به گزارش خبرنگار دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، آریا الستی در نشست خبری که امروز در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برگزار شد گفت: بنیاد ملی نخبگان از سال ۸۳ برمبنای نیاز مردم و مسئولین به پیشنهاد مقام معظم رهبری فکر طرح آن ایجاد شد سال ۸۵ به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید و تا سال ۸۹مقام معظم رهبری مطالب و دغدغههای خود را در جلسهای مطرح کردند.
وی به سند راهبردی کشور در امور نخبگان اشاره کرد و گفت: مهمترین اثر این سند تغییر نگاه به حوزه نخبگان است و برمبنای این سند رویکردهای بنیاد تغییر میکند در پیوستهای این سند چالشهای اساسی بیان شده و موضوعات مهم در آن قرار دارد.
معاون فرهنگی بنیاد ملی نخبگان در ادامه بیان داشت: برای هر یک از این چالشها رویکردهایی در پیوست اول آمده و تغییر نگاه به نخبه نیز در پیوست اول این سند قرار دارد. نقش بنیاد از تصدیگری به سیاست گذاری و مدیریت کلان باید تبدیل شود.
وی اظهار داشت: دارا بودن استعداد درخشان و توانمندی استعداد ویژه، شناسایی کنشگرانه، توانمندسازی همراه با رویکرد، رشد باغچهای از دیگر برنامه هاست و بعد از شناسایی استعدادها مهمترین وظیفه هدایت و تقویت استعداد است.
الستی با تاکید براینکه حمایت تنها حمایت مالی نیست گفت: ما رویکرد حمایت مالی را تنها در سیستم نداریم بلکه باید حمایتها را مادی و معنوی مستقیم و غیرمستقیم تبدیل کنیم در این سند کارهای صرفا فرهنگی تا کارهای صرفا تجاری وجود دارد.
معاون فرهنگی بنیاد ملی نخبگان در ادامه گفت: استانداردسازی تحصیلات تکمیلی در دانشگاهها یکی از همین برنامه هاست.گاهی استاندارد پژوهشی و رفاهی را رعایت نمیکنیم. برای اجرایی سازی سند در فصل چهارم این سند نحوه اجرایی سازی ذکر شد و بنیاد به عنوان جایی که باید برنامه ریزی و هماهنگی کند و در ۹ بند فرآیند اجرایی سازی به این نام ذکر شده است.
وی به تنظیم برنامه راهبردی اشاره کرد و گفت: بنیاد ملی نخبگان برمبنای این سند یک برنامه راهبردی را تنظیم کرد و یکی از مهمترین وظیفههای نظام هدایت و تربیت استعدادهای برتر است.
الستی با اشاره به اینکه چه میزان نخبه داریم سوال فنی و دقیقی نیست گفت: از وظایف بنیاد این است که نهادهایی که در سند راهبردی ذکر شده را گرد هم جمع کند و وظایف آنان را به آنها تشریح کند.
معاون فرهنگی بنیاد ملی نخبگان گفت: در حال حاضر دقیقا برمبنای فصل چهارم سند گام به گام در حال جلو رفتن هستیم مرحله بعد آیین نامه اجرایی است که تهیه و به تصویب شورای عالی ستاد رسیده است هر دو ماه یک بار جلسه شورای ستاد داریم که سیاستهای ابلاغی به دستگاهها در آن شورا تصویب میشود و این سند ۴۰ دستگاه را درگیر میکند.
وی تصریح کرد: ما سه گزارش از برنامههای اجرا شده داریم که یکی مربوط به تحولات در بنیاد است و دیگری یک گزارش فرهنگی است و گزارش آخر مربوط به حوزه بین الملل است.
الستی با اشاره به اینکه سفر تحصیلی دانشجویان به معنای مهاجرت نیست گفت: سفر تحصیلی دانشجویان برای ادامه تحصیل به معنای مهاجرت نخبگان نیست و من این را قبول ندارم ما به این میگوییم مسافرت تحصیلی دانشجویان هنوز مهاجرتی رخ نداده و زمانی مهاجرت رخ میدهد که فرد پس از تحصیل برای ماندگاری و کار در کشور خارجی بماند. دانشگاههای ما قدرت درک استعدادهای برتر را ندارند و این کار فقط کار بنیاد نیست بلکه باید همه مسئولان مربوطه دست به دست هم بدهند.
معاون فرهنگی بنیاد ملی نخبگان گفت: ما باید شرایط جذب استعدادهای برتر را پس از ادامه تحصیل در خارج از کشور بالا ببریم و اولین رکن اقتصاد دانش بنیان و مقاومتی سال بودن محیط کسب و کار است.
وی در پایان درباره طرح شهاب گفت: برای اجرای طرح شهاب در این سه سال آموزش و پرورش نتوانسته بودجه را براساس آیین نامه مصوب کند تا الان توانستیم از طریق سازمان برنامه شهاب را در ردیف آموزش و پرورش بگنجانیم در سال اول یعنی سه سال پیش ۹ میلیارد برآورد داشتیم که برای آموزش و پرورش چیز زیادی نیست ولی یک سوم بودجه بنیاد میشد در نتیجه پایلوت را برمبنای یک میلیارد اجرا کردیم امسال هم در حد سه میلیارد تامین شده است.