به گزارش خبرنگار بین الملل «خبرگزاری دانشجو» ؛ و به نقل از روزنامه «جروزالمپست» ، این روزنامه با اشاره به مذاکرات ژنو به نقل از مقامات اسرائیلی، این گفتوگوها را نگران کننده توصیف کرد.
در بخشی از این گزارش آمده است: «۹ سال بعد از اینکه شورای امنیت سازمان ملل قطعنامه الزامآوری به تصویب رساند و از ایران خواست غنیسازی اورانیوم را تعلیق کند، قدرتهای جهان در آستانه این موضوع قرار دارند که به ایران اجازه دهند، ۶۵۰۰ سانتریفیوژ خود را حفظ کند.»
یک مقام اسرائیلی با «نگرانکننده» خواندن این موضوع، به قطعنامههای شورای امنیت اشاره کرد و گفت: « اخبار توافق در حال شکلگیری برای اسرائیل شگفتآور نیست.
در ابتدا، موضع قدرتهای جهان این بود که ایران نباید هیچ سانتریفیوژی در اختیار داشته باشد. سپس در توافق موقت در سال ۲۰۱۳، ۱+۵ نوعی غنیسازی سمبولیک برای کمک به ایرانیها برای حفظ وجههشان را پذیرفت. اگر اکنون درباره هزاران سانتریفیوژ سخن میگوییم، مشخص است که ما یک موضوع سمبولیک را مورد بحث قرار نمیدهیم بلکه حرف از ظرفیت صنعتی گسترده است که در نهایت بسیار خطرناک است».
خبرگزاری اسوشیتدپرس به نقل از منابعی گزارش داد که خطوط توافق هستهای ایران و گروه ۱+۵ در حال شکل گیری است. بر اساس این گزارش، مقامات میگویند که آمریکا و ایران در حال شکلدهی طرحی از توافق هستند که به ایران اجازه میدهد به تدریج برنامه هستهای خود را در طول سالهای پایانی باقیمانده از مدت زمان اجرای توافق افزایش دهد.
طبق این گزارش، اگر طرفین مذاکرهکننده بعنوان مثال در خصوص بازه ۱۵ ساله به توافق برسند، برای مدت ۱۰ سال بر برنامه هستهای ایران کنترل شدید خواهد بود و بعد از آن محدودیتها بر برنامه هستهای ایران به صورت تدریجی برداشته میشود.
اسوشیتدپرس گزارش کرد، بعد از آن ایران میتواند شمار سانتریفیوژهای غنی سازی اورانیوم خود را به سمت ۱۰ هزار سانتریفیوژ یا بیشتر از تعدادی که هماکنون فعال است، افزایش دهد و سطح غنیسازی را افزایش دهد اما در عین حال به حد اورانیوم مناسب برای ساخت تسلیحات هستهای نرساند.