به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، حسن هانی زاده کارشناس مسائل خاورمیانه در نشستی که تحت عنوان خاورمیانه پس از توافق به همت پژوهشکده مطالعات راهبردی فلسطین ظهر امروز (سه شنبه 31 شهریور) برگزار شد اظهار داشت: برجام حاصل مذاکرات نفس گیری بود که در طول 12 سال گذشته عموما و دو سال اخیر خصوصا حاصل شد.
وی ادامه داد: توافق نامه برجام یک سری تعاملات جدیدی برای ایران در منطقه ایجاد کرد که شکی نیست ایران با این دستاورد خود را در منطقه به اثبات رساند و اعلام کرد که یک قدرت تاثیرگذار در منطقه است و قدرت های جهان قادر نخواهد بود با ادبیات پرخاشگرانه با جمهوری اسلامی برخورد کنند.
** قطب نمای سیاست خارجی کشور به دست مقام معظم رهبری است
کارشناس مسائل خاورمیانه با تاکید براینکه در دیپلماسی عمومی نقش رسانه و برخی نهادها مثل بسیج از اهمیت ویژه ای برخوردار است تصریح کرد: اشراف بر سخنان مقام معظم رهبری که قطب نمای سیاست خارجی کشور در حقیقت به دست ایشان است و هر گاه کج روی در حوزه سیاست خارجی به وجود آید ایشان هشدارهای لازم را ارائه می دهند و در مذاکرات اخیر نیز تیم مذاکره کننده با استفاده از قطب نمایی که دست معظم له بود توافق نامه اخیر را به امضا رساندند.
هانی زاده با اشاره به اینکه یکی از تاثیرات این توافق نامه بر مسئله فلسطین است یادآور شد: این تاثیر بر فلسطین از بعد آرمانی و بین المللی قابل تجزیه و تحلیل است.
وی بعد آرمانی این مسئله را مسئله اولویت فلسطین در سیاست خارجی ایران عنوان کرد و اظهار داشت: مقام معظم رهبری نیز همیشه و صراحتا مسائل مربوط به آرمان های اسلامی ایران را در قالب شاخص های تعیین شده مشخص می کردند هم چنین که اخیرا معظم له عنوان کردند توافق هسته ای ایران سبب دست کشیدن جمهوری اسلامی از آرمان فلسطین نخواهد بود.
** مسئولان امنیتی رژیم صهیونیستی و عربستان در طول مذاکرات هسته ای دیدارهای متعددی با یکدیگر داشتند
کارشناس مسائل خاورمیانه ایجاد برجام را مسئله مهمی در تحقق یک جبهه عربی -ابری علیه مذاکرات عنوان کرد و گفت: ریاض و تلاویو در قالب مسئولان بلند پایه خود بارها در روند مذاکرات ایران و 1+5 با یکدیگر در تماس و سیاست های خود را هماهنگ می کردند و حداقل شش جلسه در طول دو سال اخیر میان مسئولان امنیتی رژیم صهیونیستی و عربستان در تلاویو تشکیل و در خصوص موضوع فلسطین و بحث مذاکرات هسته ای ایران هماهنگی های لازم صورت گرفت.
**سفرهای نتانیاهو به آمریکا علت اصلی رفتارهای دو گانه ایالات متحده در طول مذاکرات بود
هانی زاده ادامه داد: مسئله تحت تاثیر قرار دادن مذاکرات هسته ای ایران از دو مجرا میان عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی تقسیم کار شد مسئله فشار سیاسی که ماموریت آن به عهده کابینه نتانیاهو و شخص لیبرمن وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی افتاد که با استفاده از حضور قدرتمندانه لابی صهیونیستی در موسسات آمریکایی و به ایفای نقش پرداختن در این حوزه و ممانعت از دستیابی ایران و 1+5 به توافق جامع موضع خود را جلو ببرند در همین راستا نتانیاهو سفرهایی به آمریکا داشت و این سفرها حتی سبب آن شد که آمریکا مواضع دو گانه ای در قبال جمهوری اسلامی و در طول مذاکرات از خود نشان دهد.
وی ادامه داد: مسئولیت فشار فرهنگی و تبلیغاتی به عهده عربستان نهاده شد و این کشور تمام جریان های رسانه ای را بر علیه جمهوری اسلامی به عهده گرفت در حوزه اقتصاد نیز عربستان سعودی بیکار نماند و برای تحت فشار قرار دادن جمهوری اسلامی افزایش حجم صادرات نفت خود را خارج از سقف اپک در پیش گرفت که این اقدام سبب کاهش یافتن قیمت نفت به کمتر از نصف شد.
کارشناس مسائل خاورمیانه تصریح کرد: درجریان ملاقات سعود الفیصل وزیر امور خارجه عربستان و کری وی با التماس از کری خواست مسئله دستیابی به توافق با ایران را متوقف کند تا با این کار ضربه مهلک به اقتصاد ایران وارد کند.
هانی زاده با بیان اینکه با تمام این مسائل و مشکلات بالاخره توافق نامه برجام امضا شد و انتظار می رود ظرف ماه آینده تحریم ها کاهش یابد اظهار داشت: در شرایط فعلی جمهوری اسلامی به لحاظ روانی و سیاسی با آنچه در گذشته بوده تفاوت یافته است اما در خصوص مسئله فلسطین هیچ تغییری به وجود نیامده است چون این مسئله ربطی به دولت ها ندارد و وزارت خارجه به عنوان کارگزار سیاست خارجی از سوی مقامات بلند پایه کشور به انجام وظایف خود می پردازد.
وی در ادامه این نشست به تشریح وضعیت فعلی فلسطین پرداخت و گفت: یکی از مشکلات موجود در فلسطین اختلاف بین تشکیلات خود گردان (محمود عباس) و جنبش های جهادی است که به صورت دو خط موازی در برابر یکدیگر هستند و رژیم صهیونیستی با استفاده از فضای بین الملل به دنبال تخریب مسجد الاقصی و یهودی سازی آن است.
**باج خواهی نتانیاهو از اوباما در روند مذاکرات افزایش یافت/ به حاشیه راندن زیاده خواهی های رژیم صهیونیستی با هوشیاری تیم مذاکره کننده کشورمان
کارشناس مسائل خاورمیانه با بیان اینکه بعد از جنگ غزه شرایط فلسطین به مراتب شرایط سخت تری است ادامه داد: نتانیاهو سهم باج خواهی خود از آمریکا را در روند مذاکرات با ایران افزایش داده است و اوباما نیز در مقابل وعده داده است که کمک نظامی خود به اسرائیل را افزایش خواهد داد و با توجه به اینکه تنها یک سال از دوره ریاست جمهوری وی باقی مانده این اقدام اوباما تاثیر چندانی در شرایط منطقه نخواهد داشت و از طرف دیگر هوشمندی تیم مذاکره کننده کشورمان سبب شد مسائلی از قبیل به رسمیت شناخته شدن رژیم صهیونیستی و عدم حمایت از فلسطین که تلاش می شد در طول مذاکرات تثبیت شود به حاشیه رانده شد.
هانی زاده ادامه داد: یکی از مسائل نگران کننده مسئله طرح خاورمیانه جدید است که پیشنهاد آن را 17 سال پیش شیمون پرز رئیس جمهور سابق رژیم صهیونیستی مطرح کرد که ساختار خاورمیانه تغییر و موازنه قدرت در منطقه در دست رژیم صهیونیستی باشد تا به موجب این تعریف یک رابطه تنگاتنگ میان رژیم صهیونیستی و شش کشور عضو حوزه خلیج فارس پدید آید.
وی تصریح کرد: براساس این طرح قرار می شود که رژیم صهیونیستی با شش کشور عضو حوزه خلیج فارس رابطه سیاسی و اقتصادی داشته باشد و حتی به تاسیس سفارتخانه در این کشورها بپردازد و با توجه به نقش عربستان در رخدادهای تخریبی منطقه واضح است که چنین طرحی به سردمداری عربستان سعودی چالش جدی برای امنیت جمهوری اسلامی است در این راستا جمهوری اسلامی باید سیاست خود را در جهت تقویت فلسطین و جهان اسلام تقویت کند زیرا به نظر می رسد در شرایط فعلی وضعیت فلسطین در سایر کشورهای اسلامی به غیر از ایران به حاشیه رفته است.
**لزوم تشکیل نهادی برای مدیریت منطقه به رهبری جمهوری اسلامی
کارشناس مسائل خاورمیانه با بیان اینکه منطقه خاورمیانه نیازمند یک رهبری منطقه ای با مدیریت جمهوری اسلامی است تصریح کرد: با توجه به اینکه اکنون ایران یک قدرت هسته ای با پذیرش جهانی شناخته شده است هیچ بهانه ای برای ایفای نقش ایران در حل مسائل منطقه ای وجود ندارد.
**برخورداری ایران از ثبات و امنیت در منطقه زمینه ساز خارج ساختن فلسطین از حاشیه به متن خواهد بود
هانی زاده اضافه کرد: با توجه به اینکه سیاست کشورهایی مثل آمریکا در منطقه خاورمیانه با شکست روبه رو شده است و در شرایط فعلی عربستان، قطر و مصردر کنار ایالات متحده قرار دارند همه این وقایع بیانگر آن است که جهان عرب فلسطین را رها کرده و این ملت در سردرگمی قرار دارد و این جمهوری اسلامی است که به دلیل برخورداری از ثبات و امنیت می تواند مدیریت فلسطین را با استفاده از فضای پس از توافق به عهده بگیرد و مسئله فلسطین را از حاشیه به متن بیاورد و به این واسطه از ظرفیت های خود در سازمان ملل و سایر نهادهای بین المللی نیز استفاده کند.
کارشناس مسائل خاورمیانه با اشاره به سفرهای اخیر ظریف به کشورهای منطقه مثل کویت، قطر و عراق تصریح کرد: این سفر می تواند بر ایجاد همگرایی منطقه ای موثر باشد. مشکلی که در این راستا وجود دارد این است که برخی کشورهای منطقه ای تحت تاثیر قدرت های مالی عربستان قرار دارند این در حالی است که این کشورهیچ ظرفیت سیاسی فرهنگی برای مدیریت منطقه ندارد و خود این کشور کشور قبیله ای است و توان مدیریت منطقه را نخواهد داشت و رژیم صهیونیستی تلاش می کند از ایجاد همگرایی منطقه ای جلوگیری کند.
** یکی از موانع همگرایی منطقه عربستان است
هانی زاده با بیان این که برخی کشورهای عرب از جمله قطر و کویت از تحریم سیاست های عربستان به حاکمیت کشور خود نگرانند تصریح کرد: با این وجود عربستان یکی از موانع همگرایی منطقه است.
وی با تاکید براینکه در طول تاریخ هیچ گاه سابقه نداشت کشورهای عربی به رژیم صهیونیستی کمک کنند و این تابو را عربستان شکست ادامه داد: کمک عربستان به رژیم صهیونیستی علیه مسلمانان یک فاجعه سیاسی محسوب می شود.
کارشناس مسائل خاورمیانه افزود: با توجه به سیاست ایجاد همگرایی توسط جمهوری اسلامی پیش بینی می شود یک سری رفت و آمدهایی ایجاد و حجم اختلافات ایران و عربستان به واسطه پا درمیانی برخی کشورها کاهش یابد و بحران های منطقه ای به این واسطه مهار شود.
** توافق هسته ای ایران زمینه ساز اعتراف رسمی قدرت های بزرگ به نقش ایران در مناقشات منطقه
هانی زاده اضافه کرد: توافق هسته ای ایران زمینه ساز اعتراف رسمی قدرت های بزرگ به نقش ایران در مناقشات منطقه ای بود کری در حاشیه نشست های وین و ژنو ابزار تمایل کرده بود که در خصوص مسائل سوریه با ایران وارد مذاکره شود. اما از آنجا که مقام معظم رهبری دستور داده بودند مذاکرات فقط در خصوص مسائل هسته ای انجام شود تیم مذاکره کننده سعی کرد مسائل منطقه ای را در روند حاشیه مذاکرات دخیل نکند.
**آمریکایی ها معتقدند حل بحران های منطقه به دست ایران است
وی با اشاره به ادعای عربستان مبنی براینکه قول داده بود یک ماهه کار انصارالله در یمن را تمام کند گفت: امروز شش ماه از آن وعده گذشته است و بحران یمن هر روز وخیم تر می شود. این در حالی است که آمریکایی ها خطاب به عربستان گفتند شما تنها نقش تخریبی دارید و زمان ارائه راهکار هیچ طرحی ندارید و این ایراد است که برای حل بحران راهکار دارد.
کارشناس مسائل خاورمیانه اضافه کرد: مسئله پناهجویان به عنوان یکی از معضل های جدی برای اروپاست یکی از مسائل مهم در دوران ریاست جمهوری اوباما که برگ برنده برای دمکرات ها تلقی می شود مسئله مذاکرات و دستیابی به توافق با جمهوری اسلامی بود و مسئله دیگر حل مسائل بحران های منطقه است که از اهمیت ویژه ای برای دمکرات ها و در راستای پیروزی در انتخابات محسوب می شود.
**رایزنی ایران با کشورهای عربی و غربی به انزوای عربستان منجر خواهد شد
هانی زاده در خصوص راهکار جمهوری اسلامی پس از برجام برای جلوگیری از ایران هراسی گفت: جداسازی کشورهای عربی از طیف کشورهای هم جهت با عربستان مثل کویت و عراق که کشورهای تاثیرگذاری در اتحادیه عرب هستند هم چنین سوریه، لبنان و حتی مصر در این راستا می تواند به جمهوری اسلامی کمک شایان توجهی کند و به این طریق جمهوری اسلامی از طریق رایزنی با کشورهای عربی و غربی عربستان را منزوی کند و این انزوا سبب خواهد شد جبهه عربی- ابری با شکست روبه رو شود.
**هدف آمریکا از سرنگونی دولت سوریه ایجاد امنیت پایدار برای رژیم صهیونیستی است
وی افزود: جمهوری اسلامی صرف نظر از مسائل داخلی فلسطین و وجود اختلاف در جریان نظامی فلسطین به این کشور به عنوان آرمان نگاه می کنند این در حالی است که همه در گیری ها در فلسطین، سوریه و عراق برای ایجاد امنیت در رژیم صهیونیستی است و هدف آمریکایی ها سرنگونی دولت سوریه و ایجاد امنیت پایدار برای رژیم صهیونیستی است هدف بعدی ایالات متحده ضربه زدن به مقاومت اسلامی لبنان و حزب الله است.
کارشناس مسائل خاورمیانه با تاکید براینکه مشکل عمده ای که در آمریکا وجود دارد مسئله مدیریت فلسطین است یادآور شد: با توجه به این که اساسا ملت فلسطین یک ملت آرمان خواه است برخی رهبران ثابت کردند در زمان بحران های منطقه ای قادر به تصمیم گیری مناسب به نفع مردم خود نیستند.
هانی زاده در ادامه این نشست به اظهارات مقام معظم رهبری در خصوص انحلال رژیم صهیونیستی سقف 25 سال آینده اشاره کرد و گفت: بیان سقف زمانی 25 ساله قدری با احتیاط عنوان شد زیرا برخی تحلیلگران حتی به اضمحلال رژیم صهیونیستی در کمتر از زمان بیان شده اعتقاد دارند.
وی با بیان این که چند محور عمده سبب قوام رژیم صهیونیستی شده است یکی از این محورها را مسئله امنیت داخلی اسرائیل دانست و گفت: مسئله امنیت داخلی سبب حضور یهودیان در رژیم صهیونیستی شده است و این در حالی است که این رژیم پوشالی 150 هزار دلار صرف هزینه یک خانوار سه نفری برای انتقال به فلسطین می کند که این مولفه با سقوط مواجه شد.
کارشناس مسائل خاورمیانه مسئله بعدی را مسئله اقتصاد و رفاه عنوان کرد و گفت: به نظر می رسد رژیم صهیونیستی با توجه به بحران فلسطین و لبنان با یک چالش جدی در مقوله رفاه و اقتصاد مواجه خواهد بود و این در حالی است که ایالات متحده عنوان کرده بود که هزینه نگه داری رژیم صهیونیستی برای این کشور بسیار بالاست.
**با سقوط دو مولفه امنیت و رفاه - اقتصاد در رژیم صهیونیستی سقوط این رژیم
هانی زاده ادامه داد: با این حساب اگر دو مولفه امنیت و رفاه - اقتصاد در رژیم صهیونیستی از بین برود موازنات در خاورمیانه تغییر خواهد کرد و حزب الله توانست مولفه اولی را عملی کند و با این حساب سقوط رژیم صهیونیستی در ربع قرن آینده کاملا محتمل است.