به گزارش حوزه سیاست خارجی «خبرگزاری دانشجو» حسن سواری استاد دانشگاه در برنامه گفتگوی ویژه خبری پنج شنبه شب شبکه دو سیما که به بررسی بیانیه لوزان و لغو تحریم ها اختصاص داشت افزود: در جای جای این بیانیه طرفین با دقت و وسواس خواستند نشان دهند که این سند الزام آور نیست.
وی افزود: از نظر آکادمیک از منظری توافق ژنو و بیانیه لوزان هیچکدام معاهده بین المللی تلقی نمی شوند اما از منظر دیگر هر دو معاهده بین المللی هستند اما بار تلقی نشدن آنها بیشتر و قوی تر است.
این حقوقدان تأکید کرد: مشخص نیست که مندرجات بیانیه لوزان عیناً در سند نهایی اعمال شود و دست طرفین باز است تا بر اساس شرایط گفتگوها و مذاکرات سند نهایی را تنظیم کنند.
آقای سواری افزود: هیئت مذاکره کننده بر روی خط قرمزهای ایران پافشاری کرده اند و خواستند تحریمهای ظالمانه با آغاز اجرای تعهدات برچیده شود.
ملاک، برداشته شدن همه تحریمهاست
وی تأکید کرد: در ادامه مذاکرات باید هر مورد بصورت ریز بررسی شود و آنچه که خواسته ما در ژنو است همانا برداشته شدن همه تحریمهاست که باید ملاک قرار گیرد.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه در توافق ژنو و بیانیه لوزان در هر دو بر تحقیق و توسعه تأکید شده است افزود: البته در بیانیه لوزان این مسئله اندکی ضعیفتر است.
در ادامه این برنامه دکتر سید فضل الله موسوی استاد دانشگاه و حقوقدان با بیان اینکه دو طرف بارها اعلام کرده اند که بیانیه لوزان صرفاً یک بیانیه است و الزام آور نیست افزود: با این حال توجه به برخی از بندها نشان می دهد که هم از نظر سیاسی و هم حقوقی بیانیه لوزان می تواند تعهداتی را برای جمهوری اسلامی ایران ایجاد کند.
وی گفت: با بررسی توافقنامه ژنو و بیانیه لوزان در می یابیم که تعهداتی روشن برای ما ایجاد شده است در حالیکه تعهدات طرف مقابل ابهام آمیز و در لایه های مختلف است.
این حقوقدان تصریح کرد: باید بیانیه لوزان مورد بررسی مجدد قرار گیرد و هیئت مذاکره کننده در آن تجدید نظر کند و ایرادات حقوقدانان به آنرا در نظر بگیرند چون هنوز تعهداتی ایجاد نشده است و بعداً خواهد شد.
دکتر موسوی با اشاره به اینکه مقام معظم رهبری برداشته شدن تحریمها را از روز امضای توافقنامه اعلام کرده اند و هیئت مذاکره کننده تاریخ اجرا را در نظر گرفته اند و همچنین طرفهای دیگر زمانهای دارای ابهام دیگر را مطرح می کنند افزود: در برداشته شدن تحریمها در توافقنامه ژنو و بیانیه لوزان تفاوتهایی وجود دارد.
این حقوقدان افزود: در توافقنامه ژنو برداشته شدن تحریمها هم از نظر حقوقی و هم از نظر اجرایی ملاک بود در حالیکه در بیانیه لوزان تنها اجرا مطرح شده است و قانون همچنان سر جای خودش مانده است.
موسوی اضافه کرد: در توافقنامه ژنو همه تحریمهای مربوط به هسته ای پایان می یابد اما در بیانیه لوزان فقط تحریمهای اقتصادی ، مالی و بانکی مطرح می شود و این تعارض دارد.
آمریکا، خواهان باقی ماندن تحریم های اولیه
این استاد دانشگاه افزود: آمریکا خواهان آن است که تنها تحریمهای ثانویه را لغو کند و تحریمهای اولیه خود این کشور باقی بماند.
وی خاطر نشان کرد: از دیدگاه ما طرف مقابل صادق نیست و مخصوصاً عباراتی را بکار برده است تا برای ما مشکلاتی ایجاد کند و در حقیقت همه درها بسته است.
موسوی با بیان اینکه اعلام شده همه تحریمای شورای امنیت لغو می شود اما قطعنامه دیگری برای محدودیت سازی علیه ایران صادر خواهد شد افزود: این قطعنامه می تواند همه محدودیتها از جمله تحریمها را دوباره اعمال کند.
این حقوقدان با تأکید بر اینکه حق توسعه از جمله حقوق بشر در نسل سوم است افزود: اعلام زمان 10 ـ 15 ـ 25 سال و حتی نامحدود برای متوقف کردن برنامه هسته ای ایران قابل قبول نیست و اگر اینگونه طولانی مدت در نظر گرفته شود یعنی تمامی برنامه های هسته ای صلح آمیز ایران باید متوقف شود و تمام کارشناسان مرخص شوند.
موسوی خاطر نشان کرد: در این زمینه تفسیر بلندمدت از زمان باید یک یا حداکثر سه سال مطرح شود.