به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، همیشه پای یک "استیضاح" درمیان است. استیضاح وزرای روحانی اما رنگ و بویی تازه دارد. ضعف وزرا یا تسویه حسابهای سیاسی، حالا دوراهی تازهای را پش روی نمایندگان در استیضاحها قرار داده است، دوراهی که برخی معتقدند شاه راهش همه به روزهای رای اعتماد برمیگردد.
دور جدید استیضاح وزرای روحانی درحالی در مجلس کلید میخورد که حاصل دوسال برسرکار بودن این دولت، پیروزی بینالمللی در عرصه دیپلماسی را تضمین کرده است؛ پیروزی که حالا بسیاری از منتقدان دولت روی خوشی برای پذیرش آن ندارند.
موج اول
زمزمه استیضاح وزرای روحانی نه از امروز، که در اولین سال سکانداری دولت یازدهم با حذف رضا فرجی دانا، وزیر علوم و تحقیقات کلید خورد، استیضاحی که بسیاری معتقدند وزنه سیاسی آن بر عملکرد کمتر از یکساله وزیر سنگینی داشت و با ادله معقولانه وزیر علوم در جلسه استیضاح درباره بورسیهها، نهایتا همهچیز را جور دیگری رقم زد.
اما استیضاح وزیر علوم در اولین سال سکانداری دولت یازدهم به اعتقاد برخی از صاحبنظران به جز تسویه حسابهای سیاسی در موضوع بورسیهها، معنا و مفهوم دیگری نداشت. محمد رضا تابش در همین رابطه میگوید: مردم میدانند پشت استیضاح وزیر چه نیتی است.
وی میافزاید: افکار عمومی بدون شک از آنچه رضا فرجیدانا به استناد آمار و مدارک، پیش روی صحن علنی مجلس گذاشت، راضی شده و مردم فهیم ما بهخوبی میدانند که پسزمینه استیضاح چیست و چطور برخی نمایندگان با وجود پاسخ وزیر به تکتک ابهامها هنوز بر سر رای خود باقی ماندهاند.
آنها وزیر را متهم به لجبازی میکنند در حالیکه من چنین خصیصه را در برخی نمایندگان میبینم. معلوم نیست چه افرادی از تخاصم بیشتر مجلس و دولت سود میبرند، آنهایی که سودای بازگشت به قدرت در سر دارند و این روزها شرمنده کارنامه سیاه هشت سال مدیریت محمود احمدینژاد و کابینه او هستند.
اما جلسه استیضاح "رضا فرجی دانا"با وجود استیضاح وی به نوعی تقابل لاریجانی با تک روهای مجلس هم بود.جلسهای که حمید رسایی پس از پایان آن نوشتهای را مقابل دوربین عکاسان قرار داد که بر روی آن نوشته شده بود،"دوپینگ لاریجانی هم اثر نکرد.
موج دوم
موج استیضاح وزرای کابینه دولت اما با استیضاح رضا فرجی دانا پایان نیافت و پس از آن حتی سایر وزرا دولت بارها به صحن علنی مجلس فراخوانده شدند.
بدون شک سوال از وزرا حق نمایندگان مجلس است و ولی تعدد آن این شبهه را در ذهن ایجاد میکند که این اقدامات صف بندیهای سیاسی است یا اقدامی در جهت حل مشکلات جامعه!
در همین رابطه ایرج ندیمی به خبرنگار مجلس گروه سیاسی (باشگاه خبرنگارن) میگوید: در حال حاضر مشاهده میکنیم برخی استیضاحکنندگان وزرا در گذشته سالی یک تا دو سوال هم از وزیر مربوطه نمیپرسیدند و به یکباره قصد دارد چهل سوال از وزرا بپرسد که این موضوع معنی خاصی دارد.
ندیمی در ادامه با اشاره به روش ورود به استیضاح وزرا از سوی برخی نمایندگان ادامه میدهد: روش فعلی استیضاح وزرا از جمله روشهایی است که زمانی اقلیتهای مجلس ششم انجام میدادند که در آن سعی میشد به سوژههای آموزشی و اقتصادی بیشتر دقت کنند، که در حال حاضر هم همان شرایط تداعی شده و عدهای سعی میکنند ببینند مردم از چه چیزی خوششان میآید، در حالی که در گذشته چنین وضعیتی وجود نداشت. بنابراین در این استیضاحها برخی از نمایندگان به انتخابات چشم دوخته اند و با چشم انتخابات سوال میکنند نه با چشم نظارت.
اما تلقی سیاسی شدن استیضاح وزرا در حالی در مجلس مطرح میشود که برخی هم معتقدند، کم کاری و ضعف مدیریتی در برخی از وزارتخانهها وجود داشته و برخی از وزرا شایسته استیضاح هستند و اما برخی هم معتقدند کابینه روحانی وامدار بسیاری از مشکلات اقتصادی و داخلی از دوران احمدی نژاد بوده و شتاب در استیضاح وزرا نادیده گرفتن برخی از اقدامات روبه جلو است.
این درحالی است که هفته گذشته وزیر اقتصاد سومین کارت زرد خود را از مجلس شورای اسلامی دریافت کرد، کارت زردی که بسیاری معتقدند میتواند روند استیضاح وزیر اقتصاد و امور دارایی را در مجلس تسهیل کند.
در همین رابطه منصور حقیقت پور یک عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس می گوید: در حال حاضر استیضاح وزیر اقتصاد و راه و شهرسازی در مجلس جدیتر به نظر میرسد.
وی همچنین ادامه میدهد: مجلس سومین کارت خود را به وزیر اقتصاد نشان داد که وزیر اقتصاد بداند در این شرایط حساس باید در پاسخگویی به سئوالات نمایندگان و مباحث مطرح شده دقت نظر داشته باشد.
حقیقت پور تاکید میکند: استیضاح وزیر کشور نیز همچنان در مجلس جزو مباحث اصلی به شمار میرود که البته هیئت رئیسه مجلس فعالیتهایی آغاز کرده تا نسبت به منطقی شدن فضای مجلس در مورد برخی مباحث مطرح شده مبنی بر استیضاح وزیر کشور به شرایط آرامترو جو منطقیتر برسد.
موج سوم
اما موج استیضاح وزرای کابینه روحانی در حالی طی میشود که بسیاری از وزاری کابینه 2 الی 3 کارت زرد را از مجلس شورای اسلامی دریافت کرده اند.
استیضاح وزرایی چون نفت، راه و شهرسازی، کشور و همچنین وزیر اقتصاد از جمله پروندههای استیضاحی است که زمزمههای قرائت آن در صحن علنی مجلس وجود دارد، استیضاحهایی که ندیمی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس معتقد است چند وجهی است و به حواشی جلسه رای اعتماد کابینه روحانی معطوف میشود.
ندیمی ادامه میدهد: با توجه به این که بنده خود از نزدیک در جلسات نمایندگان استیضاح کننده با وزیر راه بودهام، برآیند من از جلسات این است که یک وجه استیضاح وزیر راه به حواشی جلسه رأی اعتماد وزیر در مجلس معطوف میشود.
پروژه حذف 6 وزیر
ندیمی همچنین تاکید میکند: معتقدم پروژه شش وزریری که در روز رأی اعتمادشان، برخی از نمایندگان مجلس به دنبال حذف آنان بودند آرام آرام در قالب استیضاح 3 وزیر در حال کلید خوردن است.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه در استیضاح برخی وزرا عدهای قصد دارند کارهای ناتمام خود را تمام کنند، اظهار داشت: معتقدم استیضاح برخی وزرا قصه ناتمامی است که عدهای دوست دارند آن را به فرجام برسانند و استیضاحها همواره در رابطه با وزرایی است که به نوعی از دستشان در رفته است.
ندیمی در پایان در پاسخ به سوالی مبنی بر این که به نظر شما این استیضاحها از سوی چه جناحی در مجلس آب میخورد، گفت: بدون شک این استیضاحها از سوی همانهایی است که در روز رأی اعتماد وزرا اطلاعیه میدادند و پیگیر بودند که برخی از وزرا در روز رأی اعتماد، رأی لازم را نیاورند.
اما تقابل برخی از جناحهای سیاسی مجلس نهم با دولت یازدهم، آنهم در آخرین سال پارلمان و با ابزاری چون استیضاح سیاسی وزرا، نشان از صفبندیهای جدید، پیش از آغاز ماراتن سیاسی مجلس دهم دارد. تقابلی که نمیتواند به دور از انگیزههای سیاسی باشد و باید منتظر ماند و دید که رویکرد قاطبه مجلس نسبت به برخی از استیضاحهایی که رنگ و بوی سیاسی دارد به چه شکل خواهد بود چراکه استیضاح از جمله حقوق نمایندگان مجلس بوده و به اعتقاد بسیاری از وکلای ملت این اختیار نباید در جهت اهداف سیاسی به کار گرفته شود.
منبع: باشگاه خبرنگاران