گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، زهرا مهران راد؛ با آغاز به کار دولت سیزدهم عملا رویکرد دولت مردان نیز به تناسب این تغییر در تعامل و مواجهه با مردم تغییر کرد و شاید یکی از ملموسترین و سریعترین این تغییرات در دیدار چهره به چهره رئیس جمهور با مردم رقم خورد موضوعی شاید نزدیک به یک دهه بود که برای مردم بیگانه شده بود و بازدید سرزه و یا سفر به استانهای محروم آن هم به وسیله شخص اول اجرائیات کشور تقریبا به فراموشی سپرده شده بود و برای مردم جنبه رویایی داشت.
تا جاییکه کاربران در واکنش به سفرهای استانی رئیس جمهور ان هم در روزهای پایانی هفته واکنشهای جالبی در کنایه به دولت دوازدهم زدند مبنی بر اینکه "دیگر روزهای جمعه روزهای بی خبری دولتمردان نخواهد بود". یا کاربر دیگری با اشاره به حضور حجت الاسلام رئیسی در مناطق دورافتاده کشور و در بین مردم کمتر برخوار نوشت:" اصلا بک گراند عکسهای یک رئیس جمهورمردمی باید دیوارکاهگلی باشد".
استارت این اقدام در میدان حر تهران و در بازدید از داروخانه ۲۹ فروردین ارتش زده شد خبر این بود عصر یک پنجشنبه رئیس جمهور، در بازدیدی از پیش اعلام نشده در داروخانه ۲۹ فروردین تهران که از مراکز اصلی توزیع داروهای کرونایی و غیر کرونایی است، حضور یافت و با مردم و کادر اجرایی این داروخانه گفتگو کرد.
*همه توان دولت برای موضوع کرونا بسیج شده است
رییس جمهور در این بازدید از نزدیک و بی واسطه در جریان مشکلات مردم و مراجعه کنندگان درخصوص تهیه داروهای مختلف قرار گرفت.حجت الاسلام رییسی در این بازدید گفت: همه توان دولت برای موضوع کرونا بسیج شده است.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه جان مردم از همه چیز برای ما مهمتر است، اظهار داشت: معاون اول رییس جمهور هم جلسات متعددی برای موضوع واردات واکسن و نیز دارو برگزار کرده و انشالله مجموع این فعالیتها باعث شود که مشکلات در این حوزه برطرف شود.
*مردم خوزستان حق بزرگی برگردن ملت دارند
در راستای برنامه دولت سیزدهم و ردیس جمهور منتخب برنامه بعدی برای دیدار مردمی و بررسی مشکلات مردم این بار در استان حادثه خیز خوزسان بود. رئیس جمهور در صبح روز جمعه ۵ شهریور ماه بود که در فرودگاه شهیدسپهبد حاج قاسم سلیمانی اهواز ضمن اشاره به نجابت مردم خوزستان عنوان کرد: این مردم حق بزرگی برگردن ملت دارند.
وی با بیان اینکه قصد داشتم زودتر به استان سفر کنم، اما بهدلیل کثرت کارهای مربوط به استقرار دولت، این توفیق حاصل نشد، اظهار داشت: استان خوزستان مردمان بسیار خوبی دارد که در مقاطع مختلف از همه توان خود برای دفاع از کشور مایه گذاشتند ما در دولت نسبت به مردم خوزستان وظایف مضاعفی داریم و انشاالله در این سفر که البته سفر کوتاهی است بتوانیم بخشی از مشکلات این استان را برطرف کنیم.
رئیس جمهوربا اشاره به تمایل برای دیدارهای مردمی در اهاز گفت: بسیار علاقمند بودم که با مردم خوب استان دیدار داشته باشم، اما بهخاطر مشکل بیماری کرونا و ضرورت رعایت پروتکلهای بهداشتی، امکان دیدارهای عمومی مردمی فراهم نیست، اما در جلسات مختصر با بخشهای مختلف مدیریتی استان بیش از پیش در جریان مشکلات خوزستان قرار خواهم گرفت.
رئیسجمهور تاکید کرد: در این سفر با وزرا و مسئولان استانی برای یافتن راهحلهای مناسبت برای رفع سریع مشکلات استان، مشورت خواهیم کرد و تصمیمات مناسبی طراحی و اتخاذ میشود. همه دغدغه من و دولت مردمی این است که مشکلات همه مردم کشور و بهویژه این استان مقاوم را با مشارکت خود مردم حل کنیم و تردید ندارم که به لطف خدا بسیاری از این مشکلات حل خواهد شد.
در ادامه این روند روز جمعه رئیس جمهوردرسفری از پیش اعلام نشده به استان محروم و کم برخوردار سیستان وبلوچستان رفت.
وی در این سفر در بین زاغهنشینان منطقه مرادآباد چابهار حضور یافت و با ساکنان منطقه در گفت وگویی صمیمانه در جریان مشکلات آنان قرار گرفت.
*دستور رئیس جمهور درخصوص ساماندهی وضعیت کپر نشینان تا پایان سال جاری
حجت الاسلام رئیسی در این بازدید با انتقاد کپرنشینی مردم در این منطقه دستور داد هر چه سریعتر وضعیت کپرنشینان ساماندهی شود و برای آنها خانه ساخته شود چرا که کپرنشینی شکل خوبی ندارد و با قدردانی از خدمات و اقدامات ارزشمند و خداپسندانه مجموعه بسیج و سپاه در بخشهای مختلف از جمله ساخت مسکن برای محرومان جامعه، اظهار داشت: وزیر راه و شهرسازی در دولت با همکاری نیروهای بسیجی و سپاهی برای کمک به بهبود وضعیت معیشت و زندگی مستضعفین و محرومین سیستان و بلوچستان از هیچ اقدام و خدمتی فروگذار نخواهند کرد.
رئیس جمهور در ادامه بازدیدهای میدانی خود در نخستین روز از سفر استانی سیستان و بلوچستان به منطقه محروم مرادآباد چابهار رفت واز طرح ساماندهی مسکن کپرنشینان این منطقه و روند پیشرفت کار پروژه ساخت یک هزار واحد مسکونی برای محرومان بازدید کرد.
رئیس جمهور همچنین در سفر به کنارک از اسکله صیادی کنارک بازدید و با صیادان این اسکله دیدار کرد.
وزرای نیرو، راه و شهرسازی، نفت، اقتصاد و دارایی، صنعت، معدن و تجارت، رئیس سازمان برنامه و بودجه و رئیس دفتر رییسجمهور، آیتالله رئیسی را در این سفر همراهی میکنند.
رئیس جمهور در ادامه این سفر در جمع مردم سیستان وبلوچستان با اشاره به اینکه امنیتی که امروز در این منطقه شاهد هستیم، ثمره خون مطهر شهداست که امنیت آفرین است گفت: مردم در سیستان و بلوچستان با گویشها و مذاهب مختلف از سنی و شیعه در کنار هم زندگی میکنند و همه دلبسته به انقلاب، نظام، رهبری و پیشرفت و عدالت کشور هستند. هر کس با قلمش، حضورش و اقداماتش بر این وحدت و انسجام بیافزاید، در جهت راهبرد جمهوری اسلامی حرکت کرده است و هر کس دانسته یا نادانسته و خواسته یا ناخواسته درخلاف این جهت اقدامی کند، در جهت راهبرد دشمن حرکت کرده است.
*قبل از سفر به سیستان نشستهایی با همکاران دولت برای حل مشکل آب در زابل داشتیم
در ادامه سفر به استان سستان رئیس جمهور بازدیدی از شهرستان زابل نیز داشت و موضوع آب در این شهرستان را از اولوتها موجود عنوان کرد و گفت: قبل از اینکه به استان سفر کنیم، با همکاران دولت نشستهایی برای بررسی راهکارهای رفع این مشکل داشتیم. چند راهکار و پیشنهاد مطرح شده که قرار است وزیر نیرو با همکاری مسئولین محلی و استاندار، دست به کار شده و برای رفع دغدغه مردم در رابطه با آب گامهای جدی برداشته شود.
وی اتصال چابهار به راه آهن سراسری را نیز یکی از برنامههای دولت دانست و اضافه کرد: مقرر کردهایم برای حل مشکلات استانهای محروم، اختیارات و امتیازاتی به استاندار تفویض شود تا بتوان مشکلات این استانها را با فوریت و سرعت بیشتری حل و فصل کرد و سیستان و بلوچستان جزو همین استانها است.
*دولت در حل مشکلات مناطق کم برخوردا بر شتاب خود خواهد افزود
رئیس جمهور در واکنش به تعجب برخی از مردم در خصوص روز پرکارو پرشتابی که در این سفر سپری کرده بود گفت: دولت در رفع مشکلات مناطق کمبرخوردار انشاالله به این شتاب خواهید افزود.
*بازدید از مناطق مرزی ایران و افغانستان
رئیس جمهور همچنین در این سفر از به وسیله بالگرد از مناطق مرزی ایران و افغانستان بازدید کرد.
رئیس دولت سیزدهم در ادامه سفر خود در روستای ملاعلی در نقطه صفر مرزی بخش قرقری شهرستان هیرمند حضور یافت.
وی در جمع مردم این روستا گفت: شما مردم مرزدار شهرستان هیرمند از مرزبانی مرزهای جمهوری اسلامی ایران مرزبانی میکنید و حضور شما مردم مرزدار باعث پایداری امنیت در منطقه خواهد شد.
حجت السلام رئیسی افزود: مردم روستا تولید کننده و اهل تولید هستند نه مصرف کننده و مشکلی که مردم در این منطقه با آن مواجه هستند مشکل کمبود نزولات آسمانی و کمبود آب است که این یک تهدید برای منطقه میباشد، اما میشود در کنار تهدیدها فرصت ساخت و این را شما مردم مرزدار منطقه به خوبی نشان دادید.
*مساله آب سیستان از موضوعات محوری سفر محسوب میشود که با دقت پیگیر خواهد شد
حجت السلام رئیسی بیان داشت: در این منطقه با همت و دست توانای شما مردم و خدمتگذاری مدیران دولتی تهدید کمبود آب را به یک فرصت تبدیل کرد و در نشستی که با مدیران دستگاهای اجرایی این استان برگزار شده است میشود با همت بالای شما مردم و پشتکار مدیران این تهدید را به فرصت تبدیل کرد تا این منطقه از آب بهرهمند شود.
وی خاطرنشان کرد: در این سفر کمبود آب منطقه سیستان را با یک موضوع محوری دنبال خواهیم کرد تا هم بشود از همین ظرفیت موجود در چاه نیمهها استفاده کرد و میشود این کار هم با لایه روبیها و هم با رسوب زدایی انجام داد و هم با انتقال آب به مخازن و این انتقال آب به مخازن میتواند استفاده و بهره وری را افزایش دهد.
*ذرهای یاس و نا امیدی در خود راه ندهید / با امیدواری شما و استعانت از رهنمودهای رهبری وضعیت متفاوتی را در سیستان و بلوچستان رقم خواهیم زد
رئیس جمهور در جمع مردم روستای ملاعلی بیان کرد: ذرهای یاس و نا امیدی در خود راه ندهید چرا که آیندهای بسیار روشن در راه خواهد بود، و آینده در دست شما دختران و پسران جوان شما زنان و مردان و شما پیران و جوانان روشن خواهد بود و هرچه قدر هم تهدید علیه ما از ناحیه دشمن باشد، اما مردم ما با همین امیدواری کار دنبال کنند انشالله به برکت هدایتها و رهنمودهای مقام معظم رهبری و ما هم به عنوان سربازان این میدان وضعیت متفاوتی را انشالله در همه مناطق و به ویژه در منطقه سیستان و بلوچستان رقم خواهیم زد.
دیدار مستقیم مردم نقاط محروم با رئیس جمهور یک اتفاق تاریخی در زندگی آن مناطق است
سفر ریئس جمهور به استان سیستان تازه جز فصلهای آغازین کتاب خدمت دولت سیزدهم خواهد بود گرچه عدهای این اقدامات را پوپولیستی ارزیابی کردند، اما در مقابل عده دیگر هم دمیده شدن حس امید، دیده شدن و شینده شدن مردمی که در حال دست وپنجه نرم کردن با مشکلات هستند را یک گام به جلو و در راستای تحقق اهداف دولت مردم میدانند کما اینکه «سید محمد علی ابطحی» فعال سیاسی اصلاح طلب در واکنش به سفرهای رئیس جمهور به استانهای محروم نوشت:"دیدار مستقیم مردم نقاط محروم با رئیس جمهور یک اتفاق تاریخی در زندگی آن مناطق است. "
به هرحال انچه مهم است توقعی است که از نتایج برآمده از یک شروع امید بخش میرود و آن هم به ثمر رسیدن و محقق شدن وعدههایی است که، چون بارقه امید بر دلهای تاریک و مستاصل مردمان این مرزو بوم نشسته است و این تحقق وعده خواهد بود که می تواند برگه برنده و البته زرین دولت سیزده نسبت به چند دولت قبل از خود خواهد بود.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو به نقل از وزارت نیرو، علیاکبر محرابیان با تاکید بر اینکه ارتقای کیفی و کمی آب شرب شهرها و روستاهای خوزستان از اولویتهای وزارت نیرو در دولت سیزدهم است، افزود: طرح آبرسانی غدیر که آب ۲۶ شهر و حدود ۱۶۰۰ روستای استان را تأمین میکند علاوه بر آبگیری از سد کرخه، از منابع با کیفیت سد دز نیز بهرهمند خواهد شد و بر همین اساس در سه جبهه کاری سامانه آبرسانی از سد دز از طریق انتقال آب از کانال چمران در دستور کار قرار گرفته است.
وی خاطرنشان کرد: طی برنامهریزی فشرده علاوه بر ارتقای کیفیت آب از طریق انتقال آب از سد دز، نسبت به افزایش ظرفیت انتقال آب به خصوص در شهرهایی از جمله دشت آزادگان، آبادان، خرمشهر و شادگان اقدام شده است.
محرابیان در تشریح این طرح بزرگ آبرسانی گفت: طرح مذکور شامل تأمین آب غدیر از منابع آب دز به ظرفیت ۱۰ متر مکعب در ثانیه، توسعه ایستگاه پمپاژ ام الدبس به ظرفیت ۵ متر مکعب در ثانیه برای شهرستانهای تحت پوشش طرح و تکمیل و توسعه ایستگاه پمپاژ چمران به ظرفیت ۵ متر مکعب در ثانیه برای شهرستان اهواز است.
وزیر نیرو با بیان اینکه اجرای این پروژه بهطور معمول حدود ۲۴ ماه زمان نیاز دارد، ادامه داد: اعتبار مورد نیاز این پروژه حدود ۱۰ هزار میلیارد ریال بوده که در حال تأمین است و به سازمان آب و برق خوزستان تکلیف شده تا ظرف مدت کمتر از یک سال این پروژه اجرا شود.
وی اظهار کرد: بهرغم اینکه استان خوزستان در یکی از خشکترین سالهای تاریخی خود از نظر بارندگی قرار دارد با توجه به برنامهریزیهای صورت گرفته برای تأمین آب شرب، صنعت و کشاورزی استان خوزستان مشکل خاصی وجود ندارد و نیاز آبی بالغ بر ۱۶۵ هزار هکتار کشتهای تابستانه این استان تأمین شده که برخی از کشتها تا آبان ماه نیز ادامه خواهد داشت.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، این روزها خبر بازگشت برندهای خارجی در حوزه لوازمخانگی سروصدای زیادی به پا کرده است؛ از طومار چندهزارنفری کارگران لوازمخانگی که در کارخانههای این صنعت درحال چرخیدن و امضاشدن است تا نطق نماینده مجلس و اعلام هشدار برای جلوگیری از واردات لوازم خانگی و حمایت رئیس مجلس از تولیدکنندگان لوازم خانگی این صنعت را به صدر اخبار آورده است. اما بررسی تفصیلی وضعیت این صنعت و آنچه در این سالها بر آن رفته میتواند ما را با واقعیتهایی آشنا کند.
حدود چهارسال پیش با فشار آمریکاییها و ایجاد تحریمهای جدید، «سامسونگ» و «الجی» دوغول کرهای بازار لوازمخانگی که سالهای زیادی با داشتن سهم زیادی از بازارهای یخچال، تلویزیون، ماشینلباسشویی و ظرفشویی و… در کشور حضور داشتند، تصمیم به ترک ایران گرفتند. این شرکتها در همه سالهای دهه اخیر که کشور با تحریمهای متعددی مواجه بود بازار ایران را به دلیل سودآوری زیاد، ترک نکردند و به فعالیت خود ادامه دادند، اما آن زمان و در پی تحریمهای آمریکاییای که اتفاق افتاد و از ترس قرارگرفتن در لیست تحریمهای ثانویه آمریکا از ادامه فعالیت در بازارهای ایران خودداری کردند. خروج آنها از بازار به یکباره ایران را با کمبود عرضه و افزایش شدید قیمتها همراه کرد، بهگونهای که قیمت لوازم خانگی تا دوبرابر بالا کشید و نیاز بازار نیز برآورده نمیشد. این مساله افزایش قاچاق کالا را نیز در پی داشت و تنظیم بازار ایران به یکباره برهم ریخت.
خروج شرکتهای خارجی لطمه سختی به بازار ایران زد، اما این تحریمها، فرصتی را نیز فراهم آورد تا تولیدکنندگان داخلی بتوانند سهم بازار خود را داخل کشور افزایش دهند. صنعت لوازم خانگی با وجود عدمهمراهی دولت سابق که میتوانست فضای صنعت را برای آنها هموارتر بکند، با یک تصمیم استراتژیک به سمت افزایش ظرفیت صنعت، افزایش تولید، ایجاد تنوع محصولات و افزایش کیفیت حرکت کرد. در ۹ ماه ابتدایی خروج کرهایها، هزار و ۱۷۰ واحد صنعتی غیرفعال احیا شد و همچنین با راهاندازی مجدد این واحدها، برای بیش از ۱۹ هزار و ۴۴۰ نفر اشتغالزایی یا تثبیت شغل صورت گرفت. اما به مرور تصمیم استراتژیک تولیدکنندگان ایرانی باعث شد، جمعیت شاغل در این صنعت ظرف مدت سه تا چهار سال اخیر، به ۳۰۰ هزار نفر شاغل مستقیم در صنعت و یکمیلیون و ۳۰۰ هزار نفر افراد شاغل بهصورت غیرمستقیم بینجامد. حدود ۵۰۰ شرکت بزرگ به صورت عملی در تولید لوازم خانگی کوچک و بزرگ فعال هستند و حدود چهارهزار شرکت کوچک و بزرگ در سامانه بهینیاب مجوز گرفته و فعالیت دارند. به لحاظ تنوع تولید، بالای ۱۵۰ نوع محصول تولید میشود که بیش هزار مدل را در بر میگیرد. براساس آمار ارائهشده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت، هماکنون ۵۰۰ واحد صنعتی بزرگ و متوسط تولیدکننده لوازم خانگی با ظرفیت تولید ۱۹میلیون و ۷۰۰ هزار دستگاه در کشور وجود دارد. در سال ۹۶ میزان تولیدات لوازم خانگی در ایران طبق آمار وزارت صمت، معادل ۱۰ میلیون و ۹۲۷هزار دستگاه انواع لوازم خانگی بوده است که این رقم در سال ۹۷ و در پی نوسانات شدید ارزی با کاهش دومیلیون دستگاهی به هشت میلیون و ۱۰هزار دستگاه رسید. از سال ۹۷ که مصوبه ممنوعیت واردات ابلاغ شد، روند تولید لوازم خانگی نیز به شکل قابلتوجهی افزایش یافت. بنابراین، در سال ۹۸ میزان تولید لوازم خانگی با رشد ۷.۸ درصدی نسبت به سال ۹۷ به هشتمیلیون و ۶۹۳هزار دستگاه انواع لوازم خانگی رسید. در این راستا وزارت صمت، تولید یازدهمیلیون و ۶۴۰ هزار دستگاه انواع لوازم خانگی را برای سال ۹۹ هدفگذاری کرد که طبق آمار ارائه شده در هشت ماهه سال ۹۹ معادل هشتمیلیون و ۵۹۴هزار دستگاه انواع لوازم خانگی براساس برنامه هدفگذاریشده تولید شده است. به عبارت دیگر در هشت ماه سال ۹۹ میانگین، ماهانه یکمیلیون و ۷۴ هزار دستگاه انواع لوازم خانگی تولید شده که اگر همین روند تا پایان سال ادامه میداشت، میزان تولید انواع لوازم خانگی تا پایان سال ۹۹ به بیش از ۱۲میلیون و ۸۰۰ هزار دستگاه رسیده است؛ درحالی که طبق آمار ارائهشده از سوی مدیرکل صنایع برق، فلزی و لوازم خانگی وزارت صنعت، معدن و تجارت در پایان سال ۹۹ تولید انواع لوازم خانگی در مقایسه با سال ۹۷ رشد بیش از ۴۳درصدی را تجربه کرده و به میزان ۱۵میلیون و ۴۲۵هزار دستگاه انواع لوازم خانگی رسیده است؛ رقمی که از میزان هدفگذاری شده برای سال ۹۹ بیش از سهمیلیون و ۸۰۰ هزار دستگاه فراتر رفته است.
ابعاد صنعت استراتژیک و راهبردی لوازم خانگی برای بسیاری هنوز باز نشده است و همین مساله است که شاید باعث شده، توجه کمتری به اهمیت موضوع شود. گفتنی است طبق آمار انجمن صنفی لوازم خانگی در هشت ماهه ابتدای سال ۱۳۹۹ گردش مالی صنعت لوازم خانگی به ۶ میلیارد دلار رسید و جالب توجه است که در این سال میزان صادرات لوازم خانگی کشورمان ۲۰۰ میلیون دلار برآورد شده است و این عدد با توجه به حجم نیاز منطقهای میتواند بیش از این نیز باشد. آمارهای منطقهای نشان میدهد ایران با توجه به رشد موجودش در صنعت لوازم خانگی و نیاز منطقهای این حوزه میتواند در بازه سه تا پنج سال آینده، درصورت نرخ رشد موجود، بخشی از بازار منطقه را نیز در اختیار بگیرد و صنعتی ارزآور برای کشور باشد.
صنعت لوازم خانگی در سالهای اخیر با یک تغییر رویکرد بزرگ همراه بوده است. این صنعت از حوزه مونتاژ و به سمت ساخت قطعات و تولید واقعی پیشرفت کرده است و ارتباط صنعت با دانشگاه باعث شده به سمت تولید دانش و توسعه تکنولوژی این حوزه برود بهگونهای که عمق ساخت داخل لوازم خانگی در بعضی از اقلام صد در صد شده و به صورت میانگین نیز عمق ساخت داخل لوازم خانگی بالای ۷۰ درصد شده است. بهعنوان مثال از صفر تا صد کولر آبی ساخت داخل بوده و بخاریهای گازسوز و اجاق گاز نیز دارای عمق داخلی ۹۰ درصدی هستند. کولر گازی و تلویزیون با کمترین قطعات داخلی به کار رفته تولید میشوند که با این وجود باز هم ۳۰ درصد از قطعات آن داخلی است.
طراحی تحریم آمریکاییها در همه سالهای گذشته فشار زیادی را به ایران آورده است، اما در بعضی از بخشها هم اشتباهات تحلیلی آنها فرصت رشد را برای کشور فراهم آورده است که ازجمله آنها تحریم شرکتهای واردکننده لوازم خانگی در ایران بود، که فرصت توسعه صنعتی را برای ایران ایجاد کرد. حال آمریکاییها با طراحیای جدید میخواهند به بازار ایران لطمه بزنند. سخنگوی انجمن صنفی لوازم خانگی ایران میگوید: «آمریکا برای آزاد کردن بخشی از پولهای ایران، مجوزی را به شرکتهای کرهای داده که براساس آن این شرکتها میتوانند بدهی ایران را تنها از طریق واردات کالا به ایران پرداخت کنند. در این مجوز همچنین قید شده است، شرکتهای جدید امکان صادرات محصولات خود به ایران را ندارند، بلکه همان شرکتهای پیشین باید اقدام به صادرات محصولات خود به ایران کنند. آمریکا برای این مجوز نیز ضربالاجل ۹۰ روزه تعیین کرده است.» جالبتوجه است که نمایندگان برندهای کرهای از یکسال پیش همه تلاششان را کردهاند که راه ورود لوازم خانگی کرهای به کشور باز شود. حسین تنهایی، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و کره جنوبی، که از قضا مدیرعامل سابق الجی در ایران و همچنین عضو هیاترئیسه گلدیران- نمایندگی الجی- در ایران است، تیرماه سال گذشته در مورد بازپرداخت اموال بلوکهشده ایران در کره جنوبی به رسالت گفته بود: «نه ما و نه دولتمردان ما نمیگویند این پول را به ما بدهید بلکه خواهان خرید کالا از طریق این منابع بلوکهشده هستیم.» که نشان میدهد طراحی و ریلگذاری برای این موضوع از یک سال پیش شروع شده است. این طراحی هم وابستگی ایران را به خارج در این صنعت ادامه میدهد و برای جامعه ایرانی ذائقهسازی میکند و هم صنعت ایران در این حوزه را که با رشد چشمگیری همراه بوده است زمین میزند و همچنین برای همپیمانان تجاری آمریکا در شرق آسیا فرصت خوب سودآوری را فراهم میکند.
هرچند صنعت لوازم خانگی ایرانی در سالهای گذشته سعی کرده است همپای وضعیت اجتماعی رشد کند و با سطوح مختلف قیمتی برای طبقات مختلف اجتماعی محصول تولید کند، اما باز نگاه عمومی آن است که قیمت لوازم خانگی ایرانی بالاست، این درحالی است که آمارها نشان میدهد رشد قیمتی لوازم خانگی به نسبت رشد مواد اولیه آن ناچیز است. آنچه قابل توجه است بخش زیادی از مواد اولیه لوازم خانگی منبعی دولتی دارد که قوه مجریه با سیاستگذاری درست و جهتدهی به تامینکنندگان آن میتوانست قیمت تمامشده محصول را مدیریت کند، اما این اتفاق رخ نداد و در سالهای اخیر همراهی دولتمردان سابق با این صنعت به صورت حداقلیترین حالت ممکن بوده است.
فارغ از این نگاه که معتقدیم لوازم خانگی داخلی گران است، اگر در یک مقایسه یک به یک با لوازم کرهای قرار بگیریم، مشاهده میکنیم لوازم ایرانی با کیفیتهای مشابه کرهای، قیمت مناسبتری نیز دارند. بهعنوان نمونه دو ماشینلباسشویی هفت کیلویی با موتور و دور یکسان را که کرهای هستند با گرانترین برند ایرانی مقایسه میکنیم -البته قیمتهای مطرح شده مربوط به بازار هند است که ارزانتر از بازار کره است- ماشین لباسشویی هفت کیلویی کرهای ۴۵۸ و برند دیگر ۵۱۲ دلار است، اما ماشین لباسشویی ایرانی با همین مشخصات ۴۴۰ دلار است. ماشین لباسشویی هشت کیلویی برای دو برند کرهای ۴۵۸ و ۵۲۷ دلار و برند ایرانی ۵۶۰ دلار است. درمورد ماشین لباسشویی ۹ کیلویی نیز ۵۶۷ و ۵۶۳ دلار قیمت کالاهای کرهای و ۶۰۰ دلار قیمت کالای باکیفیت ایرانی است؛ بنابراین بهطور میانگین قیمتها مساوی است. درمورد دیگر لوازم خانگی نیز وضعیت مشابهی را شاهد هستیم.
«صنعت لوازم خانگی ایرانی نباید بدون رقیب خارجی باشد»، این گزاره درستی است که تقریبا همه به آن اذعان دارند، اما حضور رقیب خارجی باید منطقی و مدیریت شده و بهنفع تولیدکننده داخلی باشد. مخصوصا حالا که میدانیم بازگشت شرکتهای خارجی یک طراحی آمریکایی برای لطمهزدن به صنعت ایران است. ممنوعیت محدود سه تا پنج ساله برای تثبیت بازار تولید داخل و رشد این صنعت و توسعه تکنولوژی و مرزهای دانش آن میتواند سیاستی مبنایی باشد و در کنار آن کاهش سختیها و هزینهها برای دسترسی به مواد اولیه که عموما دولتی است و درنهایت ایجاد عوارض گمرکی مناسب برای کالای خارجی میتواند، فرصتهای مناسبی برای تثبیت و توسعه صنعت لوازم خانگی در ایران باشد. دولت میتواند با هدایت و توسعه صنایع لوازم خانگی در مناطق مرزی هم به اشتغال مناطق محروم کمک کند و هم اینکه بازارهای منطقهای در این حوزه را به دست بیاورد. اما در باب سرمایهگذاری خارجی نیز علاوهبر بعد مالی، به جنبه تکنولوژیک نیز باید توجه داشت. جذب سرمایهگذاری خارجی باید بهصورت مشروط باشد تا تکنولوژی وارد کشور شود و به توسعه صنعت بینجامد و وابستگی را کاهش دهد، نه آنکه به فروش محصول نهایی خارجی منجر شود و وابستگی را افزایش دهد.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، امروز گرچه یک عرضه اولیه شرکت کیمیاتک در بورس تهران و عرضه اولیه فولاد سیرجان در فرابورس انجام شد، اما بورس تهران روند نوسانی به خود گرفته و در پایان معاملات با افزایش ۲ هزار و ۹۴۹ واحد به رقم یکمیلیون و ۵۲۶ هزار و ۹ واحد رسید.
همچنین شاخص کل با معیار هموزن ۷۴۷ واحد افزایش یافته و به رقم ۴۶۶ هزار و ۹۵ واحد رسید.
ارزش روز بازار در بورس تهران به بیش از ۶ میلیون و ۱۱۵ هزار میلیارد تومان رسید.
معاملهگران امروز در بورس تهران بیش از ۸.۷ میلیارد سهام، حقتقدم و اوراق مالی در قالب ۱.۴ میلیون نوبت معامله و به ارزش ۷ هزار و ۶۵ میلیارد تومان داد و ستد کردند.
امروز همه شاخصهای بورس سبز بودند، اما میزان افزایش زیر یکدرصد بود، به گونهای که شاخص کل و شاخص قیمت بورس با معیار وزنی ارزشی فقط ۱۹ صدم درصد افزایش یافتند و این دو شاخص در معیار هموزن ۱۶ صدم درصد افزایش یافتند.
شاخص آزاد شناور ۶ صدم درصد رشد کرد، شاخص بازار اول بورس ۱۸ صدم درصد افزایش یافت و شاخص بازار دوم بورس تنها ۲ دهم درصد رشد کرد.
امروز نمادهای شستا، چادرملو، پتروشیمی نوری، پالایشگاه نفت بندرعباس، گلگهر و صنعتی معدنی صبانور بیشترین اثر افزایشی در شاخص بورس را داشتند و نماد دارویی برکت بیشترین اثر کاهشی در شاخص بورس را داشته است.
در فرابورس ایران هم امروز شاخص کل ۱۰۲ واحد رشد کرده و به رقم ۲۲ هزار و ۷۶۸ واحد رسید.
ارزش بازار اول و دوم فرابورس ایران به بیش از یکمیلیون و ۲۴۳ هزار میلیارد تومان رسید.
معاملهگران امروز در فرابورس بیش از ۳ میلیارد سهام، حقتقدم و اوراق م الی در قالب ۱.۴ میلیون فقره معامله و به ارزش ۷ هزار و ۳۶۲ مییارد تومان داد و ستد کردند.
امروز نمادهای بیمه پاسارگاد، فرابورس و پتروشیمی تندگویان بیشترین اثر افزایشی در شاخص فرابورس را داشتند و برعکس، نمادهای پتروشیمی مارون، سرمایهگذاری مالی سپهر صادرات، نیروی برق دماوند و اعتباری ملل بیشترین اثر کاهشی در شاخص فرابورس را داشتهند.
امروز برای اولینبار دو عرضه اولیه یکی در بورس و دیگری در فرابورس انجام شد. با این وجود روند بازار نوسانی بوده و در نهایت با رشد ۲ هزار و ۹۴۹ واحد روبهرو شد.
مردم با سرمایههای اندک برای سرمایهگذاری در بورس بهتر است از خرید سهام عرضه اولیه وارد شوند و همچنین ترجیح کارشناسان این است که سرمایهگذاری در بورس به صورت غیرمستقیم از طریق صندوقهای با درآمد ثابت انجام شود، چون سرمایه گذاری در سهم شرکتهای بورسی همراه با ریسک و نوسان است و باید با تحلیل و مطالعه انجام شود. دولت باید به بازار سرمایه به عنوان دماسنجی برای اقتصاد و همچنین محلی برای سرمایهگذاری وا قعی مردم و منبعی برای تأمین مالی کلان شرکتها در اقتصاد نگاه کند و در این زمینه باید با قوانین شفاف از بازار سرمایه حمایت کرده و جلوی کسانی که با رانت و اطلاعات نهانی و یا سیگنالفروشی سعی در اختلال در این بازار دارند، برخورد کند و بازار را به صورت واقعی مورد حمایت قرار دهد و تقویت کند.
به هر حال برای افزایش توسعه در کشور نیاز به تأمین مالی و تنوع روشهای تأمین مالی از جمله از طریق بورس و فرابورس وجود دارد و باید زمینه حضور شرکتهای بیشتر در بورس و مشارکت بیشتر مردم درسرمایهگذاری فرام شود.