اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، ستاری، معاون علمی رئیس جمهور در مراسم تجلیل از پژوهشگران و فناوران برتر کشور که امروز در دانشگاه شهیدبهشتی برگزار شد، گفت: اگر می خواهیم یک اتفاق جدی در کشور بیفتد، پژوهش باید تبدیل به اقتصاد شود؛ که این امر نیاز به نیروی انسانی دارد. اگر ما عدد قابل توجه پژوهشی در اقتصاد نداشته باشیم، ما را تحویل نمی گیرند.
وی افزود: مدل های ما در بودجه پژوهش اشتباه است. آوردن بخش خصوصی به حوزه پژوهش یکی از نیازهاست و تا وقتی به این حوزه اضافه نشوند، کیفیتی نداریم و پژوهش رشد نمی کند.
ستاری خاطرنشان کرد: متاسفانه سرمایه گذاری در بخش پژوهش اشتباه صورت می گیرد و نمونه آن کارخانه های بزرگی است که پس از سال ها فعالیت به تعطیلی کشیده می شود. اگر فکر می کنید مدل اشتغال این است که پتروشیمی بزنیم و 500 شغل ایجاد کنیم، اشتباهی است؛ که متاسفانه هم اکنون صورت می گیرد و رخ می دهد.
معاون علمی رئیس جمهور ادامه داد: برای مثال استاندار اصفهان چندی قبل گفته بود که حاضریم کارخانجات این شهر را با یک شاخه گل رز تحویل دهیم.
وی ادامه داد: ما شرکت های دانش بنیانی داریم که 5000 میلیارد تومان فروش دارند. این شرکت ها چهار سال قبل نبودند؛ نه با پول دولت آمدند و نه سرمایه گذاری دولت. اینها شرکت هایی هستند که از زیر زمین کار خود را آغاز کردند. باید محیط کسب و کار را درست کنیم. آدم هایی که پول دولت را می گیرند به محیط کسب و کار ضربه می زنند. در واقع این افراد روش های ساده تری پیدا کردند که به پول برسند. اگر فکر می کنید که با پول نفت می توانیم مملکت را نگاه داریم، اشتباه است. مگر می شود با پول نفت کشور را چرخاند. وقتی سطح سواد مردم افزایش پیدا کرده با شیوه های سنتی نمی توانیم کشور را تکان دهیم.
ستاری ادامه داد: خیلی جاها غفلت شده است. وظیفه دولت ها این است که در پژوهش های پایه سرمایه گذاری کنند. صنعتی که داریم صنعت نیست، کارخانه است. ما انتظار نداریم به زودی این صنعت درست شود ،اما باید بر روی پژوهش های پایه سرمایه گذاری شود. دولت حق ندارد در بخش تجاری سازی صنعت وارد شود، بلکه باید محیط حمایت از شرکت های دانش بنیان را ایجاد کند.
ستاری در خصوص وضعیت بودجه های پژوهشی گفت: در چند سال اخیر بودجه های پژوهشی بهتر شده و جهشی خوب اتفاق افتاده، اما آنچه که نیاز است هنوز تحقق پیدا نکرده است ، چون به پژوهش به دید جدی نگاه نکردیم . این اولین بار است که بودجه پژوهش یک و نیم درصد بودجه کشور است.
معاون علمی رئیس جمهور با اشاره به مشکلات پژوهشی گفت: مشکلات ما پول نیست؛ زیر ساخت هاست که باید ایجاد شود. در حال حاضر 2800 شرکت دانش بنیان داریم که فروش این شرکت ها بیش از ۲۰هزار میلیارد تومان شده است. پیش بینی ما این است که تا پایان سال به 30 هزار میلیارد تومان برسد.