کد خبر:۴۸۸۵۹۵
کبگانیان در برنامه تلوزیونی حوالی فردا:

رابطه اقتصاد مقاومتی و دانش بنیان دو طرفه است/پیشران اقتصادی در فناوری‌های متوسط است

دبیر ستاد راهبری نقشه جامع کشور گفت: شورای عالی انقلاب فرهنگی با ماموریت‌های محدودی شروع به کار کرد اما در زمان ریاست جمهوری مقام معظم رهبری طرح شورای فرهنگی از طرف ایشان پیشنهاد و به تایید امام رسید.

به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، منصور کبگانیان دبیر ستاد راهبری نقشه جامع کشور با حضور دز برنامه حوالی فردا ضمن اشاره به اهم وظایف شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: شورای عالی انقلاب فرهنگی بعد از چند سال از زمان تاسیس خود تبدیل به شورای بالا مقامی شد که روسای سه قوه و مسئولان کشور در آن حضور داشتند.

 

وی در ادامه افزود: عمدتا شورای عالی انقلاب فرهنگی با ماموریت‌های محدودی شروع به کار کرد اما در زمان ریاست جمهوری مقام معظم رهبری طرح شورای فرهنگی از طرف ایشان پیشنهاد و به تایید امام رسید. از ابتکارات عظیم نظام مقدس جمهوری اسلامی است و در این شورای عالی روسای سه قوه و روسای کمیسیون‌های مجلس حضور دارند.

 


کبگانیان با تاکید بر اینکه برای ما عمدتا دو حوزه فرهنگ و علم تشکیل شده است خاطر نشان کرد: وظایف اصلی سیاست گذاری و نظارت بر این قبیل مسائل را دارا است. مطالعات در این زمینه تحت عنوان اسناد توسعه ملی از اول انقلاب وجود داشته است. ۳الی ۴ سالی بعد از قرار گرفتن در دستور کار این اسناد جمع آوری شد بسیاری از نخبگان در آن شکل داشتند مسئله این است که سیاست‌های کلان علم و فناوریمان سلیقه‌ای نباشد یعنی با تغییر دولت‌ها سیاست‌های علمی دیگر زیادی نباید کند. در افق ۱۴۰۴ باید به یکسری قله‌ها برسیم. ما مرتبا شاهد نوساناتی بودیم برای اینکه این روند نباشد سندی لازم بود سندی که اولویت‌های ما را در حوزه علم و فناوری و به خصوص اقتصاد دانش بنیان طراحی کرده است.

 

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه ما در کجای نقشه هستیم پاسخ داد: سندی است که حرف‌های خوبی در آن زده شد و تضمین‌هایی نیز به آن داده شد اعتقاد دارم نوسانات سلیقه‌ها به پتانسیل موجود ضربه زده است. ما از اولویت‌ها شروع می‌کنیم ۴۰الی۵۰ اولویت در نظر گرفته ۷الی ۸ اولویت را طراحی کرده‌ایم.

 


دبیر ستاد راهبری نقشه جامع کشور در مورد فعالیت‌های دیگر این ستاد بیان داشت: از گیاهان دارویی اسم می‌برم الان وقتی به داروخانه‌ها مراجعه می‌کنید داروهای گیاهی را با بسته بندی خوب می‌بینید در حالی که قبلا فرد به بقالی و عطاری می‌رفت و نمی‌دانست که بهداشتی است اما الان می‌داند یک پزشک کاملا علمی بر این موضوع نظارت دارد و میزان تولید شغل همین بخش یک از ۵۰ سند علمی است بسیاری از گیاهان دارویی را با کامیون به بیرون از کشور می‌بردند اما الان در داخل کشور استفاده می‌شود.

 


وی افزود: این سندی است که عدد و رقم دارد ۵۱ شاخص کلان و مکتوب داریم و شاید ده برابر آن در اسناد پشتیبان وجود دارد دانه به دانه این شاخص‌ها را هر ساله نگاه می‌کنیم. یکی از معیارهای ما همین ۲۲۴ اقدام ملی است که علاوه بر اینکه هر مسئله لاینحل مانده است نظام علم و فناوری کشور در این اقدامات ملی قرار داده است ما برای اینکه حرف‌های کلی نزده باشیم این ۲۲۴ اقدام ملی و کلان را نوشتیم و تصویب شد. یکی از آنان بحث کنکور است و دیگر بحث مالکیت فکری است.

 

دبیر ستاد راهبری نقشه جامع کشور ضمن تاکید بر اینکه الان در کشور نرم افزار رشد نمی‌کند نوشتن کتاب برای اساتید جاذبه‌ای ندارد تصدیق کرد: وقتی کسی اثری را ایراد کرد باید از آن اثر درآمد داشته باشد. نهاد دادرسی در قوه قضائیه است اما باید محل ضمانت این نقشه به قوه مجریه سپرده شود. هنوز آن طور راضی نیستیم.

 


وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه سهم اقتصاد دانش بنیان در اقتصاد مقاومتی چه قدر است اظهار داشت: برخی تا اسم نقشه را می‌شنوند فکر می‌کنند الان باز هم می‌خواهد مقاله تولید شود ما تولید علم، تربیت نیروی انسانی و فشار برای علم و فناوری را مد نظر داریم.

 


کبگانیان ادامه داد: ما اگر بهترین فارغ التحصیل دانشگاهی را تربیت کنیم و این فارغ التحصیل‌ها نتوانند شغل مناسبی برای خود درست کند ناموفق خواهیم بود. نقشه جامع علمی کشور خوشبختانه با این شکل نوشته شده است. ۴۰ الی ۵۰ درصد آن اقدامات ملی معطوف به اقتصاد و فناوری و تجاری سازی علم است. رابطه اقتصاد مقاومتی و دانش بنیان دو طرفه است.

 


وی تصدیق کرد: شایسته سالاری و بهره وری و شفاف بودن، مردمی بودن و عدالت محوری از ویژگی‌های اقتصاد مقاومتی است. زمینه لازم برای اقتصاد دانش بنیان وجود اقتصاد مقاومتی است که هم مقاوم باشد و هم سالم باشد یعنی بهره وری داشته باشد خود اقتصاد دانش بنیان موتور محرک اقتصاد مقاومتی است. در بیابان و شوره زار قطعا گل کاری نتیجه نمی‌دهد خیلی خوشحال شدیم قدرت بالایی مثل اقتصاد مقاومتی مطرح شده است اقتصاد دانش بنیان می‌تواند سرعت این موتور را بیشتر کند.

 


کبگانیان با تاکید بر اینکه ما تعریف های‌تک و مدیوم تک را باید بومی کنیم خاطر نشان کرد: دید اشتباهی است در کشور که علاقه به بخش خاصی از فناوری داشته باشیم پیشران اقتصادی در فناوری‌های متوسط است و انتقال آن در کشورهای دیگر خرج زیادی برای ما دارد. شرکت‌های دانش بنیان ما می‌توانند در این حوزه فعالیت کنند کنار فعالیت‌های بالا مثل نانو و بیو این فعالیت‌ها را می‌گذرانیم در حقیقت ۹۰% فناوری مورد نیاز فناوری متوسط است خیلی لازم است دنبال طراحی‌هایی برویم و دانش خود را بومی کنیم. در ارتباط با بودجه پژوهشی تذکر داده‌ایم در سال‌های ۸۸-۸۷ شیب رشد تولید علم ما بالا رفت و اگر ادامه پیدا می‌کرد ۹۱-۹۰ مقام اول را می‌توانستیم در منطقه داشته باشیم متاسفانه کاهش شتاب را می‌بینیم که رهبری هم تذکر دادند.

 


وی ادامه داد: متاسفانه اجبار در نقشه راهبری علمی کشور نیست و فقط به دولت اجازه داده می‌شود آنقدر دستگاه‌های کشور مشکل دارند که به پژوهش نمی‌رسند بنابراین باید اجبار باشد مثلا وزارت فناوری ارتباطات همیشه از بودجه پژوهشی بیشتر هزینه می‌کند و نکته دیگر جهت دادن نقشه توسط سازمان مدیریت هست و این ظرفیت مشکل دارد چون معمولا دوستان ما و مسئولین در سازمان مدیریت آنقدر با مشکلات مردم مواجه هستند که به دنبال پژوهش نمی‌رود.

 


دبیر ستاد راهبری نقشه جامع کشور در مورد بحث انرژی و نفت گفت: بحث انرژی و نفت هم فرصت و هم چالش برای کشور است عادت به خام فروشی داریم حتی در معادن هم خام فروشی وجود دارد ارزش افزوده از این معادن بسیار زیاد است. بحث انرژی ازآن سندهای سخت ما است، نفت، گاز در کنارش هم بحث محیط زیست هنوز سندی نوشته شده است ما به سمت این کار رفته‌ایم مثلا سند دریایی کشور که آن هم اگر توضیح بدهم دنیای از کار است از بنادر تا فرماندهی نیروی سپاه به دنبال این سند هستند. بخش‌های زیادی از کشور در نفت و گاز درگیر هستند برخی از سند‌ها ۲-۳ سال بر روی آن کار شد و که کارهای ۳۰-۲۰ سال گذشته را جمع آوری می‌کنیم و خوشبختانه وفاق ملی ایجاد شد.

 


وی خاطر نشان کرد: در حوزه نفت و گاز کار سختی وجود دارد و ما با احتیاط جلو می‌رویم یکی از سنگین‌ترین کارهای ما است خوشبختانه دستگاه‌های اجرایی همکاری خوبی دارند. تعداد دانشگاه برترایران که که جزو ۵۰۰ دانشگاه بر‌تر جهان هستند به سرعتافزایش یافته است. در این مورد در سال ۲۰۱۵ به ۸ دانشگاه رسیدیم البته با نزدیک شدن دانشگاه‌های علوم پزشکی و علوم مهندسی به شدت تعداد دانشگاه‌های بر‌تر ما افزایش می‌یابد. تعداد دانشجویان خارجی به سرعت زیاد می‌شود اما بستر مناسبی برای آن‌ها مثل خوابگاه نداریم امنیت ایران ایده آل است.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار