کد خبر:۱۲۹۹۱۴
جریان شناسی روزنامههای کشور - 3
همشهري؛ روزنامهاي با نظام يا عليه نظام؟!
«عطريانفر» طي مصاحبه اي كه با روزنامه اصلاح طلب و تندروي «ياس نو» در 25 مردادماه 82 انجام داد، اعلام كرد: «خط حركتي روزنامه همشهري از همان ابتدا با مواضع و ديدگاههاي حكومت يكسان نبود.»
گروه سیاسی«خبرگزاری دانشجو»؛ روزنامه همشهري در تاريخ 24 آذرماه 1371به صاحب امتيازي شهرداري تهران، توسط غلامحسين كرباسچي (شهردار وقت) وارد عرصه مطبوعات شد.
اولين مدير عامل همشهري، غلامحسین كرباسچي بود. در آن زمان تيم تحريريه متشكل از افرادي چون بهروزگرانمايه، علي اصغر رمضانپور (از عناصر فعلی بی بی سی فارسی)، احمد ستاري و مرحوم احمد دريايي بود.
به جز افراد فوق، غلامحسين كرباسچي در ابتداي تشكيل همشهري اشخاصي چون ماشاء الله شمس الواعظين، سعيد پور عزيزي، فريدون عموزاده خلیلی، ابراهيم نبوي (پناهنده به غرب)، فاطمه راكعي، محسن اشرفي و اكبر گنجي (از معادين نظام جمهوري اسلامي و مقيم آمريكا) را براي همكاري دعوت كرد. تمامی عناصر نامبرده در مرقومه فوق از افراد مسئله دار و حامی جریان فتنه و از مدعیان اصلاح طلبی محسوب می شوند.
احمد ستاري (سردبير وقت) به همراه افراد فوق در دوماه اول فعاليت همشهري هدايت اين روزنامه را بر عهده داشت. اما پس از آن يعني در بهمن ماه سال 71، «محمد عطريانفر» (فعال سياسي و از متهمين حوادث پس از انتخابات 88) جايگزين «ستاري» شد.
وصف حال همشهری از زبان عطریانفر
«عطريانفر» طي مصاحبه اي با روزنامه اصلاح طلب و تندروي «ياس نو» (در مورخه 25/05/82) در اين رابطه مي گويد: «خط حركتي روزنامه همشهري از همان ابتدا با مواضع و ديدگاه هاي حكومت يكسان نبود.»
وي معتقد است: «چاپ سهوي مطالبي كه در روزنامه فوق به ساحت دين و اعتقادات مردم تعرض مي كرد موجب واكنش روحانيون و مسئولان فرهنگي سال 71 به این مسئله شد كه اين مهمترين دليل جايگزيني بنده به جاي «ستاري» بوده است.»
محمد عطريانفر به مدت يك دهه در روزنامه همشهري فعاليت كرد. وي در اين مدت (به گفته خودش) همان سياست و خط مشی احمد ستاري و تيمش را اما با تدبير بيشتر در روزنامه پياده كرد. به جز احمد ستاري، ما بقي تیم وی در همشهري ماندند.
تحريريه همشهري در زمان سر دبيري عطريانفر از اشخاصي چون، مهدي جمالي بحری، معزالدين (از دوستان عبدالله نوري)، محمد قوچانی و.... تشكيل شد.
در اسفند ماه 1381 و با پيروزي جمعيت آبادگران ايران اسلامي در انتخابات شوراي شهر، محمود احمدي نژاد (شهردار وقت)، عليرضا شيخ عطار را جايگزين عطريانفر كرد.
عطريانفر در اين رابطه مي گويد: «من خدمت آقاي احمدي نژاد رفتم و به ايشان گفتم شما مي توانيد سه نوع برخورد در اين رابطه با ما داشته باشيد؛ اول اينكه ضربتي برخورد كرده و ما را كنار بگذاريد كه در این صورت ما هم چاره اي جز تسليم شدن نداريم.
دوم اينكه شما بگوئيد «ما هفتاد، هشتاد درصد، اتفاق نظر داريم و شما آن 20 يا 30 درصد اختلاف نظر ما ( احمدي نژاد) را در روزنامه چاپ كنيد و يا سوم اينكه بيائيد با هم، طرحي را آرام آرام در روزنامه پياده كنيم كه هر دو طرف در آن اتفاق نظر داشته باشيم.»
عطريانفر ادامه مي دهد: «آقاي احمدي نژاد در جواب من گفت: نه ! اعتمادي بين من و شما وجود ندارد، ما متعلق به دو طيف فكري مختلف هستيم.»
چاپ مطالب مغایر با رهنمودهای رهبری
روزنامه همشهری در تمامی صحنه های کشور (بالاخص سیاسی) خود را مطیع رهبری دانسته و می داند. اما تیترهای این روزنامه در تخریب دولت جای تامل دارد.
همشهری (با وجود تاکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر همکاری تمامی سازمان ها و وزارت خانه ها با دولت) دراکثر اوقات تیترهای اول خود را به خدمات شهرداری (از بازسازی مناطق فرسوده و مصوب شدن طرح های بزرگ عمرانی گرفته تا اقدامات سازمان فرهنگی و هنری آن) و تیترهای بعدی موجود در صفحه ( اول و...) را به تخریب دولت اختصاص می دهد.
جالب اینجاست که گاهی اوقات تیترهایی که تعریف و تمجید از شهرداری است بر بیانات رهبر معظم انقلاب نیز ارجحیت داده می شود.
حضرت آیت الله خامنه ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی، همواره در بیانات خود مسئولان و رسانه ها را به همکاری با دولت، دوری از تخریب دولت به جای انتقاد سالم از آن، جلوگیری از تشنج آفرینی و دامن زدن به قضایای پس از انتخابات، موظف نمودند.
با این حال، همشهری از روزهای آغازین اغتشاشات، در صفحه سیاست مطالبی را که عملا مغایر با رهنمود های معظم له بوده به چاپ می رساند. چاپ (بعضی از) بیانیه ها و در واقع توجیهات غیر منطقی میرحسین موسوی در مورد تجمعات غیر قانونی هوادارانش- درج نامه موسوی و خاتمی به قوه قضاییه و همچنین چاپ نامه محسن رضایی به صادق محصولی با این عنوان که «چرا آمار صندوق ها را بعد از 5 روز نمی دهید؟» از جمله موارد قابل ذکر می باشد.
نکته اینجاست که این روزنامه هیچ گونه نقدی بر اظهارات اشخاص فوق نداشته و با چاپ گفته های آنان باعث تشویش اذهان و ایجاد تشکیک در صحت انتخابات گردیده و عملا بیانات مقام رهبری مبنی بر جلوگیری از دامن زدن به این قضایا را نادیده گرفته است.
معرفی برخی عناصر تأثیرگذار در روند تشکیل و اداره روزنامه همشهری
غلامحسين كرباسچي: (متولد 1332)، شهردار اسبق تهران (68 تا 77)، موسس و دبير كل حزب كارگزاران سازندگي می باشد. كرباسچي از جمله حاميان «سيد محمد خاتمي» در سال 1377 بود. او در زمان سمت شهرداري، به دليل فروش تراکم و به طبع آن افزايش قيمت مسكن و همچنين استفاده از امكانات شهرداري در تبليغات انتخاباتي «خاتمي»، از سوي قاضي «محسنی اژه اي» به 3 سال حبس و 10 سال محروميت از مشاغل دولتي محكوم شد. لازم به ذكر است كرباسچي از جمله حاميان «مهدي كروبي» در انتخابات 88 بوده و از كساني است كه در اين دوران به تخريب «دكتر احمدي نژاد» مي پرداخته است.
محمد عطريانفر: (1333، اصفهان )، عضو شوراي مركزي حزب كارگزاران- رئيس شوراي سياست گذاري «روزنامه شرق» و هفته نامه «شهروند امروز» و عضو اولين شوراي شهر تهران بوده است.
عطريانفر سابقه فعاليت در واحد پخش صدا و سيما، روزنامه كيهان (دوره خاتمي)، سازمان صنايع ملي و معاونت صنايع دفاع، وزارت كشور در دوران «محتشمي پور» و «عبدالله نوري» را نيز در كارنامه فعاليت هاي سياسي خود دارا مي باشد. همچنين او از متهمين حوادث پس از انتخابات 88 بوده و در دادگاه قضايي كشور به جرم اقدام عليه امنيت ملی محكوم شده است.
عليرضا شيخ عطار: معاون اقتصادي وزارت خارجه در دولت نهم، سفير ايران در آلمان مي باشد. شيخ عطار از حاميان دولت و دكتر احمدي نژاد محسوب مي شود.
بهروز گرانپايه: نايب رئيس انجمن صنفي روزنامه نگاران ايران- عضو سابق تحريريه روزنامه كيهان در زمان مدير مسئولي خاتمي در اين روزنامه و عضو سابق تحریریه روزنامه «وقایع اتفاقیه» می باشد.او به همراه اشخاصی چون عباس عبدي، حسينعلي قاضيان، عليرضا علوي تبار، محمد علي اكبري و محسن گودرزي، عضو هيئت مديره موسسه پژوهشي آينده بوده است.
گرانپايه در سال 1381 زماني كه مدير موسسه ملي پژوهشي افكار عمومي بود، به دليل چاپ يك نظر سنجي جعلي، دال بر موافقت 75 درصد مردم ايران با مذاكره ميان ايران و آمريكا، به همراه، «عباس عبدي» و «حسين قاضيان» در دادگاه عمومي تهران محكوم شد. در پرونده فوق وكالت گرانپايه، به عهده «امير حسين آبادي» قرار گرفت.
در نهايت گرانپايه مجرم شناخته شده و به پرداخت 60 ميليون ريال جزاي نقدي بدل از شلاق تعزيري، تحمل سه ماه و يك روز حبس تعزيري و پرداخت 15 ميليون ريال در حق دولت براي جعل محكوم شد.
لازم به ذکر است، بهروز گرانمايه، از امضا كنندگان بيانيه «اعتراض به لغو امتياز مجله «زنان» با 1500 امضا» و از امضا كنندگان «بيانيه 180 تن از روزنامه نگاران ايران درباره محدوديت هاي اطلاع رساني» مي باشد.
علي اصغر رمضانپور: رمضانپور يكي از اعضاي حلقه مطبوعاتي عطريانفر به شمار رفته و از معاندين نظام اسلامي مي باشد. او از جمله كساني است كه در مصاحبه هاي خود با شبكه هاي بيگانه اي چون صداي آمريكا (VOA ) و BBC فارسي به تخريب نظام جمهوري اسلامي (مخصوصاً در زمان اغتشاشات) پرداخته و مي پردازد. وی كه معاون وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در زمان «عطاء الله مهاجراني» بوده است همانند ديگر دوستانش كشور را به محدوديت رسانه اي و ديكتاتوري در سياست متهم مي كند!!!!
لازم به ذكر است، رمضانپور از امضا كنندگان بيانيه «اعتراض به لغو امتياز مجله «زنان» با 1500 امضا» و بيانيه «اعتراض به محکوميت هانا عبدی» كه به جرم اقدام عليه امنيت ملي به پنج سال حبس در تبعيد (در شهر ري) محكوم شد می باشد.
وی پرونده بدی از سوابقش نزد مراکز امنیتی دارد و بارها به مهاجرانی و سپس مسجدجامعی گفته شد که از معاونت وزارت ارشاد کنار گذاشته شود.
محمد قوچانی: قوچانی از جمله روزنامه نگاران فعال و مدعی اصلاحات به شمار می آید. او در سال 1380 در مجله «عصر آزادگان» فعالیت می کرد که پس از توقیف این نشریه به همراه چند تن دیگر بازداشت و پس از تحمل چند ماه حبس در اوین از زندان آزاد شد.
قوچانی (پس از آزادی از زندان) به پیشنهاد محمد عطریانفر وارد همشهری شد. وی(با هم اندیشی با عطریانفر) برای اولین بار ضمائم همشهری را منتشر کرد.برای این کار، ساختمانی واقع در جردن اختصاص داده شد و بدین ترتیب قوچانی به همراه افرادی چون احمد غلامی، مهران کرمی و...«همشهری ماه» را منتشر کرد. پس از چندی همشهری ماه از سوی هیئت نظارت بر مطبوعات توقیف شد و قوچانی همشهری جهان را منتشر کرد.
وحید جلیلی (روزنامه نگار) طی مناظره ای با علیرضا بهشتی و محمد جواد حق شناس، در مورد مطبوعات کشور بیان می دارد: «همشهری ماه به سردبیری محمد قوچانی،460 هزار نسخه تیراژ داشت که این رانت در خاورمیانه بی سابقه بود، اما این مجله به صورت رایگان توزیع می شد... .»
پس از برکناری عطریانفر از همشهری، قوچانی نیز به فکر تاسیس روزنامه ای مستقل افتاد؛ وی با همان اعضای تحریریه همشهری جهان روزنامه «شرق» را تاسیس کرد./انتهای پیام/
لینک کپی شد
گزارش خطا
۰
ارسال نظر
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.