داشت: داعش ابزاری برای تغییر موازنههایی است که برخی قدرتها در منطقه مدنظر دارند.
افخم با اشاره به ائتلاف ضد داعش و با بیان اینکه تاثیر عملی از این ائتلاف مشاهده نشده، عنوان کرد: خطرات امنیتی داعش در عراق و جنایات آنها بدیهی است و ما همواره اعلام کردیم که تروریسم خطری است که محدود به منطقه نخواهد بود و باید کاری جمعی توسط کشورها صورت گیرد که براساس یک استاندارد واحد و بدون تبعیض با موضوع تروریسم برخورد شود.
*روابط با عربستان و میانجیگری برخی کشورها بین دو کشور
«افخم» در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران درباره برخی اخبار مطرح شده در خصوص میانجیگیری عمان و کویت در روابط تهران و ریاض و تهران و صنعا، با بیان اینکه میانجیگری به صورت رسمی مطرح نشده، گفت: روابط ایران و عربستان برقرار است و سفارتخانهها ارتباطات و گفتوگوها انجام میشود و دو کشور کانالهای طبیعی تبادل نظر و گفتوگو را دارند.
وی یادآور شد: اگر کشورها مایل هستند روند جاری را تقویت کنند و گامهای عملی مثبتی تعریف کنند، نیت آنهاست و همواره بین کشورهای منطقه این تمایل وجود دارد که در روابط منطقهای این نقش را ایفا کنند.