گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو-محمدصالح سلطانی؛ پردیس فنی دانشگاه تهران، میان همه دانشگاههای صنعتی کشور زبانزد است و برای بسیاری از دانشجویان فنی-مهندسی رشک برانگیز. دانشکدههایش عموماً بزرگ اند و دارای بهترین امکانات. با فضایی باز و دلگشا که بهترین مکان برای برگزاری یک مسابقه علمی محسوب میشود.پنجشنبه و جمعه هفتهای که گذشت، یک مسابقه علمی، با الگویی شبیه StartUp-Weekend ها اما فرسنگها متفاوت با این رقابت مصنوعی و نمایشی، به همت مرگز گام(گفتمانسازی اقتصاد مقاومتی) در همین پردیس دلگشا برگزار شد. رویداد FDM یا «تصمیمسازان آینده» که قرار بود در رقابتی دوروزه و فشرده، مخاطبینش را با مهمترین مسائل کشور در چهار حوزه آموزشعالی، صنعت،مسکن و سلامت آشنا کند.
رقابت از صبح پنجشنبه در دانشکده مکانیک دانشگاه تهران آغاز شد. با حضور 28 تیم از دانشگاههای برتر شهر تهران. تیمها در چهار حوزه تقسیمبندی شدند و کارگاههای آموزشی از ساعت 9 صبح آغاز شد.
موضوع اولین کارگاه « روشهای حل مساله» بود. کارگاهی یکساعته که به صورت نظاممند راههای مواجهه با یک مساله و حل آن را به شرکتکنندگان آموزش میداد. پس از آن، نوبت برگزاری کارگاههای تخصصی برای هر حوزه بود. در این کارگاهها، مهمترین چالشهای کشور در حوزههای مورد رقابت، برای شرکتکنندگان تشریح شد. در حوزه آموزش عالی، مسائلی چون مقالهمحور بودن، عدم ارتباط با صنعت، مشکلات تامین مالی و سیطره بدون نظارت اساتید به عنوان مهمترین چالشها مطرح شدند. در قسمت مسکن نیز پس از بررسی ادبیات موضوع و معرفی شاخصهای ارزیابی در حوزه مسکن، مهم ترین مشکلات کشور در این حوزه تشریح شد. این روند در شاخههای سلامت و صنعت نیز تکرار شد تا دانشجویان پیش از ورود به فاز رقابت، بهطور کل با موضوع مورد بحث خود آشنا شوند.
فاز اصلی رقابتی اما از ظهر روز اول رویداد آغاز شد. جایی که دانشجویان در قالب گروههای سه یا چهار نفره ، پنج ساعت فرصت داشتند تا به سوالی که برایشان طرح شدهبود پاسخ بدهند. سوالی که در قالب شناخت مهمترین مسائل کشور از نظر دانشجویان، و ارائه راهحل برای آنها ارائه شد.
گروهها، کارشان را از ساعت 13:30 آغاز کردند و تا ساعت 18 ادامه دادند. آنها باید یک «مقاله» تولید میکردند و در این حین، با راهحلهای نوشتن یک طرح عملیاتی آشنا میشدند. بسیاری از دانشجویان تا پایان زمان تعیین شده از کلاسهای دانشکده مکانیک خارج نشدند. مدام در حال گفتگو، بحث، جدال و ارائه راهکار بودند. در این میان، اساتید و مربیان موسسه گام و مرکز ایتان( شبکه کانونهای تفکر ایران) نیز در میان دانشجویان بودند تا هم به سوالاتشان پاسخ دهند و هم راهکارهای ارائه شده را به چالش بکشند.
روز اول مسابقه در ساعت 18 روز پنجشنبه 28 بهمن به پایان رسید و تا ساعت 21، تیمهای برگزیده برای مرحله دوم در کانال مسابقه معرفی شدند تا از صبح جمعه، مرحله دوم رقابتشان را آغاز کنند. نیمی از تیمها در سه بخش آموزشعالی، مسکن و صنعت حذف شدند و به دلیل فشردگی رقابت، تمام تیمهای بخش مسکن به مرحله دوم راه یافتند.
صبح جمعه، پردیس فنی دانشگاه تهران شلوغتر از یک جمعه معمولی بود. همزمانی آزمون آزمایشی کارشناسی ارشد ِ یک موسسه خصوصی با رویداد FDM یکی از شلوغترین جمعههای دانشکده مکانیک را ساختهبود.
مسابقه FDM در روز دوم ریتم تندتری داشت. یک جلسه کوتاه برای معرفی مساله و سپس آغاز فرصت دانشجویان برای فکر کردن به آن. مساله اصلی در گروه آموزش عالی ، «تقلب علمی» بود. موضوعی که بارها در خبرگزاری دانشجو به آن پرداخته شده و حالا از دانشجویان نخبه خواستهشدهبود تا در سه ساعت و به صورت فشرده، راهکارهایشان برای حل این بحران را ارائه کنند. سوال سایر بخشها هم جالب بود. در موضوع مسکن خواسته شدهبود تا برای طرح «مسکن مهر» جایگزینی کارآمد و مناسب پیشنهاد شود. در بخش صنعت هم با ترسیم موقعیتی خاص از لحاظ مالی، خواسته بودند تا مشکلات واحدهای صنعتی را حل کنند.
هر گروه باید یک ارائه ده دقیقهای برای این سوال آماده میکرد. از ظهر جمعه، ارائهها آغاز شد. با فضایی شبیه فضای داوری پایاننامهها و اتمسفری کاملاً جدی. در نهایت و پس از پایان ارائهها در ساعت 15:30 روز جمعه 29 بهمن، مسابقه به پایان رسید و برندگان، در مراسم اختتامیه معرفی شدند. مراسمی که دکتر صاحبکار، سرپرست امور شرکتها و موسسات دانشبنیان معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری و آقای فیروزآبادی، رئیس شبکه کانونهای تفکر ایران(ایتان) مهمانانش بودند. صاحبکار در این مراسم از تجربیات خود در آغاز فعالیتهای علمی و موانعی میگفت که بر سر راه هر نوآوری وجود داشت. او، بهشوخی البته، میگفت در جمهوری اسلامی استعفا نداریم و باید آنقدر بمانیم تا کارها را به سرانجام برسانیم. دکتر صاحبکار البته راست میگفت. استعفا در جمهوری اسلامی، برای جوان مومن انقلابی باید بیمعنا باشد. او، باید بماند و دغدغههایش را، بدون توجه سنگاندازیها و مانعتراشیهای آنهایی که باید استعفا دهند، به واقعیت تبدیل کند و واقعیت را به حقیقتی که در نهایت، انقلاب اسلامی را بدل به الگویی جهانی کند.
مسابقه «تصمیمسازان آینده» هم اولین قدم همین مسیر بود. شناخت مهمترین مسائل انقلاب اسلامی، و تمرین دغدغهمندی و تلاش برای فکر کردن به این مسالهها و دغدغهها. طرحهایی که در مسابقه تصمیمسازان آینده مطرح شدند، هرگز نمیتوانند کاملترین راهها برای حل این مسائل باشند، اما از حیث ایجاد دغدغه برای دانشجویان نخبه ایرانی ارزشمند هستند. آخر هفته گذشته، در میان تمام آخر هفتههای پردیس فنی دانشگاه تهران به یادگار خواهد ماند. آخر هفتهای پر از فکر، دغدغه و مساله؛ و البته راهحل!