به گزارش خبرنگار ورزشی «خبرگزاری دانشجو»، تیم ملی کشتی آزاد بزرگسالان کشورمان در حالی برای ششمین بار در لس آنجلس آمریکا به مقام قهرمانی جام جهانی رسید که این بار با ترکیبی جوان و با تجربه پای در این رقابت ها گذاشته بود؛ ترکیبی از جوانان جویای نام که بعضی از آنها برای اولین بار بود در ترکیب تیم ملی کشتی قرار می گرفتند و با آمادگی کامل پای در این رقابت ها گذاشتند.
جوانان دلیر و شجاعی همچون حسن یزدانی قهرمان آسیا و جوانان جهان، محمد حسین محمدیان نفر سوم جهان، یونس سرمستی، ایمان صادقی قهرمان جوانان جهان و آسیا ، سید احمد محمدی ، مرتضی رضایی قلعه، و ... نشان دادند که حرف-های زیادی برای گفتن خواهند داشت و با کشتی های ایرانی که به نمایش گذاشتند، نشان دادند از پتانسیل بالایی برخوردار هستند.
این قهرمان و موفقیت بهانه ای شد تا پای صحبت های سید جواد رفوگر رییس انستیتو بین المللی فدراسیون کشتی و عضو شورای فنی تیم ملی کشتی آزاد بنشینیم و نقطه نظرات او را در خصوص تیم ملی جویا شویم.
گفتگوی خبرنگار ورزشی «خبرگزاری دانشجو»، با رفوگر در زیر آمده است:
* عملکرد تیم ملی کشتی آزاد در مسابقات جام جهانی آمریکا را چگونه ارزیابی می کنید؟
- به طور کلی اکثر تیم های حاضر در جام جهانی با نفرات خوبشان به مسابقات آمده بودند. البته تیم روسیه با نفرات دوم و سوم آمده بود، اما تیم های آذربایجان، ترکیه، آمریکا و کشورهای دیگر هم که حضور داشتند با ترکیب اصلی شان آمده بودند. تیم کشورمان هم با جوانان و تعدادی از با تجربه ها شرکت کرد که محک خوبی برای جوانان بود و جوانان ما خوب کار کردند. علیرغم قوی بودن تیم های آذربایجان و آمریکا خوشبختانه جوانان ما توانستند از عهده کار بر آیند . در بعضی از وزن ها ما درخشش خوبی داشتیم، اما در بعضی اوزان درخشش چندان مطلوبی نداشتیم. مثلاً ما برای وزن ۹۷ کیلوگرم برای رضا یزدانی حساب ویژه ای باز کرده بودیم ولی با آسیب دیدگی که داشت و بحث روحیه و نوع کشتی گیری به لحاظ روحی از ۱۰۰ به یکباره به ۴۰ می رسد. حال علت آن باید بررسی شود. ولی در اوزان دیگر خوشبختانه توانستیم نفرات دوم و سوم خوبی داشته باشیم.
کادر فنی دراین مدت چند سال توانسته است پشتوانه ای ایجاد کند و جای امیدواری است که تیم های ملی ما دیگر خالی از پشتوانه نیستند. مثلاً می گفتند به جای حسن رحیمی چه کسی جایگزین شود و یا جای مسعود اسماعیل پور را چه کسی می تواند پر کند؟ ولی خوشبختانه در حال حاضر جوان ها آمدند و پشتوانه خوبی برای بزرگسالان شدند. در وزن ۷۰ کیلوگرم واقعاً حسن یزدانی سه کشتی خوب با شجاعت و با دلاوری گرفت؛ منتهی این جوان چون میدان جهانی کمتر دیده است یک مقدار اشکالات کوچکی دارد که اگر این اشکالات را برطرف کند قطعاً در آینده یکی از نام آوران کشتی ما خواهد بود و می تواند سال ها مدال های خوبی را به دست بیاورد. البته به شرطی که در اندازه ای که هست از ایشان توقع داشته باشیم و سعی نکنیم بیش از حد از حسن یزدانی و احسان پور، سید احمد محمدی، علیرضا کریمی، مرتضی رضایی قلعه که جوان هستند و واقعاً خوش درخشیدند، متوقع باشیم و در مدت کوتاه بتوانیم ضعف های آنها را برطرف کنیم. ما در واقع توانسته ایم پشتوانه های خوبی را برای کشورمان ساخته باشیم.
* تغییر سبک کشتی گیران ما که همان کشتی ایرانی را به نمایش گذاشتند و شجاعانه و بدون ترس مقابل حریفان خود حاضر شدن، چطور دیدید؟
- دو سال پیش هم گفتم تفکر آقای رسول خادم به کادر فنی چنان القاء شده است که باید کشتی گیران ما رو به جلو کار کنند. در روزهای اول خاطرم هست که این تغییر سبک خیلی سخت بود. در واقع در دو سه سال پیش ضعف تکنیک کشتی داشتیم و کشتی گیران رو به عقب کشتی می گرفتند. آنها منتظر بودند یک امتیاز کشتی را بگیرند و درهای کشتی را ببندند و یا حریف را بیرون ببرند. کشتی که زیبا باشد در واقع فن در آن رد و بدل می شود، اما آن زمان آن حالت فنی را نداشت. خادم که آمد، این سبک را عوض کرد. خودتان می دانید سبک عوض کردن کار سختی است. در شورای فنی هم با شناختی که از این موقعیت داشتیم، در واقع توانستیم سرمربیگری را به خادم تحمیل کنیم.
* عده ای ایراد می گیرند که خادم رییس فدراسیون است و نباید دیگر پست سرمربیگری را نداشته باشد. نظرتان در این باره چیست؟
- کسی که توانایی این کار را دارد و در هر دو کار موفق است دلیلی ندارد ما بخواهیم تغییر سبک بدهیم. ما حدود ۱.۵ تا ۲ سال پیش این تصمیم را در شورای فنی گرفتیم. این شورا واقف بود که سبک دارد تغییر می کند و سبکی دارد جایگزین می شود که رو به جلو است، همه اش حمله است. همه کشتی تهاجمی است. شما نگاه کنید این خیلی مهم است بچه های ما بتوانند آمریکایی را از نفس بیندازند. اکثر بچه های ما قریب به اتفاق در این رقابت ها واقعاً کشتی گیران آذربایجان و آمریکا را از نفس انداختند و پیروز شدند. دست های بچه های ما مرتب کار می کرد. اگر کشتی حسن رحیمی را نگاه کنید، خیلی قشنگ دست هایش کار می کرد و یا مثلاً بهنام احسان پور را نگاه کنید. چقدر دستهای او قشنگ کار می کرد . رضایی قلعه یا دیگر بچه ها می بینید چقدر زیبا و حساب شده کار می کردند که یک لحظه عقب نشینی نداشتند. همه اش رو به جلو بودند. سبک کشتی عوض شده. سبک، تازه ایرانی شده است. ما خوشحال هستیم از اینکه به خادم تحمیل کردیم که همچنان سرمربی تیم ملی بماند تا این سبک را جا بیندازد که الحمدلله این سبک جا افتاده و کشتی ما زیبا شده و موفق بوده و امیدواریم این روند همچنان ادامه داشته باشد تا در المپیک آرزوی همه ما و عاشقان کشتی و پهلوانان ، این است که به موفقیت برسیم.
* آیا می توانیم این روند را در کشتی فرنگی هم داشته باشیم؟
- قطعاً هم همین است. خوشبختانه حسن بابک خودش کارشناس، کار کرده و زجر کشیده این رشته است. دیدم خودش هم لخت می شود و با دل و جان کار می کند. الان شورای فنی کشتی فرنگی هم پشتوانه کادر فنی است و همان هماهنگی که در کشتی آزاد بین بزرگسالان، جوانان و نوجوانان هست همین روند هم در کشتی فرنگی مشاهده می شود. البته باید به آنها فرصت داد تا کارشان را انجام دهند و باید به آنها زمان داد. مطمئن هستم بابک واحد پازاج و اعضای کادر فنی برای کشتی فرنگی کار می کنند و برای کشتی فرنگی هم روزهای خوبی را خواهیم دید.
* کشتی حقانیت خودش را به اثبات رساند، اما متأسفانه مشاهده می شود که هیچ حمایتی از سوی مسئولین ورزشی نمی شود. ضمن اینکه سه رشته دیگر کشتی به فدراسیون اضافه شده است. نظرتان در این مورد چیست؟
- قطعاً باید وزارت ورزش و جوانان و کمیته ملی المپیک به کمک کشتی بیایند. من هم فکر نمی کنم این دو ارگان مهم بزرگ نخواهند از کشتی حمایت کنند و آن را نادیده بگیرند. خودشان واقف هستند که کشتی در المپیک ها می تواند مدال آور باشد. من چون دو طرف را می شناسم و بر هر دو طرف واقف هستم می بینم فدراسیون کشتی به طور شبانه روز دارد کار و تلاش می کند و با برنامه ریزی کارهایش را انجام می دهد. از سوی دیگر گودرزی وزیر ورزش و جوانان را از نزدیک می شناسم و می دانم علیرغم حمایت از همه رشته های ورزشی، علاقه خاص به ورزش کشتی دارد. وزارت ورزش و جوانان هم به اندازه خودش می خواهد کشتی را کمک کند ولی من فکر می کنم عده ای هستند که نمی خواهند این افتخار و همبستگی بین وزارت ورزش و فدراسیون کشتی باشد. متأسفم بعضی از دوستان ما و کسانی که به صورت نامرئی و غیر ملموس این حرکت را ایجاد کرده اند که آتش بیار معرکه باشند و نگذارند این دو ارگان بزرگ که هر دو مسئول آن خالص و مخلص و دانشمند هستند و هم با علم روز آشنا هستند و از نظر اخلاقی در سطح بسیار خوبی هستند، در کنار هم باشند.
من هم وزیر را من می شناسم و هم خادم را. هردو هم از نظر فرهنگی ، اخلاقی، دانش، پرکاری بی نظیر هستند. منتها آن عده ای که در کنار ورزش هستند و آتش بیار معرکه شده اند و دارند حرکت و کارهایی را انجام می دهند که نگذارند این دو عزیز کنار هم قرار بگیرند و این هماهنگی باعث شود که کشتی توسعه بیشتری پیدا کند. متأسف هستم که این قضیه دارد اتفاق می افتد.
* به نظر شما این عده چه کسانی هستند؟
- نمی دانم چه کسانی هستند، حتماً هم وزیر و هم خادم آنها را می شناسند. به عنوان یک برادر بزرگتر هم از آقای گودرزی و هم از آقا رسول درخواست می کنم بروند با هم تعامل و نشست داشته باشند تا این شایعات بی معنی که باعث دلسردی دو ارگان بزرگ می شود واقعاً تمام بشود. مطمئناً این کار را خواهم کرد و از این دو عزیز برادرانه درخواست می کنم بنشینند در کنار هم مشکلات را بازگو کنند و با هم مذاکره کنند. فدراسیون و وزارت ورزش، مشکلاتشان را بازگو کنند و هر دو دست به دست هم بدهند. حالا که کشتی واقعاً آبروی ورزش مملکت را حفظ کرده و باعث شده که مردم ما اینقدر خوشحال و شادمان بشوند، بیایند دست به دست هم بدهند تا ورزش مملکتمان در المپیک ریو، این موفقیت را ادامه بدهد.
* در خصوص سمپوزیوم بین المللی کشتی در سال ۲۰۱۶ و دانش افزایی مربیان هم صحبت کنید.
- با پیشنهاد فدراسیون کشتی و بنا به نظر اعضای هیات علمی اتحادیه جهانی کشتی از سال ۲۰۱۶ سمپوزیوم بینالمللی علمی کشتی همزمان با رقابتهای جام تختی به مدت دو روز در ایران برگزار خواهد شد. این مساله در تقویم این اتحادیه نیز گنجانده شده و از سال ۲۰۱۶ ایران هر ساله میزبان برگزاری این سمپوزیوم خواهد بود. این سمپوزیوم که به منظور دانش افزایی و ارتقا دانش مربیان کشتی است، با حضور اساتید داخلی و اساتید برجسته علمی صاحب نظر در کشتی برگزار خواهد شد تا زمینههای علمی شدن کشتی را در آینده بیشتر فراهم کنیم.
در راستای افزایش دانش مربیان کشتی، امسال انستیتو برنامههای زیادی در زمینه علم کشتی پیش بینی کرده است تا بتوانیم تمام سهمیههای المپیک را در ۶ وزن ازاد و فرنگی کسب کنیم. بدون شک اگر بسترهای علمی در کشتی فراهم نشود در رقابتهای آینده موفقیتی نخواهیم داشت.
* و سخن پایانی؛
یکی از عوامل موفقیت کشتی در رقابتهای جام جهانی، علمی شدن کشتی بود.هر چقدر بتوانیم کشتی را از حالت سنتی به سمت علمی شدن پیش ببریم، پلههای ترقی را در کشتی سپری کردهایم. از سوی دیگر اگر در گذشته تنها در یک یا دو رقابت جهانی عملکرد موفقی داشتیم، اما امروز در تمام رقابتهای بینالمللی حرف اول را میزنیم که این موفقیت به خاطر این است که امروز علم در کشتی حرف اول را میزند و دانش مربیان کشتی افزایش پیدا کرده است.
// گفتگو از صادق رضایی//