به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، توسعه ضرورتی است که در کشورهای مختلف و با تاخر و تقدم چند سال دیرتر یا چند سال زودتر اتفاق می افتد. آنچه از توسعه به عنوان مصداق در اذهان مردم و حتی کارگزاران متبادر می شود، بیشتر ناظر به توسعه عمرانی و اقتصادی است و کمتر توجهی به توسعه و تقویت منابع و مصارف فرهنگی وجود دارد. به همین دلیل است که می گویند و درست هم می گویند که «فرهنگ مظلوم است».
یکی از مفاهیمی که در نظام مهندسی فرهنگی و مدیریت فرهنگی در واژگان راهبردی رهبر معظظم انقلاب وجود دارد «پیوست فرهنگی» است. پیوست فرهنگی اگرچه در نظام های سکولار و مبتنی بر مبانی ایدئولوژیک غرب در همه حوزه ها فعالانه تدوین و اجرا می شود، اما هنوز برخی در داخل به اهمیت آن پی نبرده اند.
مدیریت راهبردی و مدیریت اجرایی کشور به وسیله «پیوست فرهنگی» و با محور قرار گرفتن «فرهنگ» به یکیگر پیوند می خورد و تمام لایه ها و ابعاد سیاسی اعم از انتخابات و فعالیت تشکلها و ... اقتصادی اعم از خصوصی سازی و واردات و صادرات و ... و زیست محیطی و اجتماعی و...با توجه به پیوست فرهنگی عملی خواهد بود.
پیوست فرهنگی به عنوان ابزاری کارساز، پیوند مدیریت راهبردی با مدیریت اجرایی کشور را با محوریت فرهنگ فراهم می سازد و تمامی لایه ها و ابعاد اقتصادی، فرهنگی و سیاسی کشور از این پس بدون وجود پیوست فرهنگی قابلیت اجرا نخواهند داشت.
اشاره اخیر رهبر انقلاب به پیوست محیط زیستی برای همه طرح های عمرانی، صنعتی و تجاری نمونه ای از جزء پیوست فرهنگی است که در آن اولیت بالاتری به نام «حفظ محیط زیست» در توسعه عمرانی و اقتصادی و تجاری لحاظ شده است.
رهبر انقلاب سال گذشته و در دیدار با اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی با توجه به اهمیت پیوست فرهنگی به دلایل شکست خوردن پروژه عروسکهایی (دارا و سارا) اشاره می کنند:
خب، دوستان ما آمدند در یکی از دستگاههای فعّال و مسئول، عروسکهای خوبی درست کردند؛ خوب هم بود؛ اوّل هم حسّاسیّت طرف مقابل را - یعنی مخالفین را، خارجیها را - برانگیخت که اینها آمدند در مقابل باربی و مانند اینها، این [عروسکها] را درست کردند؛ ولی نگرفت. من به اینها گفتم که اشکال کار شما این است که شما آمدید به فلان نام، یک پسری را، یک دختری را آوردید در بازار، این عروسک شما را بچّهی ما اصلاً نمیشناسد - ببینید، پیوست فرهنگی که میگوییم اینها است - خب، یک عروسک است فقط، در حالی که مرد عنکبوتی را بچّهی ما میشناسد، بتمن را بچّهی ما میشناسد. ده بیست فیلم درست کردهاند، این فیلم را آنجا دیده، بعد که میبیند همان عروسکی که در فیلم داشت کار میکرد، در مغازه هست، به پدر و مادرش میگوید این را برای من بخرید؛ عروسک را میشناسد؛ این پیوست فرهنگی [است]. شما بایستی این عروسک را که ساختید، در کنار ساخت عروسک، ده بیست فیلم کودک درست میکردید برای اینکه این عروسک معرّفی بشود پیش بچّهها؛ بعد که معرّفی شد، آنوقت خودشان میخرند، [ولی] وقتی معرّفی نشد، بازار ندارد و ورشکست میشود؛ و ورشکست شد.
در سالهای گذشته و پس از انقلاب خلا تئوری سازی بر اساس فرهنگ و با توجه به پیوست فرهنگی باعث شده است که امروزه بسیار از مشکلات فرهنگی در جامعه پدیدار شود. مشکلاتی که حاصل یکی و دوروز نیست و با گذر زمان و به دلیل عدم برنامه ریزی مسئولین فرهنگی و ضعف مدیریت فرهنگی بر حجم آنها افزوده می شود.
به طور مثال هجوم شبکه های اجتماعی و گوشی های تلفن همراه هوشمند حالا دیگر به معضلی فراگیر در جامعه ایرانی تبدیل شده است، به خاطر اینکه تاخر پیوست ها و برنامه ریزی های فرهنگی از روندهای تکنولوژی و فناوری مشهود است.
مهندسی فرهنگی که از تعابیر رهبر معظم انقلاب است برای اشاره به همین مهم کارساز است. تنظیم روابط بین ابعاد و عناصر مختلف توسعه از وظایف مهندسی فرهنگی است.
رهبر انقلاب درباره یکی از اولویت های کاری دولت و در تاکید بر مهم ترین آنها می فرمایند: یک نقشهی مهندسی فرهنگی لازم است. ما وضع فرهنگی مطلوب کشور را تصویر کنیم و اجزاء متشکل آن را در مقابل خودمان ترسیم کنیم، بعد ببینیم کجاها اولویت دارد، کجاها احتیاج به مراقبت بیشتر دارد؛ به آنجاهائی که در این مدت مغفولعنه باقی مانده، برسیم و مسئله را دنبال کنیم؛ یک جاهائی سرمایهگذاری بیشتری لازم دارد، به اینها توجه کنیم. این، مهندسی فرهنگی است؛ که خب، کار سختی است؛ از نقشهی جامع علمی سختتر است. به همین دلیل هم که کار سختتری است، کمتر پیش رفته».
وجود «مهندسی فرهنگی» یعنی عملی کردن برنامه های فرهنگی بسیار راحت تر از قبل صورت می پذیرد. مهندسی فرهنگی با اهمیت دادن به توسعه و رشد متوازن در همه ابعاد کمک خواهد کرد تا جمهوری اسلامی کاریکاتوری رشد نکند. جمهوری اسلامی امروزه در بسیاری از مناسبات سیاسی و اقتصادی و علمی از بسیاری از کشورهای خاور میانه و حتی برخی از کشورهای اروپایی پیشتر است،اما در کلان مناسبات داخلی به دلیل عدم توازن در رشد فرهنگی و بقیه سطوح بعضا دچار آسیب های جدی است.
آسیب های جدی فرهنگی که سال گذشته رهبری نیز نگرانی جدی خود را درباره آنها اعلام کردند.
منبع:سراج۲۴