به گزارش گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»، براساس نتایج یکی از طرحهای تحقیقاتی پژوهشگران دانشگاه تهران استفاده از برخی نانوپوشش سبب افزایش استحکام، سختی، مقاومت سایشی و عمر مفید استخوانهای مصنوعی در بدن خواهد شد.
این طرح از جمله مقالات ISI مورد حمایت ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری است که محقق دانشگاه تهران با همکاری پژوهشگران دانشگاه یوام به آن دست پیدا کردهاند.
ابزار و مواد پزشکی در اندازه و شکلهای گوناگون و با استفاده از مواد مختلفی ساخته میشوند. طراحی و ساخت این مواد نیازمند در نظر گرفتن معیارهای بسیار دقیقی است. فولاد ضد زنگ و به ویژه فولاد ضد زنگ ۳۰۴، از رایجترین مواد مورد استفاده در این زمینه است.
طبق نتایج حاصل شده میتوان گفت که عمر استخوان (استخوان مصنوعی) با استفاده از این پوشش به طور قابل توجهی افزایش خواهد یافت. افزایش استحکام، سختی و مقاومت سایشی باعث بهبود عملکرد و افزایش عمر مفید استخوانهای مصنوعی و در نتیجه کاهش هزینه در طول زمان خواهد شد. استفاده از این پوشش در ساخت ابزارهای مختلف پزشکی و خصوصاً ساخت ایمپلنتها و استخوانهای مصنوعی مورد توجه قرار خواهد گرفت.
نتایج حاکی از این است که پس از ایجاد پوشش نانولوله دی اکسید تیتانیوم در سطح فولاد ضد زنگ ۳۰۴، سختی سطحی و مدول الاستیسیته به میزان چشمگیری افزایش یافته است. از طرفی ضریب اصطکاک سطح کاهش و عمر بستر افزایش یافته است.