به گزارش گروه فضای مجازی خبرگزاری دانشجو، دو تحقیق جدید نشان میدهند که چطور نوشابه رژیمی به کاهش وزن کمکی نمیکند و در واقع ممکن است در افزایش وزن و چاقی نقش داشته باشد.
این نتیجه به نظر غیرمنطقی میآید چرا که طبیعتاً انتظار میرود نوشیدن نوشابه رژیمی بدون کالری باعث کاهش وزن شود یا دست کم آن را افزایش ندهد.
با این حال مطالعات نشان میدهد که نوشابه رژیمی به افزایش وزن کمک میکند.
یک تحقیق که در نشریه PLOS One منتشر شد حدود ۱۵۰۰ مصرفکننده نوشیدنیهای کم کالری را زیر نظر گرفت و دریافت که در بازه حدودا ۱۰ ساله شاخص توده بدنی شرکتکنندگان بیشتر شده است، دور کمر آنها ۲.۶ سانتیمتر افزایش داشته است و بروز چاقی شکمی در آنها ۵۳ درصد بیشتر شده است.
آنها نه تنها وزن از دست ندادند بلکه به نظر میرسید مصرف مرتب شیرینکنندههای کم کالری نظیر آسپارتام، ساخارین، آسه سولفام پتاسیم یا سوکرالوز در واقع در افزایش وزن آنها هم نقش دارد.
اگرچه جایگزین کردن مصرف مرتب نوشابه با مصرف نوشابه رژیمی ممکن است به خاطر مصرف کمتر کالری باعث کاهش وزن در کوتاه مدت شود، اما به نظر میرسد مصرف بلند مدت شیرینکنندههای مصنوعی مشکلاتی دارد که در آینده میتواند وزن را بیشتر کند و باعث مشکلاتی در متابولیسم بدن شود و آن را به مقاومت به انسولین سوق دهد.
شیرینکنندههای مصنوعی در نوشابه رژیمی با تغییرات در باکتریهای روده مرتبط هستند و به حرکت به سمت مقاومت به انسولین و دیابت نوع ۲ کمک میکنند.
آسپارتام یک شیرینکننده مصنوعی رایج است که با افزایش اشتها ارتباط دارد. گیرندههای مغز با غذاهایی که ما میخوریم فعال میشوند و شیرینکنندههای مصنوعی این گیرندهها را تحریک میکنند. با این حال بدن هیچگاه این سیگنال را که شکر مصرف شده است دریافت نمیکند و بدن همواره در این حال میماند که انگار قندی که انتظارش را داشت دریافت نکرده است. این باعث میل به قند میشود.
تحقیقی که در نشریه Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism منتشر شد نشان داد اثرات منفی شیرینکنندههای مصنوعی ممکن است به خاطر جلوگیری این شیرینکنندهها از یک آنزیم روده باشد که آلکالین فسفاتاز روده نامیده میشود.
به طور ایدهآل، اگر نوشابه معمولی مینوشیم آن را با آب جایگزین میکنیم. اما این چیزی نیست که هرکسی برای انجامش آماده باشد پس گامهایی هست که افراد میتوانند برای کم کردن مصرف نوشابههای قنددار و حرکت به سمت مصرف آب بیشتر بردارند:
یک جنبه از کاهش مصرف شیرینکنندههای مصنوعی آن است که جوانههای چشایی شما میتوانند راحتتر به شیرینی کمتر عادت کنند که باعث میشود نوشیدنیهای غیر شیرین شده برایتان خوشمزهتر به نظر برسند از جمله غذاهایی مثل میوهها و سبزیجات با شیرینی ملایم. وقتی این جایگزینهای سالمتر خوشمزهتر باشند احتمالا ما بیشتر به خوردن آنها ادامه میدهیم.
منبع: دیابتیک نیوز