به گزارش خبرنگار سیاسی «خبرگزاری دانشجو»، مرضیه افخم، سخنگوی وزارت خارجه در نشست صبح امروز خود با خبرنگاران با گرامیداشت شهدای دولت به ویژه رجایی و باهنر ابراز امیدواری کرد که رهپویان خوبی برای افرادی باشیم که از داشته های خود در راه انقلاب و اسلام گذشته اند.
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه این نشست با اشاره به دومین سالگرد دولت یازدهم اظهار داشت: رئیس جمهور دولت یازدهم در شروع کار خود عنوان کرد که در سیاست خارجی به دنبال تعامل با کشورها است و اعتقاد داشت این رویکرد به نفع ایران و همه طرف های مقابل است.
وی با اشاره به اینکه امروز رفته رفته این نتیجه حاصل شده است گفت: تنش زدایی و ایجاد اعتماد مقابل مقاصدی است که در سیاست خارجی دولت تعریف شده است و دولت امیدوار است بتواند در مسیر توسعه در راه تحقق هر بیشتر این منافع گام بردارد.
افخم افزود: ایران با رویکرد تعاملی خود نشان داد نه تنها برای صلح و ثبات اهمیت قائل است بلکه تقویت صلح در این منطقه را اولویت خود می داند و آمادگی گفتگو با همه همسایگان خود را دارد.
سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به رویکرد دولت یازدهم در سیاست خارجی تاکید کرد: رویکرد این دولت مخالفت و ستیز با هر گونه تجاوز تعریف می شود که مطابق و منطبق بر فرهنگ ایرانی اسلامی ماست و در همین راستا دولت تلاش های خود را برای بازگشت ثبات در اقتصاد و سیاست به ویژه در منطقه انجام می دهد.
وی اضافه کرد: همه خدمتگزاران تلاش می کنند تا آنچه مردم شایسته آن هستند حاصل شود و این در حالی است که در ورود دولت یازدهم به سومین سال خود اعتماد مردم به سیاست خارجی حاصل شده که مهمترین آن حصول برجام است و جامعه بین المللی خواهان همکاری های بیشتر با ایران است.
جمهوری اسلامی با تکیه بر دیپلماسی گزینه گفتگو را در جهان زنده کرد
افخم اضافه کرد: جمهوری اسلامی با تکیه بر دیپلماسی گزینه گفتگو را در جهان زنده کرد و امروز دیپلماسی ابزار مناسبی برای حل معضلات جهانی است ملت ایران در این راستا نشان داد تحریم در مقابل اراده ملت ناکارآمد است و این مفاهیم از برجستگی های فعالیت دولت در دو سال گذشته به حساب می آید.
سخنگوی وزارت خارجه ابراز امیدواری کرد که دولت یازدهم در آینده نیز با تداوم سیاست ها و حمایت های ملت به مسیر خود ادامه دهد.
افخم در ادامه به سوالات خبرنگاران در خصوص مسائل مختلف سیاست خارجی پاسخ داد و گفت: طی هفته گذشته بعد از چهار سال سفارتخانه های ایران و انگلیس هم زمان بازگشایی شد و کارداران غیرمقیم به عنوان کادار مقیم مسئولیت را به عهده گرفتند. در همین راستا ما یک روند تدریجی به سمت فعالیتی مستمر داریم و در تلاش هستیم تا خدماتی که باید طرفین به اتباع یکدیگر بدهند به صورت تدریجی پیش رود در شرایط فعلی فصل دیگری در روابط دو کشور ایجاد شده که اگر شرایط به سمتی پیش رود که امکان ارتقا باشد این فرصت بررسی خواهد شد.
کمیسیون مشترک برجام در حاشیه نشست سال جاری سازمان ملل در سطح معاونین بررسی می شود
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر برگزاری کمیسیون مشترک برجام نیز گفت: در حاشیه نشست سال جاری سازمان ملل کمیسیون مشترک برجام در سطح معاونین برنامه ریزی شده است و اینکه امکان برگزاری نشست وزیران عضو کمیسیون هست یا خیر در حال بررسی است.
وی در خصوص کارگروه ها و جزئیات فعالیت این کمیسیون نیز اظهار داشت: هنوز جزئیات بررسی نشده است و جای بحث دارد اما برگزاری این نشست جزو برنامه کاری کشورهاست اما روز دقیق آن فعلا مشخص نیست.
افخم در خصوص موضع رسمی وزارت خارجه در مورد مجروح شدن خبرنگار صدا و سیما در سوریه نیز گفت: ما دیروز در خصوص مجروح شدن حسینی اطلاعیه ای صادر و ضمن محکوم کردن این اقدامات نظامی امیدواریم حال وی بهبود پیدا کند به این منظور تدابیری را دنبال کردیم تا نام برده از لاذقیه به دمشق منتقل شود که طبق آخرین اخبار حال وی رو به بهبودی است و امیدواریم حرفه سخت و پرمخاطره خبرنگاری محیط امن کار حرفه ای را برای فعالان در این عرصه فراهم کند.
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص گسترش همکاری های ایران با کشورهای حوزه خلیج فارس گفت: همکاری با کشورهای منطقه همواره جزو اولویت های ما بوده است زیرا ثبات در این منطقه برای ما مهم است و معتقدیم در سایه گفتگو و همکاری امکان توسعه منطقه فراهم می شود.
امروز گفتگو در عرصه بین الملل اجتناب ناپذیر است
وی همچنین با تاکید بر اینکه امروز گفتگو در صحنه بین الملل امری اجتناب ناپذیر است تصریح کرد: ما اعلام می کنیم خواهان برقراری بهترین مناسبات با کشورهای منطقه و همسایگان خود هستیم و این ضرورت آثار مثبت خود را برای ملت های منطقه به دنبال خواهد داشت.
افخم در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه تا به حال جمهوری اسلامی چه اقداماتی برای حل مشکل رخ داده در یمن انجام داده است نیز گفت: در این راستا گفتگوهایی در قالب سفر وزیر امور خارجه کشورمان به کشورهای منطقه و همچنین سفرهایی در سطوح مختلف صورت گرفت و نگاه ما نگاهی برای یافتن راه حل در خصوص حل بحران های منطقه است.
دور بعدی سفرهای ظریف به زودی آغاز خواهد شد
سخنگوی وزارت خارجه به تروریست و افراطی گری در منطقه اشاره کرد و گفت: این دو مقوله چهره خود را در منطقه نشان داد است و در سفرهای دور بعدی دکتر ظریف که به زودی انجام می شود علاوه بر تشریح روند مذاکرات هسته ای به دنبال کاهش جنایات صورت گرفته در منطقه نیز هستیم.
وی تصریح کرد: ما معتقدیم تقویت گفتگو از راهکارهای مهمی است که قادر خواهد بود معضلات منطقه را کاهش دهد.
افخم در خصوص مشکل پیش آمده برای قایق آذربایجانی و شایعات ایجاد شده در این خصوص در فضای خبری نیز گفت: این مسئله حل شد و اتباع آذربایجانی مسافر قایق به سلامت برگشتند و در حال حاضر مشکلی وجود ندارد و خبرهای موجود برای تحریک فضای حاکم بین روابط دو کشور است.
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص این موضوع که در صورت تصویب نشدن توافق در کنگره آمریکا آیا جمهوری اسلامی نگران خواهد شد گفت: ما از رای نیاوردن توافق نگرانی نداریم این مسیری بود که خیلی هوشمندانه و مبتنی بر راهکار برد برد جلو رفت و امروز فرصتی است که پیش روی جامعه بین الملل قرار گرفته است و اگر تصویب این توافق در کنگره رد شود ما نگران نیستیم و این نگرانی را باید کسانی داشته باشند که تصور می کنند آثار توافق اخیر می تواند برخلاف منافع شان باشد.
برجام فرصتی است که صدای جنگ طلبان در آمریکا را درآورده است
وی تصریح کرد: ما همواره عنوان کردیم برجام فرصت است و این فرصت صدای جنگ طلبان را درآورده است و مخالفین سعی در بازگشت شرایط قبل را دارند به هر حال با برجام یا بدون آن کشور مسیر خود را پیش خواهد برد.
افخم در خصوص اظهارات اخیر جمهوری خواهان بر ضد جمهوری اسلامی در کنگره آمریکا نیز گفت: به هر حال برای تصویب برجام مقطع زمانی تعیین شده و اینکه ما بخواهیم در هر مقطع اظهارنظر کنیم درست نیست اجازه دهید برآیند نهایی حاصل شود و ما در مسائل داخلی آمریکا ورود پیدا نکنیم.
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه از سفر رئیس جمهور اتریش به تهران خبر داد و گفت: زمان بندی دقیق این سفر را دفتر رئیس جمهور اعلام خواهد کرد.
وی همچنین در خصوص سفر ظریف به ترکیه نیز گفت: سفر وزیر خارجه کشورمان به ترکیه کماکان در دستور کار است و در زمان بندی مناسب که برنامه های دو ردیف اجازه دهد قطعا صورت خواهد گرفت.
افخم در خصوص سوالی مبنی بر جلوگیری از نفوذ آمریکا در مسائل کشور گفت: همان طور که مقام معظم رهبری تاکید کردند راه نفوذ آمریکا را بستیم در هر حال در مباحث مربوط به سیاست خارجی قصوری داریم که تغییر ناپذیر است و همیشه مورد توجه تمام کارگزاران سیاست خارجی بوده است و طی مذاکرات هسته ای به دلیل حساسیت موضوع این توجه و هوشیاری بیش از پیش نیاز بود که مدیریت عالی کشور با هوشمندی و همچنین کارگزاران با حفظ مسئولیت در این خصوص عمل کردند و جای هیچ نگرانی نیست.
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص دیپلماسی انرژی نیز گفت: تعامل سازنده با کشورهای جهان آثار خود را در حوزه اقتصادی بیشتر نمایان خواهد کرد و وزارت خارجه تلاش دارد از ظرفیت های کشور برای توسعه اقتصادی استفاده کند.
بخش اقتصادی وزارت خارجه در بین سایر بخش ها فعال تر عمل می کند
وی اضافه کرد: بخش اقتصادی وزارت خارجه در بین سایر بخش ها فعال تر عمل می کند و نمایندگان سیاسی ما خارج از کشور دستورالعمل اقتصادی را در دستور کار خود دارند.
افخم در خصوص وضعیت شهروندان ایرانی در ترکیه نیز گفت: در مورد وضعیت شهروندان توصیه کردیم که به علت ناامنی در مرزهای شرقی ترکیه از سفر زمینی خودداری کنند و گفتگوهایی با سفیر ترکیه نیز در ایران در این خصوص انجام دادیم و دریافتیم خود دولت ترکیه نیز نسبت به این موضوع اهتمام دارد و امیدواریم از این پس شاهد تکرار این موضوعات نباشیم.
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص حل بحران سیاسی لبنان نیز گفت: این مسئله در چارچوب مسائل داخلی لبنان است و شخصیت ها و مقامات لبنانی بر مبنای حفظ وحدت و انسجام داخلی باید به دنبال پیدا کردن راهکار پایدار باشند در این میان سهم جمهوری اسلامی تنها تشویق گفتگوها بدون دخالت در امور داخلی این کشور بوده است.
وی در خصوص حملات گسترده به یمن و اقدامات جمهوری اسلامی برای کاهش این حملات اظهار داشت: یکی از مهمترین موضوعاتی که ما از ابتدا دنبال می کردیم آگاهی همه مراجع ذیربط در خصوص توقف حملات به یمن بود نقش بعدی جمهوری اسلامی در این خصوص ارسال محموله های کمک رسانی به مردم یمن بود این در حالی است که بخشی از حصر به دلیل فشار افکار عمومی کاهش یافت.
دخالت کشورهای همسایه در روند مسائل داخلی یمن مردود است
افخم افزود: جمهوری اسلامی معتقد است علاوه بر اینکه حملات باید متوقف شود گفتگوها نیز باید بر مبنای راهکارهایی به نفع مردم یمن جلو رود و دخالت کشورهای همسایه در این روند مردود است و جمهوری اسلامی در مشورت با کشورهای منطقه به دنبال آن است که راهکار سیاسی برای بحران جاری منطقه ایجاد شود.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در خصوص تجزیه عراق گفت: خوشبختانه مرجعیت و مسئولان سیاسی عراق با حساسیت وضعیت کشور خود را دنبال می کنند طرح مسئله تجزیه عراق در خود این کشور با واکنش های جدی همراه شد و جمهوری اسلامی نیز خواهان حفظ تمامیت عرضی کشورهای منطقه و همسایگان خود است.
وی ابراز امیدواری کرد که با مدیریت رهبران و مراجع عظام عراق شاهد چنین اتفاقی در عراق نباشیم و مجموعه عراق سعی دارند عراق یکپارچه را حفظ کنند و ما از این مواضع شفاف عراقی ها حمایت می کنیم.
افخم در خصوص ارزیابی وزارت خارجه از استقبال کشورها از نشست کمیسیون مشترک برجام در حاشیه نشست سال جاری سازمان ملل نیز گفت: اگر مجموعه شورای همکاری به اضافه ایران به بررسی مسائل بپردازند همان روز روز مبارکی است فعلا صحبتی مبنی بر این شده است که ظرفیت برقراری چنین نشستی در منطقه وجود دارد و ما از یک آرزوی سخت مبنی بر برگزاری این نشست صحبت نمی کنیم بلکه این ظرفیت در منطقه موجود است که کشورهای منطقه پیرامون مسائل منطقه ای استقبال کنند و ما معتقدیم امکان همکاری بین کشورهای مسلمان منطقه برای حل مسائلی از جمله تروریست و مبارزه با افراطی گری فراهم شده است.
سخنگوی وزارت خارجه از رابطه خوب جمهوری اسلامی با همسایگانش یاد کرد و گفت: جمهوری اسلامی همواره با همسایگان خود به ویژه کشورهای حاشیه جنوب خلیج فارس رابطه خوبی داشته است و ما اعتقاد داریم این گفتگو مثل درمان برای پیدا کردن راه حل است و استقبال کشورها نیز در مسیر زمان مشخص خواهد شد.
وی در خصوص ادعای یکی از اعضای دفتر جنبش حماس مبنی بر کاهش حمایت های جمهوری اسلامی از مقاومت حماس گفت: جمهوری اسلامی حمایت خود را از همه گروه های مقاومت به قوت خود ادامه می دهد و خدشه ای بر حمایت ما از گروه هایی که در مقابل رژیم صهیونیستی ایستادگی می کنند وارد نشده است.
افخم با اشاره به اینکه آنچه اسلام و مسلمین از آن ضربه می خورند بحث های تفرقه انگیز است ابراز امیدواری کرد وحدت و همدلی بین گروه هایی که در صف اول مبارزه با رژیم صهیونیستی قرار دارند هیچ گاه دچار تزلزل نشوند.