به گزارش خبرنگار سیاست خارجه «خبرگزاری دانشجو»، «مرضیه افخم»، سخنگوی وزارت امور خارجه در جلسه سخنگویی با خبرنگاران در مورد بازتاب گسترده پیام مقام معظم رهبری به جوانان اروپایی و آمریکای شمالی که در رسانه ها و شبکه های اجتماعی اظهار داشت: در واقع این پیام وجهه دیگری از دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران و نگاه ایرانی و اسلامی به روند تحولات و تاثیرات بر آینده نسل های بشری را نشان می دهد و وزارت امور خارجه به عنوان جایگاه اصلی کمک به انتشار آن کرده است.
وی تصریح کرد: ما در حال حاضر به سفارتخانه هایمان مسئولیت داده ایم تا این موضوع را دنبال کنند و در تماس ها و میزگردهایی که داریم سعی کردیم تا در این خصوص روشنگری کرده و دیدگاه جوامع بشری را نسبت به جهان اسلام روشن کنیم.
ما همواره سعی کردیم از ظرفیت هایمان استفاده کنیم لذا این اقدام ابتکاری بود که باید همه با ابتکارات مداوم به آن تداوم ببخشند.
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به اینکه ما در حال حاضر در آستانه سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی قرار داریم، گفت: من پیشاپیش سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ایران را تبریک می گویم و امیدوارم که شاهد حضور پرشکوه مردم بار دیگر در این روز باشیم و بتوانیم پیام جمهوری اسلامی ایران را به خوبی منتقل کنیم.
وی در پاسخ به سئوالی در مورد محکومیت شیخ علی سلمان در بحرین افزود: ما همواره مواضع خودمان را در خصوص مسائل بحرین و تداوم بازداشت ها اعلام کرده ایم و همواره بازداشت رهبران این کشور را محکوم می کنیم و بازداشت شیخ علی سلمان را نیز محکوم کرده و امیدواریم دولت بحرین به خواسته های مردمی خود توجه کند و از این رویکرد دست بر دارد چرا که این به نفع بحرین خواهد بود.
وی در پاسخ به سئوالی در مورد پیام امیرعبداللهیان به مقامات آمریکایی در خصوص شهادت سردار الله دادی گفت: جمهوری اسلامی ایران همواره دیدگاه های خود را در خصوص شهادت سردار الله دادی از طریق مجاری دیپلماتیک به آمریکا منتقل کرد و ما همواره این اقدامات تروریستی را محکوم می کنیم.
بی تفاوتی به مسئله تروریسم و تهدیدها در منطقه نباید موجب بر هم زدن امنیت شود و ما این موضوع را همواره مورد تاکید قرار دادیم.
افخم ادامه داد: جمهوری اسلامی از طریق دفتر حافظ منافع آمریکا در ایران سفارت سوئیس این موضوع، نگرانی خود را اعلام کرده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سئوالی در مورد سفر نماینده مجلس آلمان به ایران و اظهارات وی گفت: حوزه دیپلماسی پارلمانی یکی از حوزه های اصلی و ظرفیت ها میان کشورها بوده و ایران همواره فعالانه در این حوزه ورود پیدا کرده است، ارتباط ایران و سایر کشورها در حد خوبی برخوردار است و ما در طی چند سال گذشته تا الان هشت هیئت دیپلماتیک رفت و آمد کرده اند.
وی ادامه داد: ما در مورد سفر هیئت پارلمانی آلمان درخواست هایی را داشته ایم که مجموعه آنها به مجلس منتقل شد و مجلس هم برنامه ها را دریافت کرد و بحث های که مطرح شد فقط پیشنهاد وزارت امور خارجه بود و ما در عین حال پیرامون مذاکرات را دنبال کردیم.
افخم در مورد تحولات یمن افزود: ما همواره تحولات یمن را دنبال می کنیم و کاملاً مراقب روندها هستیم و خواهان پایان بندی طرف ها به موافقت نامه صلح بوده تا این موافقت نامه بتواند به نتیجه برسد.
وی در پاسخ به سئوالی در مورد همکاری وزارت خارجه با مجلس گفت: ما همواره با مجلس در حال گفتگو بوده و سعی کرده ایم روند خوی با یکدیگر داشته باشیم تا موجبات کاری دنبال شود و در دو هفته گذشته نیز تیم مذاکره کننده همواره تعامل بسیاری با مجلس داشته است.
مرضیه افخم در پاسخ به سوالی در مورد تغییر سیاست های خارجی عربستان در قبال ایران گفت: ما شاهد سفر وزیر امور خارجه کشورمان به عربستان بودیم و ایران همواره به دنبال روابط خوب با کشورهای همسایه بوده است و امیدواریم با همکاری کشورهای منطقه بتوانیم مشکلات منطقه را حل و فصل کنیم ایران همواره در روابط با همسایگان خود جدی بوده و ما خواهان این هستیم که بتوانیم با عربستان روابط جدی تری داشته باشیم.
وی همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر سفر محمد عباس به تهران گفت: ما در این خصوص جزئیات بیشتری نداریم.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه پادشاه جدید عربستان به اوباما در مورد سلاح هسته ای ایران واکنش نشان داده است گفت: این موضوع اساسا درست نیست چرا که جمهوری اسلامی ایران به هیچ وجه سلاح هسته ای ندارد و این موضوع را اعلام کرده و خواهان صلح در منطقه است و ما مطمئن هستیم که هیچ کس از توافق هسته ای ایران ضرر نخواهد کرد.
وی در مورد سفر وزیر دفاع روسیه به تهران و بحث در مورد موشک های اف 300 گفت: ایران و روسیه دو کشور همسایه هستند و روابط خوبی با یکدیگر دارند و هم ما شاهد تبادل سیاسی و اقتصادی هستیم تا بتوانیم نقش خوبی را ایفا کنیم و این موضوعی است که همواره مورد توجه و خواست دو کشور بوده و تماس ها و مشورت هایی در سطح خوبی جاری است. در حوزه موشک اف 300 نیز توافقاتی حاصل شده است.
وی در پاسخ به سوالی در مورد سفر پوتین به تهران گفت: امیدواریم این سفر در زمان مناسب خود انجام شود.
افخم در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا این موضوع منافع ایران را تامین می کند گفت: همواره جمهوری اسلامی ایران بحث منافع را بسیار به دقت دنبال کرده است و قطعا هر گفتگویی که صورت می گیرد منافع ایران در آن لحاظ می شود.
افخم در پاسخ به سوالی در مورد اینکه یک سناتور آمریکایی ادعا کرده بود که اگر توافقی صورت بگیرد باید فراتر از پروتکل الحاقی باشد گفت: این موضوعات داخلی آمریکا است و مباحث داخلی آنها به خود آنها مربوط می شود.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در مورد حمله رژیم صهیونیستی به قنطریه گفت: این تجاوزات را محکوم می کنیم اما به دلیل حساس بودن این منطقه و حضور تروریست ها باید اخبار به دقت و هوشیاری رصد شود.
وی در مورد کمیته هسته ای مجلس در خصوص مذاکرات گفت: مجلس هم نظرات خودش را در خصوص این موضوع دارد و علاقه مندی به مشارکت برای تامین منافع ملی دو کشور کاملا قابل درک است و نباید به توان جمهوری اسلامی ایران در این خصوص لطمه ای وارد شود کمیته هسته ای مجلس می تواند نقش پررنگی در این خصوص ایفا کند و امیدواریم تا با کمک یکدیگر این موضوع به نیتجه برسد ما همواره شدید ترین انتقادات را از سوی مجلس به تیم مذاکره کننده داریم اما با تعامل خوب باید همواره بتوانیم به نتیجه برسیم.
وی درمورد کشته شدن تبعه ژاپنی به دست داعش گفت: ما همواره با ملت و دولت ژاپن احساس همدردی می کنیم و امیدواریم تا راه حلی برای از بین بردن گروه های افراطی و تروریست پیدا شود و همه کشورها در این خصوص همکاری کنند.
افخم در پاسخ به سوالی در مورد چگونگی چارچوب مذاکرات گفت: ما همواره چارچوب های خود را در این خصوص مطرح کرده ایم به طور مثال موضوع غنی سازی پذیرفته شده است امکان تحقیق و توسعه برای ایران فراهم شده است و همچنین پذیرفتن اینکه تمام تحریم ها باید لغو شود و هیچ سایت هسته ای نباید بسته شود چارچوب کلی مذاکرات بوده که طرف غربی آن را پذیرفته است اما جزئیات بسیار فنی و حساسی نیز وجود دارد.
وی تصریح کرد: در حال حاضر جلسات متمادی صورت گرفته و ساعت ها بحث می شود لذا در حال حاضر ما وارد جزئیات مذاکرات شده ایم و امیدواریم تا بتوانیم به نتیجه برسیم و مذاکرات به دلیل جاری بودنش باید اطلاع رسانی بسیار حساسی شود.
افخم در مورد اظهارات ظریف مبنی بر نوسازی راکتور اراک گفت: این یکی از موضوعات بحث است و اجازه دهید تا فراتر از آن نرویم اما مذاکرات هنوز ادامه دارد و ما خواهان به نتیجه رسیدن و پیدا کردن راه حلی در مورد جزئیات آن هستیم.
سخنگوی وزارت خارجه در مورد مسائل اخیر مصر گفت: ما شدیدا از مسائل اخیر مصر ناراحت هستیم و کشته شدن مردم مصر را محکوم می کنیم و امیدواریم با سعه صدر و گفتگو به راه حلی برسیم و بتوانیم نظرات خود را مطرح کنیم. امیدواریم تصمیماتی که در مصر صورت می گیرد بتواند به نتیجه خوب برسد.
وی در پاسخ به سوالی در مورد نشست معارضین سوری در روسیه گفت: در حال حاضر یک دور از مذاکرات انجام شده است و ما همواره معتقدیم که مسائل سوریه باید با گفتگو و راه حلی سیاسی دنبال شود تا همه خواسته های ملت سوریه تامین شود.
افخم در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه از آغاز دولت یازدهم بارها موجب شده است که حاکمیت ایران در داخل نقض شود که بخشی از آنها به دلیل انفعال وزارت خارجه نسبت به این مسائل است گفت: ارزیابی ما کاملا متفاوت است و ما این دیدگاه را داریم که سیاست خارجی ما طی یک سال گذشته کاملا فعال و مبتنی بر تعامل و گفتگو بوده است و گفتگو و تعامل نیز نیازمند رفت و آمدهای میان کشورهاست و دیپلماسی پارلمانی یکی از ظرفیت کشورها است که باید از آن به خوبی استفاده کرد لذا بحث انفعال وزارت خارجه یک بحث متفاوت است.
وی تصریح کرد: ما همواره حفظ منافع ایران را به دقت مورد توجه قرار می دهیم و در مورد صحبت هایی که مقام آلمانی نیز داشته است ما در حال بررسی آن بوده و مذاکراتی را در این خصوص داشتیم و مسئولان ایرانی هم مطرح کردند که در مقابل اظهارات مقامات آلمانی پاسخ هایی را داده اند ما همواره سعی کردیم با حفظ منافع ملی روابط خوبی برقرار کنیم و همواره به عنوان وزارت خارجه ابعاد سفرها را بررسی می کنیم و به وظیفه خودمان عمل می نماییم.
افخم در پاسخ به سوالی مبنی بر آشفتگی نتانیاهو از رسیدن به توافق هسته ای گفت: ایشان مدت بسیاری است که آشفته شده است چرا که یکی از دستاویزهای وی در حال از دست رفتن است.
وی در مورد پیاده روی دکتر ظریف با جان کری در ژنو گفت: بحث مذاکرات هسته ای به اندازه مسائل محتوایی پیچیده و سنگین و حساس است و پرداختن به یک موضوع شکلی کار صحیحی نیست و همین طور که وزیر خارجه به روشنی گفتند این مسئله خاصی نبوده است و به دلیل اینکه هتل محل مذاکرات حیاطی نداشته ما مجبور به پیاده روی شده ایم و مذاکرات به دلیل اینکه ادامه داشته به بیرون از اتاق منجر شده و تنها از حالت نشسته به ایستاده در آمده است.
وی خاطر نشان کرد: اجازه بدهید مذاکرات پیش برود و به بحث هایی که اهمیت چندانی ندارد پرداخته نشود.
وی در مورد سفر ظریف به مونیخ گفت: وزیر خارجه در کنفرانس مونیخ شرکت می کند البته هنوز زمان و مکانش قطعی نیست اما قرار است تمامی وزرای خارجه در آن شرکت کنند.
وی ضمن آزادسازی کوبانی گفت: ما مقاومت 5 ماهه مردم کوبانی را تبریک می گوییم چرا که این مقاومت تنها راه است و امیدواریم و شاهد هستیم که برخی از کشورها تغییراتی در مورد نگاه خود به منطقه پیدا کرده اند و باید از واقعیت ها درس بگیرند و در واقع کشورها می توانند با همکاری هم برای برچیده شدن تروریست در منطقه کمک کنند.