مصطفی محدثی خراسانی، شاعر نامآشنای کشور و از شعرای آئینی در گفتگو با خبرنگار فرهنگی خبرگزاری دانشجو به وضعیت این ژانر از ادبیات اشاره داشت و عنوان کرد: خوشبختانه ما سبد مقبولی از شعر آئینی و عاشورایی در اختیار داریم که می تواند مورد استفاده در مراسمات و هیئات ماه محرم باشد.
وی افزود: باید اذعان کرد که خصوصا بعد از انقلاب اسلامی یک پیشرفت چشمگیر در شعر آئینی و حسینی ما به ثمر نشسته و افق های تازه ای روبروی شعرا گشوده شده است. در این سال ها بزرگانی مثل دکتر موسوی گرمارودی، علی معلم و یا استاد فرید و دیگران توانستند جنبه های جدید و مضاعفی از شعر عاشورایی را نمایان سازند.
شاهد یک تصویرسازی درست و زیبا از حماسه عاشورا بوده ایم
این شاعر ادامه داد: با این دسته از شاعران به حق توانسته ایم آثاری به ثمر بنشانیم که قابل مقایسه با قبلتر نیست؛ بویژه اینکه شاهد یک تصویرسازی درست و زیبا از حماسه عاشورا و نیز شخصیت های آن بوده ایم که به واقع قابل توجه است.
محدثی خراسانی ضمن مترقی دانستن جریان شعری ادبیات آئینی، گفت: امروز حتی شعرای جوان ما نیز دست به سرودن آثاری ارزشمند می زنند که باید ارج نهاد. هرچند که بالاخره تعدد آثار زیاد است و شاعران زیادی نیز در میدان هستند که ممکن است همگی نیز در سطح بالا نباشند و ضعف هایی را هم ببینیم.
وی اعتقاد داشت: وجود این ترکیب شعر جوان در عرصه شعر مذهبی ما محصول دوران بعد از انقلاب اسلامی است که روز به روز نیز بیشتر می شود. به هرحال باید در شعر مذهبی همچنان آزمون و خطا کرد؛ ممکن است گاه برخی آسییب ها را ببینیم اما قطعا این جریان رو به رشد خواهد بود.
برخی مداحی را شاید به چشم شغل می بینند
این سراینده قطعات عاشورایی به لزوم استفاده بیشتر هیئات محرمی و ذاکرین حسینی(ع) از اشعار آئینی اشاره کرد و گفت: متاسفانه این آفت را نیز در بین مداحان می بینیم که برخی مداحی را شاید به چشم شغل می بینند و بجای اینکه قصدشان تاثیرگذاری بر عزادار و مخاطب باشد، به هر طریق می خواهند فقط موجب وجد و اشک صرف شوند.
محدثی خراسانی این چنین نیز متذکر شد: شایسته نیست که برخی از مداحان ما برای ذکرشان سراغ ملودی های برخی خوانندگان بروند و یا هر حرفی را وارد متن شان کنند. همه مداحان مثل بزرگترهای این حوزه باید شان مداحی را حفظ کنند.
وی تأکید کرد: ذاکرین و مداحان باید بیشتر با اشعار مذهبی خو بگیرند و جنبه شعرانگی و سواد شعری را وارد کارشان کنند تا بهتر بتوان با مخاطب هیئات ارتباط گرفت. ما نمونه هایی مثل مرحوم آقاسی داشته ایم که مصداقی قابل احترام است.
محدثی خراسانی تصویرسازی امروز شاعران مذهبی از عاشورا را قابل ستایش دانست و گفت: خوشبختانه شعر آئینی امروز جنبه معرفتی بالایی دارد؛ یعنی در قبال عاشورا هم موضوع دارد و هم موضع. این مایه قوت و اتفاقی نابی است که توانسته ایم با شعر وارد فلسفه محرم و عاشورا شویم