گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، چند هفته ای است که رویداد ملی چالش طراحی موتورهای توربینی «فانوس» به همت پژوهشکده شهید رضایی دانشگاه صنعتی شریف آغاز شده و شرکت کنندگان در این رویداد وارد مرحله آموزش شده اند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این رویداد و مسابقات طراحی موتورهای توربینی، با امیرحسین اسلامی، دبیر اجرایی رویداد ملی فانوس،گفتگو کردیم.
اسلامی در خصوص انگیزه و هدف پژوهشکده از رویداد فانوس می گوید: «یک مکانیزم مرسوم جهانی برای حل مشکلات کلان کشوری، که از سال 2004 در دنیا اجرا می شود، این است که مسائل اصلی و فناورانه کشور را در قالب مسابقات دانشجویی عرضه می کنند و با حمایت های مجری مسابقات، دانشجویان به ایده پردازی برای حل آن مشکل در خلال یک مسابقه ی علمی می پردازند. ما هم در پژوهشکده شهید رضایی تصمیم گرفتیم برای حل برخی از مشکلات فناورانه کشور از این قالب استفاده کنیم. در حال حاضر یکی از جدی ترین چالش های صنایع مهم کشور در حوزه ی فناوری، بحث «موتورهای توربین گاز» است. این موتورها در صنایع نفت و گاز و نیروگاهی و همین طور صنایع نفت و گاز کشور بسیار پرکاربرد هستند. کشور ما در حال حاضر واردکننده ی این موتورها است. برای ساخت موتورهای توربین گاز نیاز به دانش های زیادی از جمله مهندسی شیمی،علم مواد،مکانیک و هوافضا است و در واقع بسیاری از رشته های فنی مهندسی برای ساخت این موتورها درگیر هستند. با توجه به نیاز کشور به بومی سازی این فناوری، تصمبم گرفتیم با برگزاری یک دوره مسابقه ی علمی از ظرفیت دانشجویان نخبه ی رشته های مختلف فنی برای حل این مساله استفاده کنیم.»
او درباره ی زمان بندی و شیوه اجرای مسابقه نیز می گوید: «فراخوان و ثبت نام مسابقه از حدود یک ماه پیش آغاز شد و حدود صد دانشجو از مقاطع مختلف تحصیلی برای حضور در این رویداد اعلام آمادگی کرده اند. از تاریخ 16 مرداد نیز دوره های آموزشی برای شرکت کنندگان آغاز خواهد شد. در این دورهها ما دو هدف را دنبال می کنیم، یکی بحث فنی و ارتقای دانش شرکت کنندگان است و جنبه دیگر، بحث های مدیریتی و گفتگو در خصوص فعالیت های دانش بنیان است. در واقع ما تلاش می کنیم علاوه بر دانش فنی، توان مدیریتی و قدرت تجاری سازی شرکت کنندگان را هم افزایش دهیم.
ما در بحث آموزش فنی تلاش کردیم از ظرفیت و دانش اساتید بین المللی استفاده کنیم. در همین راستا مدرس کلاسهای فنی ما از کشور روسیه خواهند بود و در کارگاههای مدیریتی از اساتید دانشکده مدیریت دانشگاه شریف بهرهمند خواهیم شد. البته در کلیه مراحل برگزاری رویداد، همواره حضور و مشاوره اساتید برجسته داخلی همراه ما خواهد بود و تلاش ما بر این است که دانش فنی ِ تولید موتورهای توربین گاز را در کشور بومی کنیم.»
آیا میزان استقبال دانشجویان از مسابقه رضایت بخش بوده است؟ اسلامی به این سوال پاسخ مثبت میدهد. او معتقد است: «با توجه به نوع انتخاب مساله،که در حیطه ی HIGH-TECH محسوب می شود و همین طور برگزاری اولین دوره این طرح، میزان استقبال بسیار خوب محسوب می شود.»
او درباره حمایت این پژوهشکده از طرحهای برتر، میگوید:« پژوهشکده تا مرحله ساخت از طرح های برگزیده مسابقه حمایت خواهد کرد. مسابقه در سه مرحله برگزار می شود. اول آموزش و امکان سنجی برای همه تیم های ثبت نام کننده. سپس حداکثر ده تیم پذیرفته شده و وارد مرحله ی طراحی مفهومی می شوند که شش ماه به طول می انجامد. در این مرحله پژوهشکده ی شهید رضایی تمام امکانات لازم اعم از دفتر کار، مربی و مشاور و هزینه های مرتبط را در اختیار تیم ها قرار خواهد داد. پس از این مرحله و با ارزیابی طراحی مفهومی ها، سه الی چهار تیم وارد فاز تولید می شوند. در این مرحله هم پژوهشکده شهید رضایی حمایت های لازم از تیمها را انجام خواهد داد.»
اسلامی در خصوص برنامه های آینده پژوهشکده ی شهید رضایی نیز توضیجاتی میدهد: «ما با مطالعاتی که انجام دادیم و بررسی شرایط و امکانات موجود در کشور، به این نتیجه رسیدیم که اولین مسابقه را حول موضوع موتورهای توربین گاز برگزار کنیم. البته مطالعات ما در حوزه های بیوتکنولوژی،نانو و هوافضا ادامه دارد و تیم های پژوهشی ما در حال رصد مسائل فناورانه هستند تا به یک مساله واحد که از مسائل مهم کشور باشد، برسند و ان شاء الله در آینده ی نزدیک در سایر زمینه ها هم شاهد برگزاری این مسابقات باشیم.»
گفتنی است رویداد ملی فانوس که از اوایل تیرماه آغاز شده، از هفته آینده وارد مرحله ی آموزش خواهد شد و به نظر می رسد پس از طک یک دوره ی 7 الی 9 ماهه،طرح های برگزیده و آماده ی تولید در حوزه ی موتورهای توربین گاز انتخاب و تجاری سازی شوند.