به گزارش خبرنگار دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، نصرت الله ضرغام در کنفرانس «نقش حمایت از اختراعات و حقوق مالکیت فکری در رشد و توسعه ملی» امروز در سالن اجتماعات شهید مطهری دانشگاه تربیت مدرس در حال برگزاری است گفت: امروز عصر اطلاعات است و جهت گیری کلی به سمت عصر ذهن و نوآوری و خلاقیت و استفاده بیشتر از تولیدات فکری است دانشگاهها مراکز علمی بزرگترین تولیدکنندگان نوآوری در همه جای دنیا هستند کشورهای مختلف تلاش زیادی میکنند که ساختارهای لازم را برای تولیدات فکری در کشورشان فراهم کنند.
وی افزود: آنها سرمایه گذاری و برنامه ریزی میکنند و سعی میکنند از کل ظرفیتهای کشور و ظرفیتهای دنیا برای تحقق اهدافشان استفاده کنند آمریکا بعد از جنگ جهانی دوم سنگ بنای توسعه سیاست بیرونی را پایه گذاری کرد نگرش آمریکا به علم با دید تجاری است ولی اروپا دید بنیادی دارد.
سرپرست صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران در ادامه تشریح کرد: موضوع توسعه علمی و تربیت انسانهای توانمند علمی پایه گذاری شده و آمریکا موفق شده ۴۰ درصد انسانهایی که در کشور خود تحصیل میکنند را جذب کند و ۷۰ الی ۸۰ درصد این افراد در آمریکا میمانند و آمریکا ۲۵ میلیارد دلار از این محل کسب درآمد کرده است.
وی در ادامه به سیاست اروپا اشاره کرد و گفت: اروپا به لحاظ استفاده از منافع مالکیتهای فکری و اختراعات پس از آمریکا، ژاپن و چین قرار دارد کل اختراعاتی که اتحادیه اروپا پتنت کرده است در حدود ۲۰ درصد است به همین جهت اتحادیه اروپا سرمایه گذاری در توسعه علمی از تولید ناخالص را افزایش میدهد.
ضرغام با اشاره به اهداف بلند مدت اروپا گفت: آنها برنامه ریزی کردهاند تعداد محققان و دانشمندان برجسته تا سال ۲۰۲۰ به ۱۶ میلیون نفر برسد این ظرفیت در اروپا وجود ندارد و اعلام میکند که برای آنکه بتواند از ظرفیت نوآوری استفاده کند چارهای جز جذب افراد دانشمند از دیگر کشورها ندارد و این هشداری است که باید به آن توجه کرد. NFF هم تعیین کرده برای آنکه ماموریت خود را به نحو کامل انجام دهد باید محققین از سایر کشورها را جذب کند.
وی به توسعه علمی اشاره کرد و گفت: توسعه علمی توسعه هدفمندی است که یا باید این توسعه علمی منجر به گسترش مرزهای دانش بشود و یا برای جامعه مفید باشد که باعث توسعه و رشد اقتصادی و رفاه عمومی شود و آمریکا بیشترین سرمایه گذاری را در رابطه با داراییهای فکری کرده است که ۳۷ درصد درخواست پتنت از آمریکا وجود دارد و توانسته ۴۰ میلیون اشتغال را حمایت کند که همین میزان ۳۴. ۸ درصد تولید ناخالص آن کشور را تامین میکند.
سرپرست صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران در ادامه تاکید کرد: ثبت اختراعات یک حرکت درآمدزا است که باید سرمایه گذاری شود به همین جهت بیشترین سرمایه گذاری برای حمایت از ثبت اختراعات توسط شرکتهای خصوصی و مراکز کارآفرینی انجام میدهند نقش بخش خصوصی بسیار پررنگ است.
ضرغام تصریح کرد: در اروپا بیشترین سرمایه گذاری را مانند آمریکا شرکتهای بزرگ مراکز تحقیقاتی بزرگ و بعد دانشگاهها دارند در هیچ کشوری توسعه علمی فقط توسط دولت انجام نمیشود و اینها ظرفیتهای موجود کشور خودشان را شناسایی میکنند و روی ظرفیت دیگر کشورها هم مطالعه میکنند و با در نظر گرفتن کل ظرفیتها سعی میکنند اهداف خود را تحقق ببخشند.
وی افزود: عمر زیادی از این مجموعه سپری نشده ولی میتواند با برنامه ریزیهای انجام شده و با برنامه راهبردی گامهای بلندتری را بردارد چرا که ما در زمینه آموزش سابقه تاریخی بلندی داریم حدود ۱۴۰۰ سال قبل اولین دانشگاه را در جنوب کشور تاسیس کردیم.
ضرغام با تاکید بر اینکه ما نیاز داریم علاوه بر توسعه کمی توسعه کیفی را ارتقا دهیم گفت: وزیر علوم دست اندرکار تدوین برنامه راهبردی برای وزارت علوم است تا بتواند از کل ظرفیتها در آموزش و پژوهش و تولید فناوری و محافظت از نوآوریها تحت عنوان مالکیت فکری استفاده کند خوشبختانه هماهنگی خوبی بین وزیر علوم، وزیر بهداشت و معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور به وجود آمده که این وحدت نظر زمینه ساز رشد و توسعه علمی و کیفی سازی خواهد بود.
وی به تاسیس بنیاد ملی نخبگان اشاره کرد و گفت: ایجاد بنیاد ملی نخبگان برای پرورش استعدادهاست حمایتهایی که صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور آغاز کرده بسیار تاثیر داشته است.
سرپرست صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران به بیان آماری درباره ثبت اختراعات در خارج از کشور پرداخت و گفت: تا به حال ۳۹ اختراع دانشگاهیان و غیر دانشگاهیان در خارج از کشور ثبت شده ۶۷ اختراع در پروسه ثبت و ۱۵۰ اختراع در مرحله داوری است قطعا ظرفیت کشور در همین حد نیست بنابراین تلاش میکنیم طیف مخاطبین را گستردهتر کنیم و از اختراعات حمایت کنیم آمریکا ۱۰ هزار تا ۳۰ هزار دلار برای ثبت اختراع هزینه میکند.
وی با بیان اینکه بخشی از اختراعات ثبت داخلی میشود گفت: ثبت اختراع باید منافع مالی و مادی داشته باشد با حمایتهایی که در کشور از ثبت اختراع صورت میگیرد میتوانیم آینده خوبی برای اینجایگاه داشته باشیم و رشد و توسعه اقتصادی و هم تعالی انسانی را مدنظر قرار بدهیم.
ضرغام در پایان خاطر نشان کرد: کرسیهای پژوهشی به دانشمندان برجسته ایرانی اعطا خواهیم کرد که شامل دانشمندان ایرانی ساکن در ایران و در خارج از ایران میباشد هدف ما این است که راه را برای ارتباط با دانشمندان ایرانی خارج از کشور باز کنیم و به تناسب نیاز کشور پروژه تحقیقاتی هم سفارش میدهیم و هم سفارش میگیریم ما دنبال این هستیم که مرکز نوآوری را در مراکز علمی کشور با هدف تبدیل یافتههای پژوهشی و ایدههای خلاقانه به محصول حمایت کنیم.