به گزارش گروه بين الملل «خبرگزاري دانشجو»، سرگئی لاوروف و محمد جواد ظریف وزرای امور خارجه روسیه و ایران روز دوشنبه در مسکو در جمع خبرنگاران حاضر شدند و به تشریح محتوای مذاکرات دوجانبه پرداختند.
لاوروف: بحران سوریه باید از طریق گفتوگوهای سوری-سوری حل شود
لاوروف در ابتدای این نشست با «دوستانه» و «گرم» خواندن مذاکراتش با ظریف، گفت: «ما توجه ویژهای به گسترش مناسبات تجاری دوجانبه داشتیم.»
وی در ادامه در رابطه با توافق هستهای گفت: «ما بار دیگر حمایت خود را از برنامه جامع اقدام مشترک اعلام میکنیم. ما از مفاد این توافق رضایت داریم و امیدواریم این سند که به تائید شورای امنیت سازمان ملل رسیده، ظرف چند هفته آینده اجرایی شود.»
وزیر امور خارجه روسیه با بیان اینکه توافق هستهای امکان استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای را برای ایران فراهم میآورد، گفت این توافق در عین حال اعتماد و اطمینان لازم را در منطقه ایجاد میکند.
وی همچنین ابراز امیدواری کرد که توافق هستهای، موانع کنونی برای انجام مراودات اقتصادی با ایران را برطرف کند.
لاوروف افزود: «ما همچنین در مورد موضوعات خاورمیانه و شمال آفریقا صحبت کردیم و به وضعیت سوریه نیز توجهی ویژه داشتیم. بحران سوریه باید تنها از طریق سیاسی و گفتوگوهای سوری-سوری حل شود. علاوه بر این، ما در مورد وضعیت یمن و عراق نیز گفتوگو کردیم.»
وی ادامه داد: «همچنین آقای ظریف بار دیگر از من برای سفر به تهران دعوت کرد. از اینکه در زمان مورد توافق این سفر را انجام دهیم، خرسند خواهم بود.»
ظریف: روسیه در شرایط سخت کنار ما بود
در ادامه آقای ظریف با اشاره به موضوعات مورد بحث در مسکو، گفت: «موفقیت مذاکرات، زمینه را برای گسترش مناسبات با روسیه فراهم میکند. روسیه در شرایط دشوار در کنار ما بود، بنابراین در دوران پس از تحریمها شرایط بهتری در ایران خواهد داشت.»
وی ضمن ابراز امیدواری برای گسترش روابط دوجانبه پس از اجرای توافق هستهای، گفت امروز با لاوروف در مورد قرارداد تسهیل صدور روادید برای اتباع ایران نیز گفتوگو کرده است.
وزیر امور خارجه ایران افزود: «ما همچنین در مورد مسائل منطقهای و بینالمللی و نحوه اجرای برنامه جامع اقدام مشترک گفتوگو کردیم. روسیه در اجرای برجام نقش پیشتازی دارد و علاوه بر این، در همکاریهای هستهای، شریک اصلی ماست.»
ظریف: خدشه وارد کردن به حاکمیت کشورها غیرقابل قبول است
ظریف با تأکید بر اینکه «راهحل همه بحرانهای منطقه، راهحل سیاسی است»، گفت مردم این کشورها باید خود برای سرنوشت خود تصمیم بگیرند. وزیر امور خارجه افزود: «کشورهای خارجی حق تعیین تکلیف برای کشورها ندارند و تنها باید نقش کمککننده و تسهیل کننده را داشته باشند.»
وی ادامه داد: «ما در مورد سوریه، یمن و عراق صحبت کردیم. بحران در این کشورها که خطر گسترش افراطیگری را به همراه دارد، باید با همکاری کشورهای منطقهای حل شود. از نظر ما دخالت خارجی مردود است و خدشه وارد کردن به استقلال سیاسی و حاکمیت کشورها، غیرقابل قبول است.»
وزیر امور خارجه افزود: «ما در این موارد (با روسیه) اشتراک نظر داریم. ما در آینده همچنان به گفتوگوها و تعاملاتمان ادامه خواهیم داد.»
لاوروف: موضع ما در قبال سوریه تغییر نکرده است
در ادامه وزیر امور خارجه روسیه در پاسخ به سوالی در مورد شایعات رسانهای مبنی بر احتمالی تغییر موضع روسیه در قبال بحران سوریه، گفت: «موضع ما هیچ تغییری نکرده است و همواره گفتهایم که مردم سوریه باید بدون دخالت خارجی و پیششرط، در مورد سرنوشت خود تصمیمگیری کنند.»
وی افزود: «ما همچنان معتقدیم که بیانیه ژنو باید مبنای راهحل باشد و مسائل باید از طریق گفتوگوی مستقیم میان دولت سوریه و معارضین از تمام جناحها، حل شود.»
لاوروف افزود: «اینکه گفته شود رئیسجمهور سوریه باید در ابتدا از قدرت کنار برود، برای ما غیرقابل قبول است. این مردم سوریه هستند که باید در این رابطه تصمیمگیری کنند و ما هم علنا این موضوع را اعلام کردهایم. معارضین هم باید در قالب یک هیئت، که نماینده تمام گروههای مخالف باشد، با نحوی سازنده و بدون پیششرط پای میز مذاکره حاضر شوند.»
وزیر خارجه روسیه ادامه داد: «این موضعی است که ما در چند سال گذشته، از ابتدای بحران در سوریه داشتهایم و تغییری در آن ایجاد نشده است.»
آقای ظریف هم در پاسخ به این سوال، بار دیگر تأکید کرد که مردم سوریه باید خود در مورد سرنوشتشان تصمیم بگیرند و کشورهای خارجی باید با پرهیز از تعیین تکلیف و پیششرطگذاری، تنها نقش تسهیلکننده در حل بحران را ایفا کنند.
ظریف: روابط تهران-مسکو بیشترین سود را از برجام میبرد
وزیر امور خارجه در ادامه این نشست، در مورد روابط دوجانبه ایران و روسیه پس از توافق، گفت: «روابط تهران-مسکو، بیشترین سود را از برجام میبرد.»
وی گفت در دیدار با لاوروف، با وی در مورد تولید ایزوتوپهای پایدار در فردو که روسیه در آن ایفای نقش خواهد داشت، صحبت کرده است. تبادل اورانیوم غنیشده با اورانیوم طبیعی با روسیه که در توافق هستهای و همچنین قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل به آن اشاره شده، از دیگر مواردی است که آقای ظریف گفت در مسکو مورد بحث قرار گرفته است.
ظریف افزود: «در مورد همکاریهای هستهای که پس از توافق به صورتی جدیتر پیگیری میشود، از جمله نیروگاه بوشهر و همچنین مسئله سوخت هستهای هم گفتوگو کردیم.»
در ادامه سرگئی لاوروف هم گفت وضعیت دریای خزر، تسهیل صدور روادید برای گردشگران روس و همچنین افتتاح مرکز فرهنگی روسیه در تهران، از جمله دیگر موارد مورد بحث در دیدار امروز بوده است.
لاوروف: سفر سردار سلیمانی به مسکو شایعه است/به تحریمهای شورای امنیت پایبندیم
در بخش دیگری از این نشست، وزیر امور خارجه روسیه شایعات در مورد سفر سردار قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به مسکو، این گزارشها را «شایعه» خواند و گفت روسیه به طور کامل به تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل پایبند است.
وی با اشاره به مبادله «بو برگدال» نظامی آمریکایی با 4 عضو القاعده که در لیست تحریمهای سازمان ملل بودهاند، تأکید کرد که این آمریکا بوده است که تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل را نقض کرده است.
ظریف هم انتشار این شایعات را دارای کارکرد داخلی دانست و گفت: «انتظار داریم پس از پایان بررسی توافق هستهای در کنگره، کمتر شاهد این چنین شایعهپراکنیها و گمانهزنیهایی باشیم.»
او در مورد سوالی در خصوص تهدیدات نظامی آمریکا هم گفت: «بارها اعلام کردهایم که دوران استفاده از زور گذشته است. آمریکا هم باید با منشور سازمان ملل، که تهدید نظامی را رد کرده است... کنار بیاید. استفاده از تهدید نظامی هرگز جایگاهی در روابط بینالملل نداشته و تاکنون هیچ فایدهای برای آمریکا نداشته و حتی برای این کشور مضر بوده است.»