به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، بازار مسکن در سال 94 چگونه خواهد بود؟ آیا پس از حدود دو سال رکود غیرتورمی، افزایش لجامگسیخته قیمتها این بازار را دچار سونامی میکند؟ یا اینکه وضعیت پایدار کنونی در سال سوم فعالیت دولت یازدهم همچنان ادامه خواهد داشت؟ اینها پرسشهایی است که در هفتهها و ماههای اخیر ذهن بسیاری از مصرفکنندگان مسکن، کارشناسان و دستاندرکاران بازار مسکن را به خود مشغول کرده است.
برخی کارشناسان مسکن با استناد به آمار مرکز آمار ایران در خصوص کاهش 50 درصدی صدور پروانههای ساختمانی در کشور معتقدند که به دلیل کاهش ساختوسازهای مسکن فاصله بین عرضه و تقاضا نیز به شدت افزایش یافته و موجبات رشد قیمتها در سال 94 را فراهم خواهد کرد.
ستاریان، استاد دانشگاه تهران در اینباره میگوید: «اگر وضعیت ساخت و ساز مسکن همچنان با کاهش همراه باشد در سال 94 جهش قیمت مسکن قطعی خواهد بود.»
وی با اشاره به دولتها عمدا برای ثابت نگه داشتن قیمت در بازار مسکن رکود ایجاد میکنند، افزود: رکود بازار مسکن از یک سو باعث عدم ورود سرمایههای بزرگ به این بخش شده و از سوی دیگر باعث خروج سرمایههای خُرد میشود، این مسئله باعث کاهش ساختوسازها در کشور و افزایش فاصله عرضه و تقاضای مسکن و در نهایت افزایش قیمتها میشود.
با وجود بدبینی این کارشناس مسکن، دولتیها پیشبینی دیگری در خصوص وضعیت بازار مسکن در ماههای باقیمانده از سال و سال آینده دارند. مظاهریان، معاون امور مسکن و ساختمان نیز با اشاره به کاهش صدور پروانههای ساختمانی و پیشبینی افزایش قیمت برخی کارشناسان مسکن، گفت: «با تصویب دولت 300 هزار فقره تسهیلات سالانه نوسازی بافت فرسوده برای 6 سال پرداخت میشود، از سوی دیگر سالانه 200 هزار وام مسکن روستایی نیز برای بازسازی پرداخت میشود. بر این اساس سالانه حدود 500 هزار واحد مسکونی در کشور ساخته میشود که موضوع از شوک قیمتی در بازار مسکن جلوگیری خواهد کرد.»
بر اساس جدیدترین گزارش مرکز آمار ایران در بهار امسال تعداد پروانههای ساختمانی صادر شده در تهران و کل کشور بهترتیب ۵۰.۵ و ۴۵ درصد کاهش یافته است.
در بهار امسال تعداد 3522 پروانه ساختمانی توسط شهرداری تهران صادر شده که این رقم نسبت به فصل گذشته (زمستان 92) حدود 2.9 درصد و نسبت به بهار 92 حدود 50.5 درصد کاهش داشته است. این تعداد پروانه حدود 10.3 درصد از کل پروانههای ساختمانی کشور را تشکیل میدهد. همچنین در سه ماه ابتدای امسال تعداد 34237 پروانه ساختمانی توسط شهرداریهای کشور صادر شده است که نسبت به فصل گذشته حدود 45.5 درصد و نسبت به فصل مشابه سال گذشته حدود 38.4 درصد کاهش داشته است.
بازار مسکن کشور پس از افزایش ناگهانی قیمتها در زمستان سال 91 وارد رکود غیرتورمی شد، رکودی که در 22 ماه اخیر تدوام داشته و مولفههای تاثیرگذار در این بخش حکایت از تدوام این وضعیت تا اوایل تابستان سال آینده دارد.
بازارهای مالی موازی بازار مسکن مانند بورس، طلا و ارز نیز در یک سال و 10 ماه اخیر وضعیت نسبتا پایداری را پشت سر گذاشتهاند و با توجه به این مسئله اکثر کارشناسان پیشبینی میکنند قیمت مسکن حداقل تا نیمه نخست سال آینده نوسانان چندانی نخواهد داشت.
به این ترتیب در وضعیت غیرتورمی بازار مسکن درماههای پایانی امسال و سال آینده -فرصت مناسبی برای ورود مصرفکنندگان به این بازار جهت خرید واحد مسکونی است. در واقع زمستان 93، بهار و تابستان 94 فصلهای مناسبی برای خرید خانه خواهد بود و مصرفکنندگان باید بدون توجه به شایعات برخی دلالان و سوداگران با طمانینه بیشتری نسبت به خرید اقدام کنند.
منبع: سراج۲۴