به گزارش خبرنگار ورزشی خبرگزاری دانشجو، ویژه برنامه سوت پایان به بررسی و تحلیل داوری لیگ بیست و دوم پرداخت که در ادامه گزیده این برنامه را میبینید:
دلیل نمره مردودی داوران در لیگ برتر؟
معتقدم داوری ما روزهای خوب را تعیین میکنند
*در این فصل داوری نمره خوبی نگرفت.
*مشکلات بیشتر به ساختار داوری و مدیران بازمیگردد من به داوران در لیگ امسال نمره ۶ را میدهم و اصلاً آن را قابل قبول نمیدانم.
متاسفانه چینش داوران توسط یک فرد انجام میشود
در حال حاضر در کمیته آقای مسعود مرادی خسروی و زرگر و تنی چند دیگر از عزیزان حضور دارند، اما هیچ کدام از این عزیزان در چینش داوران نقشی ندارند همین مسئله موجب به وجود آمدن اشتباهات زیادی میشود، زیرا اگر مشورتی باشد اشتباهات قطعاً کمتر میشود.
وقتی یک نفر تصمیم گیرنده است، شاهد اشتباهات عجیب خواهیم بود
یکی از صحبتهایی که در چند روز پیش مطرح شد اشتباهات مرگبار در لیگ امسال بود سوال من این است که چرا این حرفها را در پایان لیگ مطرح کردیم چرا در ابتدای لیگ شاهد اتفاقات بودیم آن را اصلاح نکردیم یادآوران خاطی را جریمه نکردیم متاسفانه وقتی یک نفر تنها تصمیمگیرنده است شاهد اتفاقات عجیب و غریبی خواهیم بود
نه تنها مسئولان بلکه داورانی هم که سوت میزنند چنین شرایطی دارند متاسفانه شرایط درستی وجود ندارد، کمیته داوران شرط بی طرفی را به خوبی رعایت نمیکند
همین حالا داوری داریم که هیچکدام از کلاسهای ابتدای فصل و نیم فصل را نگذرانده امادر لیگ برتر ابلاغ داشته است.
کسی که پسر خودش را از رده نوجوانان به جام حذفی رسانده است قطعاً سال آینده به لیگ برتر را میرساند قطعاً مسئولی که چنین تصمیم میگیرد و رئیسی که چنین رفتاری دارد خود موجب اصلی فساد است،ابتداییترین سطح فساد بی لیاقتی مدیران است، رابطه بازی و فامیل بازی... است.
واکنش تند صالحی به ارتقای یک داور با رانت پدر/شایستههای داوری در صدر قرار ندارند
*نه تنها مسئولان بلکه داورانی هم که سوت میزنند چنین شرایطی دارند متاسفانه شرایط درستی وجود ندارد، کمیته داوران شرط بی طرفی را به خوبی رعایت نمیکند.
*همین حالا داوری داریم که هیچکدام از کلاسهای ابتدای فصل و نیم فصل را نگذرانده، اما بیشترین قضاوت را دارد.
*کسی که پسر خودش را از رده نوجوانان به جام حذفی رسانده است قطعاً سال آینده به لیگ برتر را میرساند قطعاً مسئولی که چنین تصمیم میگیرد و رئیسی که چنین رفتاری دارد خود موجب اصلی فساد است.
*ابتداییترین سطح فساد بی لیاقتی مدیران است، رابطه بازی و فامیل بازی... است.
برنامه سوت پایان این هفته به حواشی هفته پایانی رقابتهای لیگ برتر فوتبال به خصوص دیدار پرسپولیس و نساجی قائمشهر پرداخته شد در ابتدای این برنامه گزارشی از وضعیت بازی نهایی پخش شد و در ادامه با یکی از خبرنگاران با سابقه ورزشی حمید اسکندری در خصوص اتفاقات آن بازی گفتگوی صورت گرفت.
حمید اسکندری خبرنگار ورزشی در نخستین گفتگوی این برنامه پاسخگوی سوالات در خصوص حواشی هفته پایانی رقابتهای لیگ برتر فوتبال شد. او درباره شرایط دیدار پرسپولیس و نساجی قائمشهر در هفته پایانی لیگ برتر عنوان داشت: میدانستیم که قرار است بازی هفته پایانی در قائمشهر برگزار شود و قطعاً با استقبال خوبی هم روبرو میشود، اما متاسفانه شرایط برگزاری این بازی در حد بازیهای محلی هم نبود ما از چندین ساعت پیش از شروع بازی به ورزشگاه رفتیم و دیدیم که از فاصله دو کیلومتری محل برگزاری این بازی مسیرها به دلیل ازدیاد خودروها بسته شده است همچنین راههای ورودی مسدود شده بود و ما خبرنگاران به سختی توانستیم خود را به ورزشگاه برسانیم در بدو ورود مشاهده کردیم که جایگاه هواداران هم به فروش رفته و جایی برای استقرار ما هم وجود ندارد.
او افزود: جالب اینجاست که برای جایگاه خبرنگاران هم بلیت فروخته شده بود و با وجود پر شدن ظرفیت کامل ورزشگاه باز هم دو هزار بلیت اضافی فروخته شده بود معلوم نبود که به چه تعداد و به چه صورت بلیط فروشیهای بازی صورت گرفته بود که این تعداد از هواداران و دوستداران فوتبال به ورزشگاه آمده بودند.
متاسفانه آقای رفعتی هم با خبرنگاران دچار درگیری شدند و شرایطی و خورد که برای شروع بازی مشکل وجود داشت بعد از پایان بازی هم امکان انجام کنفرانس خبری وجود نداشت، زیرا تمام ورزشگاه مملو از هواداران بود تمام مسیرهای ورزشگاه مسدود بود، اما لیدرها به راحتی در ورزشگاه تردد میکردند تمام دوستداران و دوستان لیدرها مسئولان به راحتی در همه ورزشگاه مسیر عبور داشتند، اما خبرنگاران چنین شرایطی نداشتند با این شرایط تصور میکنم که تا صد سال آینده هم نمیتوان با این شرایط در لیگ و در مسابقه مهم ورزشگاه وطنی میزبان باشد.
اسکندری در پایان گفت که من در ورزشگاههای زیادی در تمام کشور رفت و آمد داشتم، اما هیچ ورزشگاهی به اندازه وطنی قائمشهر به این اندازه بی نظم نبود.
در ادامه مجدداً صحنههای این بازی از جمله گلها و مرحله بعد از آن یعنی اهدای جام نشان داده شد و خوشحالیهای هواداران پرسپولیس و بازیکنان به تصویر کشیده شد.
در ادامه این برنامه به بررسی عملکرد داوران در لیگ بیست و دوم پرداخت شد وحید صالحی کارشناس برنامه بود و در این خصوص توضیحات زیر را ارائه داد.
معتقدم داوری ما روزهای خوبی را تعیین میکند و نمره خوبی هم در این فصل نگرفت مشکلات بیشتر به ساختار داوری و مدیران بازمیگردد من به داوران در لیگ امسال عبدی ثمره نمره ۶ را میدهم و اصلاً آن را قابل قبول نمیدانم.
معتقدم وقتی داوری میکنیم اگر تصمیم ما اشتباه و تاثیر گذار باشد روی روند بازی تاثیر میگذارد و در نتیجه اتفاقات رقم خورده در آن بازی قابل قبول نیست و داور نمره مردودی میگیرد ما در بازیهای این هفته شاهد اتفاقات عجیبی بودیم از جمله گرفتن شدن خطا در بازی سپاهان تراکتور برای سپاهانی آیا خطای پنالتی در بازی ملوان و سپاهان برای سپاهانیها.
چینش داوران متاسفانه توسط یک فرد صورت میگیرد مدتی میگفتند که چین توسط دپارتمان صورت میگیرد، اما با توجه به پرسشهایی که خودمان انجام دادم متاسفانه تصمیمه چینش داوران توسط یک نفر انجام میشود در حال حاضر در کمیته آقای مسعود مرادی خسروی و زرگر و تنی چند دیگر از عزیزان حضور دارند، اما هیچ کدام از این عزیزان در چینش داوران نقشی ندارند همین مسئله موجب به وجود آمدن اشتباهات زیادی میشود، زیرا اگر تجمعی باشد اشتباهات قطعاً کمتر میشود.
او در پاسخ به این سوال که آیا برای داوران رتبه بندی وجود دارد یا نه عنوان داشت یکی از صحبتهایی که در چند روز پیش مطرح شد اشتباهات مرگبار در لیگ امسال بود سوال من این است که چرا این حرفها را در پایان لیگ مطرح کردیم چرا در ابتدای لیگ شاهد اتفاقات بودیم آن را اصلاح نکردیم یا داوران خاطی را جریمه نکردیم متاسفانه وقتی یک نفر تنها تصمیم گیرنده است شاهد اتفاقات عجیب و غریبی خواهیم بود.
مدیران و مسئول کمیته داوران همانطور که باید حامی حقوق داوران باشد باید حامی حقوق تیمها هم باشد، اما متاسفانه بی توجه به اشتباهات گذشته برخی اشتباهات مرگبار را شاهد بودیم وقتی با داور خاطی برخورد جدی صورت نمیگیرد در روحیه دیگر داوران هم اثرگذار است و این خیلی بعید است که بتوانیم بگوییم لیگ سالمی را جلو ببریم زمانی که مدیر مجموعه اشتباهات را اصلاح نمیکند قطعاً وضعیت به تدریج بدتر هم خواهد شد.
مهمان برنامه در پاسخ به این سوال که همه ارکان و فوتبال هم به داوری معترض بودند، اما چه کاری صورت نگرفته عنوان داشت حال و مسئول کمیته داوران مسئله کاهش تعداد داوران را مطرح کرده و معتقدم چنین اتفاقی در کیفیت تاثیر گذار نیست. ما در ابتدای فصل به آن هم درس داوری تعداد داوران لیگ را به ۲۰۰ نفر رساندیم متاسفانه شاهد مسئولانی هستیم که خودشان تصمیم اشتباه میگیرند و خودشان خودشان را نقد میکنند این داوران توسط این افراد انتخاب میشوند و سپس خود آنها تصمیم میگیرند تا تعداد را کم کند بر چه اساسی بر چه میزان این تصمیمها گرفته شده است چرا باید تعداد داوران و ۸۰ نفر کاهش پیدا کند.
کسی که پسر خودش را از رده نوجوانان به جام حذفی رسانده است قطعاً سال آینده به لیگ برتر را میرساند قطعاً مسئولی که چنین تصمیم میگیرد و رئیسی که چنین رفتاری دارد خود موجب اصلی فساد است.
اطمینان میگویم که شایستگان داوری در صدر قرار ندارند نه تنها مسئولان برکه داورانی هم که سوت میزنند چنین شرایطی دارم متاسفانه شرایط درستی وجود ندارد و کمیته داوران هم شرط بی طرفی را به خوبی رعایت نمیکند ما همین حالا داوری داریم که هیچکدام از کلاسهای ابتدای فصل و نیم فصل را نگذرانده، اما بیشترین قضاوت را دارد تست درستی از داوران گرفته نشده است، اما به طور کلی میتونم بگویم که داوران شایسته وارد لیگ برتر نشدند داورانی که تناسب اندام نداشتند و به خوبی صوت نمیزدند ماجرایی که باعث شد صبحتون به فوتبال ما وارد شود.
اصلا دلیلی ندارد فوتبال ما این همه اعتراض داشته باشد، اما وقتی این همه اعتراض وجود دارد یعنی اینکه افراد شایستهای در کار وجود ندارد.
حالا میگویند که تعداد داوران باید به ۸۰ نفر برسد با چه الگویی و چه خط کشی برای آن وجود دارد ما متاسفانه بر اساس شاخصهای جهانی پیش نمیرویم و شاهد تصمیم گیریهای فردی در این میان هستیم حالا مطرح شده که میانگین سنی داوران را باید فکر کنیم این مسائل دارای اهمیت نیست بلکه مهم آن است که چطور اشتباه آن را کمتر کنیم مسئولان فعلی روی جوانگرایی تمرکز دارند، اما فراموش نکنیم که مهمترین مسئله در داوری تجربه است همین حالا افرادی داریم که میتوانند در جایگاه بهتری باشند هزینه زیادی برای آنها صورت گرفته تجربه زیادی کسب کردند و حالا میتواند کمک زیادی به ما داشته باشند، اما به آنها پشت کرده ایم اگر تستها و آزمایشها به درستی صورت بگیرد ما میبینیم هر افرادی که در آن مورد پذیرش قرار بگیرد میتواند کمک زیادی به فوتبال ما داشته باشند.
فرایند پیشرفت داوری ما سالم نیست، زیرا به خوبی استعدادیابی نمیکنیم کارهای درستی انجام نمیدهیم و باید به تیمها حق داد، زیرا اشتباهات بسیار زیاد است وقتی اشتباهات زیادی را شاهد هستیم مسائل غیر طبیعی است ما باید به سراغ مدیر برویم.
در ادامه گزارش مردمی از وضعیت قضاوت داوران در لیگ بیست و دوم پخش شد.
وی در خصوص امکانات عجیب و غریب داوران در این فصل رقابتهای فوتبال و کمبود آنها گفت متاسفانه ما هیچ شرایط مناسبی نداریم حتی جایگیری مناسب برای خطوط زمین برای خطوط آفساید گیری یا خطوط قرارگیری دوربینهای مناسب را هم نداریم متاسفانه بهترین دوران ما در زمین خاکی تمرین میکنند ما در این حد با مشکلات امکانات برای داوران روبروییم همین حالا آقای فغانی در استرالیا بهترین امکانات و یک مجموعه ورزشی کامل در اختیار دارد، زیرا لیدان جا حرفهای است، اما ما لیگ حرفهای نداریم.
در خصوص داور ویدیویی باید بگویم که تاکنون از مجدی در این خصوص ندیده ایم و چهار سال است که شاهد مطرح شدن آن هستیم ما حتی سیر دروازه هایمان کجاست خط کشی هایمان مشکل دارد چه برسد به اینکه بخواهیم کمک داور ویدیویی را به میان بیاوریم.
متاسفانه مسئله کمک داور ویدیویی برای واحدهای تبدیل به جایگاه امر فرار شده و هر مسئلهای که پیش میاد سریع و آن را به میان میکشند متاسفانه ساختار داوری ما دچار روزمرگی است و برنامه ریزی مناسب و سازمانی در این راه نداریم متاسفانه ما در این زمینه با ضعف شدیدی روبرو هستیم و شرایط بسیار بدی را سپری میکنیم سوال اینجاست که چه کسی اشتباهات داوری ما را آنالیز میکنند متاسفانه این کار به عهده برنامههای تلویزیونی گذاشته شده و چه کسانی آنها را تیز میکند که خود عضو کمیته هستند متاسفانه فوتبال در فضای بسیار بدی قرار دارد و احساس بی عدالتی جدی احساس میشود.
متاسفانه اشتباهات داوری از ابتدای فصلها میشود و تنها یکی دو روز در میانه فصل کلاسی برای آن گذاشته میشود و دوباره آن رها میشود این در حالی است که در تمام لیگهای جهان شاهد آن هستیم که بعد از بازیهای مهم یا چند هفته داوران جمع میشوند تا اشتباهات بررسی و موارد آنچنانی تکرار نشود یکی از اشکالات جدی ما این است که در این فصل شاهد حضور داوری هستیم، اما در فصل بعد کاملاً آن را کنار میگذاریم سرمایه انسانی بسیار اهمیت دارد، اما برنامه ریزی ما به طوری است که ناگهان زمانیکه وقت برداشت مناسب از شرایط داوران میشود آن را کنار میگذاریم و ازهای زیادی در ساختار و موارد گوناگون وجود دارد که باید به آن بپردازیم.
کارشناس برنامه در پایان درباره درامد داوران هم عنوان داشت مسئله مالی را هم باید کمیته داوران مدیریت کند و باید مسائل را به مدیران بالادستی اطلاع داده شود ای کاش ما در ابتدای هر فصل تعداد داور را استخدام کنیم و به آنها حقوق ماهیانه بدهیم عملکرد آنها را ارزیابی کنیم و به آنها قرارداد داشته باشیم متاسفانه مبلغی که داوران ما امروزه میگیرند بسیار ناچیز است
سازمان لیگ منابعای برای درآمدهای ثابت و مشخص دارد و میتواند در این زمینه برای کارمندانش داوران و دیگران هزینه کند به نظر من بهتر است که حرف استعداد ثابتی داور داشته باشیم و با آنها قرارداد داشته باشیم تا داوران در زمانهایی که حتی کمترین بازی را هم دارند.
دریافتی داشته باشند، زیرا تمرین میکنند زحمت میکشند و باید تمام موارد را در نظر بگیریم از نیاز به سفر داور تا مشکلاتی که بابت داوری برای به وجود میآید من معتقدم که نباید داوران دریافتای بسیار زیادی در سطح بازیکن داشته باشند، زیرا تماشاگران برای تماشای فوتبال و بازیکنان میآیند نه داورم، اما معتقدم نه چیزی که امروز وجود دارد درست است نسبت بسیار زیادی که خیلیها درباره دریافتی داوران انجام میدهند من معتقدم که داوران میتوانند بر اساس اشتباهات یا اتفاقات و تصمیمهای درست تشویق یا تنبیه شوند باید شایستهها درس در کار قرار بگیرند متاسفانه اختلاف حقوق در لیگ یک و لیگ برتر ما بسیار زیاد است و باید آنها به روز رسانی و به هم نزدیک شود.
کمیته داورانای که امروز داریم تنها ابلاغ دارد و توسعه و چینش مناسبی ندارد به همین دلیل خروجی خوبی را شاهد نیستیم مسئله بزرگ دهندهای که وجود دارد آن است که رئیس هیئت داوران گفتند که تحت فشار هیئتها داوران انتخاب میشوند این بدان معناست که تصمیم رئیس کمیته داوران تابع فشار روسای هیئت هاست متاسفانه ساز و کار فیفا به طوری صورت گرفته که معامله گری و لابیگری اتفاق میافتد و رای روسای اصلی، چون کاملا توسط روسای هیئتها ست آنها و بعضیها به این صورت به ماجرا ورود میکند.
اگر بتوانیم کمیته داوران مناسبی داشته باشیم که حداقل یک تیم چینش داوران را انجام دهد شاهد اشتباهات کمتری در مسابقات و رقابتهای مختلف شاهد خواهیم بود من معتقدم که اگر ساز و کار مناسبی برای انتخابات کمیته داوران داشته باشیم که تنها اعضای آن داوران نباشند بلکه اشخاص برتر فوتبال ایران در آن حضور داشته باشد میتوانیم شاهد پیشرفته آن باشیم.
سعید صالحی در پایان و در پاسخ به این سوال که آینده داوری ایرانی را چطور میبینی عنوان داشت که اگر کار را به دست اهلش بسپارید شاعران نتایج خوبی خواهیم بود، اما اگر این طور نباشد شاهد سقوط دو روز افزون داوران و فوتبال کشور خواهیم بود.