به گزارش گروه ورزشی «خبرگزاری دانشجو»، روزنامه ایران ورزشی امروز در صفحه آخر مطلبی راجع به کارلوس کی روش منتشر کرده است.
در این مطلب که درخصوص دستیاران سرمربیان بزرگ نوشته شده، آمده است:
«از همان ۴ سال پیش، روزهایی که قرار بود کارلوس کی روش به ایران بیاید و سرمربی تیم ملی شود تا امروز که حدود ۱۳۰۰ شبانه روز را سپری کرده ایم، همکاری او با سر الکس فرگوسن در منچستر یونایتد، بارها مثل پتک بر سر منتقدانش کوبیده شده! اینکه کی روش ۵ فصل را در این تیم مشهور انگلیسی سپری کرده، آنقدر بزرگ و غیرقابل باور تلقی شده که انگار فقط برای این مرد پرتغالی چنین سرنوشتی رقم خورده است. کی روش در منچستر یونایتد، تنها دستیار فرگوسن نبوده است. او یکی از دهها دستیار مرد موفق اسکاتلندی بوده که در این سالها حضور در منچستر را تجربه کرده است.
درست مثل برایان کید و استیو مک کلارن و خیلیهای دیگر. البته که دستیار الکس فرگوسن بودن میتواند یکی از شاخصههای بزرگ یک مربی باشد اما تمام آن نه. بودند مربیانی که سالها دست راست سرالکس محسوب میشدند اما سر از باشگاههای کوچک در آوردند و در نهایت عطای مربیگری را به لقایش بخشیدند و نیمکت را بوسیدند و کنار گذاشتند.
نمونهاش برایان کید که در آغاز عصر طلایی من یو، حد فاصل سالهای ۱۹۹۱ تا ۱۹۹۸ دستیار اول فرگوسن بود اما بعدها سر از لیدز، شفیلد و پورتموث در آورد و در این باشگاههای کوچک دستیار شد و نه سرمربی! یا استیو مک کلارن که همراه با فرگوسن آن لیگ قهرمانان معروف را در سال ۱۹۹۹ از بایرن برد اما بعدها و پس از دوره کوتاه مربیگری در تیم ملی انگلیس، سرمربی ناتینگهام فارست، توئنته هلند و ولفسبورگ آلمان شد. مک کلارن حالا سرمربی تیم نه چندان مطرح دربی کانتی در انگلیس است. این دو مربی، دستیارهایی حتی نزدیکتر از کی روش به الکس فرگوسن بودند. پیرمرد اسکاتلندی تمام تمرینات من یو را به این دو میسپرد تا خودش روی نیمکت بنشیند و تنها نظاره گر باشد.
کمی آنطرفتر، در مرکز اروپا و شهر دورتموند آلمان، مربی بزرگی چون اوتمار هیتسفلد هدایت بوروسیا دورتموند را بر عهده داشت. مرد سوییسی با دورتموند به دو عنوان قهرمانی در بوندس لیگا دست یافت. فصل ۹۵-۹۴ و ۹۶-۹۵. هیتسفلد دورتموند را به مقام قهرمانی لیگ قهرمانان اروپا که آن زمان جام باشگاههای اروپا نام داشت نیز رساند. در فصل ۹۷-۹۶ و با غلبه بر یوونتوس بزرگ. او با دورتموند قهرمان سوپرکاپ اروپا هم شد و سپس راه نیمکت بایرن مونیخ را پیش گرفت. هیتسفلد در بایرن هم به انواع و اقسام عناوین قهرمانی دست یافت. او در دو مقطع مختلف، ۵ بار قهرمان بوندس لیگا شد. در فصول ۹۹-۹۸، ۲۰۰۰-۹۹، ۲۰۰۱-۲۰۰۰، ۲۰۰۳-۲۰۰۲ و ۲۰۰۸-۲۰۰۷. هیتسفلد با بایرن دو بار به فینال لیگ قهرمانان اروپا هم رسید. بار اول و در آن دو دقیقه لعنتی مغلوب منچستر شد و بار دوم و درست یک سال بعد با شکست والنسیا بهعنوان قهرمانی دست یافت.
هیتسفلد با بایرن جام بین قارهای را در فصل ۲۰۰۱ کسب کرد، سه بار به قهرمانی جام اتحادیه رسید و دو بار هم جام حذفی تا این مربی سوییسی به مردی پرافتخار روی نیمکت مونیخیها بدل شود. در تمام این موفقیتها اما یک تئوریسین در کنار هیتسفلد حضور داشت. از قهرمانی با دورتموند در بوندس لیگا تا غلبه این تیم بر یوونتوس در فینال جام باشگاههای اروپا. از قهرمانی با بایرن در بوندس لیگا تا کسب عنوان قهرمانی لیگ قهرمانان اروپا. همیشه وقتی نیمکت بایرن را میدیدیم، سمت راست هیتسفلد جای دستیار اولش بود. جای مردی به نام میشاییل هنکه. مربی خوشفکری که تمام تمرینات دورتموند و بایرن را برنامهریزی میکرد و برای این دو تیم نقشی فراتر از یک مربی را به نمایش میگذاشت.
هیتسفلد بارها به تمجید از هنکه پرداخت و او را پروفسور خطاب کرد. از نظر هیتسفلد، اگر هنکه نبود شاید او در مربیگری به این موفقیتهای متوالی دست نمییافت. هنکه اما بعدها برای یک فصل سرمربی کایزرسلاترن در بوندس لیگا شد و البته نتوانست دوران موفقی را سپری کند. هنکه در فصل ۲۰۰۸- ۲۰۰۷ همراه با هیتسفلد به بایرن بازگشت، فصل ۲۰۰۹-۲۰۰۸ مدیر آنالیز بایرن شد و سپس مربیگری اف سی کلن را بر عهده گرفت. همین هنکه با آن همه قهرمانی در بوندس لیگا و اروپا، برای فصل ۲۰۱۲-۲۰۱۱ به ایران آمد و مربیگری استقلال را بر عهده گرفت. او با آن رزومه، دستیار پرویز مظلومی شد و یک فصل را در لیگ ایران گذراند!
مشکلات عدیده اقتصادی در اروپا گاهی باعث میشود تا مربیان بزرگ هم برای کسب درآمد به آسیا بیایند و حتی دستیار مربیانی معمولی چون پرویز مظلومی شوند. همانطور که دست راست هیتسفلد در دو دهه به ایران آمد و کنار یک مربی ایرانی کار کرد، پس حضور دستیار فرگوسن در ایران را نباید خیلی بزرگ کنیم. کی روش زمانی دستیار فرگوسن بوده، درست مثل دهها مربی دیگری که در یک مقطع زمانی دستیار مرد اسکاتلندی بودهاند و روی نیمکت منچستر نشستهاند. او زمانی هم سرمربی رئال مادرید بوده، مثل دهها مربی دیگری که سرمربیگری رئال مادرید را به عهده گرفتهاند. مثل برند شوستر و خوانده راموس. راستی از خوانده راموس خبری دارید؟ اگر در لیگ اوکراین از او خبری گرفتید به دست ما هم برسانید.»