فیلم/ تشکل‌های دانشجویی برای انجام فعالیت‌های ایجابی بصیرت کافی ندارند
خط کش ۱۶/ صریح با روح افزا/ بخش اول

فیلم/ تشکل‌های دانشجویی برای انجام فعالیت‌های ایجابی بصیرت کافی ندارند

۲۱ خرداد ۱۳۹۷ - ۱۲:۴۸
کد خبر: ۶۹۰۳۸۹
news690532 :Array ( [content] => Array ( [id] => 690532 [rutitr] => خط کش ۱۶/ صریح با روح افزا/ بخش دوم [title] => حضور کمرنگ دختران در تشکل‌ها ناشی از ضعف ساختاری و اهمیت ندادن به آنان است/زنان در سطح هیات دولت عروسک‌هایی هستند که کار‌هایی به آن‌ها واگذار می‌شود [stitle] => خط کش ۱۶ |حضور کمرنگ دختران در تشکل‌ها ناشی از ضعف ساختاری و اهمیت ندادن به آنان است (بخش دوم) [title2] => [subtitle] => یک عضو ادوار جنبش دانشجویی گفت: اینکه بحث حضور دختران در تشکل‌های دانشجویی یا مغفول مانده و یا جنبه تشریفاتی و دورهمی پیدا کرده ناشی از ضعف ساختاری و اهمیت ندادن به آنان است. [body] =>

گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو- محسن عبدالعلی‌پور، اهمیت جنبش دانشجویی یا بهتر است بگوییم در زمانه فعلی تشکل‌های دانشجویی در ساختار کلی نظام اسلامی و نقش راهبردی آن در پیشبرد اهداف انقلاب بر کسی پوشیده نیست. در سالیان متمادی جنبش همواره با نقاط قوت و ضعفی همراه بوده که تاثیرات آن بلافاصله در بدنه جامعه ایرانی خودش را نشان داده است. آیا جنبش دانشجویی توانسته به اهداف اولیه خود دست یابد؟ امروزه ما در مرحله جنبش قرار داریم یا تشکل؟ چگونگی رابطه جنبش دانشجویی و قدرت و بسیاری از این دست سوالات ما را بر آن داشت تا در برنامه «خط کش» به گفت‌وگویی صریح و بی‌پرده با فعالین گذشته و حال جنبش دانشجویی بنشینیم. مهمان این هفته ما در تحریریه خبرگزاری دانشجو فرشته روح افزا از ادوار بسیج دانشجویی به نقد جنبش دانشجویی پرداخته است که در ادامه بخش دوم این گفتگو را می‌خوانیم.
 
خبرگزاری دانشجو: با توجه به فضایی که شما از دانشگاه‌های انگلیس تبیین کردید به نظر می‌رسد فضای دانشگاه‌های این کشور نسبت به دانشگاه‌های ایران آزادتراست آیا همینطور است؟
شکل ظاهری دانشگاه‌های انگلیس ما را هم به این برداشت اشتباه که فضای دانشگاه‌های این کشور آزادتر است، می‌رساند. مثلا در انگلیس به ما اجازه برگزاری راهپیمایی می‌دادند و ما حرف‌های خودمان را در راهپیمایی می‌زدیم، اما در کلان قضیه فضای دانشگاه‌های انگلیس نسبت به دانشگاه‌های ایران آزادتر نیست، چون در آنجا دوربین‌ها و MI۶ و MI۵ فعال هستند. به عنوان نمونه ما در یک راهپیمایی در مقابل سفارت آمریکا در انگلستان جمع شدیم تعدادمان هم کم بود، ولی برای این تجمع مجوز گرفته بودیم، چون تجمع بدون مجوز در این کشور حکم مرگ دارد، ولی در هر حال مجوز می‌دهند.
تشکل‌های دانشجویی در انگلیس تحت کنترل دوربین‌ها و MI۶ هستند/ ّ
ما روز شنبه این تجمع را برگزار کردیم و دقیقا فردای آن روز MI۶ به طور هماهنگ راس ساعت ۱۰ صبح در مقابل منزل خانواده‌هایی که در تجمع شرکت کرده بودند حضور پیدا کرد و از آن‌ها سوال پرسید که به چه دلیل در مقابل سفارت آمریکا تجمع کردید.

جالب اینجاست در آن روز حتی یک نفر هم از داخل سفارت بیرون نیامد تا علت تجمع را بپرسد حتی پلیس هم هیچ تلاشی نکرد که ما را متفرق کند با این وجود یک روز بعد فهمیدیم که با دوربین از ما عکس گرفته اند و پس از شناسایی آدرس خانه هایمان را پیدا کردند و به سراغمان آمدند. در هر حال نظارت در انگلیس به این صورت است و در دانشگاه‌های این کشور فضا بسیار بسته است و نهایتا یک فضای آزاد سوپاپی می‌گذراند و اجازه می‌دهند که تجمع برگزار کنید و حرف خود را بزنید، اما اگر همین تجمع به رسانه‌ها کشیده شود هم حساب دانشجو را می‌رسند و هم تهدید  و حتی اخراج می کنند.

خبرگزاری دانشجو: آیا در زمان تحصیلتان در انگلیس به خاطر فعالیت‌های دانشجویی برخوردی هم با شما صورت گرفت؟
ما سعی می‌کردیم حواسمان جمع باشد و تخلفی مرتکب نشویم، اما همین افرادی که پس از تجمع در مقابل سفارت آمریکا به منزل ما آمدند گفتند آیا شما می‌دانید که در کشور ما دانشجو هستید که من گفتم بله بعد گفتند نمی‌ترسید که مثل قبلی‌ها اخراج شوید؟ در واقع به صورت غیر مستقیم تهدید می‌کردند که من گفتم شما، چون به مغز‌های ما نیاز دارید و الان ما هم در وسط پروژه‌هایی هستیم که به دردتان می‌خورد به نظر می‌رسد که حساب شده‌تر از این حرف‌ها عمل کنید.

ببینید فردی که به سراغ ما آمده بود از همان اول، چون می‌خواست تک بزند به من گفت: "قورمه سبزی پختی" بعد از مرحوم همسرم فرق ثقة الاسلام و حجت الاسلام و از این دست سوال‌ها پرسید که من به فارسی به همسرم گفتم تو مطمئنی که این پاسخ‌ها را می‌دهی بعد همان آقا به انگلیسی پاسخی به من داد که مفهومش این بود که من فارسی می‌دانم و شما با همسرت فارسی حرف نزن می‌خواهم بگویم که آن‌ها آدمی را سراغ ما فرستاده بودند که هم فارسی بلد بود و هم غذاهای ما را می‌شناخت با این وجود در چنین فضایی طبیعی است که فرد به خودش اجازه فعالیت نمی‌دهد. در هر حال حرف‌های آن‌ها در مورد اخراج درست بود، چون در دوره قبل هفت هشت نفر از دانشجویان ایرانی را که آقای فرهاد دانشجو هم بین آنها بود به خاطر فعالیت‌های دانشجویی از دانشگاه اخراج کرده بودند.

نکته دیگر اینکه آن زمان هر چند وقت یک بار در ظاهر دزد به خانه بچه‌های انجمن اسلامی می‌آمد و هیچی چیزی هم نمی‌برد، اما کتاب‌های ما را به هم می‌ریختند در واقع می‌خواستند ببینند که ما چه اسناد و مدارکی در خانه داریم و یا اینکه کامپیوتر‌های ما را زیر و رو می‌کردند و یا دانشجویانی را که مسئول بودند شناسایی می‌کردند منتهی جلوی فعالیت انجمن‌های اسلامی گرفته نمی‌شد، ولی به شدت زیر دوربین آن‌ها بودیم و اگر اینطور نبود چهار ساعت بعد از شهادت آقای حاتمی در مسجدالحرام سایت اسرائیلی این خبر را منتشر نمی‌کرد.

در هر حال بنده معتقدم که فضای دانشگاه‌های کشورمان از حیث آزادی از دانشگاه‌های انگلیس خیلی بازتر است.

خبرگزاری دانشجو: برخی از فعالان دانشجویی معتقدند که یکی از دلایل ضعیف شدن جنش دانشجویی این است که ما اجازه فعالیت به هیچ رقیبی را در دانشگاه‌ها نمی‌دهیم و اگر کسی هم حرف مخالفی بزند با انتشار چندین بیانیه و نهایتا کمیته انضباطی با او برخورد می‌شود نظر شما در این رابطه چیست؟
ببینید بنده مخالف این هستم که مثلا جمعیت امام علی (ع) و یا هر تشکل دیگری که از خارج خط می‌گیرند و خودشان فکر نمی‌کند کنترل نشوند، اما ما نمی‌توانیم جلوی دانشجویی را که می‌خواهد فکر کند و آزاداندیش باشد بگیریم در واقع ما نمی‌توانیم جلوی اندیشه را بگیریم حتی رهبر معظم انقلاب هم وقتی در دیدار‌های دانشجویی می‌بینند دانشجویی می‌خواهد بحث کند جلوی او را نمی‌گیرند و می‌گویند اجازه دهید حرفش را بگوید. در هر حال اگر بخواهیم جلوی اندیشه را چه با داد دانشجوی بسیجی و چه با تذکر حراست و چه با ستاره دار کردن دانشجو بگیریم یک ریشه غلط شکل می‌گیرد.
تشکل‌های دانشجویی در انگلیس تحت کنترل دوربین‌ها و MI۶ هستند/ ّ
سوال این است که اگر بستر مناسب برای دانشجوی مخالف فراهم نشود تا حرف خودش را بزند او در کجا می‌تواند پاسخ صحیح حرفش را بگیرد؟ به نظر من باید تشکل‌های دانشجویی فضایی را فراهم کنند که دانشجوی مخالف حرفش را در تریبون ما بزند نه در فضای مجازی البته یک نفر هم باید باشد که جواب این حرف‌ها را بدهد و با پاسخ‌های منطقی او را به چالش بکشد. متاسفانه ما فضای باز برای پاسخ دادن به حرف‌های مخالفینی مانند آن استاد دانشگاهی را که حاضر نیست پا روی پرچم آمریکا و اسرائیل بگذارد شکل نداده ایم و اجازه می‌دهیم که مخالفین زهر خود را در فضای مجازی بریزند و اگر هم سرکوب کنیم معنی اش این است که فضای باز برای جواب دادن را فراهم نکرده ایم. در چنین وضعیتی دانشجو به جواب سوال خود نمی‌رسد و حتی برای دانشجوی خودی هم در یک جایی علامت سوال وجود دارد با این وجود سوال این است که اگر ما مخالفین را خفه کنیم که این به صلاح نظام و یه به ضرر آن است؟ قطعا در چنین وضعیتی، چون بصیرت به خوبی ایجاد نمی‌شود و، چون خوب به سوالات جواب داده نمی‌شود در نتیجه از چنین رویه‌ای آن ۳۰۰ امضاء بیرون می‌آید و یقه کسی را می‌گیرند که با کمترین امکانات بالاترین مدیریت را ارائه می‌کند.

ببینید امروز در دنیا هیچ کشوری به اندازه ایران مخالف ندارد و در داخل هم با این همه شبکه نفوذ روبرو نیست ما امروز با سند ۲۰۳۰، برجام و گروه گروه جاسوس که به کشور می‌آینده مواجه ایم به گونه‌ای که فقط از دل محیط زیست ۱۰۰ نفر جاسوس بیرون می‌آید. پیشنهاد می‌کنم که یک بررسی صورت بگیرد که کدام کشور غیر از ایران با این همه کانال مخالف که آدم‌های خودی در آن نشسته اند روبرو است واقعیت این است که از ابتدای انقلاب هر کسی که به زباله دان تاریخ افتاده در خارج از کشور به اپوزیسیون تبدیل شده است.

حرف بنده این است که این مسائل نیازمند تبیین اندیشه هستند مثلا اگر من مدام بگویم سند ۲۰۳۰ بد است، اما نتوانم به همراه آن کسی که از این سند دفاع می‌کند در بین دانشجویان روی مفاد آن بحث کنیم این فایده‌ای ندارد با این وجود باید فضای اثبات وجود داشته باشد این فضا نیز در اختیار من که در شورای عالی انقلاب فرهنگی کار می‌کنم یا در دانشگاه تدریس می‌کنم نیست این فضای انتقادی که باید موافق و مخالف را به چالش و حرف حقیقت را از حلقوم آن‌ها بیرون بکشد در اختیار دانشجو است. اما متاسفانه و بدبختانه تشکل‌های دانشجویی ما که بنده خیلی به بسیج دانشجویی امید داشتم کار علمی نمی‌کنند. در چنین شرایطی دانشجوی سطحی اگر می‌خواهد کاری انجام دهد گرایش پیدا می‌کند از طرفی دانشجوی عمیق و مومن هم یواش یواش می‌برد در نتیجه این افراد ابتدا وارد تشکل‌ها می‌شوند، ولی در سال‌های آخرهیچ خبری از آن‌ها نیست، چون کار عمیقی صورت نمی‌گیرد.

معتقدم که در کار‌های فکری اگر ۱۰۰ نفر دانشجوی اندیشمند به خوبی تربیت شوند این ۱۰۰ نفر یعنی ۱۰۰ مسئول متعهد آینده یا یک هیئت دولت با تمام معاونینش و همین‌ها در آینده می‌توانند دست به کار‌های زیادی بزنند. در چنین شرایطی دانشجو به یک مبنای فکری تبدیل می‌شود و آن وقت کسی نمی‌تواند در فضای دانشجویی سیاسی کاری کند. رهبر معظم انقلاب می‌گویند که لذت بخش‌ترین شب‌های من این است که در ماه رمضان با دانشجویان می‌نشینم و صحبت می‌کنم و تنها در این دیدار است که ایشان وقت اضافه اختصاص می‌دهند و حتی خاطره تعریف می‌کنند در واقع رهبری می‌خواهند بگویند که دانشجو توان کار دارد، اما در دیدار با مسئولین ایشان ۱۰ دقیقه سخنرانی می‌کنند و بعد اصلا نمی‌مانند که کسی بخواهد صحبتی بکند. با این وجود چرا دانشجو نمی‌خواهد باور کند که قدرت او بیشتر از یک دولت و مجلس است.

خبرگزاری دانشجو: به نظر می‌رسد که بحث حضور دختران در تشکل‌های دانشجویی یا مغفول مانده و یا حضور آن‌ها در تشکل‌ها جنبه تشریفاتی و دورهمی دارد به نظر شما آیا این ضعف متوجه دختران است یا ناشی از ضعف ساختار تشکل‌ها است؟
این مسئله ناشی از ضعف ساختار تشکل‌ها و اهمیت ندادن به زنان مخصوصا در بین تشکل‌های حزب اللهی و مومن است و این نگاه در بین تشکل‌های مقابل کمرنگ‌تر است. از طرفی یک مشکل اساسی دیگری که وجود دارد این است که تشکل‌های ما یا دختران را کمتر قبول دارند که این ریشه در سنت دارد و یا آن‌ها را کمتر در کار‌ها دخالت می‌دهند و این در حالی است که الان دختران ۶۰ درصد از جمعیت دانشجویی را تشکیل می‌دهند.

خبرگزاری دانشجو: این نگاه سنتی نسبت به دختران در تشکل‌های دانشجویی از کجا نشات می‌گیرد؟
این نگاه نشات گرفته از عملکرد ضعیف دختران و زنان در دانشگاه‌ها است. در هر حال عملکرد فکری دختران خوب ما در دانشگاه ضعیف است. اگر چه تشکل‌های مقابل در حوزه دختران با برگزاری اردو‌های مختلط، کنسرت و استفاده ابزاری از زنان بهتر به اهداف خود می‌رسند بدون شک وقتی که زن در جای ابزار قرار می‌گیرد با نگاه ابزاری هم به او نگاه می‌شود.
تشکل‌های دانشجویی در انگلیس تحت کنترل دوربین‌ها و MI۶ هستند/ ّ
ببینید الان به غیر از رهبر معظم انقلاب و چند نفر دیگر از اندیشمندان کسی اعتقادی به زنان ندارد؛ البته من مخالف حضور زنانی در عرصه هستم که حرفی برای گفتن ندارند، چون ضرر آن‌ها بیشتر از منفعتشان است. الان زنان مجلس ما وقتی دهانشان باز می‌شود فضای مسخره کردن آن‌ها شکل می‌گیرد در هر حال وقتی که یک زن سخنانش را با جمله به نام خداوند رنگین کمان آغاز می‌کند اصلا دیگر به او به عنوان یک موجود انسانی نگاه نمی‌کنند با این وجود ما فقط سه سال دویدیم که حرف‌های این‌ها را خنثی کنیم و بگوییم که اشتباه کرده اند. سوال این است وقتی زنان ما به این شکل عمل می‌کنند آیا می‌توانیم توقع داشته باشیم که فضای دانشجویی حرف زنان را گوش دهد. متاسفانه الان در سطح هیات دولت هم زنان عروسک‌هایی هستند که کار‌هایی به آن‌ها واگذار می‌شود تا انجام دهند. در سینمای ما هم زن یک ابزار خیلی پست و پلید است به گونه‌ای که الان بیشتر روی موضوع زنان تن فروش کار می‌کند.

خبرگزاری دانشجو: در اوایل انقلاب نقش دختران در جنبش دانشجویی پررنگ‌تر بود مثلا دختران نقش به سزایی در تسخیر سفارت آمریکا داشتند چرا الان اینطور نیست؟
ببینید در دوران شاه زنان به خاطر اندیشه‌های امام خمینی (ره) شخصیت گرفتند و به خاطر این شخصیت حتی زنان بی سواد هم هویت پیدا کردند. آن زمان خانواده‌های ما سنتی بودند به همین دلیل سطح شعور در کار‌ها کم بود، اما وقتی که دنبال اندیشه‌های مطهری و امثالهم می‌دویدیم فهمیدیم که ما هم آدم هستیم. در هر حال زمانی که اندیشه‌های امام به زنان شخصیت داد آن وقت زنان در زمان انقلاب، بعد از انقلاب و در زمان جنگ با امام همراهی کردند.

خبرگزاری دانشجو: مرز بین نگاه سنتی و اسلامی به فعالیت‌های دختران در تشکل‌های دانشجویی کجاست؟
ببینید در اول انقلاب متاثر از اندیشه‌های امام خمینی (ره) زن سنتی حتی آن زن بی سواد هم به زن انقلابی تبدیل شد. رهبر معظم انقلاب نیز در یادواره هفت هزار زن شهید فرمودند که من آن زن شرقی را که در خانه بنشیند و به عنوان یک آدم خنثی عمل کند و نداند که چه می‌کند تا عمرش تمام شود قبول ندارم. زن خنثی در جامعه زنی است که نتواند فکر کند و اصلا نداند کجاست رهبر انقلاب این زن را قبول ندارد درست همانطور که زن غربی را به عنوان یک ابزار قبول ندارد. رهبر معظم انقلاب در این فراز یک الگوی سومی را ارائه کرده اند و آن هم زن تراز انقلاب اسلامی است. اما از نظر معظم له زن تراز انقلاب زنی است که شجاع است، توانمند است، حضور دارد، مطالعه می‌کند و درس می‌خواند و در ادامه می‌گویند زن در عین حالی که زن بودن خود را حفظ می‌کند محبت دارد، جاذبه‌های زن بودن را در خانواده دارد و ضمن اینکه این مسائل را حفظ می‌کند جهادگر است و جهاد می‌کند و شهید می‌دهد و این خیلی مهم است.

اگر فضای تشکل‌های دانشجویی در حوزه دختران حضرت زهرایی (س) نباشد ما نمی‌توانیم زن انقلابی تربیت کنیم به همین دلیل در نگاه سنتی باقی مانده ایم و زن سنتی هم محتاج نگاه و دنبال زندگی روزمره است اگر چه ممکن است که مقداری مدرن شده باشد و چند کلاس هم درس خوانده باشد، اما باز هم همان زن سنتی بی خاصیت و بدخاصیت است که تلفیقی از زن سنتی و غربی است.

نباید تصورکنیم زن سنتی همان زن انقلابی و حزب اللهی و مومنه است که مادر چهار شهید است مادران شهید زنان انقلابی ما هستند. الان باید به دانشجوی بسیجی بگوییم که الگوی شما حضرت زهرا (س) است باید بگوییم که مولاوردی و ابتکار دارند چه می‌کنند و بگوییم لایحه خشونت، سند ۲۰۳۰، حجاب اجباری و ازدواج سفید چیست.
[snews] => [bimg] => 307649_465.jpg [tmpl] => [sdate] => 13970322050310 [pdate] => 13970322093610 [udate] => 13970323094032 [sendby] => a.telori [publishby] => m.abdolalipoor [updateby] => a.gholami [service_id] => 11 [cat_id] => 67 [sec_id] => 201 [status] => P [lang] => FA [hint] => [author] => [author_id] => 0 [source] => 0 [most_view] => 1 [comments_view_status] => 1 [comments_form_status] => 1 [conf] => [news_type] => 1 ) [extra_content] => [related_content] => Array ( [0] => Array ( [id] => 696237 [title] => هیچ رابطه منطقی بین تشکل‌ دانشجویی و قدرت وجود ندارد/ دانشگاه گفتمان جریان دانشجویی را نمی‌فهمد [pdate] => 13970419091417 [service_id] => 11 ) [1] => Array ( [id] => 694921 [title] => هویت اسلامی-ایرانی ناب را در جریان دانشجویی کمتر شاهد هستیم/ تشکل‌ها نگاه راهبردی به مسائل ندارند [pdate] => 13970412050501 [service_id] => 11 ) [2] => Array ( [id] => 693678 [title] => تشکل‌ها توان گفتمان‌سازی در جامعه را ندارند/ فرصت بازپس گرفتن اموال نامشروع مسئولان برای جریان دانشجویی [pdate] => 13970406050002 [service_id] => 11 ) [3] => Array ( [id] => 693423 [title] => اینکه «فعالان دانشجویی می‌توانند کشور را بهتر اداره کنند» متوهمانه است/ مطالبه‌گری و آرمان‌خواهی تشکل‌ها مغفول مانده [pdate] => 13970405050001 [service_id] => 11 ) [4] => Array ( [id] => 691913 [title] => معتقدم تشکل اسلامی فعال و جریان‌دانشجویی تصمیم‌ساز در دانشگاه‌ها داریم/ خط‌کش ما برای اندازه گیری دانشجو و دانشگاه اشتباه است [pdate] => 13970329085615 [service_id] => 11 ) [5] => Array ( [id] => 690532 [title] => حضور کمرنگ دختران در تشکل‌ها ناشی از ضعف ساختاری و اهمیت ندادن به آنان است/زنان در سطح هیات دولت عروسک‌هایی هستند که کار‌هایی به آن‌ها واگذار می‌شود [pdate] => 13970322093610 [service_id] => 11 ) [6] => Array ( [id] => 690389 [title] => فیلم/ تشکل‌های دانشجویی برای انجام فعالیت‌های ایجابی بصیرت کافی ندارند [pdate] => 13970321124822 [service_id] => 3 ) [7] => Array ( [id] => 690327 [title] => تشکل‌های دانشجویی برای انجام فعالیت‌های ایجابی بصیرت کافی ندارند/ شور انقلابی نباید موجب آب ریختن به آسیاب دشمن شود [pdate] => 13970321104159 [service_id] => 11 ) [8] => Array ( [id] => 688603 [title] => جنبش دانشجویی باید قالب موجود را بشکند و وارد فضای اجتماعی و مردمی شود/ ایستادگی بر آرمان‌ها هزینه دارد [pdate] => 13970310100655 [service_id] => 11 ) [9] => Array ( [id] => 688053 [title] => مطالبه‌گری، فریاد زدن و خواستن مسائل از مسئولین نیازمند کار جنبشی است/ پیدا کردن آدم‌های تراز از بزرگترین مشکلات تشکل‌های دانشجویی [pdate] => 13970309040001 [service_id] => 11 ) [10] => Array ( [id] => 686812 [title] => تشکل‌های دانشجویی برنامه‌های خود را براساس آرمان انقلاب اسلامی به‌روز کنند/ با روش‌های دهه ۶۰ نمی‌توان پاسخ ضد انقلاب را در دانشگاه داد [pdate] => 13970302094146 [service_id] => 11 ) [11] => Array ( [id] => 686310 [title] => جریان دانشجویی از حیث معنویت و خودسازی دچار ضعف است/ ورود به فاز قدرت عامل شکست تشکل‌ها [pdate] => 13970301043501 [service_id] => 11 ) [12] => Array ( [id] => 685657 [title] => اکثر دانشجویان بریتانیایی ضد اسرائیلی هستند/ برخلاف ایران فضای جناحی بر جریان دانشجویی انگلیس حاکم نیست [pdate] => 13970227102842 [service_id] => 11 ) [13] => Array ( [id] => 684864 [title] => روایتی از بی اعتنایی سفیر ایران در انگلیس نسبت به جریان دانشجویی/ مسئولان دانشجویان انقلابی را در انجمن‌های اسلامی اروپا بایکوت می‌کنند [pdate] => 13970225043401 [service_id] => 11 ) [14] => Array ( [id] => 684079 [title] => ساز و کار قانونی تشکل‌ها دست و پاگیر است/جریان دانشجویی قائل به قدرت نرم نیست [pdate] => 13970220091307 [service_id] => 11 ) [15] => Array ( [id] => 683511 [title] => مسئولان، جریان دانشجویی را ذخیره نظام نمی‌دانند/ تشکل‌ها از انتقاد‌های گتره‌ای دوری کنند [pdate] => 13970218105433 [service_id] => 11 ) [16] => Array ( [id] => 682404 [title] => عملکرد جریان‌دانشجویی از سیاسیونی که برای نظام هزینه می‌تراشند بهتر است/ آنجا که پای اصول و حق در میان است باید هزینه داد [pdate] => 13970215090207 [service_id] => 11 ) [17] => Array ( [id] => 682142 [title] => دلسردی جنبش دانشجویی نتیجه سازش جریان حاکم بر قدرت است/مطالبه‌گری تشکل‌ها به معارضه‌گری تبدیل نشود [pdate] => 13970211100043 [service_id] => 11 ) [18] => Array ( [id] => 680615 [title] => تشکل‌ها برای عبور از پارادایم سیاسی تورهای اجتماعی برگزار کنند/جریان دانشجویی از تبدیل شدن به یک طبقه اجتماعی لطمه می‌خورد [pdate] => 13970205092116 [service_id] => 11 ) [19] => Array ( [id] => 680184 [title] => چسبندگی قدرت کارآمدی جنبش دانشجویی را از بین برده/ تشکل‌های دانشجویی در موضوعات اجتماعی نقش ایفا کنند [pdate] => 13970204050301 [service_id] => 11 ) [20] => Array ( [id] => 678350 [title] => لحن گزنده و مطالبه‌گر انتظار رهبری از دانشجویان انقلابی است/ ورود به دعوا‌های سیاسی با آرمان‌خواهی جنبش دانشجویی تعارض ماهوی دارد [pdate] => 13970128050001 [service_id] => 11 ) [21] => Array ( [id] => 677619 [title] => نگاه تهدید محور به جریان‌های مخالف فرصت تولید فکر را از تشکل‌های دانشجویی گرفته است/ بخش جدی از دانشگاه در تسخیر اغنیا و بی دردهاست [pdate] => 13970127053301 [service_id] => 11 ) [22] => Array ( [id] => 671367 [title] => جنبش دانشجویی مسئولین اشرافی‌ را استیضاح کند/ جریان دانشجویی دچار ضعف مبانی است [pdate] => 13961219083554 [service_id] => 11 ) [23] => Array ( [id] => 668493 [title] => بزرگترین اقدام ضدآمریکایی امروز دانشجویان تلاش برای کارآمدی نظام است/ فقر تحلیل جنبش دانشجویی [pdate] => 13961207050001 [service_id] => 11 ) [24] => Array ( [id] => 666827 [title] => جنبش دانشجویی آخرین سنگر است/ جریانات سیاسی برای دانشجویان دام گذاشته‌اند [pdate] => 13961125050001 [service_id] => 11 ) [25] => Array ( [id] => 663375 [title] => تشکل‌های انقلابی شاخه جریان اصولگرایی در دانشگاه نباشند/ نمی‌شود با گفتمان چنددهه پیش با مردم حرف زد [pdate] => 13961110095609 [service_id] => 11 ) [26] => Array ( [id] => 661645 [title] => جنبش دانشجویی کم اثرگذارترین دوران را طی می‌کند/ مطالبه‌گری دانشجویان نباید به مفسده بزرگتر منجر شود [pdate] => 13961102123355 [service_id] => 11 ) [27] => Array ( [id] => 659971 [title] => جنبش دانشجویی در عدالت‌خواهی قبیله‌گرایی را کنار بگذارد/ اگر تشکل‌ها به گروه‌های سیاسی نزدیک شوند یا رادیکال می‌شوند یا توجیه‌گرا [pdate] => 13961025121834 [service_id] => 11 ) [28] => Array ( [id] => 658330 [title] => بحران مقبولیت جنبش دانشجویی در حال نمایان شدن است/ اگر جمهوری اسلامی تشکل‌های دانشجویی را از دست بدهد ساقط می‌شود [pdate] => 13961018105300 [service_id] => 11 ) ) [related_content_v2] => Array ( [1] => Array ( [0] => Array ( [id] => 680184 [title] => چسبندگی قدرت کارآمدی جنبش دانشجویی را از بین برده/ تشکل‌های دانشجویی در موضوعات اجتماعی نقش ایفا کنند [pdate] => 13970204050301 [service_id] => 11 [rutitr] => خط‌کش۱۰/ صریح با دیانی/بخش اول [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [1] => Array ( [id] => 696237 [title] => هیچ رابطه منطقی بین تشکل‌ دانشجویی و قدرت وجود ندارد/ دانشگاه گفتمان جریان دانشجویی را نمی‌فهمد [pdate] => 13970419091417 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش۲۰/صریح با علمشاهی/بخش اول [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [2] => Array ( [id] => 694921 [title] => هویت اسلامی-ایرانی ناب را در جریان دانشجویی کمتر شاهد هستیم/ تشکل‌ها نگاه راهبردی به مسائل ندارند [pdate] => 13970412050501 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۱۹/صریح با اسلامی/بخش اول [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [3] => Array ( [id] => 693678 [title] => تشکل‌ها توان گفتمان‌سازی در جامعه را ندارند/ فرصت بازپس گرفتن اموال نامشروع مسئولان برای جریان دانشجویی [pdate] => 13970406050002 [service_id] => 11 [rutitr] => خط‌کش ۱۸/صریح با موسوی‌فرد/بخش دوم [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [4] => Array ( [id] => 693423 [title] => اینکه «فعالان دانشجویی می‌توانند کشور را بهتر اداره کنند» متوهمانه است/ مطالبه‌گری و آرمان‌خواهی تشکل‌ها مغفول مانده [pdate] => 13970405050001 [service_id] => 11 [rutitr] => خط‌کش ۱۸/صریح با موسوی‌فرد/بخش اول [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [5] => Array ( [id] => 691913 [title] => معتقدم تشکل اسلامی فعال و جریان‌دانشجویی تصمیم‌ساز در دانشگاه‌ها داریم/ خط‌کش ما برای اندازه گیری دانشجو و دانشگاه اشتباه است [pdate] => 13970329085615 [service_id] => 11 [rutitr] => خط‌کش ۱۷/صریح با عباسی‌مهر/بخش اول [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [6] => Array ( [id] => 658330 [title] => بحران مقبولیت جنبش دانشجویی در حال نمایان شدن است/ اگر جمهوری اسلامی تشکل‌های دانشجویی را از دست بدهد ساقط می‌شود [pdate] => 13961018105300 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۱/ صریح و بی‌پرده با قائدشرف [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [7] => Array ( [id] => 659971 [title] => جنبش دانشجویی در عدالت‌خواهی قبیله‌گرایی را کنار بگذارد/ اگر تشکل‌ها به گروه‌های سیاسی نزدیک شوند یا رادیکال می‌شوند یا توجیه‌گرا [pdate] => 13961025121834 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۲/ صریح و بی‌پرده با زعیم‌زاده [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [8] => Array ( [id] => 661645 [title] => جنبش دانشجویی کم اثرگذارترین دوران را طی می‌کند/ مطالبه‌گری دانشجویان نباید به مفسده بزرگتر منجر شود [pdate] => 13961102123355 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۳/ صریح و بی‌پرده با ثابتی [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [9] => Array ( [id] => 663375 [title] => تشکل‌های انقلابی شاخه جریان اصولگرایی در دانشگاه نباشند/ نمی‌شود با گفتمان چنددهه پیش با مردم حرف زد [pdate] => 13961110095609 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۴/ صریح و بی‌پرده با بلوکات [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [10] => Array ( [id] => 666827 [title] => جنبش دانشجویی آخرین سنگر است/ جریانات سیاسی برای دانشجویان دام گذاشته‌اند [pdate] => 13961125050001 [service_id] => 11 [rutitr] => خط‌کش ۶/ صریح با سیدعباس نبوی [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [11] => Array ( [id] => 668493 [title] => بزرگترین اقدام ضدآمریکایی امروز دانشجویان تلاش برای کارآمدی نظام است/ فقر تحلیل جنبش دانشجویی [pdate] => 13961207050001 [service_id] => 11 [rutitr] => خط‌کش ۷/ صریح با براتی [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [12] => Array ( [id] => 671367 [title] => جنبش دانشجویی مسئولین اشرافی‌ را استیضاح کند/ جریان دانشجویی دچار ضعف مبانی است [pdate] => 13961219083554 [service_id] => 11 [rutitr] => خط‌کش ۸/ صریح با علی نادری؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [13] => Array ( [id] => 677619 [title] => نگاه تهدید محور به جریان‌های مخالف فرصت تولید فکر را از تشکل‌های دانشجویی گرفته است/ بخش جدی از دانشگاه در تسخیر اغنیا و بی دردهاست [pdate] => 13970127053301 [service_id] => 11 [rutitr] => خط‌کش ۹/صریح با وحید اشتری/ بخش‌اول [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [14] => Array ( [id] => 678350 [title] => لحن گزنده و مطالبه‌گر انتظار رهبری از دانشجویان انقلابی است/ ورود به دعوا‌های سیاسی با آرمان‌خواهی جنبش دانشجویی تعارض ماهوی دارد [pdate] => 13970128050001 [service_id] => 11 [rutitr] => خط‌کش ۹/صریح با وحید اشتری/بخش‌دوم [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [15] => Array ( [id] => 690532 [title] => حضور کمرنگ دختران در تشکل‌ها ناشی از ضعف ساختاری و اهمیت ندادن به آنان است/زنان در سطح هیات دولت عروسک‌هایی هستند که کار‌هایی به آن‌ها واگذار می‌شود [pdate] => 13970322093610 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۱۶/ صریح با روح افزا/ بخش دوم [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [16] => Array ( [id] => 680615 [title] => تشکل‌ها برای عبور از پارادایم سیاسی تورهای اجتماعی برگزار کنند/جریان دانشجویی از تبدیل شدن به یک طبقه اجتماعی لطمه می‌خورد [pdate] => 13970205092116 [service_id] => 11 [rutitr] => خط‌کش۱۰/ صریح با دیانی/بخش دوم [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [17] => Array ( [id] => 682142 [title] => دلسردی جنبش دانشجویی نتیجه سازش جریان حاکم بر قدرت است/مطالبه‌گری تشکل‌ها به معارضه‌گری تبدیل نشود [pdate] => 13970211100043 [service_id] => 11 [rutitr] => خط‌کش ۱۱/صریح با رئیسی/بخش اول [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [18] => Array ( [id] => 682404 [title] => عملکرد جریان‌دانشجویی از سیاسیونی که برای نظام هزینه می‌تراشند بهتر است/ آنجا که پای اصول و حق در میان است باید هزینه داد [pdate] => 13970215090207 [service_id] => 11 [rutitr] => خط‌کش ۱۱/صریح با رئیسی/بخش دوم [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [19] => Array ( [id] => 683511 [title] => مسئولان، جریان دانشجویی را ذخیره نظام نمی‌دانند/ تشکل‌ها از انتقاد‌های گتره‌ای دوری کنند [pdate] => 13970218105433 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۱۲/ صریح با بیانی/بخش اول [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [20] => Array ( [id] => 684079 [title] => ساز و کار قانونی تشکل‌ها دست و پاگیر است/جریان دانشجویی قائل به قدرت نرم نیست [pdate] => 13970220091307 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۱۲/ صریح با بیانی/بخش دوم [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [21] => Array ( [id] => 684864 [title] => روایتی از بی اعتنایی سفیر ایران در انگلیس نسبت به جریان دانشجویی/ مسئولان دانشجویان انقلابی را در انجمن‌های اسلامی اروپا بایکوت می‌کنند [pdate] => 13970225043401 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۱۳/ صریح با اراکی/بخش اول [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [22] => Array ( [id] => 685657 [title] => اکثر دانشجویان بریتانیایی ضد اسرائیلی هستند/ برخلاف ایران فضای جناحی بر جریان دانشجویی انگلیس حاکم نیست [pdate] => 13970227102842 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۱۳/ صریح با اراکی/بخش دوم [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [23] => Array ( [id] => 686310 [title] => جریان دانشجویی از حیث معنویت و خودسازی دچار ضعف است/ ورود به فاز قدرت عامل شکست تشکل‌ها [pdate] => 13970301043501 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۱۴/ صریح با منتظمی/بخش اول [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [24] => Array ( [id] => 686812 [title] => تشکل‌های دانشجویی برنامه‌های خود را براساس آرمان انقلاب اسلامی به‌روز کنند/ با روش‌های دهه ۶۰ نمی‌توان پاسخ ضد انقلاب را در دانشگاه داد [pdate] => 13970302094146 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۱۴/ صریح با منتظمی/بخش دوم [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [25] => Array ( [id] => 688053 [title] => مطالبه‌گری، فریاد زدن و خواستن مسائل از مسئولین نیازمند کار جنبشی است/ پیدا کردن آدم‌های تراز از بزرگترین مشکلات تشکل‌های دانشجویی [pdate] => 13970309040001 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۱۵/صریح با میرحاجی/بخش اول [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [26] => Array ( [id] => 688603 [title] => جنبش دانشجویی باید قالب موجود را بشکند و وارد فضای اجتماعی و مردمی شود/ ایستادگی بر آرمان‌ها هزینه دارد [pdate] => 13970310100655 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۱۵/صریح با میرحاجی/بخش دوم [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [27] => Array ( [id] => 690327 [title] => تشکل‌های دانشجویی برای انجام فعالیت‌های ایجابی بصیرت کافی ندارند/ شور انقلابی نباید موجب آب ریختن به آسیاب دشمن شود [pdate] => 13970321104159 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۱۶/ صریح با روح افزا/ بخش اول [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [28] => Array ( [id] => 690389 [title] => فیلم/ تشکل‌های دانشجویی برای انجام فعالیت‌های ایجابی بصیرت کافی ندارند [pdate] => 13970321124822 [service_id] => 3 [rutitr] => خط کش ۱۶/ صریح با روح افزا/ بخش اول [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) ) ) [media] => Array ( ) [view_images] => Array ( [bimg] => /files/fa/news/1397/3/22/307649_465.jpg ) [news_field] => Array ( [0] => Array ( [filed_id] => 1 [filed_name] => نوع خبر [filed_type] => C [filed_value] => ) ) [smarty_keys] => Array ( ) [live_blog] => Array ( ) [tags] => Array ( [0] => Array ( [tag] => خط کش [id] => 1860244 [tag_id] => 37340 ) [1] => Array ( [tag] => فرشته روح افزا [id] => 1860245 [tag_id] => 56935 ) [2] => Array ( [tag] => جنبش دانشجویی [id] => 1860246 [tag_id] => 4283 ) [3] => Array ( [tag] => تشکل های دانشجویی [id] => 1860247 [tag_id] => 2568 ) [4] => Array ( [tag] => دانشگاههای انگلیس [id] => 1860248 [tag_id] => 57075 ) [5] => Array ( [tag] => دانشگاههای ایران [id] => 1860249 [tag_id] => 57076 ) [6] => Array ( [tag] => زنان [id] => 1860250 [tag_id] => 1047 ) [7] => Array ( [tag] => MI6 [id] => 1860251 [tag_id] => 57077 ) ) [image_tag] => Array ( ) [documents] => [comments] => Array ( ) [comments_stats] => Array ( ) [sepehr_keys] => Array ( ) ) 1
news691913 :Array ( [content] => Array ( [id] => 691913 [rutitr] => خط‌کش ۱۷/صریح با عباسی‌مهر/بخش اول [title] => معتقدم تشکل اسلامی فعال و جریان‌دانشجویی تصمیم‌ساز در دانشگاه‌ها داریم/ خط‌کش ما برای اندازه گیری دانشجو و دانشگاه اشتباه است [stitle] => خط‌کش ۱۷ | تشکل فعال و جریان‌دانشجویی تصمیم‌ساز داریم/خط‌کش ما برای اندازه‌گیری دانشجو اشتباه است «بخش اول» [title2] => تشکل فعال و جریان‌دانشجویی تصمیم‌ساز داریم/خط‌کش ما برای اندازه‌گیری دانشجو اشتباه است [subtitle] => مهدی عباسی مهر از ادوار دفتر تحکیم وحدت گفت: معتقدم در حال حاضر نیز تشکل اسلامی فعال در دانشگاه‌ها داریم وجریان دانشجویی در تصمیم سازی موثر است، اما خط کش ما برای اندازه گیری دانشجو و دانشگاه اشتباه است [body] =>

گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو- محسن عبدالعلی‌پور، اهمیت جنبش دانشجویی یا بهتر است بگوییم در زمانه فعلی تشکل‌های دانشجویی در ساختار کلی نظام اسلامی و نقش راهبردی آن در پیشبرد اهداف انقلاب بر کسی پوشیده نیست. در سالیان متمادی جنبش همواره با نقاط قوت و ضعفی همراه بوده که تاثیرات آن بلافاصله در بدنه جامعه ایرانی خودش را نشان داده است. آیا جنبش دانشجویی توانسته به اهداف اولیه خود دست یابد؟ امروزه ما در مرحله جنبش قرار داریم یا تشکل؟ چگونگی رابطه جنبش دانشجویی و قدرت و بسیاری از این دست سوالات ما را بر آن داشت تا در برنامه «خط کش» به گفت‌وگویی صریح و بی‌پرده با فعالین گذشته و حال جنبش دانشجویی بنشینیم. مهمان این هفته ما در تحریریه خبرگزاری دانشجو مهدی عباسی مهر از ادوار دفتر تحکیم وحدت به نقد جنبش دانشجویی پرداخته است که در ادامه بخش اول این گفتگو را می‌خوانیم.
خبرگزاری دانشجو: تعریف شما از جنبش دانشجویی و تشکل دانشجویی چیست؟
ببینید آنچه را که گذشتگان ما به در بین جریان دانشجویی بنا کردند تشکل اسلامی بود، اما در چهار دهه اخیر بر روی این عنوان دست اندازی‌ها و تحریف‌هایی صورت گرفت.
بدیهی است که بین تشکل سیاسی و دانشجویی با تشکل اسلامی فرق‌های زیادی وجود دارد به گونه‌ای که وقتی علت راه اندازی، رسالت و عملکرد تشکل‌ها را قبل و بعد از انقلاب بررسی می‌کنیم متوجه می‌شویم که سطح خواسته‌ها و توقعاتی که جریان اصیل انقلاب اسلامی و شخص امام خمینی (ره) و رهبر معظم انقلاب از جریان دانشجویی و تشکل اسلامی دارند منطبق بر تشکل سیاسی نیست.
خط کش
تشکل سیاسی گروهی است که مثلا مانند گروه‌های دانشجویی احزاب در دانشگاه‌ها فعالیت و برون داد سیاسی دارد. در واقع تشکل سیاسی تعریفی بود که در دهه ۷۰ به عنوان یک خیانت به جنبش دانشجویی و جریان اصیل دانشجویی عملیاتی و عنوان تشکل اسلامی به تشکل سیاسی تغییر یافت. با این وجود زمانی که در عنوان هم قلب ماهیت صورت می‌گیرد و یک مجموعه منسجم، فعال، پویا، قوی و اثرگذار به یک گروه سیاسی محدود می‌شود طبیعی است که افول این مجموعه هم دور از ذهن نیست و این یک واقعیت است.

تشکل اسلامی دارای اهداف بزرگی است و منظومه و نگاهی که نسبت به آن وجود دارد نسبت به تشکل سیاسی خیلی متمایز است. در واقع کار سیاسی جزئی از فعالیت تشکل اسلامی است.

جدای از اینکه چرا عنوان تشکل اسلامی دچار تحریف و عنوان تشکل دانشجویی جایگزین آن شده مسئله مهمتر این است که ما امروز در قالب این عنوان نیز آن گونه که باید و شاید به بخش تشکل نپرداخته ایم و بعضا فقط در عنوان دانشجویی آن مانده ایم و به اصل تشکل و تشکیلات نمی‌پردازیم.

معتقدم که هم عنوان تشکل و هم عنوان اسلامی هر دو مهم هستند از این حیث که عنوان اسلامی در برگیرنده مجموعه‌ای از اقدامات و برنامه‌های دینی، اعتقادی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی است که باید در درون تشکل اتفاق بیفتند. در واقع اگر فعالیت جنبش دانشجویی مسلمان و در ذیل آن تشکل‌های اسلامی را جزئی از منظومه انقلاب اسلامی بدانیم بدیهی است که تشکل‌ها باید مجموعه‌ای از اقدامات و اهداف متناسب با گفتمان انقلاب را در دستور کار خود قرار دهند. مثلا پس از پیروزی انقلاب اسلامی نه تنها تسخیر لانه جاسوسی به عنوان یک حرکت ضد امپریالیستی و ضد استکباری در کارنامه جنبش دانشجویی دیده می‌شود؛ بلکه به موازات این حرکت نیز انقلاب فرهنگی در دانشگاه‌ها رخ می‌دهد و وحدت حوزه و دانشگاه، حضور در جبهه جنگ حق علیه باطل، کادر سازی و نیروسازی و حضور این نیرو‌ها در دستگاه‌ها و نهاد‌های انقلابی هم جزو اولویت‌های تشکل‌های اسلامی محسوب می‌شوند و تحت این شرایط است که جنبش دانشجویی به یک قله تبدیل می‌شود. با این وجود اگر یک تشکل اسلامی به معنای واقعی کلمه از تمام ظرفیت‌های خود در کنار هم بهره ببرد می‌تواند خیزش ایجاد کند.

دانشجو می‌تواند اهل فکر و مطالعه و اهل فعالیت‌های فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و دینی باشد، اما زمانی عنوان تشکیلات به میان می‌آید مفهومش این است که باید به فعالیت‌های جمعی بپردازد و در امر جذب، پرورش، آموزش و کادرسازی اهتمام بورزد. اما در این بخش نیز اجحاف صورت گرفته از این رو هم به این بخش و هم به بخش اسلامی ضربات بدی وارد شده است. با این وجود در حال حاضر تلقی جریان دانشجویی این است که این مجموعه شامل جمعی از دانشجویان است که در کنار هم جمع شده اند تا به فعالیت‌های سیاسی بپردازند.

بدیهی است که موضع گیری، پرداختن به فعالیت‌های سیاسی، صدور بیانیه و انتشار نشریه مجموعه‌ای از افعالی است که باید از درون یک تشکیلات اتفاق بیفتند، اما متاسفانه ما در تشکیلات سازی دچار ضعف هستیم.
خط کش
یکی از ایراد‌ها و نقد‌هایی که به ویژه در دهه ۷۰ و ۸۰ به جریان دانشجویی وارد است این است که آن طور که باید و شاید تشکیلات سازی و کادر سازی در درون تشکل‌های اسلامی صورت نگرفته و این در حالی است که اگر این اتفاق به معنای واقعی کلمه رخ می‌داد ما شاهد حضور پر رنگ نیرو‌های نخبه، فعال، مدیر، خلاق و تشکیلاتی در مناصب مهم و جریان سازی در فضای بیرون از دانشگاه بودیم، اما اینگونه نیست.

خبرگزاری دانشجو: برخی‌ها معتقدند که جنبش یک کار کوتاه مدت است که با فهم مشترک از یک موضوع خاص به وجود می‌آید به عنوان مثال در اوایل انقلاب یک جنبش دانشجویی با حضور تمام سلایق شکل گرفت تا شاه نباشد و بعد از سرنگونی رژیم طاغت نیز از هم می‌پاشد بعد از پیروزی انقلاب رفتار‌های سلبی را از طرف جنبش دانشجویی شاهد هستیم به گونه‌ای که برخی اقدامات ضد استکباری و امریکایی صورت می‌گیرد، اما سوال است که در حال حاضر و در شرایطی که نظام جمهوری اسلامی ثبات پیدا کرده است و جریان دانشجویی نمی‌تواند علیه نظام باشد و دست به کار‌های سلبی بزند به نظر شما آیا این جریان به یک جریان حاکمیتی تبدیل نشده است؟
اگر تشکل‌های دانشجویی نسبت به یک هدف و آرمان سلبی و یا ایجابی در کنار هم قرار بگیرند شکل جنبشی پیدا می‌کنند اگر چه این جنبش می‌تواند با فراز و نشیب روبرو شود و گاهی در قله و گاهی نیز رو به افول باشد. در هر حال اثبات شده که در ادوار مختلف فعالیت‌های دانشجویی جنبش دانشجویی در کشورمان وجود داشته است.

بدون شک قبل از انقلاب جنبش دانشجویی نسبت به حکومت شاهنشاهی و سیطره غرب در جایگاه اپوزیسیون قرار داشته است حتی بعد از انقلاب هم جنبش دانشجویی دارای موضع اپوزیسیونی بوده مثلا در دوره‌ای اپوزیسیون دولت، در دوره‌ای اپوزیسیون یک فرد و در دوره‌ای اپوزیسیون هژمونی جریان غرب گرا بوده و یا اینکه در دوره‌ای هم مطالبه‌ای مانند عدالتخواهی و یا آزادی را مطرح کرد ه. است. با این وجود این گزاره‌ها همواره تغییر کرده اند از این رو ما نمی‌توانیم بگوییم که اولویت‌های جنبش دانشجویی همواره ثابت بوده اگر چه اهداف مشخص و روشن بوده است.

سوال این است که فضای موجود تشکل‌های دانشجویی تا چه حد مولود تصمیم گیری‌ها و فعالیت فعالان دانشجویی و تا چه حد متاثر از عوامل بیرونی است؟ به نظر من هر دو این عوامل در شکل گیری فضای موجود اثرگذار بودهاند. بالاخره ما این را پذیرفته ایم که فعالیت دانشجویی فعالیتی است که توسط گروهی از دانشجویان انجام می‌شود که سیال هستند، پایداری ندارند و از حیث تشکیلاتی پس از کسب مهارت‌های لازم برای انجام فعالیت‌های تشکیلاتی با گذشت دو تا سه سال از تشکل خارج می‌شوند با این وجود تحت این شرایط تشکل دانشجویی همیشه پویا است و همه این ویژگی را پذیرفته اند.

در هر حال مواردی که به آن‌ها اشاره کردم باعث شده اند که اولویت‌ها در جنبش دانشجویی همواره تغییر کنند و مبتنی بر اقتضائات نسلی و اولویت‌های موجود تعیین شوند و این برای نظام و مجموعه‌ای از کنشگران اجتماعی در ایران یک فرصت است، چون به نسل جوان اجازه داده می‌شود که کار تشکیلاتی انجام دهد، بر اساس آزمون و خطا عمل کند، آموزش ببیند، آموزش دهد، حرف بزند، بنویسد و فکر کند؛ از این رو به واسطه ویژگی‌های نسلی که متاثر از ذهن پرسشگر و روحیه انتقادی دانشجو است تشکل دانشجویی می‌تواند مطالب و مسائلی را طرح کند که شاید به چشم حاکمان، مسئولین، جامعه شناسان و افراد نسل‌های قبل نیایند و این یک ظرفیت است و شاید یکی از علل اینکه دیدار‌های رهبر معظم انقلاب هر ساله با دانشجویان برگزار می‌شود همین مسئله باشد تا معظم له در جریان نوع نگاه، رویکرد، مطالب و مسائلی که در ذهن نسل حاضر است قرار بگیرند.

بدیهی است که نظیر تشکل‌های اسلامی در ایران در هیچ کجای دنیا چه در بلوک شرق در گذشته و چه در بلوک غرب وجود ندارد به گونه‌ای که اکثر جنبش‌های دانشجویی چه در فرانسه و چک و یا روسیه و آمریکا یک سری جنبش‌های واکنش گرا هستند که حرف‌های آن‌ها در قالب یک تشکیلات شکل نگرفته، گزاره‌های آن‌ها لحظه‌ای است و دارای فرآیند بلند مدت نیستند، اما آنچه در داخل ایران اتفاق افتاده این است که تشکل‌های دانشجویی به عنوان یک موتور محرک عمل می‌کنند به گونه‌ای که دانشجویان پس از ورود به دانشگاه در کنار پرداختن به تحصیل و زندگی شخصی در قالب فعالیت‌های تشکلی یک تجربه جدید را کسب می‌کنند و این یک سرمایه است؛ اگر چه شاید بخشی از تشکل‌های دانشجویی که در دانشگاه‌ها فعالیت می‌کنند متوجه نباشند که دارای چه ظرفیتی هستند.

اما سوالی که باید به آن پاسخ دهیم این است که چرا عوامل بیرونی به سمتی رفته اند که تشکل‌های اسلامی دچار تحریف شوند؟ معتقدم بخشی از این مسئله به نگاه تهدید محور و ترس از اینکه تشکل‌های اسلامی می‌توانند در آینده علیه اهداف و مقاصد سیاسی و حزبی جریانات خطرساز شوند، برمی گردد.

عامل دیگری که می‌توان به آن اشاره کرد این است که تکنوکرات‌ها اصلا نسبت به فضای جنبشی، فکری و تشکیلاتی در دانشگاه‌ها فهمی ندارند؛ از این رو مطلوب آن‌ها این است که بحث‌های اینچنینی در این فضا شکل نگیرند. در هر حال مجموعه‌ای از اقدامات و فعالیت‌هایی که دست آخر منجر به یک جنبش و حرکت می‌شوند با اساس و ساختار‌های تکنوکراسی در تضادند با این وجود دولت‌های تکنوکرات از اینگونه فعالیت‌ها فراری هستند. برای اثبات این مسئله نیز کافی است که دولت‌های تکنوکرات مانند دولت مرحوم هاشمی رفسنجانی و یا دولت فعلی را بررسی کنیم تا متوجه شویم که این دولت‌ها چگونه به دنبال این بوده اند که فضا را در درون دانشگاه خنثی کنند. در همین رابطه اتفاقی که در دولت هاشمی رفسنجانی افتاد این بود که تکنوکرات‌ها تحمل نقد، سوال و اعتراض را نداشتند و به همین دلیل تصمیماتی را اتخاذ می‌کردند که ما به ازای آن این بود که اولا صدایی از دانشگاه‌ها بیرون نیاید ثانیا اگر صدایی هم بیرون آمد حداقلی و برآیند آن صفر باشد.

خبرگزاری دانشجو: به نظر شما قلب ماهیت تشکل‌های اسلامی تا چه حد متوجه جریان دانشجویی و تا چه حد متوجه بازی‌های سیاسی و عوامل بیرونی بوده است؟

معتقدم عوامل بیرونی و همین جریانات سیاسی تا ۷۰ درصد در قلب ماهیت تشکل‌های اسلامی اثرگذار بوده اند و ۳۰ درصد از این قلب ماهیت نیز به عملکرد فعالان دانشجویی که بخش عمده‌ای از آن‌ها ادوار جریان دانشجویی هستند، برمی گردد.

به طور مثال یکی از علل اصلی که موجب بروز انحراف در در دفتر تحکیم شد قلب ماهیت تشکل‌های اسلامی بود به گونه‌ای که با کمرنگ شدن عنوان اسلامی ماموریت‌های سیاسی به انجمن‌های اسلامی محول شد از این رو دفتر تحکیم وحدت از قالب ایدئولوژیک خود فاصله گرفت و به نوعی به سمت روزمرگی و مطالبات دگراندیشان رفت.

علت بخشی از این قلب ماهیت نیز از یک سو متاثر از بعد اسلامیت انجمن‌های اسلامی و از سوی دیگر ضعف تشکیلاتی بود به گونه‌ای که امام خمینی (ره) بار‌ها در سخنان خود ترس از نفوذ و ایجاد انحراف در درون انجمن‌های اسلامی را تذکر داده بودند. اما سوال این است که چه کسانی باعث ضعف تئوریک و ایدئولوژیک دفتر تحکیم وحدت شدند؟

ببینید کسانی زمینه ضعف تئوریک و ایدئولوژیک انجمن‌های اسلامی را فراهم کردند که تا دیروز به عنوان ادوار این اتحادیه افرادی انقلابی، خط امامی و ضد امپریالیسم بودند، اما پس از آن که استحاله شدند زمینه انحراف فکری تحکیم را در دهه ۷۰ ایجاد کردند. معتقدم افرادی مانند علی شکوری راد، محسن میردامادی و ابراهیم اصغرزاده به عنوان ادوار انجمن های اسلامی در دهه 70 دیگر آن آدم‌های دهه ۶۰ نبودند چون آنها بسیاری از انگاره‌های مدرنیسم را پذیرفته بودند و مبانی آن‌ها با مبانی تشکلی انجمن اسلامی فاصله داشت؛ از این رو همین ها زمینه را برای نفوذ در انجمن‌های اسلامی فراهم کردند به گونه ای که پای نهضت آزادی که روزی دفتر تحکیم وحدت پای آن را در مراکز تصمیم سازی نظام قطع کرده بود و عامل اصلی استعفای دولت موقت محسوب می شدبه محافل انجمن های اسلامی باز شد.
خط کش
سوال دیگر این است که آیا دولت‌ها در قلب ماهیت تشکل‌های اسلامی نقش نداشته اند؟ به نظر من در دوره مرحوم هاشمی رفسنجانی دولت کاملا در این مسئله نقش داشت. مثلا مرکز مطالعات استراتژیک ریاست جمهوری سرعت و روند مدرنیسم در ایران را بالا برد و در همین راستا خیلی‌ها بورسیه این مرکز شدند و و قتی که به غرب رفتند در این فضا غرق شدند و به سمت جهانی شدن و پذیرفتن آزادی‌ها گرایش پیدا کردند. به گونه‌ای که آرمان‌های این افراد دیگر آرمان‌های امام خمینی (ره) نبود البته آن‌ها از عنوان خط امام و از سوابق درخشان خود در راستای اهدافی که هیچ همخوانی با آرمان‌های انقلاب و امام نداشت استفاده می‌کردند.

واقعیت این است تمام دولت‌هایی که در کشورمان روی کار آمدند علاقمند بودند تا فضای دانشگاه‌ها را در اختیار بگیرند مثلا در سال‌های ۶۲ و ۶۳ حجم تعاملات میر محسن موسوی با انجمن‌های اسلامی دانشجویان رو به فزونی نهاد، هاشمی به دنبال دست اندازی در فضای دانشگاه‌ها بود، خاتمی دانشگاه را پایگاه خود را دانشگاه می‌دانست، دولت احمدی نژاد نیز زمانی روی کار آمد دست اندازی و فضاسازی در دانشگاه‌ها را پیش گرفت و ایضا دولت آقای روحانی هم همینگونه عمل کرده است.

ببینید زمانی تشکل‌های دانشجویی در راستای اهداف و برنامه‌های خود در بزنگاه‌های تاریخی نقش ایفاء می‌کنند مثلا ممکن است این نقش آفرینی در انتخابات موجب روی کارآمدن یک فرد جدید با یک رویکرد و اندیشه نو شود با این وجود اگر دانشجویان خودشان به این اولویت برسند و تحت تاثیر تطمیع یا تهدید احزاب و جریان‌های قدرت قرار نگیرند بنده با این رویکرد مشکلی ندارم، اما مسئله ما بعد از انتخابات‌ها است، چون زمانی که دولت‌ها مستقر می‌شوند به دلیل اینکه صاحب پول و قدرت هستند به جان دانشگاه‌ها می‌افتند.

دانشگاه‌ها مانند حوزه‌های علمیه مرکز رشد و نمو نیرو‌های نخبه، آینده ساز و اثرگذار این مملکت هستند با این وجود دانشگاه پایگاه احزاب، گرو کشی سیاسی و قبیله گرایی نیست. بدون شک از درون دانشگاه‌ها است که باید ایده ها، خلاقیت ها، انسان ها، تشکیلات‌ها و کادر‌ها به جامعه سرریز شود نه اینکه افرادی وارد عمل شوند و مانند زمین شطرنج با افراد و شخصیت‌های حقیقی و حقوقی و دانشگاه‌ها بازی کنند. درهر حال آنچه که به فضای دانشگاه‌ها ضربه زده است همین جریانات سیاسی هستند.

خبرگزاری دانشجو: جنبش دانشجویی پس از پیروزی انقلاب یکی از پایه‌های قدرت و یک نهاد تصمیم ساز بوده است به گونه‌ای که این جنبش با تسخیر لانه جاسوسی تاریخ و با انقلاب فرهنگی مسیر دانشگاه‌ها را عوض می‌کند با این وجود احساس نمی‌کنید که جنبش دانشجویی رفته رفته از یک نهاد تصمیم ساز ادغام شده در قدرت به معنای مثبت آن فاصله گرفته است؟

معتقدم در حال حاضر نیز تشکل اسلامی فعال در دانشگاه‌ها داریم وجریان دانشجویی در تصمیم سازی موثر است، اما خط کش ما برای اندازه گیری دانشجو و دانشگاه اشتباه است. مسئله‌ای که وجود دارد این است که اگر ما می‌خواهیم دانشجو را اندازه گیری کنیم این کار باید طبق اولویت‌ها و اهداف حال حاضر صورت بگیرد نه با اولویت‌های دهه ۶۰ و ۷۰، چون اقتضائات آن زمان با اقتضائات الان خیلی فرق دارند. البته به اعتقاد بنده اگر نسل فعلی در سال ۵۹ حاضر بود در شکل دهی انقلاب دوم موفق‌تر عمل می‌کرد.

بدون شک جنبش دانشجویی ضعف‌هایی دارد و کسی این ضعف‌ها را انکار نمی‌کند، اما باید ببینیم که تشکل‌های دانشجویی در بزنگاه‌ها در کجا حضور دارند و این می‌تواند شاخص خوبی باشد. مثلا جنبش دانشجویی بعد از انقلاب در بزنگاه‌هایی مانند تسخیر سفارت آمریکا، افشای چهره واقعی نهضت آزادی، هشت سال دفاع مقدس، تاسیس نهاد‌های انقلابی و حتی در دهه ۷۰ موفق عمل کرده و سربلند بوده اند با این وجود بنده معتقدم که جریان دانشجویی در کشورمان تضعیف نشده، چون تشکل‌های دانشجویی در بزنگاه‌های مختلف حضور داشته اند.

خبرگزاری دانشجو: شما معتقدید جریان دانشجویی در کشورمان تضعیف نشده است، اما آیا این جریان توانست در جلوگیری از انحراف احمدی نژاد نقش ایفاء کند، یا در اتفاقات دی ماه بچه‌ها حضور خوبی در کف خیابان داشتند، اما آیا در کلان ماجرا توانستند روی افکار عمومی تاثیرگذار باشند؟
سوال من این است که در جریان توافق هسته‌ای به غیر از تشکل‌های دانشجویی چه کسی صحبت کرد و برای روشنگری در صحنه بود یا اینکه در بحث اقتصاد مقاومتی و مطالبه گری در زمینه بحران‌های معیشتی و اقتصادی مگر جای دیگری غیر از جنبش دانشجویی حرفی می‌زند از طرفی در بحث برجام موشکی و احتمالاتی که در ذهن بچه‌ها وجود دارد آیا غیر از جنبش دانشجویی مگر جایی دیگری به این مسائل ورود پیدا می‌کند؟ در رویارویی با انحرافات احمدی نژاد و تخلفات دوران ریاست جمهوری او نیز مگرغیر از تشکل‌های دانشجویی کس دیگری صحبت کرد درهر حال در این رابطه فقط کافی است که در بین اخبار آن زمان یک جستجوی ساده انجام دهیم تا متوجه ورود تشکل‌ها به این موضوع شویم.

خبرگزاری دانشجویی: تشکل های اسلامی تکلیف مدار هستند مثلا می‌گویند تکلیف این است که این کار را انجام دهیم، اما الان چگونگی انجام تکلیف محل سوال است به نظر شما آیا جنبش دانشجویی در گذشته به تکلیف خود بهتر عمل نمی‌کرد؟
صد در صد همینطور است. مثلا اتفاقی مانند تسخیر سفارت آمریکا که فقط منحصر به بحث تسخیر نیست در واقع پروسه این اقدام به یکسال قبل از تسخیر لانه جاسوسی و چندین سال بعد از آن برمی گردد.

ببینید تسخیر لانه جاسوسی در آن روز اقدام درستی بوده، ولی سوالات زیادی در این رابطه وجود دارد و اشتباهات زیادی هم از جانب دانشجویان سر زده که قطع به یقین اگر امام خمینی (ره) با تمام توان خود به این ماجرا ورود پیدا نمی‌کردند شاید اصلا کل پروژه شکست می‌خورد کما اینکه وقتی با دانشجویانی که در جریان تسخیر سفارت حضور داشته اند صحبت می‌کنیم اذعان می‌کنند که اگر امام حمایت نمی‌کرد پروژه تمام شده بود و ما باید از لانه خارج می‌شدیم و احتمالا هم به دلیل تخلفی که کرده بودیم با ما تخلف قضایی می‌کردند و در حالت خوشبینانه نیز جمهوری اسلامی مجبور می‌شد به خاطر این اتفاق از دولت وقت آمریکا عذر خواهی کند.

نقشی که بنده برای جریان دانشجویی قائلم این است که ابتدا ظرفیت بچه ها، ظرفیت جامعه و مسائل را می‌بینم سپس به تناسب آن دست به مقایسه می‌زنم. با این وجود نقش آفرینی که دانشجویان در زمینه بررسی، واکاوی و آگاهی سازی در زمینه برجام داشتند هیچ جریان دیگری نداشت و واقعا در آن فضای رسانه‌ای سنگین که به کسی اجازه نفس کشیدن نمی‌دادند نباید کار دانشجویان را که یک تنه در صحنه ایستادند دست کم بگیریم.

ما امروز با نسلی مواجه ایم که اقتضائات، نیاز‌ها و مسائل آن متفاوت است این نسل سختی و خیلی از مسائل و مشکلات مانند جنگ را ندیده است، اما علی رغم تمام این مسائل این نسل در صحنه است.

فاکتور و پارامتر خوب دیگری که می‌توانیم برای بررسی عملکرد جریان دانشجویی به کار ببریم قیاس است. ببینید در بازه زمانی خرداد ماه سال ۷۶ تا ۷۸ فضای سلبی، سرکوب و برخورد در دانشگاه‌ها وجود نداشت، اما می‌بینیم که در این بازه زمانی چندین تشکل ارزشی به خودی خود تعلیق می‌شوند، چون ناامید شده بودند و اصطلاحا می‌گفتند ما فضای دانشگاه‌ها را از دست داده ایم. در واقع هژمونی را که جریان اصلاحات آن زمان در دانشگاه‌ها ایجاد کرده بود این تلقی را در بین تشکل‌های انقلابی به وجود آورده بود که ما دیگر نیرو نداریم مثلا در دانشگاه تهران ما ۲۰ نفر نیرو هم نداشتیم. با این وجود فضایی را که بنده در سال ۹۲ با روی کار آمدن آقای روحانی تصور می‌کردم این بود که فضای دوران اصلاحات مجدد در دانشگاه‌ها به وجود می‌آید، اما نه تنها ریزش نداشتیم بلکه رویش هم داشتیم و نه تنها بچه‌ها نترسیدند و لکنت پیدا نکردند بلکه جسارت آن‌ها هم بیشتر شد. از این رو اگر امروز بخواهیم تشکل‌های دانشجویی را با دوران اصلاحات مقایسه کنیم می‌بینیم که جسارت، قدرت و فن بیان بچه‌ها فرق کرده است.

ما در دهه ۷۰ نه تنها پیشروی نداشتیم بلکه با یک پسروی جدی هم مواجه شدیم به گونه‌ای که شاهد یک ریزش سنگین در بدنه نیرو‌های ارزشی در دانشگاه‌ها بودیم، اما تقریبا بعد از ماجرای کوی دانشگاه بود که مقداری فضا در دانشگاه‌ها احیا شد و این مسئله نیز به دلیل رادیکالیسم آن جریان بود به گونه‌ای که جریان حاکم فضا را به قدری رادیکال کرد که بدنه دانشجویی از آن‌ها فاصله گرفت و نهایتا در سال ۸۰ که رفته رفته بحث عدالتخواهی طرح شد فضا هم برای بچه‌های انقلابی احیاء شد.
خط کش
در هر حال ما امروز فضای رادیکالیسم دوران اصلاحات را نداریم، اما با این وجود نسل فعلی با اینکه دارای اقتضائات و نیاز‌های متفاوتی است، ولی انقلابی است و در صحنه حضور دارد و این یک سرمایه است. اما سوال این است که آیا ما باید به این حد بسنده کنیم و رازی باشیم قطعا نباید اینگونه باشد، چون انتظارات چیز دیگری است.

خبرگزاری دانشجو: برخی از فعالان دانشجویی معتقدند که تشکل‌ها در زمینه کادرسازی و انتقال تجربیات از گذشته به حال دچار مشکل هستند یعنی یک سیستم و نظام تربیتی صحیح در تشکل‌های دانشجویی وجود نداشته است که از افراد با پتانسیل‌های مختلف استفاد شود نظر شنا در این رابطه چیست؟
در این زمینه تشکل‌های دانشجویی مدل و الگو دارند، اما فقط کافی است که به بچه‌ها بگوییم که حد و اندازه آن‌ها بلندتر از آن چیزی است که خودشان فکر می‌کنند و دیگران می‌خواهند. بدون شک افرادی هستند که نمی‌خواهند تشکل‌های دانشجویی رشد کنند و اصلا آمده اند تا مانع رشد تشکل‌ها شوند.

یکی از ایراد‌های تشکل‌های دانشجویی که جا دارد به آن پرداخته شود این است که تشکل‌ها کلا به فکر دیگران هستند به گونه‌ای که از FATF و برجام گرفته تا مطالبه گری تخصصی در زمینه بهداشت و درمان، گمرگات و قاچاق و دیگر مسائل حرف می‌زنند، اما اصلا متوجه خواسته‌ها و نیاز‌های خودشان نیستند. در واقع تشکل‌های دانشجویی مانند پدری هستند که به فکر همه است به غیر از خانواده خود و این در حالی است که در کار تشکیلاتی و کادرسازی به معنای واقعی کلمه اول باید به فکر رشد، تعالی و آموزش و پرورش نیرو‌های خود در دانشگاه‌ها باشیم.

بی تردید اگر تشکل‌های دانشجویی رشد کنند دانشگاه‌ها نیز رشد می‌کنند. با این وجود بحث خودسازی معنوی مورد تاکید رهبر معظم انقلاب و تذکر مداوم ایشان در خصوص آموزش همه ناظر به این مسئله است که تشکل‌ها به فکر خودشان هم باشند. در هر حال اگر تشکل‌ها در قالب تشکیلات از الگو‌های مناسب بهره ببرند و به خوبی تشکیلاتی شوند می‌توانند ادعا کنند که توان تغییر و تحول در دانشگاه را دارند و البته آن نیروی تشکیلاتی تربیت شده در تشکل‌های دانشجویی نیز به درد خیلی از جا‌ها مانند جامعه، مجلس و دولت هم می‌خورد.

تشکل‌های دانشجویی می‌توانند با بازگشت به درون و تقویت ظرفیت‌های درونی، کم کردن نقاط ضعف و تقویت نقاط قوت در مقابل سرسخت‌ترین مسائل هم بایستند و بزرگترین بحران‌ها را حل کنند.

وجه تمایز تشکل اسلامی دانشجویی با دیگر گروه‌ها و احزاب خارج از دانشگاه این است که نیرو‌های تشکلی در مسائلی مانند مدیریت فرهنگی و کار کردن در زمان بحران‌ها و نبود منابع و امکانات خیلی حرفه‌ای می‌شوند. بار‌ها شنیده ایم که می‌گویند تشکل‌های دانشجویی به سکویی برای رسیدن به مناصب قدرت تبدیل شده اند به نظر من اصلا اینطور نیست، چون آدم‌هایی که در تشکل اسلامی به معنای واقعی کلمه کار و فعالیت می‌کنند آنقدر نخبه و قوی می‌شوند که دیگران برنامه ریزی می‌کنند که چگونه آن‌ها را تصاحب کنند.

مسئله دیگر اینکه بعضا برخی‌ها با کنایه می‌گویند مگر نیرو‌های تشکل‌های اسلامی چند درصد از دانشگاه هستند شما اقلیت هستید به نظر من این حرف را که گا‌ها تشکل‌های غیر همسو با تشکل‌های اسلامی، مدیران دولتی و برخی از اساتید به زبان می‌آورند یک حرف کاملا غیر علمی است، چون در تمام پدیده‌های اجتماعی در تمام دنیا یک اقلیت تاثیرگذار و یک اکثریت تاثیرپذیر داریم با این وجود تشکل‌های اسلامی ما نیز یک اقلیت اثرگذار هستند. در هر حال تشکل‌های اسلامی نباید گرفتار تحلیل‌های غلط شوند، چون این تحلیل‌ها یک چرخه باطل را ایجاد می‌کنند که حداقل موجب ایجاد ناامیدی می‌شوند.

بنده بار‌ها گفته ام که یک نیروی تشکیلاتی بعضا برای یک دانشگاه و حتی برای یک شهر و مملکت کافی است در واقع چنین فردی می‌تواند در یک کشور رئیس جمهور شود و می‌تواند مسیر را عوض کند. با این وجود به نظر می‌رسد که به غیر از تشکل‌های اسلامی جای دیگر ظرفیت نیرو‌های تشکیلاتی را ندارد.

خبرگزاری دانشجو: به نظر شما رابطه تشکل‌های دانشجویی با قدرت باید چگونه باشد؟
ماهیت تشکل‌های اسلامی توجیه گری و پاسخگویی نیست بلکه ماهیت آن‌ها پرسشگری و طرح سوال است با این وجود اگر نرم افزار تشکل‌های اسلامی را تغییر دهیم فاقد کارکرد می‌شوند. ویژگی‌های دانشجویان تشکلی این است که خیلی پرشور، پرانرژی و پرحرارت هستند، امید دارند و پرسشگر هستند با این وجود اگر دانشجوی تشکلی وضع موجود را بپذیرد باید از او پرسید که چرا این وضع را پذیرفته است.

ببینید رهبر معظم انقلاب در دیدار با مسئولان نظام گفتند که ما ۲۰ سال دیر متوجه بحران و آسیب‌های اجتماعی شده ایم با این وجود یکی از ایراد‌هایی که بنده بار‌ها به تشکل‌های اسلامی گرفته ام در خصوص همین مسئله است معتقدم اگر قرار باشد جایی یقه تشکل‌های اسلامی را بگیریم در همین رابطه است، چون تشکل‌های اسلامی چشم بینا، پرسشگر و منتقد هستند، اما ۲۰ سال دیرتر از مجموعه نظام متوجه آسیب‌های اجتماعی شده اند. سوال بنده از ادوار اتحادیه‌ها و تشکل‌های دانشجویی این است که شما چرا به آسیب‌های اجتماعی نپرداختید آیا آین آسیب‌ها را دیده اید و گفته اید، ولی کسی نشنیده است و یا ندیدید و نگفتید و یا دیدید، ولی خودسانسوری کرده اید؟
[snews] => [bimg] => 314179_317.jpeg [tmpl] => [sdate] => 13970328182436 [pdate] => 13970329085615 [udate] => 13970330123327 [sendby] => a.telori [publishby] => a.gholami [updateby] => a.telori [service_id] => 11 [cat_id] => 67 [sec_id] => 201 [status] => P [lang] => FA [hint] => [author] => [author_id] => 0 [source] => 0 [most_view] => 1 [comments_view_status] => 1 [comments_form_status] => 1 [conf] => [news_type] => 1 ) [extra_content] => [related_content] => Array ( [0] => Array ( [id] => 696405 [title] => رگ غیرت جریان دانشجویی به جای مسائل سیاسی باید برای اسلام بیرون بزند/تشکل‌ها از وجه فرهنگی خود فاصله گرفته‌اند [pdate] => 13970420050008 [service_id] => 11 ) [1] => Array ( [id] => 696237 [title] => هیچ رابطه منطقی بین تشکل‌ دانشجویی و قدرت وجود ندارد/ دانشگاه گفتمان جریان دانشجویی را نمی‌فهمد [pdate] => 13970419091417 [service_id] => 11 ) [2] => Array ( [id] => 694921 [title] => هویت اسلامی-ایرانی ناب را در جریان دانشجویی کمتر شاهد هستیم/ تشکل‌ها نگاه راهبردی به مسائل ندارند [pdate] => 13970412050501 [service_id] => 11 ) [3] => Array ( [id] => 693678 [title] => تشکل‌ها توان گفتمان‌سازی در جامعه را ندارند/ فرصت بازپس گرفتن اموال نامشروع مسئولان برای جریان دانشجویی [pdate] => 13970406050002 [service_id] => 11 ) [4] => Array ( [id] => 693423 [title] => اینکه «فعالان دانشجویی می‌توانند کشور را بهتر اداره کنند» متوهمانه است/ مطالبه‌گری و آرمان‌خواهی تشکل‌ها مغفول مانده [pdate] => 13970405050001 [service_id] => 11 ) [5] => Array ( [id] => 690532 [title] => حضور کمرنگ دختران در تشکل‌ها ناشی از ضعف ساختاری و اهمیت ندادن به آنان است/زنان در سطح هیات دولت عروسک‌هایی هستند که کار‌هایی به آن‌ها واگذار می‌شود [pdate] => 13970322093610 [service_id] => 11 ) [6] => Array ( [id] => 690389 [title] => فیلم/ تشکل‌های دانشجویی برای انجام فعالیت‌های ایجابی بصیرت کافی ندارند [pdate] => 13970321124822 [service_id] => 3 ) [7] => Array ( [id] => 690327 [title] => تشکل‌های دانشجویی برای انجام فعالیت‌های ایجابی بصیرت کافی ندارند/ شور انقلابی نباید موجب آب ریختن به آسیاب دشمن شود [pdate] => 13970321104159 [service_id] => 11 ) [8] => Array ( [id] => 688603 [title] => جنبش دانشجویی باید قالب موجود را بشکند و وارد فضای اجتماعی و مردمی شود/ ایستادگی بر آرمان‌ها هزینه دارد [pdate] => 13970310100655 [service_id] => 11 ) [9] => Array ( [id] => 688053 [title] => مطالبه‌گری، فریاد زدن و خواستن مسائل از مسئولین نیازمند کار جنبشی است/ پیدا کردن آدم‌های تراز از بزرگترین مشکلات تشکل‌های دانشجویی [pdate] => 13970309040001 [service_id] => 11 ) [10] => Array ( [id] => 686812 [title] => تشکل‌های دانشجویی برنامه‌های خود را براساس آرمان انقلاب اسلامی به‌روز کنند/ با روش‌های دهه ۶۰ نمی‌توان پاسخ ضد انقلاب را در دانشگاه داد [pdate] => 13970302094146 [service_id] => 11 ) [11] => Array ( [id] => 686310 [title] => جریان دانشجویی از حیث معنویت و خودسازی دچار ضعف است/ ورود به فاز قدرت عامل شکست تشکل‌ها [pdate] => 13970301043501 [service_id] => 11 ) [12] => Array ( [id] => 685657 [title] => اکثر دانشجویان بریتانیایی ضد اسرائیلی هستند/ برخلاف ایران فضای جناحی بر جریان دانشجویی انگلیس حاکم نیست [pdate] => 13970227102842 [service_id] => 11 ) [13] => Array ( [id] => 684864 [title] => روایتی از بی اعتنایی سفیر ایران در انگلیس نسبت به جریان دانشجویی/ مسئولان دانشجویان انقلابی را در انجمن‌های اسلامی اروپا بایکوت می‌کنند [pdate] => 13970225043401 [service_id] => 11 ) [14] => Array ( [id] => 684079 [title] => ساز و کار قانونی تشکل‌ها دست و پاگیر است/جریان دانشجویی قائل به قدرت نرم نیست [pdate] => 13970220091307 [service_id] => 11 ) [15] => Array ( [id] => 683511 [title] => مسئولان، جریان دانشجویی را ذخیره نظام نمی‌دانند/ تشکل‌ها از انتقاد‌های گتره‌ای دوری کنند [pdate] => 13970218105433 [service_id] => 11 ) [16] => Array ( [id] => 682404 [title] => عملکرد جریان‌دانشجویی از سیاسیونی که برای نظام هزینه می‌تراشند بهتر است/ آنجا که پای اصول و حق در میان است باید هزینه داد [pdate] => 13970215090207 [service_id] => 11 ) [17] => Array ( [id] => 682142 [title] => دلسردی جنبش دانشجویی نتیجه سازش جریان حاکم بر قدرت است/مطالبه‌گری تشکل‌ها به معارضه‌گری تبدیل نشود [pdate] => 13970211100043 [service_id] => 11 ) [18] => Array ( [id] => 680615 [title] => تشکل‌ها برای عبور از پارادایم سیاسی تورهای اجتماعی برگزار کنند/جریان دانشجویی از تبدیل شدن به یک طبقه اجتماعی لطمه می‌خورد [pdate] => 13970205092116 [service_id] => 11 ) [19] => Array ( [id] => 680184 [title] => چسبندگی قدرت کارآمدی جنبش دانشجویی را از بین برده/ تشکل‌های دانشجویی در موضوعات اجتماعی نقش ایفا کنند [pdate] => 13970204050301 [service_id] => 11 ) [20] => Array ( [id] => 678350 [title] => لحن گزنده و مطالبه‌گر انتظار رهبری از دانشجویان انقلابی است/ ورود به دعوا‌های سیاسی با آرمان‌خواهی جنبش دانشجویی تعارض ماهوی دارد [pdate] => 13970128050001 [service_id] => 11 ) [21] => Array ( [id] => 677619 [title] => نگاه تهدید محور به جریان‌های مخالف فرصت تولید فکر را از تشکل‌های دانشجویی گرفته است/ بخش جدی از دانشگاه در تسخیر اغنیا و بی دردهاست [pdate] => 13970127053301 [service_id] => 11 ) [22] => Array ( [id] => 674940 [title] => باید از حداکثر ظرفیت شهر قم استفاده کنیم [pdate] => 13970106194701 [service_id] => 9 ) [23] => Array ( [id] => 672874 [title] => فیلم/ عباس‌ آخوندی از پینگ‌پنگ تا اقتصاد سرمایه‌داری!/ بخشی از گفتگوی #خط_کش با سیدعباس نبوی [pdate] => 13961222095038 [service_id] => 3 ) [24] => Array ( [id] => 671367 [title] => جنبش دانشجویی مسئولین اشرافی‌ را استیضاح کند/ جریان دانشجویی دچار ضعف مبانی است [pdate] => 13961219083554 [service_id] => 11 ) [25] => Array ( [id] => 668493 [title] => بزرگترین اقدام ضدآمریکایی امروز دانشجویان تلاش برای کارآمدی نظام است/ فقر تحلیل جنبش دانشجویی [pdate] => 13961207050001 [service_id] => 11 ) [26] => Array ( [id] => 666827 [title] => جنبش دانشجویی آخرین سنگر است/ جریانات سیاسی برای دانشجویان دام گذاشته‌اند [pdate] => 13961125050001 [service_id] => 11 ) [27] => Array ( [id] => 664910 [title] => تشکل‌های دانشجویی به جای زنده‌باد و مرده‌باد گفتن به سمت نخبه‌پروری و کادرسازی بروند [pdate] => 13961116062837 [service_id] => 11 ) [28] => Array ( [id] => 663375 [title] => تشکل‌های انقلابی شاخه جریان اصولگرایی در دانشگاه نباشند/ نمی‌شود با گفتمان چنددهه پیش با مردم حرف زد [pdate] => 13961110095609 [service_id] => 11 ) [29] => Array ( [id] => 661645 [title] => جنبش دانشجویی کم اثرگذارترین دوران را طی می‌کند/ مطالبه‌گری دانشجویان نباید به مفسده بزرگتر منجر شود [pdate] => 13961102123355 [service_id] => 11 ) [30] => Array ( [id] => 659971 [title] => جنبش دانشجویی در عدالت‌خواهی قبیله‌گرایی را کنار بگذارد/ اگر تشکل‌ها به گروه‌های سیاسی نزدیک شوند یا رادیکال می‌شوند یا توجیه‌گرا [pdate] => 13961025121834 [service_id] => 11 ) [31] => Array ( [id] => 658330 [title] => بحران مقبولیت جنبش دانشجویی در حال نمایان شدن است/ اگر جمهوری اسلامی تشکل‌های دانشجویی را از دست بدهد ساقط می‌شود [pdate] => 13961018105300 [service_id] => 11 ) ) [related_content_v2] => Array ( [1] => Array ( [0] => Array ( [id] => 677619 [title] => نگاه تهدید محور به جریان‌های مخالف فرصت تولید فکر را از تشکل‌های دانشجویی گرفته است/ بخش جدی از دانشگاه در تسخیر اغنیا و بی دردهاست [pdate] => 13970127053301 [service_id] => 11 [rutitr] => خط‌کش ۹/صریح با وحید اشتری/ بخش‌اول [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [1] => Array ( [id] => 696405 [title] => رگ غیرت جریان دانشجویی به جای مسائل سیاسی باید برای اسلام بیرون بزند/تشکل‌ها از وجه فرهنگی خود فاصله گرفته‌اند [pdate] => 13970420050008 [service_id] => 11 [rutitr] => خط‌کش۲۰/صریح با علمشاهی/بخش دوم [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [2] => Array ( [id] => 696237 [title] => هیچ رابطه منطقی بین تشکل‌ دانشجویی و قدرت وجود ندارد/ دانشگاه گفتمان جریان دانشجویی را نمی‌فهمد [pdate] => 13970419091417 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش۲۰/صریح با علمشاهی/بخش اول [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [3] => Array ( [id] => 694921 [title] => هویت اسلامی-ایرانی ناب را در جریان دانشجویی کمتر شاهد هستیم/ تشکل‌ها نگاه راهبردی به مسائل ندارند [pdate] => 13970412050501 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۱۹/صریح با اسلامی/بخش اول [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [4] => Array ( [id] => 693678 [title] => تشکل‌ها توان گفتمان‌سازی در جامعه را ندارند/ فرصت بازپس گرفتن اموال نامشروع مسئولان برای جریان دانشجویی [pdate] => 13970406050002 [service_id] => 11 [rutitr] => خط‌کش ۱۸/صریح با موسوی‌فرد/بخش دوم [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [5] => Array ( [id] => 693423 [title] => اینکه «فعالان دانشجویی می‌توانند کشور را بهتر اداره کنند» متوهمانه است/ مطالبه‌گری و آرمان‌خواهی تشکل‌ها مغفول مانده [pdate] => 13970405050001 [service_id] => 11 [rutitr] => خط‌کش ۱۸/صریح با موسوی‌فرد/بخش اول [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [6] => Array ( [id] => 658330 [title] => بحران مقبولیت جنبش دانشجویی در حال نمایان شدن است/ اگر جمهوری اسلامی تشکل‌های دانشجویی را از دست بدهد ساقط می‌شود [pdate] => 13961018105300 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۱/ صریح و بی‌پرده با قائدشرف [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [7] => Array ( [id] => 659971 [title] => جنبش دانشجویی در عدالت‌خواهی قبیله‌گرایی را کنار بگذارد/ اگر تشکل‌ها به گروه‌های سیاسی نزدیک شوند یا رادیکال می‌شوند یا توجیه‌گرا [pdate] => 13961025121834 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۲/ صریح و بی‌پرده با زعیم‌زاده [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [8] => Array ( [id] => 661645 [title] => جنبش دانشجویی کم اثرگذارترین دوران را طی می‌کند/ مطالبه‌گری دانشجویان نباید به مفسده بزرگتر منجر شود [pdate] => 13961102123355 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۳/ صریح و بی‌پرده با ثابتی [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [9] => Array ( [id] => 663375 [title] => تشکل‌های انقلابی شاخه جریان اصولگرایی در دانشگاه نباشند/ نمی‌شود با گفتمان چنددهه پیش با مردم حرف زد [pdate] => 13961110095609 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۴/ صریح و بی‌پرده با بلوکات [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [10] => Array ( [id] => 664910 [title] => تشکل‌های دانشجویی به جای زنده‌باد و مرده‌باد گفتن به سمت نخبه‌پروری و کادرسازی بروند [pdate] => 13961116062837 [service_id] => 11 [rutitr] => خط‌کش ۵/ صریح با نصراصفهانی [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [11] => Array ( [id] => 666827 [title] => جنبش دانشجویی آخرین سنگر است/ جریانات سیاسی برای دانشجویان دام گذاشته‌اند [pdate] => 13961125050001 [service_id] => 11 [rutitr] => خط‌کش ۶/ صریح با سیدعباس نبوی [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [12] => Array ( [id] => 668493 [title] => بزرگترین اقدام ضدآمریکایی امروز دانشجویان تلاش برای کارآمدی نظام است/ فقر تحلیل جنبش دانشجویی [pdate] => 13961207050001 [service_id] => 11 [rutitr] => خط‌کش ۷/ صریح با براتی [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [13] => Array ( [id] => 672874 [title] => فیلم/ عباس‌ آخوندی از پینگ‌پنگ تا اقتصاد سرمایه‌داری!/ بخشی از گفتگوی #خط_کش با سیدعباس نبوی [pdate] => 13961222095038 [service_id] => 3 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [14] => Array ( [id] => 671367 [title] => جنبش دانشجویی مسئولین اشرافی‌ را استیضاح کند/ جریان دانشجویی دچار ضعف مبانی است [pdate] => 13961219083554 [service_id] => 11 [rutitr] => خط‌کش ۸/ صریح با علی نادری؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [15] => Array ( [id] => 674940 [title] => باید از حداکثر ظرفیت شهر قم استفاده کنیم [pdate] => 13970106194701 [service_id] => 9 [rutitr] => شهردار قم: [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [16] => Array ( [id] => 690389 [title] => فیلم/ تشکل‌های دانشجویی برای انجام فعالیت‌های ایجابی بصیرت کافی ندارند [pdate] => 13970321124822 [service_id] => 3 [rutitr] => خط کش ۱۶/ صریح با روح افزا/ بخش اول [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [17] => Array ( [id] => 678350 [title] => لحن گزنده و مطالبه‌گر انتظار رهبری از دانشجویان انقلابی است/ ورود به دعوا‌های سیاسی با آرمان‌خواهی جنبش دانشجویی تعارض ماهوی دارد [pdate] => 13970128050001 [service_id] => 11 [rutitr] => خط‌کش ۹/صریح با وحید اشتری/بخش‌دوم [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [18] => Array ( [id] => 680184 [title] => چسبندگی قدرت کارآمدی جنبش دانشجویی را از بین برده/ تشکل‌های دانشجویی در موضوعات اجتماعی نقش ایفا کنند [pdate] => 13970204050301 [service_id] => 11 [rutitr] => خط‌کش۱۰/ صریح با دیانی/بخش اول [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [19] => Array ( [id] => 680615 [title] => تشکل‌ها برای عبور از پارادایم سیاسی تورهای اجتماعی برگزار کنند/جریان دانشجویی از تبدیل شدن به یک طبقه اجتماعی لطمه می‌خورد [pdate] => 13970205092116 [service_id] => 11 [rutitr] => خط‌کش۱۰/ صریح با دیانی/بخش دوم [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [20] => Array ( [id] => 682142 [title] => دلسردی جنبش دانشجویی نتیجه سازش جریان حاکم بر قدرت است/مطالبه‌گری تشکل‌ها به معارضه‌گری تبدیل نشود [pdate] => 13970211100043 [service_id] => 11 [rutitr] => خط‌کش ۱۱/صریح با رئیسی/بخش اول [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [21] => Array ( [id] => 682404 [title] => عملکرد جریان‌دانشجویی از سیاسیونی که برای نظام هزینه می‌تراشند بهتر است/ آنجا که پای اصول و حق در میان است باید هزینه داد [pdate] => 13970215090207 [service_id] => 11 [rutitr] => خط‌کش ۱۱/صریح با رئیسی/بخش دوم [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [22] => Array ( [id] => 683511 [title] => مسئولان، جریان دانشجویی را ذخیره نظام نمی‌دانند/ تشکل‌ها از انتقاد‌های گتره‌ای دوری کنند [pdate] => 13970218105433 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۱۲/ صریح با بیانی/بخش اول [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [23] => Array ( [id] => 684079 [title] => ساز و کار قانونی تشکل‌ها دست و پاگیر است/جریان دانشجویی قائل به قدرت نرم نیست [pdate] => 13970220091307 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۱۲/ صریح با بیانی/بخش دوم [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [24] => Array ( [id] => 684864 [title] => روایتی از بی اعتنایی سفیر ایران در انگلیس نسبت به جریان دانشجویی/ مسئولان دانشجویان انقلابی را در انجمن‌های اسلامی اروپا بایکوت می‌کنند [pdate] => 13970225043401 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۱۳/ صریح با اراکی/بخش اول [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [25] => Array ( [id] => 685657 [title] => اکثر دانشجویان بریتانیایی ضد اسرائیلی هستند/ برخلاف ایران فضای جناحی بر جریان دانشجویی انگلیس حاکم نیست [pdate] => 13970227102842 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۱۳/ صریح با اراکی/بخش دوم [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [26] => Array ( [id] => 686310 [title] => جریان دانشجویی از حیث معنویت و خودسازی دچار ضعف است/ ورود به فاز قدرت عامل شکست تشکل‌ها [pdate] => 13970301043501 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۱۴/ صریح با منتظمی/بخش اول [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [27] => Array ( [id] => 686812 [title] => تشکل‌های دانشجویی برنامه‌های خود را براساس آرمان انقلاب اسلامی به‌روز کنند/ با روش‌های دهه ۶۰ نمی‌توان پاسخ ضد انقلاب را در دانشگاه داد [pdate] => 13970302094146 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۱۴/ صریح با منتظمی/بخش دوم [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [28] => Array ( [id] => 688053 [title] => مطالبه‌گری، فریاد زدن و خواستن مسائل از مسئولین نیازمند کار جنبشی است/ پیدا کردن آدم‌های تراز از بزرگترین مشکلات تشکل‌های دانشجویی [pdate] => 13970309040001 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۱۵/صریح با میرحاجی/بخش اول [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [29] => Array ( [id] => 688603 [title] => جنبش دانشجویی باید قالب موجود را بشکند و وارد فضای اجتماعی و مردمی شود/ ایستادگی بر آرمان‌ها هزینه دارد [pdate] => 13970310100655 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۱۵/صریح با میرحاجی/بخش دوم [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [30] => Array ( [id] => 690327 [title] => تشکل‌های دانشجویی برای انجام فعالیت‌های ایجابی بصیرت کافی ندارند/ شور انقلابی نباید موجب آب ریختن به آسیاب دشمن شود [pdate] => 13970321104159 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۱۶/ صریح با روح افزا/ بخش اول [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [31] => Array ( [id] => 690532 [title] => حضور کمرنگ دختران در تشکل‌ها ناشی از ضعف ساختاری و اهمیت ندادن به آنان است/زنان در سطح هیات دولت عروسک‌هایی هستند که کار‌هایی به آن‌ها واگذار می‌شود [pdate] => 13970322093610 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۱۶/ صریح با روح افزا/ بخش دوم [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) ) ) [media] => Array ( ) [view_images] => Array ( [bimg] => /files/fa/news/1397/3/29/314179_317.jpeg ) [news_field] => Array ( [0] => Array ( [filed_id] => 1 [filed_name] => نوع خبر [filed_type] => C [filed_value] => ) ) [smarty_keys] => Array ( ) [live_blog] => Array ( ) [tags] => Array ( [0] => Array ( [tag] => مهدی عباسی مهر [id] => 1864253 [tag_id] => 57947 ) [1] => Array ( [tag] => خط کش [id] => 1864254 [tag_id] => 37340 ) [2] => Array ( [tag] => تشکل های دانشجویی [id] => 1864255 [tag_id] => 2568 ) [3] => Array ( [tag] => جنبش دانشجویی [id] => 1864256 [tag_id] => 4283 ) [4] => Array ( [tag] => قدرت [id] => 1864257 [tag_id] => 28189 ) [5] => Array ( [tag] => احمدی نژاد [id] => 1864258 [tag_id] => 4732 ) [6] => Array ( [tag] => هاشمی رفسنجانی [id] => 1864259 [tag_id] => 191 ) ) [image_tag] => Array ( ) [documents] => [comments] => Array ( ) [comments_stats] => Array ( ) [sepehr_keys] => Array ( ) ) 1
news694921 :Array ( [content] => Array ( [id] => 694921 [rutitr] => خط کش ۱۹/صریح با اسلامی/بخش اول [title] => هویت اسلامی-ایرانی ناب را در جریان دانشجویی کمتر شاهد هستیم/ تشکل‌ها نگاه راهبردی به مسائل ندارند [stitle] => خط‌کش ۱۹| هویت اسلامی-ایرانی ناب را در جریان دانشجویی کمتر شاهد هستیم/ نگاه راهبردی وجود ندارد «بخش اول» [title2] => [subtitle] => محمد علی اسلامی از ادوار دفتر تحکیم وحدت گفت: در تشکل های دانشجویی کمتر شاهد یک هویت اسلامی- ایرانی ناب هستیم چون تشکل های دانشجویی به صورت طبیعی برآمده از یک نظام دانشگاهی هستند که افراد در آن نگاه حسی و پوزیتیویستی پیدا می کنند. [body] =>

گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو- محسن عبدالعلی‌پور، اهمیت جنبش دانشجویی یا بهتر است بگوییم در زمانه فعلی تشکل‌های دانشجویی در ساختار کلی نظام اسلامی و نقش راهبردی آن در پیشبرد اهداف انقلاب بر کسی پوشیده نیست. در سالیان متمادی جنبش همواره با نقاط قوت و ضعفی همراه بوده که تاثیرات آن بلافاصله در بدنه جامعه ایرانی خودش را نشان داده است. آیا جنبش دانشجویی توانسته به اهداف اولیه خود دست یابد؟ امروزه ما در مرحله جنبش قرار داریم یا تشکل؟ آیا نیروهای تربیت شده در فعالیت‌های دانشجویی در بدنه مدیریتی نظام کارآمد بوده‌اند؟ و بسیاری از این دست سوالات ما را بر آن داشت تا در برنامه «خط کش» به گفت‌وگویی صریح و بی‌پرده با فعالین گذشته و حال جنبش دانشجویی بنشینیم. مهمان این هفته ما در تحریریه خبرگزاری دانشجو محمد علی اسلامی از ادوار دفتر تحکیم وحدت به نقد جنبش دانشجویی پرداخته است که بخش اول این گفتگو را در ادامه می خوانید.
 
خبرگزاری دانشجو: تعریف شما از تشکل دانشجویی و جنبش دانشجویی چیست آیا تعارضی بین این دو قائل هستید؟
جنبش دانشجویی مسلمان یک تعریف دارد و یک سری مولفه با این وجود از نظر بنده جنبش دانشجویی مسلمان یک حرکت عالمانه، مومنانه، داوطلبانه و جمعی حول محور منافع و هویت ملی و دینی با یک چشم انداز کلی و معین است. در این تعریف به مولفه‌هایی اشاره شد که اگر جنبشی فاقد یکی از آن‌ها باشد نمی‌توانیم آن را جنبش دانشجویی مسلمان بنامیم.
یک جنبش دانشجویی اگر می‌خواهد نظام‌مند و ساختارمند شود و در طول زمان استمرار پیدا کند و بقا و دوام یابد باید تشکیلات محور باشد تا بتواند ضمن مدیریت و سازماندهی منابع سریعتر و چابک‌تر به اهداف بلند مدت، مشخص و عملیاتی خود دست برسد.

خبرگزاری دانشجو: با توجه به تعریفی که شما از جنبش دانشجویی مسلمان ارائه کردید آیا تفاسیری را که برخی فعالان سابق تشکل‌های دانشجویی ارائه می‌کنند مبنی بر اینکه جنبش دانشجویی به این دلیل که متشکل شده ضعیف شده است را قبول ندارید؟
بله بنده این تفاسیر را قبول ندارم.

خبرگزاری دانشجو: پس آیا این ضعف و رکودی که پس از انقلاب رفته رفته در جنبش دانشجویی احساس می‌شود به متشکل شدن این جنبش ربطی ندارد؟
معتقدم جنبش‌هایی که فاقد هسته تشکیلاتی قوی و متمرکزی هستند به مرحله بلوغ نرسیده اند با این وجود می‌توان گفت: جنبش دانشجویی در مرحله بلوغ خود تشکیلات محور می‌شود و اگر تامل کنیم می‌بینیم تمام سازمان‌ها و ارگان‌ها هم به همین شکل بوده اند.
 
هویت اسلامی- ایرانی ناب را کمتر در تشکل های دانشجویی شاهد هستیم

بدون شک جنبش مانند انقلاب است مثلا حرکت‌های انقلابی قبل از سال ۵۷ خیلی احساسی و توام با خردگرایی و اسلام گرایی بودند که حرکت‌های چپ و راست نیز در آن‌ها نقش داشتند با این وجود پس از به ثمر نشستن انقلاب، چون انقلاب می‌خواست بقا و دوام پیدا کند پس با رفتن به سمت نظام سازی تشکیلات پیدا کرد. با ذکر این مثال خواستم بگویم برای یک جنبش دانشجویی خیلی دشوار است بی آنکه تشکیلاتی داشته باشد به اهداف مشخص و دقیق خود برسد مگر اینکه این جنبش دارای یک رهبری الهام بخش و موثر باشد که پیش از انقلاب وجود چنین رهبری توانست جنبش‌های مردمی حتی مارکسیست‌ها و افرادی که دگراندیش بودند را با توجه به اینکه تشکیلاتی در کشور نداشتیم حول خود جذب کند؛ اما در حال حاضر در بین جنبش‌ها خلاء چنین افراد و عناصری را داریم.

خبرگزاری دانشجو: به نظر شما چرا جریان دانشجویی پس از انقلاب غیر از دهه‌های ۶۰ که جنبش ضد امپریالیستی راه می‌اندازد و سفارت آمریکا را تسخیر می‌کند و یا انقلاب فرهنگی را شکل می‌دهد دیگر جنبش ساز نیست و نمی‌تواند نقش خود را ایفاء کند؟
ببینید تشکل‌ها و جنبش‌هایی که وجود دارند برآمده از دانشگاه هستند با این وجود دانشگاه ازجهتی دارای یک سیتم ورودی شامل یک سری درون داد و فرآیند‌های آموزشی، پژوهشی، تحقیقاتی و ارتباطی است و از جهتی نیز دارای خروجی‌هایی است که هویت آن‌ها بر اساس فرآیند‌هایی که در دانشگاه طی می‌شود شکل می‌گیرند.

شاید یکی از نقاط ضعف تشکل‌های دانشجویی این باشد که متکی به افراد هستند یعنی افراد در این تشکل‌ها محوریت پیدا می‌کنند و این مسئله نیز متاثر از رویکرد نظام آموزشی کشورمان است به گونه‌ای که می‌توان گفت: امروز نظام آموزشی دانشجو را به جهتی هدایت می‌کند که خلاف جهت دانشگاه حرکت نکند در این شرایط باید کسانی باشند که با بنیه فکری و خردورزی خود خلاف جهتی حرکت کنند که دانشگاه می‌خواهد آن‌ها را هدایت کند.
 
 دانشگاه پیش از انقلاب  دارای سمت و سویی بود با این وجود تشکل‌های اسلامی اعم از چپ و راست و حرکت‌های اسلامگرایی که وجود داشتند به دنبال این بودند که خلاف جهت دانشگاه حرکت کنند تا تحول در جامعه در ابعاد آزادی خواهی، عدالتخواهی و بهره مندی از حقوق شهروندی اتفاق بیفتد در هر حال این ویژگی آن زمان بین تشکل‌های اسلامی وجود داشت، چون نظام یک نظام اسلامی نبود و خفقان بر کشور حاکم بود؛ اما پس از پیروزی انقلاب و انقلاب فرهنگی که به خاطر آن به مدت دوسال دانشگاه‌ها تعطیل و در نهایت با شکست مواجه و سیستم سابق ساری و جاری شد انتظار می‌رفت که دیگر این اتفاق نیفتد که تشکل‌های دانشجویی بخواهند خلاف جهت سیستم دانشگاه حرکت کنند.

ببینید حرف بنده این نیست که هر چیزی در دانشگاه وجود دارد از علوم گرفته تا روش‌ها و تکنیک‌ها همه دچار مشکل هستند بلکه بنده معتقدم یک ساختاری در دانشگاه وجود دارد که دچار مشکلات اساسی است مثلا در علوم انسانی تقریبا صد درصد منابع دانشگاهی منابع ترجمه‌ای هستند با این وجود وقتی یک دانشجوی مسلمان وارد دانشگاه می‌شود باید منابع ترجمه‌ای را بخواند بنابراین او با علومی دمخور می‌شود که غلبه نگاه‌های سبک زندگی غربی، پوزیتیویستی و مادی گرایانه در آن وجود دارد. با توجه به این وضعیت می‌توان گفت: نظام دانشگاهی کشورمان در کنار تکنیک‌ها و روش‌هایی که بعضا در کنار آموزش ارائه می‌دهد، اما یک جهت فکری نیز به دانشجو می‌دهد که این جهت فکری باعث می‌شود که مطالبات و نگرش او نسبت به جامعه و حکومت مطالبات خاصی باشند.

یکی از جنبه‌های ثمره نظام علمی دانشگاه این است که افراد در آن نگاه حسی و پوزیتیویستی پیدا می‌کنند و قطعا جهان بینی کسی که این نگاه را پیدا می‌کند یک جهان بینی مادی گرایانه خواهد بود و به طبع این ارزش‌های مادی برای او پررنگ می‌شوند و ارزش‌های معنوی رنگ می‌بازند.
 
هویت اسلامی- ایرانی ناب را کمتر در تشکل های دانشجویی شاهد هستیم

غربی‌ها در اکثر متون خود می‌گویند که ما باید با توجه به بافتار فرهنگی هر جامعه، علوم انسانی خود را تغییر دهیم؛ لذا شاهدیم اقتصادی که در اروپا و از جمله آلمان و انگلیس وجود دارد با اقتصاد آدام اسمیت در آمریکا متفاوت است، اما متاسفانه در دانشگاه‌های ما غرب را به ما هو غرب و درست نمی‌شناسند. در هر حال با توجه به درون داد‌های دانشگاه‌ها در کشورمان برخی افراد تحت تاثیر جنبه‌های چپ و برخی تحت تاثیر ابعاد لیبرالیستی و یکی از مولفه‌های اصلی آن یعنی آزادی خواهی قرار می‌گیرند؛ البته برخی‌ها نیز تحت تاثیر رفتار‌های التقاطی قرار گرفته اند و لذا در تشکل‌های دانشجویی کمتر شاهد یک هویت اسلامی- ایرانی ناب هستیم، چون تشکل‌های دانشجویی به صورت طبیعی برآمده از نظام دانشگاهی هستند.

با توجه به آنچه گفته شد کسی که تحت تاثیر نظام فرهنگی دانشگاهی قرار می‌گیرد و بعد در یک تشکل دانشجویی فرد محور به عنوان مسئول نقش ایفا می‌کند طبیعی است که مطالبات او شاید با مطالبات یک دانشجوی غربی چندان تفاوتی نکند البته ممکن است دانشجویی خلاف جهت دانشگاه، انگاره‌های هویتی، دینی و ملی را برای خود ترسیم کرده باشد که قضیه او فرق می‌کند.

به نظر بنده یکی از مشکلات تشکل‌های دانشجویی طی ۴۰ ساله گذشته فرد محور بودن آن‌ها بوده و لذا افرادی در راس برخی از این تشکل‌ها بوده اند که بر اساس درون داد‌های نظام دانشگاهی عمل کرده اند.
 
هویت اسلامی- ایرانی ناب را کمتر در تشکل های دانشجویی شاهد هستیم
 
تشکل دانشجویی باید با ارتباط طولی ارتباط خود را در طول زمان با گذشته، حال و آینده خود حفظ کند تا بفهمد گذشتگان چه کرده اند و کجا نقطه ضعف و کجا نقطه قوت داشته اند. از طرفی با ارتباط عرضی دبیر یک تشکل دانشجویی باید ببیند با شورای مرکزی، مجمع عمومی و تشکل‌های دانشگاهی خود در سطح کشور تا چه میزان می‌تواند ارتباط برقرار کند. ببینید در سال ۹۲ که منتهی به انتخابات بود بنده خیلی تلاش کردم تا این نگاه تشکیلاتی را رعایت کنیم، اما جریان‌هایی در درون اتحادیه وجود داشتند و می‌خواستند دفتر تحکیم را به نام یک جناح خاص مصادره کنند با این وجود ما خیلی مقاومت کردیم که این اتفاق نیفتد و همین مسئله باعث شد تا بخش عمده‌ای از انرژی ما گرفته شود و نتوانیم به اهداف بلند مدت خود دست پیدا کنیم.

نقطه ضعف دیگری که در تشکل‌های دانشجویی وجود دارد پرداختن صرف به نیاز‌های نازل جامعه و محیط دانشجویی است و این در حالی است که تشکل دانشجویی باید نیاز‌های واقعی جامعه و دانشگاه خود را بشناسد. انسان در سطح پایه نیاز‌هایی مانند خوراک، پوشاک و مسکن دارد که خیلی مهم هستند و باید به آن‌ها پرداخته شود، اما صرف پرداختن به این مسائل فرد را در سطح نیاز‌های جسمی خلاصه می‌کند. در مقابل نیاز‌های سطح پایه نیاز‌های سطح بالا همچون نیاز به امنیت، آزادی، عزت نفس، خودکارآمدی، خودشکوفایی، آرمانخواهی و عدالتخواهی وجود دارند با این وجود تشکل‌هایی که فقط به نیاز‌های نازل سطح اول توجه می‌کنند این‌ها هیچ وقت نمی‌توانند تحولی در جامعه ایجاد کنند وصرفا می‌توانند صدای جامعه باشند تا نیاز مردم در این سطح را به گوش مسئولان برسانند.
[snews] => [bimg] => 327379_578.jpg [tmpl] => [sdate] => 13970412000330 [pdate] => 13970412050501 [udate] => 13970416102026 [sendby] => a.telori [publishby] => s.soltani [updateby] => a.gholami [service_id] => 11 [cat_id] => 67 [sec_id] => 29 [status] => P [lang] => FA [hint] => [author] => [author_id] => 0 [source] => 0 [most_view] => 1 [comments_view_status] => 1 [comments_form_status] => 1 [conf] => [news_type] => 1 ) [extra_content] => [related_content] => Array ( [0] => Array ( [id] => 702314 [title] => ساختار‌های قدرت رشد تشکل‌های دانشجویی را برنمی‌تابند/ هیچ منعی برای دبیر شدن خواهران در اتحادیه تحکیم وحدت وجود ندارد [pdate] => 13970517050101 [service_id] => 11 ) [1] => Array ( [id] => 699234 [title] => بدنه جنبش دانشجویی ضعیف است/ هیچ‌کس جز رهبر انقلاب تشکل‌های دانشجویی را قبول ندارد [pdate] => 13970503051001 [service_id] => 11 ) [2] => Array ( [id] => 698902 [title] => امروز تکلیف تشکل‌های دانشجویی تحقق دولت اسلامی است/حیات جنبش دانشجویی بدون تشکیلات امکان‌پذیر نیست [pdate] => 13970502050011 [service_id] => 11 ) [3] => Array ( [id] => 697486 [title] => جریان مدیریت شده‌ای به دنبال ایجاد یاس و ناامیدی در مردم است/ دانشگاه امروز کم‌تحرک، ساکت و بی‌رمق [pdate] => 13970427050001 [service_id] => 11 ) [4] => Array ( [id] => 696405 [title] => رگ غیرت جریان دانشجویی به جای مسائل سیاسی باید برای اسلام بیرون بزند/تشکل‌ها از وجه فرهنگی خود فاصله گرفته‌اند [pdate] => 13970420050008 [service_id] => 11 ) [5] => Array ( [id] => 696237 [title] => هیچ رابطه منطقی بین تشکل‌ دانشجویی و قدرت وجود ندارد/ دانشگاه گفتمان جریان دانشجویی را نمی‌فهمد [pdate] => 13970419091417 [service_id] => 11 ) [6] => Array ( [id] => 693678 [title] => تشکل‌ها توان گفتمان‌سازی در جامعه را ندارند/ فرصت بازپس گرفتن اموال نامشروع مسئولان برای جریان دانشجویی [pdate] => 13970406050002 [service_id] => 11 ) [7] => Array ( [id] => 693423 [title] => اینکه «فعالان دانشجویی می‌توانند کشور را بهتر اداره کنند» متوهمانه است/ مطالبه‌گری و آرمان‌خواهی تشکل‌ها مغفول مانده [pdate] => 13970405050001 [service_id] => 11 ) [8] => Array ( [id] => 692351 [title] => تحزب قدرطلبانه، آینده تشکل‌های دانشجویی را نابود می‌کند/ دانشگاه امروز در تراز انتظارات جریان انقلابی نیست [pdate] => 13970330113658 [service_id] => 11 ) [9] => Array ( [id] => 691913 [title] => معتقدم تشکل اسلامی فعال و جریان‌دانشجویی تصمیم‌ساز در دانشگاه‌ها داریم/ خط‌کش ما برای اندازه گیری دانشجو و دانشگاه اشتباه است [pdate] => 13970329085615 [service_id] => 11 ) [10] => Array ( [id] => 690532 [title] => حضور کمرنگ دختران در تشکل‌ها ناشی از ضعف ساختاری و اهمیت ندادن به آنان است/زنان در سطح هیات دولت عروسک‌هایی هستند که کار‌هایی به آن‌ها واگذار می‌شود [pdate] => 13970322093610 [service_id] => 11 ) [11] => Array ( [id] => 690389 [title] => فیلم/ تشکل‌های دانشجویی برای انجام فعالیت‌های ایجابی بصیرت کافی ندارند [pdate] => 13970321124822 [service_id] => 3 ) [12] => Array ( [id] => 690327 [title] => تشکل‌های دانشجویی برای انجام فعالیت‌های ایجابی بصیرت کافی ندارند/ شور انقلابی نباید موجب آب ریختن به آسیاب دشمن شود [pdate] => 13970321104159 [service_id] => 11 ) [13] => Array ( [id] => 689894 [title] => خبر خبرگزاری دانشجو تائید شد/ اذعان به زیان ۳ هزار میلیارد تومانی بانک صادرات در سال قبل [pdate] => 13970319133815 [service_id] => 7 ) [14] => Array ( [id] => 688603 [title] => جنبش دانشجویی باید قالب موجود را بشکند و وارد فضای اجتماعی و مردمی شود/ ایستادگی بر آرمان‌ها هزینه دارد [pdate] => 13970310100655 [service_id] => 11 ) [15] => Array ( [id] => 688053 [title] => مطالبه‌گری، فریاد زدن و خواستن مسائل از مسئولین نیازمند کار جنبشی است/ پیدا کردن آدم‌های تراز از بزرگترین مشکلات تشکل‌های دانشجویی [pdate] => 13970309040001 [service_id] => 11 ) ) [related_content_v2] => Array ( [1] => Array ( [0] => Array ( [id] => 693678 [title] => تشکل‌ها توان گفتمان‌سازی در جامعه را ندارند/ فرصت بازپس گرفتن اموال نامشروع مسئولان برای جریان دانشجویی [pdate] => 13970406050002 [service_id] => 11 [rutitr] => خط‌کش ۱۸/صریح با موسوی‌فرد/بخش دوم [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [1] => Array ( [id] => 693423 [title] => اینکه «فعالان دانشجویی می‌توانند کشور را بهتر اداره کنند» متوهمانه است/ مطالبه‌گری و آرمان‌خواهی تشکل‌ها مغفول مانده [pdate] => 13970405050001 [service_id] => 11 [rutitr] => خط‌کش ۱۸/صریح با موسوی‌فرد/بخش اول [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [2] => Array ( [id] => 692351 [title] => تحزب قدرطلبانه، آینده تشکل‌های دانشجویی را نابود می‌کند/ دانشگاه امروز در تراز انتظارات جریان انقلابی نیست [pdate] => 13970330113658 [service_id] => 11 [rutitr] => خط‌کش۱۷/صریح با عباسی‌مهر/بخش دوم [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [3] => Array ( [id] => 691913 [title] => معتقدم تشکل اسلامی فعال و جریان‌دانشجویی تصمیم‌ساز در دانشگاه‌ها داریم/ خط‌کش ما برای اندازه گیری دانشجو و دانشگاه اشتباه است [pdate] => 13970329085615 [service_id] => 11 [rutitr] => خط‌کش ۱۷/صریح با عباسی‌مهر/بخش اول [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [4] => Array ( [id] => 690532 [title] => حضور کمرنگ دختران در تشکل‌ها ناشی از ضعف ساختاری و اهمیت ندادن به آنان است/زنان در سطح هیات دولت عروسک‌هایی هستند که کار‌هایی به آن‌ها واگذار می‌شود [pdate] => 13970322093610 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۱۶/ صریح با روح افزا/ بخش دوم [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [5] => Array ( [id] => 690389 [title] => فیلم/ تشکل‌های دانشجویی برای انجام فعالیت‌های ایجابی بصیرت کافی ندارند [pdate] => 13970321124822 [service_id] => 3 [rutitr] => خط کش ۱۶/ صریح با روح افزا/ بخش اول [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [6] => Array ( [id] => 690327 [title] => تشکل‌های دانشجویی برای انجام فعالیت‌های ایجابی بصیرت کافی ندارند/ شور انقلابی نباید موجب آب ریختن به آسیاب دشمن شود [pdate] => 13970321104159 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۱۶/ صریح با روح افزا/ بخش اول [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [7] => Array ( [id] => 689894 [title] => خبر خبرگزاری دانشجو تائید شد/ اذعان به زیان ۳ هزار میلیارد تومانی بانک صادرات در سال قبل [pdate] => 13970319133815 [service_id] => 7 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [8] => Array ( [id] => 688603 [title] => جنبش دانشجویی باید قالب موجود را بشکند و وارد فضای اجتماعی و مردمی شود/ ایستادگی بر آرمان‌ها هزینه دارد [pdate] => 13970310100655 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۱۵/صریح با میرحاجی/بخش دوم [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [9] => Array ( [id] => 688053 [title] => مطالبه‌گری، فریاد زدن و خواستن مسائل از مسئولین نیازمند کار جنبشی است/ پیدا کردن آدم‌های تراز از بزرگترین مشکلات تشکل‌های دانشجویی [pdate] => 13970309040001 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۱۵/صریح با میرحاجی/بخش اول [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [10] => Array ( [id] => 696237 [title] => هیچ رابطه منطقی بین تشکل‌ دانشجویی و قدرت وجود ندارد/ دانشگاه گفتمان جریان دانشجویی را نمی‌فهمد [pdate] => 13970419091417 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش۲۰/صریح با علمشاهی/بخش اول [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [11] => Array ( [id] => 696405 [title] => رگ غیرت جریان دانشجویی به جای مسائل سیاسی باید برای اسلام بیرون بزند/تشکل‌ها از وجه فرهنگی خود فاصله گرفته‌اند [pdate] => 13970420050008 [service_id] => 11 [rutitr] => خط‌کش۲۰/صریح با علمشاهی/بخش دوم [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [12] => Array ( [id] => 697486 [title] => جریان مدیریت شده‌ای به دنبال ایجاد یاس و ناامیدی در مردم است/ دانشگاه امروز کم‌تحرک، ساکت و بی‌رمق [pdate] => 13970427050001 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۲۱/ صریح با فضائلی [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [13] => Array ( [id] => 698902 [title] => امروز تکلیف تشکل‌های دانشجویی تحقق دولت اسلامی است/حیات جنبش دانشجویی بدون تشکیلات امکان‌پذیر نیست [pdate] => 13970502050011 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۲۲/ صریح با زینلیان/بخش اول [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [14] => Array ( [id] => 699234 [title] => بدنه جنبش دانشجویی ضعیف است/ هیچ‌کس جز رهبر انقلاب تشکل‌های دانشجویی را قبول ندارد [pdate] => 13970503051001 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۲۲/ صریح با زینلیان/بخش دوم [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [15] => Array ( [id] => 702314 [title] => ساختار‌های قدرت رشد تشکل‌های دانشجویی را برنمی‌تابند/ هیچ منعی برای دبیر شدن خواهران در اتحادیه تحکیم وحدت وجود ندارد [pdate] => 13970517050101 [service_id] => 11 [rutitr] => خط‌کش ۲۴|صریح باکوهی‌مقدم|بخش دوم [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) ) ) [media] => Array ( ) [view_images] => Array ( [bimg] => /files/fa/news/1397/4/12/327379_578.jpg ) [news_field] => Array ( [0] => Array ( [filed_id] => 1 [filed_name] => نوع خبر [filed_type] => C [filed_value] => ) ) [smarty_keys] => Array ( ) [live_blog] => Array ( ) [tags] => Array ( [0] => Array ( [tag] => تشکل های دانشجویی [id] => 1872928 [tag_id] => 2568 ) [1] => Array ( [tag] => جنبش دانشجویی [id] => 1872929 [tag_id] => 4283 ) [2] => Array ( [tag] => هویت اسلامی- ایرانی [id] => 1872930 [tag_id] => 59819 ) [3] => Array ( [tag] => محمد علی اسلامی [id] => 1872931 [tag_id] => 59820 ) [4] => Array ( [tag] => ادوار دفتر تحکیم وحدت [id] => 1872932 [tag_id] => 59821 ) [5] => Array ( [tag] => پوزیتیویست [id] => 1872933 [tag_id] => 59822 ) [6] => Array ( [tag] => دانشگاه [id] => 1872934 [tag_id] => 357 ) ) [image_tag] => Array ( ) [documents] => [comments] => Array ( ) [comments_stats] => Array ( ) [sepehr_keys] => Array ( ) ) 1
news696237 :Array ( [content] => Array ( [id] => 696237 [rutitr] => خط کش۲۰/صریح با علمشاهی/بخش اول [title] => هیچ رابطه منطقی بین تشکل‌ دانشجویی و قدرت وجود ندارد/ دانشگاه گفتمان جریان دانشجویی را نمی‌فهمد [stitle] => خط کش۲۰|هیچ رابطه منطقی بین تشکل‌ دانشجویی و قدرت وجود ندارد/ دانشگاه گفتمان جریان دانشجویی را نمی‌فهمد«بخش اول» [title2] => [subtitle] => احمد علمشاهی از ادوار دفتر تحکیم وحدت گفت: تشکل‌های دانشجویی به دلیل برخورداری از ویژگی‌هایی مانند آزادگی نباید به عناصر قدرت تعلق خاطر داشته باشند. از این منظر هیچ رابطه منطقی بین تشکل دانشجویی و قدرت وجود ندارد. [body] =>

 

گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو- محسن عبدالعلی‌پور، اهمیت جنبش دانشجویی یا بهتر است بگوییم در زمانه فعلی تشکل‌های دانشجویی در ساختار کلی نظام اسلامی و نقش راهبردی آن در پیشبرد اهداف انقلاب بر کسی پوشیده نیست. در سالیان متمادی جنبش همواره با نقاط قوت و ضعفی همراه بوده که تاثیرات آن بلافاصله در بدنه جامعه ایرانی خودش را نشان داده است. آیا جنبش دانشجویی توانسته به اهداف اولیه خود دست یابد؟ امروزه ما در مرحله جنبش قرار داریم یا تشکل؟ آیا نیروهای تربیت شده در فعالیت‌های دانشجویی در بدنه مدیریتی نظام کارآمد بوده‌اند؟ و بسیاری از این دست سوالات ما را بر آن داشت تا در برنامه «خط کش» به گفت‌وگویی صریح و بی‌پرده با فعالین گذشته و حال جنبش دانشجویی بنشینیم. مهمان این هفته ما در تحریریه خبرگزاری دانشجو احمد علمشاهی از ادوار دفتر تحکیم وحدت به نقد جنبش دانشجویی پرداخته است که بخش اول این گفتگو را در ادامه می خوانید.
 
خبرگزاری دانشجو: تعریف شما از تشکل دانشجویی و جنبش دانشجویی چیست و آیا این دو مکمل هستند یا با هم تفاوت دارند؟
مفهوم جنبش دانشجویی در ایران یک مفهوم مدرن است، چون در دانشگاه‌های قدیمی مانند دارالفنون و جندی شاپور چنین مفهومی وجود نداشته است پس باید به دنبال این باشیم که چه کارکرد‌هایی در جامعه ایران به وجود آمده که دانشگاه‌های مدرن خواستگاهی به نام جنبش دانشجویی پیدا کرده اند.

جنبش دانشجویی یک طبقه اجتماعی مانند سایر طبقات اجتماعی است، اما این جنبش ویژگی‌های خاص خود را دارد. در واقع جنبش دانشجویی یک طبقه اجتماعی متعلق به جایگاه روشنفکری جامعه است که نقش واسطه گری بین مردم و حاکمیت، مردم و دولت‌ها و مردم و صاحبان علم و اندیشه را ایفاء می‌کند و تا زمانی این نقش ادامه دارد جنبش دانشجویی به معنای امروزی نیز معنا پیدا می‌کند.

ارتباط دانشگاه با اندیشه، حاکمیت و توده مردم موجب شده تا جنبش دانشجویی از سایر جنبش‌های اجتماعی مانند جنبش‌های کارگری متمایز شود. اگر چه سایر جنبش‌ها کارکرد صنفی دارند، اما جنبش دانشجویی طبعا در کنار این کارکرد یک نقش اجتماعی مشخص و مبرزی را در نمایندگی مردم ایفاء می‌کند.
 
هیچ رابطه منطقی بین تشکل‌ دانشجویی و قدرت وجود ندارد/ دانشگاه گفتمان جریان دانشجویی را نمی‌فهمد

به نظر بنده تشکل‌های دانشجویی نیز بخشی از بدنه جنبش دانشجویی محسوب می‌شوند که ایجاد شده اند تا بتوانند به نحوی در ساختار اجتماعی جنبش دانشجویی کار مدیریت و هدایت را انجام دهند و اثرگذار باشند با این وجود جنبش دانشجویی به تشکل‌های دانشجویی نیاز دارد از این رو نمی‌توان تشکل را به عنوان یک آفت در جنبش دانشجویی قلمداد کرد.

خبرگزاری دانشجو: برخی‌ها معتتقدند جریان دانشجویی بیش از آنکه به فکر رشد سیاسی و فکری بدنه خود باشد بیشتر درگیر تشکل داری، جذب اعتبار و برگزاری همایش شده است به نظر شما جریان دانشجویی در این مواقع باید چگونه در مقابل تشکل‌ها عمل کند؟
یکی از ویژگی مبرز و مهم جریان دانشجویی و تشکل‌های دانشجویی از ابتدا این بوده که عموما درگیر بروکراسی نمی‌شده اند و نقش خود را با ساده‌ترین ابزار و روش‌های موجود اجتماعی ایفاء می‌کرده اند با این وجود می‌توان گفت: مجموعه‌های دانشجویی از آنچه که باید باشند مقداری فاصله گرفته اند. در واقع امروز مقداری از تعاریف جریان دانشجویی تغییر کرده و دوستان برخی از نقش‌هایی را ایفاء می‌کنند که شاید دیگران باید آن‌ها را ایفاء می‌کردند با این تفاسیر جریان دانشجویی کارکرد اصلی خود را رها کرده است.

جنبش دانشجویی ایران را می‌توان به دوران پیش از انقلاب و پس از انقلاب تقسیم کرد. پیش از انقلاب جنبش دانشجویی یک جنبش انتقادی بوده که وظیفه آن نقد حکومت و ایستادن در برابر آن بوده است.

جنبش دانشجویی دارای سه کارکرد مهم صنفی، فرهنگی و سیاسی است که در طول زمان هر یک از این کارکرد‌ها به نحوی کمرنگ یا پررنگ شده اند. مثلا پیش از انقلاب جنبش دانشجویی هر کدام از این کارکرد‌ها را به طور همزمان و توامان داشته است، اما بعد از انقلاب، چون این جنبش عموما علیه حاکمیت نبوده پس همواره تلاش کرده تا نقش یک جریان همراه و همگام گا‌ها منتقد را ایفاء کند به همین جهت در این دوران جنبش دانشجویی علاوه بر پرداختن به سه کارکرد خود در مواقعی نیز برخی نقش‌های بر زمین مانده سایر گروه‌ها را ایفاء کرده است. به عنوان نمونه پس از پیروزی انقلاب اسلامی یکی از خلاء‌ها مربوط به نیرو‌های مسلح بوده با این وجود سپاه پاسداران و یا جهاد سازندگی و جهاد دانشگاهی از دل مجموعه‌های دانشجویی شکل گرفتند از طرفی به دلیل نبود احزاب در کشورمان این جنبش مدت زیادی نقش شبه حزبی را ایفاء کرده و طبعا این نقش شبه حزبی بر امورات بروکراتیک جنبش دانشجویی افزوده است.

ببینید تا پیش از اینکه استفاده از اینترنت در کشور فراگیر شود جنبش دانشجویی نقش خبرگزاری‌ها را نیز ایفاء و اخباری را که لازم بود مردم از آن‌ها مطلع شوند از مجموعه حاکمیت دریافت می‌کرد، اما بعد از به کارگیری اینترنت به نحوی نقش جنبش دانشجویی در انتقال اخبار کمرنگ‌تر شد. در هر حال با توجه به گذر زمان جنبش دانشجویی باید خیلی از نقش‌های تاریخی خود را که آن‌ها را در راستای کمک به جامعه و حاکمیت پذیرفته بود رها می‌کرد، اما این اتفاق نیفتاد.

خبرگزاری دانشجو: به نظر می‌رسد که جنبش دانشجویی کارکرد‌های امروز خود را همان کارکرد‌های دهه ۶۰ می‌داند و در واقع به نوعی در گذشته خود باقی مانده با توجه به اینکه اقتضائات زمان تغییر کرده جنبش دانشجویی تا چه حد توانسته خود را بر اساس این اقتضائات به روز کند؟

تشکل دانشجویی در وهله اول با هدف تاثیرگذاری بر روی مجموعه دانشگاهی و جنبش دانشجویی شکل گرفته است. با این وجود اگر چه جنبش دانشجویی نقش واسطه گری بین مردم و حاکمیت را ایفاء می‌کند، اما برای اینکه این انرژی به نتایج مثبتی برسد لازمه اش این است که تشکل ها‌ی دانشجویی در برآیند‌ها نقش ایفاء کنند. در هر ال بنده معتقدم این جنبش دانشجویی است که جامعه را ارتقاء می‌دهد نه تشکل دانشجویی، اما جریان دانشجویی این موضوع را برعکس متوجه شده است.

نگاه اصلی ما این است که جنبش دانشجویی یک مجموعه واسطه بین مردم و حاکمیت و مردم و نخبگان است، روی فرهنگ سیاسی جامعه اثر گذار می‌گذارد، با توجه به جایگاهی که در حاکمیت دارد به نقد درون گفتمانی و برون گفتمانی حاکمیتی می‌پردازد و حرف دل مردم و نخبگان را منتقل می‌کند با این وجود این واسطه گری را جنبش دانشجویی ایفاء می‌کند نه تشکل دانشجویی، اما دوستان ما در تشکل‌های دانشجویی اشتباه متوجه شده اند و فکر می‌کنند واسطه بین مردم و حاکمان و مردم و نخبگان تشکل دانشجویی است.

امروز نقش فعالان جریان دانشجویی به یک نقش رسانه‌ای تقلیل یافته است به گونه‌ای که وقتی فردی از این جریان به شورای مرکزی یک اتحادیه دانشجویی راه می‌یابد اولین موضوعی که به ذهن او می‌رسد برگزاری کنفرانس خبری است و این در حالی است که در دوران فعالیت ما این فضا‌ها وجود نداشت. در واقع آن زمان مهمترین دغدغه ما اثرگذاری روی دانشگاه و دانشجویان با استفاده از ابزار‌های موجود بود؛ اما امروز تشکل‌های دانشجویی عموما یک فاصله بسیار جدی از دانشگاه دارند مثلا اگر تشکل دانشجویی در رابطه با موضوعی بیانیه صادر می‌کند دانشگاه و دانشجو ادبیات گفتاری تشکل دانشجویی و مسائلی که به آن اشاره می‌کند را نمی‌فهمند. واقعیت این است که امروز تشکل‌های دانشجویی عموما اسیر روش‌های رسانه‌ای شده اند و برنامه‌ای را اجرا می‌کنند که مورد قبول رسانه باشد و یا رضایت فلان مسئول سیاسی را جلب کند.

معتقدم تشکل دانشجویی باید با عملکرد خود جامعه دانشگاهی را به حرکت و تفکر وادارد به گونه‌ای که دانشگاه بتواند انرژی خود را برای جامعه صرف کند. به عنوان مثال یکی از مشکلات جدی کشورمان که در تمام انتخابات‌ها نیز با آن مواجه هستیم این است که فرهنگ سیاسی جامعه هنوز به بلوغ کامل نرسیده است به همین دلیل شاهدیم که جامعه اسیر جو و اثرگذاری‌های رسانه‌ای و حتی اثرگذاری‌های قومیتی می‌شود با این وجود نگاه قبیله ای، قومیتی و خانوادگی فرای نگاه‌های ملی قرار می‌گیرد به گونه‌ای که ممکن است یک نفر به طور مطلق به یک لیست رای دهد در حالی که ممکن است برخی از افراد این لیست مناسب آن جایگاه نباشند. در هر حال سوال این است که جنبش دانشجویی و تشکل دانشجویی تا چه حد روی این مشکل کار کرده اند؟
 
هیچ رابطه منطقی بین تشکل‌ دانشجویی و قدرت وجود ندارد/ دانشگاه گفتمان جریان دانشجویی را نمی‌فهمد
 
خبرگزاری دانشجو: شما معتقدید تشکل‌های دانشجویی هیچ برنامه‌ای برای درون دانشگاه ندارند و به نوعی دچار رسانه زدگی شده اند با این وجود سوال این است که آیا در گذشته نگاه تشکل‌ها معطوف به درون دانشگاه بوده است؟
معتقدم نقطه قوت تشکل دانشجویی، دانشگاه است و اگر تشکل دانشجویی نتواند دانشگاه را وارد عرصه سیاسی کند اصلا هیچ نقشی ایفاء نکرده است. وقتی قرار است تشکل دانشجویی روی جامعه اثر بگذارد حداقل باید بخش قابل توجهی از فضای دانشگاهی تحت تاثیر تشکل قرار بگیرد. با این وجود اگر به اتفاقات دانشگاهی دهه ۶۰ و ۷۰ با هر نگاه سیاسی که رخ داده اند مراجعه کنیم متوجه خواهیم شد آن زمان جامعه دانشگاهی با این وقایع همراه بوده است.

شکافی که امروز بین تشکل‌های دانشجویی و دانشگاه به وجود آمده به تدریج در حال افزایش است، چون تشکل‌ها عموما یا معطوف به رسانه و حاکمیت شده اند و یا عموما به نقش خود پرداخته اند.

پس از پیروزی انقلاب یکی از مشکلات اصلی کشور تربیت نیرو برای عرصه‌های مدیریتی بوده، چون در ایران احزاب به آن معنا که برخواسته از مردم باشند و یک تفکر اجتماعی را مدیریت کنند نداشته ایم با این وجود وقتی خواستگاه مدیران مختلف را بررسی می‌کنیم متوجه می‌شویم که جدای از مدیران دارای ژن خوب مابقی مدیران عموما پله‌های دانشجویی را طی کرده اند و به تدریج توانسته اند به جایگاه‌های مدیریتی برسند. پس یکی از کارکرد‌هایی که تشکل‌های دانشجویی پس از انقلاب پیدا کرده اند تربیت کادر مدیریتی بوده است. در هر حال یکی از کارکرد‌هایی جنبش دانشجویی پر کردن خلاء کمیته ها، احزاب، گروه‌ها و نهاد‌های اجتماعی بوده است، اما الان این خلاء‌ها تقریبا وجود ندارند و اینکه نیاز باشد دانشگاه مجموعه جدیدی را ایجاد کند کمتر اتفاق می‌افتد.

بحث دیگری که وجود دارد این است که کماکان برخی از تشکل‌های دانشجویی تصور می‌کنند که باید حزب سیاسی باشند به گونه‌ای که در انتخابات‌ها به دنبال سهم خواهی می‌روند و لیست ارائه می‌کنند.

خبرگزاری دانشجو: به نظر شما حد و مرز ارتباط بین تشکل دانشجویی و قدرت تا کجاست؟
معتقدم تشکل‌های دانشجویی به دلیل برخورداری از ویژگی‌هایی مانند آزادگی نباید خیلی به عناصر قدرت تعلق خاطر داشته باشد با این وجود از این منظر هیچ رابطه منطقی بین تشکل دانشجویی و قدرت وجود ندارد و تشکل دانشجویی باید به راحتی حرف خود را بزند. در واقع رابطه بین تشکل دانشجویی و قدرت باید مبتنی بر دوری و دوستی باشد.

تشکل دانشجویی باید به طور منطقی بیان کننده نگاه مردم باشد و آرمان‌هایی را که به آن‌ها اعتقاد دارد پیگیری کند و بر اساس این آرمان‌ها با قدرت مواجه شود در هر حال بنده از ابتدا با اینکه برخی‌ها از بدنه جریان دانشجویی وارد بدنه قدرت شوند مخالف بوده ام مثلا در جریان انتخابات مجلس ششم ما مخالف این بودیم که دفتر تحکیم وحدت در لیست فلان جریان سهم خواهی کند در هر حال کارکرد واقعی تشکل دانشجویی این است که در یک فرآیند مطلوب و منطقی بتواند خواسته‌های مردم را پیگیری کند تا آنچه به صلاح کشور است اتفاق بیفتد.

خبرگزاری دانشجو: به نظر شما جریان دانشجویی تا چه حد در زمینه گفتمانی سازی موفق عمل کرده است؟
با توجه به پیچیدگی‌های علوم دیگر نمی‌توانیم بگوییم جنبش دانشجویی به تنهایی می‌تواند زمینه‌ای را برای گفتمان سازی فراهم کند منتهی این جنبش می‌تواند در استقرار یا تثبیت یک گفتمان اثرگذار باشد مثلا زمانی که یک تشکل دانشجویی با توجه به شناخت و آگاهی خود به یک گفتمان اعتقاد پیدا می‌کند می‌تواند در راستای متقاعد کردن مجموعه دانشگاهی نسبت به این گفتمان گام بردارد و این کارکرد از تعریف گفتمان و ترویج آن منطقی‌تر است.

خبرگزاری دانشجو: شما معتقدید جریان دانشجویی می‌تواند در زمینه استقرار و تثبیت یک گفتمان موفق‌تر از تعریف یک گفتمان عمل کند شما عملکرد جریان دانشجویی را در این رابطه چگونه ارزیابی می‌کنید؟
در دهه ۶۰ تا اواخر دهه ۷۰ پیوستگی خوبی بین دانشگاه و تشکل‌های دانشجویی وجود داشت به گونه‌ای که بخش عمده‌ای از دانشگاه در خیلی از بزنگاه‌ها و اتفاقات گفتمان و ادبیات ما را می‌فهمیدند و از خود واکنش مثبت نشان می‌دادند و همین مسئله در رشد و ارتقاء جامعه موثر بود، اما الان معتقدم فاصله زیادی بین تشکل‌های دانشجویی و جامعه دانشگاهی به وجود آمده است.

بنده بار‌ها به فعالان دانشجویی گفته ام که مدل و سبک ما در دوران فعالیت‌های دانشجویی روش پیامبر (ص) در صدر اسلام بوده به گونه‌ای که ما اعتقاد داشیم باید سینه به سینه و فرد به فرد روی افراد اثرگذار باشیم.

ببینید ساختار تشکل دانشجویی یک ساختار هرمی است با این وجود باید یک شبکه منطقی بین راس این تشکل با اتاق فکر و افراد پایین‌تر آن برقرار شود تا تفکر تشکل در تمام دانشگاه تسری پیدا کند منتهی امروز تشکل‌های دانشجویی از حالت هرمی خارج شده اند به گونه‌ای که شاهد یک ساختار منطقی و مرتبط بین تشکل دانشجویی و دانشگاه نیستیم. در واقع تشکل دانشجویی به یک طبقه و تافته جدا بافته تبدیل شده که کار خودش را می‌کند.

تشکل‌های دانشجویی امروز در جامعه نقش شبه حزبی خود را ایفاء می‌کنند مثلا رئیس جمهور را نقد می‌کنند، مشکلات مردم را بازگو می‌کنند و یا در حضور رهبر معظم انقلاب به سخنرانی می‌پردازند، اما بحثی که وجود دارد این است که تشکل‌های دانشجویی هیچ نقشی در دانشگاه ندارند و این در حالی است که اگر جنبش دانشجویی می‌خواهد جامعه را به حرکت وادارد ابتدا باید دانشگاه را به حرکت وادار سازد.
[snews] => [bimg] => 333816_710.jpg [tmpl] => [sdate] => 13970418224918 [pdate] => 13970419091417 [udate] => 13970420090809 [sendby] => a.telori [publishby] => a.gholami [updateby] => a.gholami [service_id] => 11 [cat_id] => 67 [sec_id] => 29 [status] => P [lang] => FA [hint] => [author] => [author_id] => 0 [source] => 0 [most_view] => 1 [comments_view_status] => 1 [comments_form_status] => 1 [conf] => [news_type] => 1 ) [extra_content] => [related_content] => Array ( [0] => Array ( [id] => 707613 [title] => جریان دانشجویی باید ادبیات چگونه حرف زدن با مردم را بفهمد/ روند فعالیت دختران در تشکل‌ها صعودی شده [pdate] => 13970612050101 [service_id] => 11 ) [1] => Array ( [id] => 702314 [title] => ساختار‌های قدرت رشد تشکل‌های دانشجویی را برنمی‌تابند/ هیچ منعی برای دبیر شدن خواهران در اتحادیه تحکیم وحدت وجود ندارد [pdate] => 13970517050101 [service_id] => 11 ) [2] => Array ( [id] => 702009 [title] => مردم تشکل‌های دانشجویی را برای پیگیری مطالبات موثر نمی‌دانند/ باید اهداف جنبش دانشجویی بازخوانی شود [pdate] => 13970516050008 [service_id] => 11 ) [3] => Array ( [id] => 701040 [title] => جنبش دانشجویی یکپارچه سلبی است/ کسی جریان دانشجویی را به عنوان یک جریان پیشرو نمی‌شناسد [pdate] => 13970512050801 [service_id] => 11 ) [4] => Array ( [id] => 699234 [title] => بدنه جنبش دانشجویی ضعیف است/ هیچ‌کس جز رهبر انقلاب تشکل‌های دانشجویی را قبول ندارد [pdate] => 13970503051001 [service_id] => 11 ) [5] => Array ( [id] => 698902 [title] => امروز تکلیف تشکل‌های دانشجویی تحقق دولت اسلامی است/حیات جنبش دانشجویی بدون تشکیلات امکان‌پذیر نیست [pdate] => 13970502050011 [service_id] => 11 ) [6] => Array ( [id] => 697486 [title] => جریان مدیریت شده‌ای به دنبال ایجاد یاس و ناامیدی در مردم است/ دانشگاه امروز کم‌تحرک، ساکت و بی‌رمق [pdate] => 13970427050001 [service_id] => 11 ) [7] => Array ( [id] => 697082 [title] => دبیران واحد خواهران تشکل‌ها از دغدغه‌هایشان می‌گویند/ نه فمنیسم، نه تحجر؛ در جستجوی اثرگذاری [pdate] => 13970424082859 [service_id] => 11 ) [8] => Array ( [id] => 696405 [title] => رگ غیرت جریان دانشجویی به جای مسائل سیاسی باید برای اسلام بیرون بزند/تشکل‌ها از وجه فرهنگی خود فاصله گرفته‌اند [pdate] => 13970420050008 [service_id] => 11 ) [9] => Array ( [id] => 695190 [title] => جریان دانشجویی با بده بستان‌های جناحی حریت خود را از دست می‌دهد/ روحیه خودمداری در تشکل‌ها ثمره فرهنگ غربی دانشگاه است [pdate] => 13970413083833 [service_id] => 11 ) [10] => Array ( [id] => 694921 [title] => هویت اسلامی-ایرانی ناب را در جریان دانشجویی کمتر شاهد هستیم/ تشکل‌ها نگاه راهبردی به مسائل ندارند [pdate] => 13970412050501 [service_id] => 11 ) [11] => Array ( [id] => 693678 [title] => تشکل‌ها توان گفتمان‌سازی در جامعه را ندارند/ فرصت بازپس گرفتن اموال نامشروع مسئولان برای جریان دانشجویی [pdate] => 13970406050002 [service_id] => 11 ) [12] => Array ( [id] => 693423 [title] => اینکه «فعالان دانشجویی می‌توانند کشور را بهتر اداره کنند» متوهمانه است/ مطالبه‌گری و آرمان‌خواهی تشکل‌ها مغفول مانده [pdate] => 13970405050001 [service_id] => 11 ) [13] => Array ( [id] => 692351 [title] => تحزب قدرطلبانه، آینده تشکل‌های دانشجویی را نابود می‌کند/ دانشگاه امروز در تراز انتظارات جریان انقلابی نیست [pdate] => 13970330113658 [service_id] => 11 ) [14] => Array ( [id] => 691913 [title] => معتقدم تشکل اسلامی فعال و جریان‌دانشجویی تصمیم‌ساز در دانشگاه‌ها داریم/ خط‌کش ما برای اندازه گیری دانشجو و دانشگاه اشتباه است [pdate] => 13970329085615 [service_id] => 11 ) [15] => Array ( [id] => 690532 [title] => حضور کمرنگ دختران در تشکل‌ها ناشی از ضعف ساختاری و اهمیت ندادن به آنان است/زنان در سطح هیات دولت عروسک‌هایی هستند که کار‌هایی به آن‌ها واگذار می‌شود [pdate] => 13970322093610 [service_id] => 11 ) [16] => Array ( [id] => 690389 [title] => فیلم/ تشکل‌های دانشجویی برای انجام فعالیت‌های ایجابی بصیرت کافی ندارند [pdate] => 13970321124822 [service_id] => 3 ) [17] => Array ( [id] => 690327 [title] => تشکل‌های دانشجویی برای انجام فعالیت‌های ایجابی بصیرت کافی ندارند/ شور انقلابی نباید موجب آب ریختن به آسیاب دشمن شود [pdate] => 13970321104159 [service_id] => 11 ) ) [related_content_v2] => Array ( [1] => Array ( [0] => Array ( [id] => 696405 [title] => رگ غیرت جریان دانشجویی به جای مسائل سیاسی باید برای اسلام بیرون بزند/تشکل‌ها از وجه فرهنگی خود فاصله گرفته‌اند [pdate] => 13970420050008 [service_id] => 11 [rutitr] => خط‌کش۲۰/صریح با علمشاهی/بخش دوم [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [1] => Array ( [id] => 707613 [title] => جریان دانشجویی باید ادبیات چگونه حرف زدن با مردم را بفهمد/ روند فعالیت دختران در تشکل‌ها صعودی شده [pdate] => 13970612050101 [service_id] => 11 [rutitr] => خط‌کش ۲۶|بی‌پرده با رضوی علوی/ بخش اول [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [2] => Array ( [id] => 702314 [title] => ساختار‌های قدرت رشد تشکل‌های دانشجویی را برنمی‌تابند/ هیچ منعی برای دبیر شدن خواهران در اتحادیه تحکیم وحدت وجود ندارد [pdate] => 13970517050101 [service_id] => 11 [rutitr] => خط‌کش ۲۴|صریح باکوهی‌مقدم|بخش دوم [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [3] => Array ( [id] => 702009 [title] => مردم تشکل‌های دانشجویی را برای پیگیری مطالبات موثر نمی‌دانند/ باید اهداف جنبش دانشجویی بازخوانی شود [pdate] => 13970516050008 [service_id] => 11 [rutitr] => خط‌کش ۲۴|صریح باکوهی‌مقدم|بخش اول [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [4] => Array ( [id] => 701040 [title] => جنبش دانشجویی یکپارچه سلبی است/ کسی جریان دانشجویی را به عنوان یک جریان پیشرو نمی‌شناسد [pdate] => 13970512050801 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۲۳ | صریح با گنجی | بخش دوم [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [5] => Array ( [id] => 699234 [title] => بدنه جنبش دانشجویی ضعیف است/ هیچ‌کس جز رهبر انقلاب تشکل‌های دانشجویی را قبول ندارد [pdate] => 13970503051001 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۲۲/ صریح با زینلیان/بخش دوم [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [6] => Array ( [id] => 698902 [title] => امروز تکلیف تشکل‌های دانشجویی تحقق دولت اسلامی است/حیات جنبش دانشجویی بدون تشکیلات امکان‌پذیر نیست [pdate] => 13970502050011 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۲۲/ صریح با زینلیان/بخش اول [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [7] => Array ( [id] => 697486 [title] => جریان مدیریت شده‌ای به دنبال ایجاد یاس و ناامیدی در مردم است/ دانشگاه امروز کم‌تحرک، ساکت و بی‌رمق [pdate] => 13970427050001 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۲۱/ صریح با فضائلی [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [8] => Array ( [id] => 697082 [title] => دبیران واحد خواهران تشکل‌ها از دغدغه‌هایشان می‌گویند/ نه فمنیسم، نه تحجر؛ در جستجوی اثرگذاری [pdate] => 13970424082859 [service_id] => 11 [rutitr] => یک میزگرد متفاوت در «دانشجو»: [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [9] => Array ( [id] => 695190 [title] => جریان دانشجویی با بده بستان‌های جناحی حریت خود را از دست می‌دهد/ روحیه خودمداری در تشکل‌ها ثمره فرهنگ غربی دانشگاه است [pdate] => 13970413083833 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۱۹/صریح با اسلامی/بخش دوم [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [10] => Array ( [id] => 690327 [title] => تشکل‌های دانشجویی برای انجام فعالیت‌های ایجابی بصیرت کافی ندارند/ شور انقلابی نباید موجب آب ریختن به آسیاب دشمن شود [pdate] => 13970321104159 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۱۶/ صریح با روح افزا/ بخش اول [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [11] => Array ( [id] => 690389 [title] => فیلم/ تشکل‌های دانشجویی برای انجام فعالیت‌های ایجابی بصیرت کافی ندارند [pdate] => 13970321124822 [service_id] => 3 [rutitr] => خط کش ۱۶/ صریح با روح افزا/ بخش اول [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [12] => Array ( [id] => 690532 [title] => حضور کمرنگ دختران در تشکل‌ها ناشی از ضعف ساختاری و اهمیت ندادن به آنان است/زنان در سطح هیات دولت عروسک‌هایی هستند که کار‌هایی به آن‌ها واگذار می‌شود [pdate] => 13970322093610 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۱۶/ صریح با روح افزا/ بخش دوم [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [13] => Array ( [id] => 691913 [title] => معتقدم تشکل اسلامی فعال و جریان‌دانشجویی تصمیم‌ساز در دانشگاه‌ها داریم/ خط‌کش ما برای اندازه گیری دانشجو و دانشگاه اشتباه است [pdate] => 13970329085615 [service_id] => 11 [rutitr] => خط‌کش ۱۷/صریح با عباسی‌مهر/بخش اول [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [14] => Array ( [id] => 692351 [title] => تحزب قدرطلبانه، آینده تشکل‌های دانشجویی را نابود می‌کند/ دانشگاه امروز در تراز انتظارات جریان انقلابی نیست [pdate] => 13970330113658 [service_id] => 11 [rutitr] => خط‌کش۱۷/صریح با عباسی‌مهر/بخش دوم [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [15] => Array ( [id] => 693423 [title] => اینکه «فعالان دانشجویی می‌توانند کشور را بهتر اداره کنند» متوهمانه است/ مطالبه‌گری و آرمان‌خواهی تشکل‌ها مغفول مانده [pdate] => 13970405050001 [service_id] => 11 [rutitr] => خط‌کش ۱۸/صریح با موسوی‌فرد/بخش اول [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [16] => Array ( [id] => 693678 [title] => تشکل‌ها توان گفتمان‌سازی در جامعه را ندارند/ فرصت بازپس گرفتن اموال نامشروع مسئولان برای جریان دانشجویی [pdate] => 13970406050002 [service_id] => 11 [rutitr] => خط‌کش ۱۸/صریح با موسوی‌فرد/بخش دوم [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [17] => Array ( [id] => 694921 [title] => هویت اسلامی-ایرانی ناب را در جریان دانشجویی کمتر شاهد هستیم/ تشکل‌ها نگاه راهبردی به مسائل ندارند [pdate] => 13970412050501 [service_id] => 11 [rutitr] => خط کش ۱۹/صریح با اسلامی/بخش اول [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) ) ) [media] => Array ( ) [view_images] => Array ( [bimg] => /files/fa/news/1397/4/19/333816_710.jpg ) [news_field] => Array ( [0] => Array ( [filed_id] => 1 [filed_name] => نوع خبر [filed_type] => C [filed_value] => ) ) [smarty_keys] => Array ( ) [live_blog] => Array ( ) [tags] => Array ( [0] => Array ( [tag] => احمد علمشاهی [id] => 1876872 [tag_id] => 60695 ) [1] => Array ( [tag] => ادوار دفتر نحکیم وحدت [id] => 1876873 [tag_id] => 60696 ) [2] => Array ( [tag] => خط کش [id] => 1876874 [tag_id] => 37340 ) [3] => Array ( [tag] => جنبش دانشجویی [id] => 1876875 [tag_id] => 4283 ) [4] => Array ( [tag] => تشکل های دانشجویی [id] => 1876876 [tag_id] => 2568 ) ) [image_tag] => Array ( ) [documents] => [comments] => Array ( ) [comments_stats] => Array ( ) [sepehr_keys] => Array ( ) ) 1
ارسال نظرات
captcha