news905072 :Array
(
[content] => Array
(
[id] => 905072
[rutitr] => اندیشکده مطالعات امنیت ملّی (INSS) اسرائیل | شام - ۱
[title] => نبرد ایران و روسیه بر سر کنترل جنوب سوریه: اسرائیل کجای ماجراست؟
[stitle] => «جولان» یکی از گزینههای تهران برای انتقام ترورِ فخری زاده است
[title2] => «جولان» یکی از گزینههای تهران برای انتقام ترورِ فخری زاده است
[subtitle] => اندیشکده «مطالعات امنیت ملّی» اسرائیل نوشت: ایران همزمان که در کنار [حاکمیت سوریه] میجنگند، قادر شده یک استعداد نظامی علیه اسرائیل ایجاد و نفوذ غالب خود را در سوریه برای مدتی طولانی تثبیت کند.
[body] =>
گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو - احمد رضاپور؛ موسسه «مطالعات امنیت ملّی» (INSS) اندیشکده مشهور اسرائیلی است که ریاست آن را ژنرال «عاموس یادلین»، رئیس سابق بخش اطلاعات ارتش اسرائیل (سازمان آمان) بر عهده دارد. این اتاق فکر نهادهای امنیتی اسرائیل در گزارشی تحت عنوان «نبرد بر سر کنترل جنوب سوریه: اسرائیل کجای ماجراست؟» و به قلم ژنرال «ادی دِکِل» از مقامات ارشد در ارتش رژیم و «کرمیت والنسی» نوشت: جنوب سوریه حیاط خلوت ایرانیها و سکّویی برای حمله به اسرائیل است. این منطقه میتواند گزینه تهران برای انتقام ترور «محسن فخریزاده» از اسرائیل باشد.
ایران مصمم است که موقعیت نیروهای نیابتی خود را در این منطقه تثبیت کند و سطح نفوذ نظامی و اجتماعی خود را افزایش دهد. بحران فعلی جنوب سوریه ناشی از فقدان تسلط حاکمیت «اسد» بر جنوب سوریه و رقابت بازیگران متعددی است که در این منطقه فعّال هستند: نیروهای سوریه، شبهنظامیان محلّی و تحت الحمایه ایران، ارتش روسیه، نیروهای حزبالله، جمعیت دروزی و سنّی منطقه که شامل بقایای مخالفان [مسلّح] اسد هستند.
موسسه مطالعات امنیت ملّی اسرائیل بدون اشاره به نقش این رژیم در بحران مدعی شد که اسرائیل با توجه به پیچیدگی اوضاع، ملزم به مداخله در جنوب سوریه قبل از افزایش نفوذ ایران و رسیدن تهران به اهداف خود شده است.
پس از امضای معاهده صلح بین دمشق و شورشیان جنوب سوریه با وساطت روسیه در تابستان سال ۲۰۱۸، حکومت «اسد» کنترل این مناطق را دوباره به دست آورد. روسیه به آمریکا، اسرائیل و اردن تعهد داد تا در مقابل عدم مداخله این کشورها، نیروهای ایران را از جنوب سوریه دور نگه دارد. برخلاف معاهده تسلیم مبنی بر انتقال [مسلّحین] ساکن در مناطق تحت کنترل شورشیان به شمال سوریه، اکثر ساکنان جنوب که قبلاً در واحدهای شورشیان سازماندهی شده بودند به «ادلب» در شمال سوریه منتقل نشدند. این افراد در ازای وعده عدم انتقامگیری حکومت و بازگرداندن ثبات، به استخدام نیروهای امنیتی محلی در آمدند و مطیع حکومت «اسد» شدند.
از این تاریخ، با وجود کنترل ظاهری حکومت اسد بر منطقه، سه استان در جنوب سوریه در واقع تحت نفوذ و حاکمیت قوای مختلف قرار گرفتند:
- درعا: این شهر با جمعیتی قریب به یک میلیون نفر و اکثریت سنّی مذهب، تحت حاکمیت رهبران محلی قرار دارند. این رهبران که قبلاً از اعضای مخالفان [مسلّح] حکومت اسد بودند، اکنون از درجهای از خودمختاری در اداره امورات روزانه خود بهرهمند هستند. این رهبران از سوی نیروهای «سپاه پنجم»، به ویژه «تیپ هشتم» پشتیبانی میشوند. «سپاه پنجم» توسط ارتش روسیه به عنوان تشکیلات منحصربه فرد در ساختار ارتش سوریه تشکیل شده است. در این استان عناصر وفادار به اسد به صورت محدود حضور دارند که بسته به اوضاع منطقه با اعزام نیرو تقویت میشوند. به عنوان مثال: استقرار واحدهایی از «لشکر چهارم» که نیروهای تحت الحمایه و تحت آموزش ایران هستند؛ به انضمام واحدهایی از «تیپ ۳۱۳» که در ساختاری جداگانه از ارتش سوریه قرار دارند. «تیپ ۳۱۳» تحت کنترل ایران و در رقابت با «تیپ هشتم» تحت کنترل روسیه تشکیل شده است.
- قنیطره: این استان در غرب درعا قرار دارد. جمعیت آن قریب به ۹۰ هزار نفر با اکثریت سنّی مذهب است. در این استان شاهد حضور نیروهای برجسته و وفادار به دولت دمشق ـــ «سپاه یکم» ارتش سوریه و نیروهای حزبالله ـــ هستیم.
- سویدا: این استان با جمعیتی قریب به ۵۰۰ هزار نفر در شرق درعا قرار دارد و اکثریت آنان را «دروزی»ها تشکیل میدهند. این استان تحت کنترل نیروهای محلّی «دروزی» میباشد. این استان با وجود تسلّط «دروزی»ها، شاهد افزایش حضور گروههای طرفدار ایران هستیم که عمدتاً نیروهای موسوم به «دفاع وطنی» میباشند.
فرآیند مسلّحسازی ساکنان این مناطق و افزایش شمار مراکز قدرت در آن (همچون اسرائیل)، باعث «ایجاد موازنه قدرت شکنندهای در جنوب سوریه»، «بروز سطح بالایی از خشونت»، «درگیری مسلحانه»، «فقر» و «بیثباتی» شده است.
رقابت نیروهای ایران و روسیه در جنوب سوریه
«تحوّلات ماههای اخیر جنوب سوریه» و «درگیریهای متعدّد میان گروههای تحت کنترل ایران و گروههای وابسته به روسیه» نشاندهنده افزایش رقابت بر سر نفوذ میان ایران و روسیه است و منعکسکننده تضاد منافع در این منطقه باوجود همکاری مشترک آنان در ائتلاف طرفدار حکومت سوریه است.
هدف ایران «تقویت و تحکیم نفوذ خود در سوریه» و «تعمیق قدرت نیروهای نیابتی آن» از طریق نفوذ چندلایه (اقتصادی، آموزشی، اجتماعی، فرهنگی و نظامی) در نظام سوریه است؛ همزمان بدنبال کنترل زیرساختهای حیاتی، حمایت از شبهنظامیان طرفدار ایران و ایجاد تحولات ایدئولوژیک و جمعیتی است. علاوه بر این، ایران حضور خود را در استانهای جنوبی سوریه واقع در نزدیکی مرزهای اسرائیلی را «به منظور ایجاد جبهه مقاومت دیگری با اسرائیل به واسطه نیروهای نیابتیاش» تحکیم کرده است. ایران احزاب محلّی را تطمیع و وفاداری گروههای محلّی را به سمت خود جذب میکند و همزمان بذر ایدئولوژی ایران را در آن سامان میکارد.
سیاست فشار حداکثری علیه ایران، حملات ادامهدار اسرائیل و رقابت میان ایران-روسیه موجب شد که تهران ماهیت استقرار خود در جنوب سوریه را تغییر دهد. در گذشته، شبهنظامیان شیعه در این منطقه (نزدیکی اسرائیل) عملیات انجام میدادند. امروز، ایران بر نیروهای محلّی ـــ نیروهای دفاع میهنی و شبهنظامیان محلّی که تجهیز و آموزش داده است ـــ واحدهای ارتش سوریه تحت نفوذ ایران (از جمله لشکر چهارم به فرماندهی ماهرالاسد) و به ویژه حزبالله تکیه کرده است.
فیالحال دو گروه اصلی از نیروهای حزبالله در جنوب سوریه فعال هستند: فرماندهی جنوب؛ شامل افسران حزبالله است که به عنوان مشاور و مباشر در ارتش سوریه حضور دارند. واحد «پرونده جولان»؛ تحت فرماندهی مستقیم حزبالله است که درحال ایجاد سلولهای [رزم] از میان سوریهای محلّی میباشد. حزبالله شریک و همکار ایران در اقدامات مربوط به جنوب سوریه است که جنبه فعالیت آنان فراتر از وجهه نظامی میباشد؛ از جمله: خرید زمین به منظور گسترش دایره نفوذ و جلب حمایت در میان اهالی ساکن منطقه جنوب سوریه.
{$sepehr_album_6529}
تاریخ بهروزرسانی نقشه: جولای ۲۰۲۰
منبع: اندیشکده صهیونیستی «آلما» - متخصص در زمینه چالشهای امنیتی در مرزهای شمالی رژیم با سوریه و لبنان
اندیشکده «مطالعات امنیت ملّی اسرائیل» بهزعم خود درباره نقش روسیه در مرزهای فلسطین اشغالی نوشت: از سوی دیگر؛ روسیه بدنبال تثبیت اوضاع در جنوب سوریه است. عناصر نظامی روسیه [صرفاً] حضور و فعالیت خود را در منطقه نشان میدهند و با گروههای مختلف در تماس است. به طور کلّی، روسیه خواهان ثبات در سوریه و حفظ حاکمیت مرکزی به ریاست «اسد» است تا بتواند موفقیت نظامی در جنگ را به «دستاورد سیاسی»، «منافع اقتصادی» و «نفوذ طولانیمدت در سوریه و در سطح بالاتر خاورمیانه» تبدیل کند. اگرچه استانهای جنوبی سوریه رسماً تحت کنترل حاکمیت دمشق درآمده است، امّا به نظر میرسد مسکو هنوز درحال بررسی فرمول فدرالیزاسیون (حاکمیت محلّی) است. مدلی که [توسط کرملین] براساس اصل «قدرت غیرمتمرکز» در پیشنویس قانون اساسی سوریه در سال ۲۰۱۶ پیشنهاد شد.
در عین حال، روسیه علاقمند به حفظ روابط و هماهنگی استراتژیک با اسرائیل در صحنه سوریه است. از همین سو، روسیه تمایل دارد به وعده خود به آمریکا و اسرائیل مبنی بر منع حضور ایرانیها تا فاصله ۸۰ کیلومتری مرز اسرائیل (فلسطین اشغالی) عمل کند. روسیه در سال ۲۰۱۸، پس از مداخله در فرآیند تعیین و تکلیف وضعیت شورشیان در استان درعا، «تیپ هشتم» وابسته به «سپاه پنجم» را تاسیس کرد. امروز، «تیپ هشتم» به عنوان اهرمی در جهت محدودیت نفوذ نیروهای نیابتی ایران در جنوب سوریه عمل میکند و نیز به صورت مکرّر با نیروهای ارتش سوریه، به ویژه «لشکر چهارم» مقابله میکند(!)
«احمد العوده» فرمانده ۳۸ ساله «تیپ هشتم» و اهل شهر «بصرى الشام» است که [با شروع بحران سوریه] به عنوان سرباز شورشی علیه حکومت «اسد» جنگید. وی اخیراً دایره نفوذ «العوده» از استان «درعا» به استان «سویدا» نیز کشیده شده است. با وجود وابستگی «العوده» به «سپاه پنجم» تحت هدایت روسیه، [به ظاهر] درجهای از استقلال را در عمل دارد و به صورت علنی مخالفت خود را با حضور نیروهای خارجی در خاک سوریه و خصومت خود را نسبت به «اسد» و «ایرانیها» ابراز میکند.
شمار زیاد بازیگران جنوب سوریه و رقابت بر سر نفوذ بیشتر میان روسیه - ایران، نوعی حوزه نفوذ غیر متمرکز را در منطقه به وجود آورده است. ساکنان محلّی ترجیج میدهند به گروههایی بپیوندند که بهزعمشان نیروی قدرتمندی به ویژه در زمینه تامین کمکهای نظامی و غیرنظامی میباشند. «اسد» موضعی منفعلانه در میان رقابت ایران و روسیه اتخاذ کرده و مجال نبردهای محلّی را بین بازیگران مختلف داده است تا یکدیگر را فرسوده کنند تا حداقل فیالحال که منطقه جنوب در اولویتهای دمشق نیست، بتواند از ظهور یک قدرت مسلط در جنوب سوریه جلوگیری کند.
ایران همزمان که در کنار [حاکمیت سوریه] میجنگند، توانسته یک جبهه نظامی علیه اسرائیل ایجاد و نفوذ غالب خود را در سوریه برای مدتی طولانی تثبیت کند. در نتیجه ایران توانسته علاوه بر جبهه لبنان [و غزه]، جبهه دیگری علیه اسرائیل ایجاد کند که در زمان جنگ و یا تشدید تنشها از آن استفاده کند. مسکو هنوز به وعده خود (اجبار ایران به خروج از جنوب سوریه) عمل نکرده است. از سوی دیگر، سیاست اسرائیل در جنوب سوریه، محور ایران را قادر کرده که استحکامات نظامی علیه اسرائیل ایجاد کند.
اندیشکده «مطالعات امنیت ملّی اسرائیل» در پایان برای جلوگیری از ایران در ایجاد مرزی از نیروهای مقاومت در بلندیهای جولان علیه اسرائیل پیشنهاد میکند نقاط ضعف محور ایرانی-شیعی و به ویژه حکومت اسد را شناسایی و از آن بهره برداری کند. این اندیشکده در این بخش پیشنهاد جلب رضایت اهالی از طریق پولپاشی را مطرح میکند و مینویسد: اسرائیل میتواند از مکانیسم «هماهنگی و رفع اختلاف با روسیه جهت اتخاذ یک سیاست فعال و پیشگیرانه در جنوب سوریه» و «حمله به مواضع نیروهای نیابتی ایران در این منطقه نظیر حزبالله» استفاده کند. همزمان باید نیروهای محلّی، اعم از سنّی و دروزی را تقویت کند و از طریق کمکهای بشردوستانه(!) نظیر غذا، سوخت و خدمات بهداشتی و درمانی با عناصری از اهالی که مخالف «حاکمیت دمشق» ارتباط بگیرد. این اقدام (درصورت موفقیت) باعث ایجاد یک «جزیره نفوذ» برای اسرائیل خواهد شد.
*مطالب فوق لزوماً مورد تایید خبرگزاری نیست و صرفاً جهت مطالعه مخاطبان ترجمه شده است.
[snews] =>
[bimg] => 1264880_345.jpg
[tmpl] =>
[sdate] => 13991024191947
[pdate] => 13991030062327
[udate] => 14000631130914
[sendby] => a.rezapoor
[publishby] => m.hajiabadi
[updateby] => a.rezapoor
[service_id] => 6
[cat_id] => 127
[sec_id] => 109
[status] => P
[lang] => FA
[hint] =>
[author] =>
[author_id] => 0
[source] => 0
[most_view] => 1
[comments_view_status] => 1
[comments_form_status] => 1
[conf] =>
[news_type] => 1
)
[extra_content] => Array
(
[cid] => 905072
[ostan] => 0
[typist] =>
[country] =>
[promise_date] => 0
[access_level] => 0
[promise_date_type] =>
[meta_keywords] =>
[slugs] =>
)
[related_content] => Array
(
[0] => Array
(
[id] => 1024669
[title] => کارشناس مسائل اقتصادی: رقابت ایران و روسیه در فروش نفت دشمنی نیست
[pdate] => 14010510134215
[service_id] => 3
)
[1] => Array
(
[id] => 950152
[title] => باز شدن دروازه سوریه برای عربستان سعودی با اجازه تهران است
[pdate] => 14000513121606
[service_id] => 6
)
[2] => Array
(
[id] => 911184
[title] => قالیباف سهشنبه با لاوروف دیدار میکند
[pdate] => 13991120203839
[service_id] => 6
)
[3] => Array
(
[id] => 907961
[title] => لاوروف در دیدار با ظریف بر نجات برجام تأکید کرد
[pdate] => 13991107185438
[service_id] => 6
)
[4] => Array
(
[id] => 905353
[title] => اداره «حلقه سوم» ارتش اسرائیل در حال طراحی حمله به ایران! / پاسخ تهران ضدحمله موشکی به تاسیسات هستهای «شیمون پرز» در صحرای «نِقِب»+فیلم
[pdate] => 13991027152017
[service_id] => 6
)
)
[related_content_v2] => Array
(
[1] => Array
(
[0] => Array
(
[id] => 905353
[title] => اداره «حلقه سوم» ارتش اسرائیل در حال طراحی حمله به ایران! / پاسخ تهران ضدحمله موشکی به تاسیسات هستهای «شیمون پرز» در صحرای «نِقِب»+فیلم
[pdate] => 13991027152017
[service_id] => 6
[rutitr] => گزارش|«اسرائیل هیوم» مدعی شد؛
[author] =>
[author_id] => 0
[news_type] => 1
[relation_type] => 1
[order] => 0
)
[1] => Array
(
[id] => 907961
[title] => لاوروف در دیدار با ظریف بر نجات برجام تأکید کرد
[pdate] => 13991107185438
[service_id] => 6
[rutitr] =>
[author] =>
[author_id] => 0
[news_type] => 1
[relation_type] => 1
[order] => 0
)
[2] => Array
(
[id] => 911184
[title] => قالیباف سهشنبه با لاوروف دیدار میکند
[pdate] => 13991120203839
[service_id] => 6
[rutitr] =>
[author] =>
[author_id] => 0
[news_type] => 1
[relation_type] => 1
[order] => 0
)
[3] => Array
(
[id] => 950152
[title] => باز شدن دروازه سوریه برای عربستان سعودی با اجازه تهران است
[pdate] => 14000513121606
[service_id] => 6
[rutitr] => اندیشکده مطالعات امنیت رژیم صهیونیستی (INSS) | شام - ۵
[author] =>
[author_id] => 0
[news_type] => 1
[relation_type] => 1
[order] => 0
)
[4] => Array
(
[id] => 1024669
[title] => کارشناس مسائل اقتصادی: رقابت ایران و روسیه در فروش نفت دشمنی نیست
[pdate] => 14010510134215
[service_id] => 3
[rutitr] =>
[author] =>
[author_id] => 0
[news_type] => 1
[relation_type] => 1
[order] => 0
[lead_img] => /files/fa/news/1401/5/10/1748940_150.jpg
)
)
)
[media] => Array
(
)
[view_images] => Array
(
[bimg] => /files/fa/news/1399/10/24/1264880_345.jpg
)
[news_field] => Array
(
[0] => Array
(
[filed_id] => 1
[filed_name] => نوع خبر
[filed_type] => C
[filed_value] =>
)
)
[smarty_keys] => Array
(
[album] => Array
(
[sepehr_album_6529] => Array
(
[id] => 6529
)
)
)
[live_blog] => Array
(
)
[tags] => Array
(
[0] => Array
(
[tag] => ایران
[id] => 2664214
[tag_id] => 151
)
[1] => Array
(
[tag] => سوریه
[id] => 2664215
[tag_id] => 692
)
[2] => Array
(
[tag] => اسرائیل
[id] => 2664216
[tag_id] => 340
)
[3] => Array
(
[tag] => روسیه
[id] => 2664217
[tag_id] => 6
)
[4] => Array
(
[tag] => آمریکا
[id] => 2664218
[tag_id] => 53
)
[5] => Array
(
[tag] => درعا
[id] => 2664219
[tag_id] => 47981
)
[6] => Array
(
[tag] => سویدا
[id] => 2664220
[tag_id] => 231837
)
[7] => Array
(
[tag] => قنیطره
[id] => 2664221
[tag_id] => 11081
)
)
[image_tag] => Array
(
)
[documents] =>
[comments] => Array
(
)
[comments_stats] => Array
(
)
[sepehr_keys] => Array
(
)
)
1
news901109 :Array
(
[content] => Array
(
[id] => 901109
[rutitr] => دیپلماسی اقتصادی ۷| توسعه تجارت؛
[title] => خواب غفلت ایران و نقش آفرینی کشورهای دیگر در بازسازی سوریه / روسیه و ترکیه گوی سبقت را ربودند
[stitle] =>
[title2] =>
[subtitle] => اکنون دمشق به دنبال احیای زیر ساختهای تخریب شده، به سرمایهگذاری خارجی و واردات بسیاری از کالاها و خدمات از کشورهای همپیمان خود مانند ایران نیاز دارد.
[body] =>
گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو--عارفه چلنگر، حضور کشورهای آسیایی و حتی اروپایی در بازسازی دمشق، نشان از جذاب بودن فرصتهای سرمایهگذاری و نیز بیتوجهی کشورهای اروپایی به تحریمهای آمریکا دارد. پس از حضور مستشاری ایران در سوریه، نگاهها منتظر نقش آفرینی موثر تهران در صحنه اقتصادی دمشق است.
جنگ داخلی و تحریم اقتصادی، زمینهساز از بین رفتن تجارت خارجی سوریه شده است. اکنون دمشق به دنبال احیای زیر ساختهای تخریب شده، به سرمایهگذاری خارجی و واردات بسیاری از کالاها و خدمات از کشورهای همپیمان خود مانند ایران نیاز دارد. ایران که در زمان جنگ به خوبی نقش خود را به عنوان شریک راهبردی سوریه ایفا نموده، باید امروزه و در دوران جنگ اقتصادی نیز حضور خود در کنار سوریه را پر رنگ نماید. این حضور میتواند از جنس صادرات کالا و خدمات، انتقال فناوری و سرمایهگذاری در بخشهای مختلف صنعتی سوریه باشد.
ناهماهنگی میان اهداف نظامی و اقتصادی تهران در دمشق
در شرایط پس از جنگ، تأمین غذا و انرژی برای مردم بزرگترین مشکل دولت سوریه است. در طول دوران جنگ صدمات متعددی به زیرساختهای سوریه وارد شد و تخریب نیروگاههای تولید برق و همچنین کارخانجات تولید آرد بخش مهمی از صدمات وارد شده به سوریه بود. از طرف دیگر به دلیل تحریمهای آمریکا، سوریه در تأمین نفت و گاز و به طور کلی انرژی محروم مانده است و این مسئله تأثیری جدی بر رونق مجدد بخشهای دیگر اقتصاد این کشور دارد. حال ایران علاوه بر امکان نقش آفرینی گسترده در بازسازی زیرساختهای سوریه، در پیدا کردن مشتری برای نفت صادراتی خود روبه روست و کارخانجات آرد نیز که با ظرفیتی به مراتب کمتر از توان اسمی خود مشغول فعالیت هستند میتوانند گندم مورد نیاز آنها تأمین کنند و به این صورت امکان صادرات آرد به بازارهایی خارجی همچون سوریه را داشته باشند.
همچنین لازم به ذکر است در روزهای پس از جنگ، کشت گلخانهای در سوریه رونق فراوانی گرفته است. با این حال، چه در خصوص کشت گلخانهای و چه در مورد زمینهای کشاورزی سوریه، نیازهایی وجود دارد که توسعه این بخش را با چالشهای متعددی همراه کرده است. از جمله این نیازها میتوان به کمبود انواع سم، کود و بذر اشاره کرد. همچنین نبود فناوریهای نوین کشاورزی، آبپاش و سایر ابزارها و ماشینآلات مورد نیاز، باعث شده تا سوریه در بخش کشاورزی نتواند با حداکثر ظرفیت کار خود را از سر بگیرد. حال جای خالی ایران در توسعه کشاورزی سوریه احساس میشود. ظرفیتهای متعدد ایران در زمینه صادرات محصولات کشاورزی و همچنین ماشینآلات و فناوریهای مرتبط با این بخش تولیدی بر کسی پوشیده نیست. با این وجود به علت تعللهای متعدد ایران و عدم حضور موثر، تجار سوری مجبور شدهاند حجم قابل توجهی از نیاز خود را از طریق دیگر کشورها نظیر ترکیه برطرف سازند.
تجارت تهران و دمشق در سال ۹۹؛ کاهش صادرات و افزایش واردات
تهران همواره جزو شرکای اصلی تجاری سوریه قرار دارد. مبنی بر دادههای سازمان توسعه و گسترش تجارت (در آبان ۱۳۹۵)، کشور ایران بعد از ایالات متحده عربی سعودی (با سهم ۸ /۲۲درصدی) و امارات (با سهم ۲ /۱۱ درصدی) سومین صادرکننده عمده به سوریه میباشد و ۳ /۸ درصد از بازار واردات این کشور را داراست.
بر اساس امار گمرک ایران، صادرات به کشور سوریه در هفت ماه ابتدایی سال ۹۹، از منظر ارزش وزنی با کاهش ۳۸ درصدی و از منظر ارزش دلاری با کاهش ۱۶ درصدی روبرو بوده است. بیشترین کالاهای صادراتی ایران عبارت است از: مصالح ساختمانی، مصنوعات پلیمری، فولاد، محصولات پتروشیمی، شیلات، مواد غذایی و دارو. این تولیدات ایرانی، بالاترین تقاضا را بین فرآوردههای صادراتی به سوریه دارا هستند. همچنین واردات از این کشور با افزایش ۷۶ درصدی در ارزش وزنی و افزایش ۵۰ درصدی در ارزش دلاری همراه بوده است که اقلام عمده وارد شده کشور ایران از سوریه نیز مشتمل بر روغن زیتون، فسفات، زیتون، نخ، ضایعات باتری، اسیدهای چرب، پلی اورتانها، پارچه، مصنوعات پلاستیکی و برگههای داغزنی است.
افزایش ۵۰ درصدی واردات از کشور سوریه مربوط به واردات مواد اولیه فسفات میشود که طی سالهای اخیر همواره بیشترین کالای وارداتی از سوریه بوده است. هرچند سیاست جمهوری اسلامی و در سالهای اخیر بر کاهش واردات و افزایش صادرات متمرکز شده؛ اما در میان کالاها اقلامی وجود دارد که به عنوان مواد اولیه برخی کارخانهها و واحدهای تولیدی واردات آنها ناگزیر است و تامین آنها از طریق واردات زمینه را برای افزایش تولید، اشتغال و صادرات فراهم میکند. در ماههای خرداد تا مرداد سال جاری، دو کشتی حامل خاک فسفات با ظرفیت ۴۰ هزار تن از کشور سوریه وارد بندر بوشهر شده و مواد اولیه مورد نیاز راهاندازی مجدد ۲ کارخانه تولیدی کود شیمیایی در این استان را فراهم کرده و کمککننده خودکفایی تولید کودهای شیمیایی بوده است. این موضوع علاوه بر رونق تولید، افزایش محصولات کشاورزی و صرفهجویی ارزی را نیز ممکن میسازد.
صف کشیدن کشورها برای بازسازی دمشق؛ از ترکیه تا صربستان
یکی از جدیترین رقیبای تهران در تجارت با دمشق، استانبول است. قرابت مرزهای ترکیه و سوریه سبب آن گردیده که ترازو صادرات ترکیه بهاین کشورحدودا هشت برابر ایران شود. در سال ۲۰۱۷ ترکیه با ۳ میلیارد دلار، در سکو اولیه صادرات به سوریه قرار گرفت. براساس گزارشهای محلی، برخی شرکتهای عمرانی ترکیه از هماکنون فرایند بازسازی در مناطق تحت سیطره ترکیه در خاک سوریه (همچون شهر الباب یا جرابلس) را آغاز کردهاند. اگرچه به گفته الجزیره، هدف اصلی دولت ترکیه، در دست گرفتن فرایند بازسازی شهر حلب بهطور کامل است، هدفی که موانع جدی، ازجمله مخالفت سوریه، ایران و روسیه پیش روی آن قرار دارد. با این حال دولت ترکیه طرحی جامع برای بازسازی سه مرحلهای حلب آماده کرده است که از زیر ساخت شبکه آب و برق این استان شروع شده، با تامین خدمات شهری ادامه میباید و با ساخت واحدهای متعدد مسکونی تمام میشود. حلب در کنار ادلب ازجمله مهمترین پایگاههای مخالفین سوری مورد حمایت ترکیه است که سال ۲۰۱۶ توسط ارتش سوریه آزاد شد.
اهمیت و نقش استراتژیک سوریه برای حوزه نفوذ روسیه نیز حائز اهمیت است. برخی قراردادهای اخیر روسیه با سوریه بهویژه در زمینه نفت و گاز نیز نشان از عزم جدی مسکو برای دراختیار گرفتن فرمان بازسازی سوریه دارد. روسها در ژانویه ۲۰۱۸ توافق انحصار حق برداشت از منابع نفتی و گازی سوریه را با این کشور امضا کردند. فوریه ۲۰۱۸ نیز دو کشور توافقی ۵۰ ساله برای سرمایهگذاری روسیه در معادن فسفات تدمر شامل استخراج و تولید منعقد کردند. استخراج فسفات معادن اطراف حمص نیز در قراردادی به روسیه واگذار شده است. در اکتبر ۲۰۱۸ نیز تفاهمی در زمینه بالا بردن کیفیت تأسیسات تولید نفت سوریه امضا شد. مسکو مارس ۲۰۱۸ قراردادی برای پروژه تولید برق در حمص، مسیر ریلی اتصال فرودگاه بینالمللی دمشق به مرکز شهر و ایجاد تعدادی کارخانه صنعتی با دمشق منعقد کرد. وزیر انرژی روسیه نیز از تدوین نقشه راهی بین روسیه و سوریه برای بازسازی و توسعه میدانهای نفتی سوریه خبر داد.
در خصوص رقابت ایران و روسیه در بازسازی دمشق و نقش هر یک از آن ها، دکتر علیرضا تقوی نیا کارشناس مسائل غرب اسیا گفت: «ما در تحریم شدید اقتصادی هستیم. تکنولوژی ما از روسیه عقبتر و منابع مالی موجود نیز برای بازسازی سوریه محدود است. به نظر من تهران نباید نگاه صرفا دولتی به این معقوله داشته باشد و لازم است به بخش خصوصی توجه جدی شود؛ البته بخش خصوصی واقعی نه فعالان اقتصادی و سوداگرانه رانتی که به مراکز قدرت دسترسی دارند؛ لذا معتقدم دولت باید بخش خصوصی را به طور جدی وارد کند تا بتوانیم حضور موثر تری داشته باشیم. نکته دیگر این که در این میدان تهران نباید از روسیه عقب بیوفتد. از فوریه سال ۲۰۱۱ تا سپتامبر ۲۰۱۵ نیروهای ایرانی و حزب الله دولت سوریه را از ورطه سقوط خارج کرد لکن نگاه مسئولان ما در سوریه نگاه سیاسی امنیتی است برخلاف ترکیه و اگر نگاه ما اقتصادی باشد خود به خود مسائل دیگر حل میشود.»
وی افزود: «سوریه بیش از مسکو به تهران اعتماد دارد حتی چاههای نفت شرق در استان دیرالزور را به ایران سپرد. برعکس تصورات، رابطه بشار اسد با ایران بسیار قویتر از رابطه آنها با روسیه است، ولی روسیه یک سری ویژگیهای متمایز کننده دارد مانند عضویت در شورای امنیت، داشتن حق وتو و امکانات اقتصادی بیشتر، در اختیار داشتن تکنولوژی پیشرفتهتر و نکته مهم اینکه برای روسیه تحریم شدید اقتصادی وجود ندارد. در مجموع همه اینها دلایلی است برای کمرنگ شدن حضور اقتصادی ایران در سوریه نسبت به روسیه.»
چندی پیش خبر انعقاد قرارداد استخراج و صادرات فسفات سوریه و صربستان با سهم ۷۰ درصدی حاشیه ساز شد. حضور شرکت صربستانی از آن جهت قابل توجه است که آمریکا با اعمال شدیدترین تحریمها ازجمله تحریم سزار، تلاش دارد تا مانع بازسازی اقتصاد جنگزده سوریه شود. حضور یک شرکت اروپایی آن هم چند ماه پس از اجرایی شدن تحریمهای سزار توسط آمریکا، نشان از جذاب بودن فرصتهای سرمایهگذاری و نیز بیتوجهی کشورهای اروپایی بهویژه شرق اروپا به تحریمهای آمریکا دارد. قبل از صربستان، ایران و روسیه نیز در بلوکهای آماده بهرهبرداری معادن خنیفیس سرمایهگذاری کرده بودند. قرارداد سرمایهگذاری ایران در این معادن نیز که در ۱۲ ژوئیه ۲۰۱۸ به تصویب مجلس خلق سوریه رسیده است تاکنون آنطور که باید اجرایی نشده است.
در مجموع با وجود آشکار بودن منافع اقتصادی دمشق برای تهران و همچنین لزوم حضور موثر اقتصادی ایران در کشورهای منطقه از جمله سوریه، به دلایلی، چون بی التفاتی به همگرایی منطقه ای، ضعف دیپلماسی اقتصادی در کشورهای همسایه، غیبت رایزنان بازرگانی و اقتصادی در این کشورها و تمرکز همه جانبه بر کشورهای اروپایی و غربی، ایران تا کنون آن طور که توقع میرود نتوانسته در صحنه اقتصادی سوریه حضور فعال داشته باشد و این فرصت مناسبی برای باقی کشورهای منطقه ایجاد میکند.
[snews] =>
[bimg] => 1248310_498.jpg
[tmpl] =>
[sdate] => 13991009102546
[pdate] => 13991017161331
[udate] => 14000118155810
[sendby] => m.norouzi
[publishby] => m.hajiabadi
[updateby] => m.hajiabadi
[service_id] => 7
[cat_id] => 32
[sec_id] => 29
[status] => P
[lang] => FA
[hint] =>
[author] =>
[author_id] => 0
[source] => 0
[most_view] => 1
[comments_view_status] => 1
[comments_form_status] => 1
[conf] =>
[news_type] => 1
)
[extra_content] => Array
(
[cid] => 901109
[ostan] => 0
[typist] =>
[country] =>
[promise_date] => 0
[access_level] => 0
[promise_date_type] =>
[meta_keywords] =>
[slugs] =>
)
[related_content] => Array
(
[0] => Array
(
[id] => 1024669
[title] => کارشناس مسائل اقتصادی: رقابت ایران و روسیه در فروش نفت دشمنی نیست
[pdate] => 14010510134215
[service_id] => 3
)
[1] => Array
(
[id] => 977688
[title] => تمایل روسها برای بازگشت به پروژههای نفتی ایران
[pdate] => 14000825220650
[service_id] => 7
)
[2] => Array
(
[id] => 950575
[title] => قمار بزرگ غربیها برای رقابت با چین
[pdate] => 14000429224925
[service_id] => 7
)
)
[related_content_v2] => Array
(
[1] => Array
(
[0] => Array
(
[id] => 950575
[title] => قمار بزرگ غربیها برای رقابت با چین
[pdate] => 14000429224925
[service_id] => 7
[rutitr] =>
[author] =>
[author_id] => 0
[news_type] => 1
[relation_type] => 1
[order] => 0
)
[1] => Array
(
[id] => 977688
[title] => تمایل روسها برای بازگشت به پروژههای نفتی ایران
[pdate] => 14000825220650
[service_id] => 7
[rutitr] =>
[author] =>
[author_id] => 0
[news_type] => 1
[relation_type] => 1
[order] => 0
)
[2] => Array
(
[id] => 1024669
[title] => کارشناس مسائل اقتصادی: رقابت ایران و روسیه در فروش نفت دشمنی نیست
[pdate] => 14010510134215
[service_id] => 3
[rutitr] =>
[author] =>
[author_id] => 0
[news_type] => 1
[relation_type] => 1
[order] => 0
[lead_img] => /files/fa/news/1401/5/10/1748940_150.jpg
)
)
)
[media] => Array
(
)
[view_images] => Array
(
[bimg] => /files/fa/news/1399/10/9/1248310_498.jpg
)
[news_field] => Array
(
[0] => Array
(
[filed_id] => 1
[filed_name] => نوع خبر
[filed_type] => C
[filed_value] =>
)
)
[smarty_keys] => Array
(
)
[live_blog] => Array
(
)
[tags] => Array
(
[0] => Array
(
[tag] => بازسازی دمشق
[id] => 2650215
[tag_id] => 256516
)
[1] => Array
(
[tag] => زیرساخت های سوریه
[id] => 2650216
[tag_id] => 256517
)
[2] => Array
(
[tag] => سرمایه گذاری
[id] => 2650217
[tag_id] => 2843
)
[3] => Array
(
[tag] => تحریم
[id] => 2650218
[tag_id] => 55
)
[4] => Array
(
[tag] => پرونده دیپلماسی اقتصادی
[id] => 2650219
[tag_id] => 251400
)
)
[image_tag] => Array
(
)
[documents] =>
[comments] => Array
(
[0] => Array
(
[comment_id] => 436876
[cid] => 901109
[comment_name] =>
[comment_mail] =>
[comment_message] => بابا بریدو بازار سوریه رو تصاحب کنید
روا نیس بعد این همه کمکی که شده به سوریه از منافع بعد از جنگش کم بهرا باشیم
[comment_date] => 13991017214300
[comment_ip] => 97143253
[comment_status] => P
[comment_lang] => FA
[changeby] => e.koohi
[cat_id] => 0
[parent_id] => 0
[answer] =>
[is_replied] =>
[replied_by] =>
[rdate] => 0
[reply_message] =>
[most_like] => Y
[membership_id] => 0
[answer_by] =>
[answer_date] => 0
[country_short] => ir
[country_long] => Iran (Islamic Republic of)
)
[1] => Array
(
[comment_id] => 436897
[cid] => 901109
[comment_name] =>
[comment_mail] =>
[comment_message] => اقایان توی باز سازی مملکت خودمان مانده اند سوریه و جاهای دیگر پیش کششان
[comment_date] => 13991018114540
[comment_ip] => 3164584657
[comment_status] => P
[comment_lang] => FA
[changeby] => e.koohi
[cat_id] => 0
[parent_id] => 0
[answer] =>
[is_replied] =>
[replied_by] =>
[rdate] => 0
[reply_message] =>
[most_like] => Y
[membership_id] => 0
[answer_by] =>
[answer_date] => 0
[country_short] => ir
[country_long] => Iran (Islamic Republic of)
)
)
[comments_stats] => Array
(
[P] => 2
)
[sepehr_keys] => Array
(
)
)
1
news1013585 :Array
(
[content] => Array
(
[id] => 1013585
[rutitr] => در واکنش به توافق درباره تحریم مسکو؛
[title] => اولیانوف: برای فروش نفت روسیه مشتریان دیگری پیدا میکنیم
[stitle] =>
[title2] =>
[subtitle] => نماینده روسیه در وین با انتشار پیامی در واکنش به اظهارات رئیس کمیسیون اروپا در توافق صورت گرفته جهت تحریم نفت روسیه، اعلام کرد که در کلام و ذهنیت مقامات این اتحادیه تناقض وجود دارد.
[body] =>
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، «میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمانهای بین المللی در وین نسبت به اقدام اتحادیه اروپا در توافق درباره بسته ششم تحریمی برضد مسکو و به ویژه نفت روسیه واکنش نشان داد.
اولیانوف در رابطه با اظهارات «اورسولا فون در لاین» رئیس کمیسیون اروپا که گفته بود تا پایان سال حدود ۹۰ درصد از واردات نفت از روسیه به اتحادیه اروپا کاهش خواهد یافت، با انتشار پیامی در صفحه توییتر خود نوشت: همانطور که او دیروز به درستی گفت، روسیه واردکنندگان دیگری پیدا خواهد کرد.
نماینده روسیه افزود: لازم به ذکر است که اظهارات کنونی وی با اظهارات روز گذشته اش در تناقض است. تغییر بسیار سریع در طرز فکر و رویکرد نشان میدهد که اتحادیه اروپا در وضعیت خوبی نیست.
پیشتر «شارل میشل» رئیس شورای اروپا اعلام کرد که پس از هفتهها اختلاف نظر و مذاکرات پی در پی، اتحادیه اروپا با ششمین بسته تحریمی ضد روسیه موافقت کرده است.
این محدودیتها بر دو سوم واردات نفت از روسیه تاثیر خواهد گذاشت.
به گفته میشل، این توافق محصول نشست سران اتحادیه اروپا در بروکسل است و منبع عظیم بودجه روسیه برای درگیریهای مسلحانه را هدف قرار داده است.
بسته ششم تحریمها برضد روسیه هنوز باید مراحل تصویب رسمی را طی کند. برای تصویب تحریم ها، رضایت همه اعضای اتحادیه اروپا لازم است و این در حالی است که پیشتر برخی کشورهای عضو این اتحادیه مانند مجارستان با این مسئله مخالفت کرده و اثر اعمال تحریمها بر واردات سوختهای فسیلی از روسیه بر اقتصادشان همانند هدف قرار گرفتن با بمب اتم است.
بسته تحریمی جدید اتحادیه اروپا برضد روسیه در صورت اجرایی شدن به سالها روابط گسترده انرژی و تجاری این کشور با اتحادیه اروپا پایان خواهد داد و سطح تعاملات انرژی دو طرف را به حداقل خواهد رساند.
[snews] =>
[bimg] => 1703378_590.jpg
[tmpl] =>
[sdate] => 14010310092133
[pdate] => 14010310091838
[udate] => 0
[sendby] => m.roohi
[publishby] => m.roohi
[updateby] =>
[service_id] => 6
[cat_id] => 127
[sec_id] => 109
[status] => P
[lang] => FA
[hint] =>
[author] =>
[author_id] => 0
[source] => 0
[most_view] => 1
[comments_view_status] => 1
[comments_form_status] => 1
[conf] =>
[news_type] => 1
)
[extra_content] =>
[related_content] => Array
(
[0] => Array
(
[id] => 1024669
[title] => کارشناس مسائل اقتصادی: رقابت ایران و روسیه در فروش نفت دشمنی نیست
[pdate] => 14010510134215
[service_id] => 3
)
[1] => Array
(
[id] => 1013753
[title] => اولیانوف: توپ مذاکرات وین در زمین واشنگتن است
[pdate] => 14010310163836
[service_id] => 6
)
[2] => Array
(
[id] => 1013705
[title] => اتحادیه اروپا باید به یک نیروی نظامی قوی تبدیل شود
[pdate] => 14010310142237
[service_id] => 6
)
[3] => Array
(
[id] => 1013671
[title] => اشاره اولیانوف به درز فوری گزارش آژانس درباره ایران در رسانهها
[pdate] => 14010310122051
[service_id] => 6
)
[4] => Array
(
[id] => 1013594
[title] => مجارستان از تحریم نفتی روسیه معاف شد
[pdate] => 14010310094316
[service_id] => 6
)
[5] => Array
(
[id] => 1009700
[title] => خروج یک جانبه ترامپ از توافق هستهای عامل بروز معضلات فعلی است
[pdate] => 14010220113535
[service_id] => 6
)
[6] => Array
(
[id] => 1008341
[title] => روسیه: آمریکا تنها کشوری است که تسلیحات شیمیایی دارد
[pdate] => 14010210210754
[service_id] => 6
)
[7] => Array
(
[id] => 1005952
[title] => روسیه ۱۳ مقام ارشد انگلیس را تحریم کرد
[pdate] => 14010127150220
[service_id] => 6
)
[8] => Array
(
[id] => 1004022
[title] => فشار آمریکا برای تعلیق روسیه در شورای حقوق بشر سازمان ملل
[pdate] => 14010115204001
[service_id] => 6
)
)
[related_content_v2] => Array
(
[1] => Array
(
[0] => Array
(
[id] => 1004022
[title] => فشار آمریکا برای تعلیق روسیه در شورای حقوق بشر سازمان ملل
[pdate] => 14010115204001
[service_id] => 6
[rutitr] =>
[author] =>
[author_id] => 0
[news_type] => 1
[relation_type] => 1
[order] => 0
)
[1] => Array
(
[id] => 1005952
[title] => روسیه ۱۳ مقام ارشد انگلیس را تحریم کرد
[pdate] => 14010127150220
[service_id] => 6
[rutitr] =>
[author] =>
[author_id] => 0
[news_type] => 1
[relation_type] => 1
[order] => 0
)
[2] => Array
(
[id] => 1008341
[title] => روسیه: آمریکا تنها کشوری است که تسلیحات شیمیایی دارد
[pdate] => 14010210210754
[service_id] => 6
[rutitr] =>
[author] =>
[author_id] => 0
[news_type] => 1
[relation_type] => 1
[order] => 0
)
[3] => Array
(
[id] => 1009700
[title] => خروج یک جانبه ترامپ از توافق هستهای عامل بروز معضلات فعلی است
[pdate] => 14010220113535
[service_id] => 6
[rutitr] => اولیانوف:
[author] =>
[author_id] => 0
[news_type] => 1
[relation_type] => 1
[order] => 0
)
[4] => Array
(
[id] => 1013594
[title] => مجارستان از تحریم نفتی روسیه معاف شد
[pdate] => 14010310094316
[service_id] => 6
[rutitr] =>
[author] =>
[author_id] => 0
[news_type] => 1
[relation_type] => 1
[order] => 0
)
[5] => Array
(
[id] => 1013671
[title] => اشاره اولیانوف به درز فوری گزارش آژانس درباره ایران در رسانهها
[pdate] => 14010310122051
[service_id] => 6
[rutitr] =>
[author] =>
[author_id] => 0
[news_type] => 1
[relation_type] => 1
[order] => 0
)
[6] => Array
(
[id] => 1013705
[title] => اتحادیه اروپا باید به یک نیروی نظامی قوی تبدیل شود
[pdate] => 14010310142237
[service_id] => 6
[rutitr] => جوزف بورل:
[author] =>
[author_id] => 0
[news_type] => 1
[relation_type] => 1
[order] => 0
)
[7] => Array
(
[id] => 1013753
[title] => اولیانوف: توپ مذاکرات وین در زمین واشنگتن است
[pdate] => 14010310163836
[service_id] => 6
[rutitr] =>
[author] =>
[author_id] => 0
[news_type] => 1
[relation_type] => 1
[order] => 0
)
[8] => Array
(
[id] => 1024669
[title] => کارشناس مسائل اقتصادی: رقابت ایران و روسیه در فروش نفت دشمنی نیست
[pdate] => 14010510134215
[service_id] => 3
[rutitr] =>
[author] =>
[author_id] => 0
[news_type] => 1
[relation_type] => 1
[order] => 0
[lead_img] => /files/fa/news/1401/5/10/1748940_150.jpg
)
)
)
[media] => Array
(
)
[view_images] => Array
(
[bimg] => /files/fa/news/1401/3/10/1703378_590.jpg
)
[news_field] => Array
(
[0] => Array
(
[filed_id] => 1
[filed_name] => نوع خبر
[filed_type] => C
[filed_value] =>
)
)
[smarty_keys] => Array
(
)
[live_blog] => Array
(
)
[tags] => Array
(
[0] => Array
(
[tag] => اولیانوف
[id] => 3187223
[tag_id] => 230638
)
[1] => Array
(
[tag] => روسیه
[id] => 3187225
[tag_id] => 6
)
[2] => Array
(
[tag] => نفت
[id] => 3187227
[tag_id] => 5
)
)
[image_tag] => Array
(
)
[documents] =>
[comments] => Array
(
)
[comments_stats] => Array
(
)
[sepehr_keys] => Array
(
)
)
1
news999897 :Array
(
[content] => Array
(
[id] => 999897
[rutitr] =>
[title] => عبور قیمت نفت از ۱۱۸ دلار
[stitle] =>
[title2] =>
[subtitle] => قیمت هر بشکه نفت برنت دریای شمال در پایان معاملات دیروز با ۷ دلار و۶۵ سنت معادل ۶.۹ درصد افزایش به ۱۱۸ دلار و ۱۱ سنت رسید.
[body] =>
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو به نقل از رویترز، در حالی که حملات روسیه به اوکراین تشدید شده و خریداران نفتی از خرید نفت این کشور امتناع میکنند قیمت نفت روز جمعه افزایش داشت و به بالاترین رقمهای چند سال گذشته رسید.
قیمت نفت در این هفته بیشترین رشد از اواسط سال ۲۰۲۰ را شاهد بود به نحوی که نفت برنت ۲۱ درصد و نفت وست تگزاس اینترمدییت ۲۶ درصد جهش را تجربه کردند. در پایان معاملات این هفته دو شاخص نفتی به بالاترین رقمها از سال ۲۰۱۳ و ۲۰۰۸ رسیدند.
در حالی که آمریکا و متحدانش تحریمهای بیشتری را علیه روسیه به اجرا گذاشته اند قیمت نفت در طول هفته اخیر شاهد رشد بوده است. هرچند تحریمها عمدتا فروش نفت و گاز روسیه را هدف قرار نداده با این حال صنعت انرژی این کشور را با محدودیتهایی مواجه کرده است.
قیمت هر بشکه نفت برنت دریای شمال در پایان معاملات دیروز با ۷ دلار و ۶۵ سنت معادل ۶.۹ درصد افزایش به ۱۱۸ دلار و ۱۱ سنت رسید، در حالی که نفت وست تگزاس اینترمدییت در پایان معاملات دیروز با ۸ دلار و یک سنت معادل ۷.۴ درصد جهش به ۱۱۵ دلار و ۶۸ سنت رسید.
این رقمها بالاترین قیمتهای نهایی برای نفت برنت از فوریه ۲۰۱۳ و برای نفت خام آمریکا از سپتامبر ۲۰۰۸ تاکنون بود. در طول هفته نفت برنت به بالاترین رقم میانه روز از می ۲۰۱۲ رسید.
روسیه روزانه ۴ تا ۵ میلیون بشکه نفت صادر میکند و پس از عربستان دومین صادر کننده بزرگ نفت خام جهان است. تجار در این هفته به زحمت موفق به فروش نفت روسیه شدند. روز جمعه شرکت شل تنها خریدار قابل توجه نفت روسیه بود که هر بشکه نفت این کشور را با ۲۸ دلار تخفیف نسبت به نفت برنت خریداری کرد.
دولت بایدن که از سوی قانون گذاران دو حزب جمهوری خواه و دموکرات تحت فشار است اعلام کرد در حال بررسی گزینههایی برای قطع واردات نفت آمریکا از روسیه است.
[snews] =>
[bimg] => 1644119_678.jpg
[tmpl] =>
[sdate] => 14001214111029
[pdate] => 14001214110508
[udate] => 0
[sendby] => m.norouzi
[publishby] => m.norouzi
[updateby] =>
[service_id] => 7
[cat_id] => 29
[sec_id] => 128
[status] => P
[lang] => FA
[hint] =>
[author] =>
[author_id] => 0
[source] => 0
[most_view] => 1
[comments_view_status] => 1
[comments_form_status] => 1
[conf] =>
[news_type] => 1
)
[extra_content] => Array
(
[cid] => 999897
[ostan] => 0
[typist] =>
[country] =>
[promise_date] => 0
[access_level] => 0
[promise_date_type] =>
[meta_keywords] =>
[slugs] =>
)
[related_content] => Array
(
[0] => Array
(
[id] => 1024669
[title] => کارشناس مسائل اقتصادی: رقابت ایران و روسیه در فروش نفت دشمنی نیست
[pdate] => 14010510134215
[service_id] => 3
)
)
[related_content_v2] => Array
(
[1] => Array
(
[0] => Array
(
[id] => 1024669
[title] => کارشناس مسائل اقتصادی: رقابت ایران و روسیه در فروش نفت دشمنی نیست
[pdate] => 14010510134215
[service_id] => 3
[rutitr] =>
[author] =>
[author_id] => 0
[news_type] => 1
[relation_type] => 1
[order] => 0
[lead_img] => /files/fa/news/1401/5/10/1748940_150.jpg
)
)
)
[media] => Array
(
)
[view_images] => Array
(
[bimg] => /files/fa/news/1400/12/14/1644119_678.jpg
)
[news_field] => Array
(
[0] => Array
(
[filed_id] => 1
[filed_name] => نوع خبر
[filed_type] => C
[filed_value] =>
)
)
[smarty_keys] => Array
(
)
[live_blog] => Array
(
)
[tags] => Array
(
[0] => Array
(
[tag] => قیمت نفت
[id] => 3101170
[tag_id] => 3737
)
[1] => Array
(
[tag] => نفت برنت
[id] => 3101172
[tag_id] => 3738
)
[2] => Array
(
[tag] => تحریم
[id] => 3101174
[tag_id] => 55
)
)
[image_tag] => Array
(
)
[documents] =>
[comments] => Array
(
)
[comments_stats] => Array
(
)
[sepehr_keys] => Array
(
)
)
1