گروه ورزشی «خبرگزاری دانشجو»- محیا شهسواری؛ یونیورسیاد یک رویداد بینالمللی چند ورزشی است که از سال ۱۹۵۹ میلادی در دو بخش ورزشهای تابستانی و زمستانی زیر نظر فدراسیون بینالمللی ورزشهای دانشگاهی برگزار میشود. در سال های اخیر ایران همواره یکی از تیم های ثابت شرکت کننده در این رقابت ها بوده است و البته مدال های زیادی نیز در ادوار گذشته توسط دانشجویان کشورمان در این رقابت ها به دست آمده است.
بیست و هشتمین یونیورسیاد دانشجویان جهان تیر ماه در کشور کره جنوبی برگزار میشود و فدراسیون ملی ورزش های دانشگاهی امور مربوط به اعزام کاروان ایران و تدارکات لازم برای تیم های شرکت کننده در این مسابقات را پیگیری کرده است.
دکتر محمد پورکیانی، سرپرست فدراسیون ملی ورزش های دانشگاهی و مدیرکل تربیت بدنی وزارت علوم در خصوص بیست و هشتمین دوره یونیورسیاد دانشجویان جهان گفتگویی با «خبرگزاری دانشجو» انجام داده است که مشروح آن در زیر آمده است:
محمد پورکیانی: امسال انتخابات هیات های استانی و انتخابت فدراسیون انجام خواهد شد اما در سال جاری بیست و هشتمین دوره یونیورسیاد دانشجویان جهان را پیش رو داریم که یک رویداد بزرگ بعد از المپیک و جام جهانی فوتبال محسوب می شود.کشور ما هم در دروه های متعددی حضور داشته که آخرین بار در کازان روسیه بود . با پیش بینی ها و نظرات کمیته های تخصصی در این دوره در ۸ رشته شرکت می کنیم که قطعیت آن منوط به رکورگیری ها است. و اگر این رکوردها به جهان نزدیک باشد و کمیته فنی به اطمینان برسد این تیم ها هم اعزام می شود.
بعد از ۴ دوره محرومیت و ۸ سال تلاش فوتبال ایران را وارد این مسابقات کردیم. در فوتبال ۱۶ تیم می توانند شرکت کنند که ۸ تیم اول دوره قبل حضور دارند و ما باید برای ۸ تیم دوم تلاش می کردیم و سهمیه می گرفتییم. حدود ۸۵ دانشگاه کشوردر مرحله اول و ۲۵ دانشگاه در مرحله دوم تلاش کردند و در نهایت ایران برای حضور در مسابقات فوتبال انتخاب شد که این یک موفقت برای ورزش دانشگاهی و ایران محسوب می شود.
فوتبال، والیبال، قایقرانی (دختران و پسران)، تیراندازی(دختران و پسران)، تیراندازی با کمان(دختران و پسران)، تکواندو در مبارزه و پومسه (دختران و پسران)، دوومیدانی (دختران و پسران) و ژیمناستیک هنری ۸ رشته ای هستند که در آن حضور پیدا می کنیم. اردوی اول و در برخی از رشته های اردوهای دوم برگزار شده است اما در نهایت همه چیز منوط به رکودها است و ما تلاش می کنیم بهترین کاروان را به این مسابقات اعزام کنیم.
«خبرگزاری دانشجو»- پس در این دوره از مسابقات یک کاروان کمی به کره جنوبی اعزام خواهد شد؟
پورکیانی: دقیقا همین طور است. فوتبال و والیبال از نظر تیمی تعداد جمعیت کاروان را بیشتر کرده اما در والیبال نفرات خوبی را داریم و فوتبال هم با تمریناتی که انجام شده تیم خوبی دارد به علاوه فوتبال در بین دانشجویان پرطرفدار است و در اردوی انتخابی امید و جوانان را شکست داده است. با توجه به نفراتی که معرفی شده اند تیم تکواندو خوبی داریم.
رشته ها را با نظر فنی فدراسیون مربوطه تشکیل داده ایم و فدراسیون ها همراه ما هستند.
با تلفیق دانشجویان نخبه و قهرمانی ورزشی کنار هم، در یونیورسیاد هم جایگاه ایران را حفظ و هم در دانشجویان ایجاد انگیزه می کنیم
«خبرگزاری دانشجو»- نفرات اعزامی به یونیورسیاد چند درصد از دانشجویان و چند درصد از قهرمانان دانشجو هستند؟
پورکیانی: اینکه ما بگوییم در بدنه کاروان از دانشجویان غیر قهرمان استفاده می کنیم یک بحث غیر کارشناسی است و از طرف دیگر اگر بخواهیم فقط مدال و قهرمانی صرف را ببینیم آفتی که دارد این است که انگیزه ای برای سایر دانشجویان باقی نمی ماند.
امسال پیش بینی کردیم که دانشجویان باید در مسابقات منطقه ای و سپس در المپیاد داخلی شرکت کنند و بعد یونیروسیاد. این یک ذخیره متصل به هم است و دانشجویی که در مسابقات منطقه ای شرکت کرده است باید این اعتماد و انگیزه را داشته باشد که به قله یونیورسیاد خواهد رسید و وقتی دانشجو در المپیاد شرکت می کند باید بدانند که امکان حضور در تیم ملی دانشجویی را دارد و کمیته های فنی نیز این کار را انجام داده اند.
ما قهرمان و بازیکنان نخبه ای داریم که عضو تیم ملی و لیگ هستند و در مسابقات ما هم مستمر شرکت کرده است طبیعتا حق دارند که در تیم باشند. برخی بازیکنان هم هستند که استعداد آنها شناخته شده است است و آنها را هم در تیم ملی قرار خواهیم داد و بهترین های دانشگاه را رصد کردیم.
اینکه به صرف ایجاد انگیزه همه تیم را از افراد غیر حرفه ای انتخاب کنیم هم کارشناسی نیست. چون یونورسیاد محلی برای تجربه نیست.از طرفی باید پذیرفت توجه به برخی از قهرمانان که در مسابقات دانشگاهی شرکت نمی کنند و انگیزه ندارند هم گاهی ممکن است نتیجه ندهد چون به فکر ساق پا هستند. در نهایت تلفیق این ۲ بخش در کنار هم یعنی دانشجوی قهرمان و دانشجوی نخبه ورزشی، هم جایگاه ایران را حفظ می کند و همه در سایر دانشجویان انگیزه ایجاد می کند.
کسی باید در کادر فنی تیم های ملی دانشجویان باشد که دانشگاه و دانشجو را بشناسد
«خبرگزاری دانشجو» – آیا کادرفنی تیم های اعزامی به یونیورسیاد مشخص شده است؟
پورکیانی: کادر فنی ها تقریبا انتخاب شده اند در این رابطه لازم است ابتدا یک توضیح بدهم اینکه ورزش دانشگاهی متشکل از ۵ بخش آموزش عالی، وزارت علوم، دانشگاه آزاد، بهداشت و درمان، پیام نور و علمی کاربردی است و اینها هیئت رئیسه فدراسیون را تشکیل می دهند ما نیز از هر ۵ بخش خواسته ایم که در هر رشته نفرات خود را معرفی کنند براین اساس دانشگاه آزاد در هشت رشته، پیام نور در دو سه رشته و بهداشت و درمان در دو رشته نفرات خود را معرفی کرده اند.
ما در این خصوص از فدراسیون ها هم نظر گرفته ایم و کسانی را برای کادر فنی انتخاب می کنیم که تجربه و سابقه خوبی در بخش دانشگاه و ارتباط با دانشجو داشته باشند و آنها را بشناسند. گاهی افراد نام دار و ملی به عنوان مربی و یا کمک مربی در تیم های دانشجویی قرار گرفته اند ولی دانشگاه و دانشجو را نمی شناختند و ادبیات برخورد با آنها را نمی دانستند و بعضا دچار مشکل شده اند.
ما تا اواخر هفته آینده کادر نهایی تیم های اعزامی به یونیورسیاد را معرفی می کنیم.
در بخش بودجه متناسب با شرایط اقتصادی کشور برنامه ریزی کردیم
«خبرگزاری دانشجو» – با توجه به اینکه یونیورسیاد تیر ماه برگزار می شود در تامین بودجه برای اعزام کاروان و برگزاری اردوهای تدارکاتی از حمایت وزارت ورزش نیز برخوردار خواهید شد؟
پورکیانی: براساس یکی از بندهای اساسنامه فدراسیون ملی ورزش های دانشگاهی محل منابع این فدراسیون از دانشگاه های عضو، وزارت ورزش، کمیته ملی المپیک، خیرین و اسپانسرهاست. ما براساس اساسنامه عمل می کنیم و با وزارت ورزش نیز برنامه ریزی کردیم و جلسه تشکیل دادیم و گودرزی وزیر ورزش و شعبانی بهار معاون ورزش همگانی قول های مساعدی به ما دادند همچنین با کیومرث هاشمی و شهنازی رئیس و دبیر کل کمیته ملی المپیک و فدراسیون های ورزشی جلسه داشتیم و آنها هم قول مساعد دادند.
اردوی اول تیم ها با حمایت فدراسیون های ورزشی مربوطه برگزار شد و آنها در این بخش زحمت زیادی کشیدند.
در خصوص بودجه فدراسیون ورزش دانشگاهی باید بگوییم عمدتا بودجه فدراسیون را سازمان امور دانشجویان تامین می کند اما آنها به تنهایی نمی توانند تامین کننده هزینه فدراسیون باشند و ما تلاش می کنیم تا با تعامل با بخش های دیگر آموزش عالی آنها را نیز متعهد کنیم تا سهم خود را بپردازند.
تفاهم نامه ای نیز در این خصوص صورت گرفته و امیدواریم به نتیجه برسد. بودجه هایی که پیش بینی کردیم را متناسب با اقتصاد کشور در نظر گرفتیم و از هزینه های اضافی جلوگیری کردیم و تا جایی که امکان داشت از فرصت ها استفاده کردیم و با هم افزایی هایی که در ورزش کشور وجود دارد تاکنون سعی کرده ایم کارها را انجام دهیم و با مشکل مالی روبرو نشدیم. امیدواریم در ادامه و برای برگزاری اعزام ها و اردوها ضمن صرفه جویی بتوانیم به بهترین نحو عمل کنیم.
وزارت ورزش در خصوص همکاری با فدراسیون ورزش دانشگاهی به سایر فدراسیون ها توصیه کرد
«خبرگزاری دانشجو» – بدنه وزارت ورزش برای نخستین بار کاملا دانشگاهی است آیا با تشکیل این وزارت نگاه مسئولان نسبت به فدارسیون ملی ورزش های دانشگاهی تغییر کرده است؟
پورکیانی: این انتظار به جایی است که توقع داشته باشیم با حضور گودرزی به عنوان یک دانشگاهی و معاونانش در وزارت ورزش نگاه ها به ورزش دانشگاهی ویژه باشد و این انتظار زیادی نیست.
تعامل با بخش های مختلف و وزارت ورزش بسیار بهتر شده و در جلسات عمومی به فدراسیون ها دعوت می شویم و نقطه نظرات خود را بیان می کنیم در دو شورای ورزش همگانی و فرهنگی ورزش کشور نیز سرپرست یا رئیس فدراسیون ورزش دانشگاهی عضویت دارد که این یک جایگاه خوب است ولی نباید فراموش کنیم که در ورزش ما ۵۲ فدراسیون وجود دارد و هر کدام وضعیت خاص خود را دارند و اگر بخواهیم به یک فدراسیون توجه بیش از حد و بالاتر از توان وزارت ورزش انجام گیرد ممکن است این وزارتخانه متهم به تبعیض شود.
همین که ما وارد این عرصه شدیم و وزارت ورزش از ما حمایت می کند یک نکته مثبت است امروز می بینیم که شورای برون مرزی با همه اعزام های ما موافقت کرده و ما را نیز در استفاده از ارز مرجع سهیم دانسته اند.
در ارتباط با همکاری فدراسیون ها برای در اختیار قرار دادن امکانات کمک های زیادی انجام دادند و با توصیه های وزارت ورزش در این خصوص اتفاق های خوبی رخ داده است.
اینکه بگوییم به طور مشخص عدد و رقم به عنوان بودجه به فدراسیون ورزش دانشگاهی از سوی وزارت ورزش واریز شده صحیح نیست و هنوز چنین اتفاقی نیفتاده چون بحث های قانونی در این زمینه وجود دارد. در این خصوص با مناف هاشمی معاون توسعه و پشتیبانی وزارت ورزش جلسه ای داشتیم و آنها درصدد رفع این مشکل هستند تا ما هم از بودجه های وزارت ورزش در بخش همگانی و قهرمانی استفاده کنیم.
صددرصد هزینه های ورزش دانشگاهی با وزارت علوم است و وزارت ورزش کمک غیر نقدی میکند
«خبرگزاری دانشجو» – آیا فدراسیون ملی ورزش های دانشگاهی مانند سایر فدراسیون ها تفاهم نامه همکاری برای سال ۹۴ با وزارت ورزش امضا کرده است؟
پورکیانی: هنوز تفاهم نامه ای امضا نکرده ایم و نوبت به فدراسیون ما نرسیده ولی این تفاهم نامه شامل همه بندهاست تا ما هم از امکانات و منابع ورزش استفاده کنیم.
فدراسیون ما ویژگی خاصی دارد از یک سو به وزارت ورزش و از سوی دیگر به وزارت علوم مرتبط است و طبیعتا باید از هر دو بخش به صورت متناسب بهره مند شویم ولی این تناسب برقرار نیست و در بخش آموزش عالی بیشترین هزینه ها یا بهتر بگویم صددرصد آن را وزارت علوم تامین می کند و کمک های وزارت ورزش غیرنقدی بوده که امیدواریم بتوانیم به زودی از منابع آن نیز استفاده کنیم.
باید یک تعامل دوسویه بین فدراسیون ورزش دانشگاهی و سایر فدراسیون ها باشد/ما هم در موفقیت های ورزش ملی سهیم هستیم
«خبرگزاری دانشجو» – فدراسیون ها در یونیورسیاد همکاری خوبی با فدراسیون ملی ورزش های دانشگاهی نداشته اند و بارها در گذشته شاهد بودیم که در معرفی ورزشکاران کوتاهی می کردند در حال حاضر این رابطه چگونه است؟
پورکیانی: من به شخصه معتقدم اگر خط قرمز همه ما منافع ملی باشد به خودمان اجازه نمی دهیم به عنوان یک مسئول بخشی نگر باشیم و این نوع نگاه آغاز مشکلات است متاسفانه برخی دوستان کمتر به این موضوع توجه کرده اند.
قبل از اینکه رشته های اعزامی به یونیورسیاد را اعلام کنیم با فدراسیون های مربوطه هماهنگ کردیم تا بدانیم که آیا رویداد هم زمان با یونیورسیاد را در پیش دارند یا نه و این نکته را از همان ابتدا برنامه ریزی کردیم. متولی هر رشته ورزشی در بخش قهرمانی فدراسیون آن است و ما با تک تک فدراسیون ها نشست های تخصصی برگزار کردیم برای مثال در نظر داشتیم تا تیم شمشیربازی را نیز به مسابقات اعزام کنیم ولی وقتی با باقرزاده رئیس فدراسیون صحبت کردیم متوجه شدیم که یونیورسیاد هم زمان با مسابقات جهانی و کسب سهمیه المپیک در رشته شمشیربازی است.
در بازی های آسیایی اینچئون ۶۰ نفر از مدال آوران دانشجو بودند اینکه اول در تیم ملی بودند بعد دانشجو شدند یا اینکه از دانشگاه وارد تیم ملی شده اند مهم نیست مهم این است که ما نیز در بخش ورزش دانشگاهی کار کرده ایم. باید این نکته را به یاد داشته باشیم که دانشجو به دلیل شرکت در مسابقات اردوها نمی تواند در کلاس ها حاضر شود حتی در بحث امتحانات نیز مشکل دارد ما شرایطی فراهم می کنیم تا دانشجوی قهرمان بدون دغدغه در مسابقات شرکت کند و در کنار ورزش زمینه رشد و تحصیل وی را فراهم می کنیم پس ما هم در این موفقیت ها سهیم هستیم و از فدراسیون ها توقع داریم که آنها نیز به ما کمک کنند.
تکواندو به دنبال کسب سهمیه المپیک است و یونیورسیاد یک فرصت خوب برای محک خوردن ورزشکاران، ارتقا در رنکینگ جهانی و کسب سهمیه المپیک است. برخی از رشته ها در صورت حضور در یونیورسیاد از امتیاز خوبی برخوردار می شوند و ما امیدواریم این رقابت ها باعث رشد در هر دو بخش باشد.
ما نمی خواهیم که ورزشکار در تیم های ملی دانشجویان شرکت کند و در پایان با افت و آسیب دیدگی به تیم ملی برگردد بلکه معتقدیم این یک تعامل دو سویه است.
در یونیورسیاد کشورهای اروپایی و تیم های سطح بالا شرکت می کنند در حال حاضر ما در برخی رشته ها فقط با تیم های آسیایی، خاورمیانه و یا غرب آسیا مبارزه می کنیم یونیورسیاد و همچنین فدراسیون ورزش های دانشگاهی فرصت خوبی را برای سایر رشته ها ایجاد کرده تا با تیم های بزرگ بازی کنند و ما هم تلاش می کنیم تا لطمه ای به برنامه های فدراسیون ها در بخش ملی وارد نشود.
هر فدراسیونی می خواهد در یونیورسیاد تیم داشته باشد باید اول در دانشگاه کار کند
«خبرگزاری دانشجو» – در دوره های گذشته شاهد بودیم که برخی فدراسیون ها حاضر بودند با هزینه خود به این مسابقات تیم اعزام کنند آیا در این دوره نیز این شرایط برای فدراسیون ها وجود دارد؟
پورکیانی: در دوره های گذشته در یکی از رشته ها این اتفاق افتاد و ما به این روش یک تیم اعزام کردیم. ما اگر امروز در رشته ژیمناستیک هنری تیم اعزام می کنیم به این دلیل است که مسابقات آن را در دانشگاه ها داریم. خیلی از فدراسیون ها صحبت کردند که تیم شان به مسابقات اعزام شود ولی ما به آنها اعلام کردیم ابتدا باید در داخل کشور و دانشگاه ها رشته خود را بومی کنند و بعد آنها را به مسابقات یونیورسیاد اعزام می کنیم و این یکی از سیاست های ماست.
«خبرگزاری دانشجو» – حتی اگر رشته ای شانس کسب مدال هم داشته باشد و از نظر شما در دانشگاه ها فعال نباشد باز هم اجازه حضور در یونیورسیاد را نخواهد یافت؟
پورکیانی: دقیقا این گونه است و ما تیم ها را جز در شرایطی که در داخل دانشگاه ها فعال باشند، اعزام نمی کنیم.
در اداره کل تربیت بدنی وزارت علوم تفاهم نامه همکاری با هفت هشت فدراسیون امضا شده و ووشو و بولینگ و بیلیارد به دنبال این هستند که در دانشگاه ها فعال شوند. مدال خوب است اما باید در جهت توسعه ورزش کشور باشد.
کره جنوبی در این دوره کشتی را وارد یونیورسیاد نکرد
«خبرگزاری دانشجو»- آیا در این دروه از مسابقات کشتی حضور نخواهد داشت؟
پورکیانی: یونیورسیاد در دو بخش رشته های اجباری و اختیاری برگزار می شود. در سال ۱۹۹۶ با پیگیری های زیاد بعد از ۳۸ سال مسابقات کشتی دانشجویان جهان را در تهران برگزار کردیم. مسئول فنی فیزو هم اکبر ایرانمنش بود بعد از آن کشتی وارد مسابقات جهانی ورزش دانشگاهی شد.
در یونیورسیاد ها کشتی جزو رشته های اختیاری است در کازان روسیه و ازمیر ترکیه این رشته حضور داشت ولی اجباری نیست.
تیرکمان، بدمینتون، بیس بال، گلف، هندبال، قایقرانی و تیراندازی و تکواندو اختیاری هستند و کشور میزبان انتخاب می کند و معمولا کشورها نیز رشته های را انتخاب می کنند که خوشان در آنها قدرت بیشتری دارند.
کره در هندبال و تکواندو میزبان شده چون قدرتمند است ولی چون در کشتی حرف زیادی را برای گفتن ندارد این رشته را انتخاب نکرده است.
میزبانی سه رشته تکواندو کشتی و هندبال را به فدراسیون ورزش های دانشگاهی آسیایی پیشنهاد داده ایم.
«خبرگزاری دانشجو»- حرف آخر:
پورکیانی: ستاد بازی های یونیورسیاد ۳ ماه پیش تشکیل شده است و متشکل از اعضای هیات رئیسه فدراسیون ملی ورزش های دانشگاهی، کمیته ملی المپیک و فدراسیون ها هستند و هر هفته ۲ تا ۳ جلسه دارند و موضوعات در آن بررسی می شود. تیم ها همه در اردو هستند و در آمادگی کامل هستند.