جداسازي سبوس نان باعث كمبود روي میشود
دكتر محمد جعفر ملكوتي در گفت و گو با خبرنگار علمي «شبكه خبر دانشجو»، گفت: امروزه در پزشكي از ويتامين هاي A و C و E و از فلزات روي به عنوان آنتي اكسيدان ها كه از خستگي و مردن سلول ممانعت مي كنند، نام مي برند.
وي بيان داشت: كمبود روي سبب اختلال در سيستم ايمني، ريزش مو و ايجاد زخم هاي مزمن و مصرف آن به صورت سولفات روي، گلوكنات روي و يا سيترات روي، باعث كاهش عفونت و ترميم سريع زخم مي شود.
ملكوتي بيان داشت: يكي از علل مهم اسهال كودكان كمبود روي است كه در كشورهاي در حال رشد رايج بوده و در سيستم ايمني بدن و افزايش شيوع بيماري هاي عفوني نقش موثري دارد.
عضو هيئت علمي دانشگاه تربيت مدرس اظهار داشت: روي در اعمال مغز و معالجه اسكيزوفرني دخالت داشته و زخم هاي داخل و خارجي را به سرعت التيام مي بخشد.
وي گفت: روي حس چشايي را تقويت كرده و در جلوگيري از ريزش مو و محو خال هاي سفيد روي ناخن، لطافت پوست بدن و جلوگيري از شكنندگي ناخن ها موثر است.
ملكوتي مقدار مصرف روي براي زنان باردار و شيرده و افرادي كه زياد عرق مي كنند را 30 ميلي گرم در روز خواند و افزود: مصرف روي در معالجه بيماري هاي آكنه، اگزما، آلزايمر، زخم پا، عفونت مثانه، عوارض پروستات، سرما خوردگي و انواع سوختگي ها مفيد است.
عضو هيئت علمي دانشگاه تربيت مدرس گفت: در آزمايشي كه در كشور آمريكا به انجام رسيده مشخص شد كه كمبود روي در ناباروري نقش داشته و مي تواند موجب نازايي شود.
وي ادامه داد: مصرف روي نبايد از 50 ميلي گرم در روز تجاوز كند كه مصرف سولفات روي به همراه قرص آهن و ويتامين ث براي جلوگيري از خستگي زودرس جامعه به خصوص ورزشكاران توصيه مي شود.
ملكوتي با اشاره به اثرات ضدميكروبي و ضد قارچي روي گفت: روي در تنظيم غده تيروئيد نيز موثر بوده و طبق تحقيقات انجام شده اضافه كردن مكمل روي در جيره غذايي ميزان بروز بي اشتهايي، سرفه، تب و استفراغ را در كودكان كاهش مي دهد.
عضو هيئت علمي دانشگاه تربيت مدرس ادامه داد: روي نقش اساسي در زندگي افراد دارد و بسياري از مشكلات را به راحتي حل مي کند.
وي خاطرنشان كرد: روي در مواد غذايي گوشتي دريايي به ويژه صدف، ميگو، ماهي و همچنين جگر، گوشت قرمز و تخم مرغ به مقدار فراوان يافت مي شود و حداكثر روي در گياهان در تخمه كدو موجود است.
ملكوني يادآور شد: متاسفانه در نان و برنجي كه غذاي اصلي جامعه ما را تشكيل مي دهد به دليل جداسازي سبوس و تداوم فرايند غير علمي پخت مقدار روي بسيار ناچيز است.
عضو هيئت علمي دانشگاه تربيت مدرس با اشاره به غذاهاي كنسروي اظهار داشت: مقدار روي در غذاهاي كنسرو شده و يا مواد غذايي حاصل از خاك هاي آهكي يا فقير بسيار ناچيز است كه بهترين روش براي حل مشكل كمبود روي غني سازي محصولات كشاورزي و مزرعه است./انتهاي پيام/