ساخت حسگر DNA شناسايي سرطان خون توسط محققان دانشگاه صنعتي اصفهان
به گزارش گروه علمي «شبکه خبر دانشجو»، دكتر علي اصغر انصافي، عضو هيئت علمي دانشگاه صنعتي اصفهان با اعلام اين مطلب که محققان دانشكده شيمي دانشگاه صنعتي اصفهان براي اولين بار در جهان موفق به ساخت زيست حسگر DNA براي شناسايي نوعي از سرطان خون به نام «لنفوسيتي مزمن» شدند، گفت: زيست حسگر (بيوسنسور) DNA مبدلي است كه از DNA به عنوان بيوملكول هايي با اجزاي شناخته شده براي اندازه گيري گونه هايي كه به طور ويژه با DNA اتصال دارند، استفاده مي کند و سيگنال آن از طريق مبدل هاي الكتريكي، نوري و گرمايي دريافت مي شود.
وي ادامه داد: بيشترين کاربرد اين بيوسنسورها در تشخيص گونه هاي شيميايي مانند عوامل سرطان زا، داروها و آلاينده هاي جهش زاي موجود در آب، خاك و نمونه هاي گياهي است كه به طور ويژه با DNA واكنش مي دهند.
استاد دانشگاه صنعتي اصفهان با بيان اينكه سرطان لنفوسيتي مزمن (CLL) يكي از بيماري هاي خطرناكي است كه بيشتر افراد ميانسال را گرفتار مي كند، افزود: اين بيماري نوع خاصي از سلول هاي خوني با عنوان لنفوسيت را تحت تأثير قرار داده و با ايجاد دو جهش ژني در ژن هاي 70 ZAP و PBGD، به عنوان شاخص اين بيماري، شناخته مي شود.
انصافي خاطرنشان کرد: در اين تحقيق با استفاده از نانو ذرات طلاي مستقر شده بر روي الكترود طلا و سپس استقرار رشته DNA پروب، امكان اندازه گيري ژن PBGD با تكنيك «امپدانس الكتروشيميايي» بوجود آمده است.
وي با تأكيد بر اينكه پايداري، گزينش پذيري و دقت خوب از ويژگي هاي منحصر به فرد اين حسگر است، گفت: اين ژن در نمونه هاي خون انسان سالم وجود ندارد، در حالي كه افزايش مقادير ناچيزي از نمونه استاندارد ژن به نمونه هاي حقيقي باعث تغيير مشهود مقاومت انتقال بار مي شود.
لازم به ذکر است، دستاورد ساخت زيست حسگر DNA براي شناسايي نوعي از سرطان خون به نام «لنفوسيتي مزمن» بخشي از رساله دكتراي معصومه طايي به راهنمايي دكتر علي اصغر انصافي و دكتر تقي خياميان در دانشگاه صنعتي اصفهان است./انتهاي پيام/