مسابقات يونيورسياد از 21 مرداد ماه در چين كليد ميخورد و كاروان ورزشي ايران با توجه به ارتقايي كه در هر دوره داشته است، بدنبال تك رقمي كردن جايگاه خود در جهان است.
به گزارش خبرنگار ورزشي «خبرگزاري دانشجو»، بيست و ششمين دوره مسابقات دانشجويان جهان، (يونيورسياد) از 21 مرداد ماه در شهر شنزن چين آغار به كار مي كند و كاروان ورزشي ايران در 19 رشته به مصاف حريفان مي رود، بر همين اساس در آستانه اين رويدار مهم ورزشي به ارائه تاريخچه كاملي از اين مسابقات مي پردازيم.
مسابقات يونيورسياد چيست؟
بازي هاي ورزشي دانشجويان جهان تحت عنوان يونيورسياد هر دو سال يكبار برگزار مي شود كه گامي در جهت ارتقاي سطح ورزش و آموزش كشورهاي عضو فيزو و زمينه اي براي رشد جسمي و ذهني دانشجويان بشمار مي رود.
اين بازي ها از سوي فدراسيون بين المللي ورزش هاي دانشگاهي (فيزو) در 10 رشته ثابت و چند رشته به انتخاب كشور ميزبان در يكي از كشورهاي متقاضي عضو فيزو برگزار مي شود.
فيزو بعنوان يكي از قوي ترين فدراسيون هاي جهاني مستحكم ترين ساختار و تشكيلات را داراست و يونيورسيادهاي دانشجويي را هر دو سال يكبار در دو بخش تابستاني و زمستاني برگزار مي كند.
يونيورسيادها در سال هاي فرد ميلادي و رقابت هاي قهرماني دانشجويان جهان در 40 رشته ورزشي در سال هاي زوج ميلادي از سوي فيزو سازماندهي و به مرحله اجرا گذاشته مي شود.
در حقيقت اين بازي ها، رويداد مهمي است كه بعد از بازي هاي المپيك، پذيراي بيشترين ورزشكاران است.
تحقق دوستي ها، ارتباط بين دانشگاه ها و اساتيد تربيت بدني از ديگر اهداف برگزاري اين بازي هاست، به همين علت در پايان رقابت ها، به جاي سرود كشور قهرمان، تنها سرود فيزو نواخته مي شود، البته تا چند سال پيش، پرچم كشورهاي برتر نيز افراشته نمي شد، اما در حال حاضر پرچم كشورهاي برتر به اهتراز در مي آيد.
در يونيورسيادها نيز همچون المپيك ها از نيروهاي داوطلب استفاده مي شود و نيروهاي محلي و دانشجويان بيشترين حجم كار را بر عهده دارند.
به علت سطح كيفي بالاي بازي هاي جهاني دانشجويان، عموما ركوردهاي اين مسابقات با اختلاف بسيار ناچيزي با ركوردهاي جهاني به ثبت مي رسد و اغلب اتفاق مي افتد كه در اين مسابقات ركوردهاي جهاني شكسته شود.
تاريخ يونيورسيادهاي گذشته نشان داده است كه هميشه عده اي از قهرمانان المپيك و يا قهرمانان جهان در اين بازي ها حضور داشته اند كه همين امر باعث شده بعد از بازي هاي المپيك، يونيورسيادها بزرگترين رويداد ورزشي جهان بشمار رودند.
در يونيورسيادها براي برگزاري مسابقات، رقابت هاي مقدماتي انجام نمي شود و انتخاب تيم ها براي شركت در مسابقات، توسط كميته فني فدراسيون بين المللي ورزش هاي دانشگاهي (فيزو) و برداشت اين كميته از سطح ورزش دانشجويان هر كشور در رشته هاي مختلف صورت مي گيرد.
حضور دانشجويان كشورمان در اين ميادين، عاملي براي ايجاد انگيزه در بدنه ورزش دانشجويان، توسعه ورزش همگاني و گامي در جهت رشد ورزش قهرماني كشور، بصورت اصولي و علمي بشمار مي رود.
از طرفي حضور دانشجويان ورزشكار كشورمان در بازي هاي جهاني دانشجويان، جداي از سنجش توانايي هاي ورزشي، مي تواند در كشف استعدادهاي درخشان براي معرفي به ورزش قهرماني كشور در سطح تيم هاي ملي موثر باشد؛ چنانچه تاكنون طي حضور كاروان ايران در دوره هاي پيشين بازي هاي جهاني دانشجويان، چندين چهره به ورزش كشور معرفي شده است.
فلسفه برگزاري يونيورسياد چيست؟
فلسفه برگزاري يونيورسيادها، بالا بردن سطح ورزش و سطح آموزش دانشگاهي توامان با يكديگر مي باشد و اين بازي ها زمينه اي براي رشد جسمي و ذهني دانشجويان بشمار مي رود و در اين بازي ها دوستي ها تحقق يافته و ارتباط علمي و ورزشي بين دانشگاه ها و اساتيد برقرار مي شود.
تاريخچه فدراسيون بين المللي ورزش هاي دانشگاهي
فدراسيون بين المللي ورزش هاي دانشجويي (FISU) به طور رسمي در سال 1949 تاسيس شد، اما تاريخچه پيدايش آن به دهه 20 بر مي گردد و اولين بازي هاي جهاني دانشجويي در شهر پاريس به رهبري يك فرانسوي به نام ژان پيت ژان در سال 1923 برگزار شد، همچنين اولين كنگره رسمي فيزو در سال 1924 در ورشو برگزار شد كه كشورهاي زيادي در آن شركت كردند.
در سال هاي 1925 تا 1939 چندين رويداد مهم ورزشي توسط كنفدراسيون بين المللي دانشجويان در شهرهاي رم، پراگ، پاريس، دارمشتات، بوداپست، تورين و موناكو انجام شد و بعد از جنگ جهاني دوم و توقف چند ساله مسابقات و فعاليت هاي ورزشي در جهان در سال 1949، فدراسيون ورزش دانشجويي به طور رسمي در لوگزامبورگ تولد يافت و اولين همايش ورزش بين المللي دانشگاهي را نيز برگزار كرد.
اين همايش ها در شهرهاي مرانو، لوكزامبورگ، دورتموند و سن سباستين انجام شد و در حركتي تازه در سال 1957 به دعوت فدراسيون ورزش دانشگاهي فرانسه فيزو مسابقاتي را برگزار كرد كه دانشجويان دو بلوك غرب و شرق را گرد هم آورد.
پس از اين همايش اشتياق فراواني بوجود آمد تا مسابقه اي بين المللي برگزار شود كه در آن دانشجويان سراسر جهان شركت كنند و در همين راستا در سال 1959 فيزو و اتحاديه جهاني دانشجويان توافق كردند تا به طور مشترك در مسابقاتي كه سازمان ورزش ايتاليا در تورين برگزار مي كند، تحت عنوان يونيورسياد شركت كنند.
يونيورسيادهاي زمستاني هم موفقيت مشابهي را تجربه كردند، گسترش دامنه ورزش هاي دانشگاهي باعث شد تا از سال 1960 فيزو براي تكميل برنامه يونيورسياد، بر مسابقات جهاني دانشجويان نظارت كند كه اين مسابقات براي دانشجويان ورزشكار در سراسر جهان برگزار مي شد تا فرصتي فراهم شود كه دانشجويان با روحيه تفاهم و صلح براي كسب نتايج بالاي تكنيكي گرد هم آيند.
فيزو به عنوان برگزار كننده پيشرو در ورزش دانشجويان و داراي مقام در برگزاري مسابقات چند رشته اي در سطح جهان داراي ساختاري منعطف و با كفايتي است.
در يونيورسياد تابستاني، رقابت ها در 10 رشته ورزشي (دووميداني، شمشيربازي، شيرجه، تنيس، بسكتبال، فوتبال، شنا، ژيمناستيك، واترپلو و واليبال) در دو قسمت مردان و زنان به صورت ثابت برگزار مي شود.
از يونيورسياد 2007بانكوك، مقرر شد رشته هاي جودو و تنيس روي ميز به رشته هاي مذكور اضافه شود و تا سه تا چهار رشته نيز بعنوان رشته هاي اختياري به ميزبان مسابقات هر دوره اختصاص داده مي شود.
در يونيورسياد زمستاني نيز مسابقات در شش رشته اسكي آلپالين و صحرانوردي، پرش اسكي، هاكي روي يخ، اسكيت نمايشي، اسكيت سرعت مسافت كم برگزار مي شود و يك رشته نيز به انتخاب كشور ميزبان به رشته هاي فوق اضافه مي شود.
نكته مثبت اين مسابقات اين است كه شركت تمام دانشجويان دنيا اعم از آماتور يا حرفه اي در مقطع سني 17 تا 28 سال در مسابقات آزاد است.
البته در كنار برگزاري يونيورسيادها، براي پرداختن به رشته هاي ديگر نيز مسابقات قهرماني در سطح جهاني در نظر گرفته شده است، از جمله دو صحرانوردي، جهت يابي، اسكواش، دوچرخه سواري، هندبال، تيراندازي با كمان، پاروزني، گلف، تكواندو، اسب سواري، فوتسال، بيس بال، موج سواري، بدمينتون، شطرنج، سه گانه، كشتي آزاد و فرنگي، قايقراني (كاياك) ،كاراته، راگبي، وودبال، مسابقات اسكي آلپاين اروپا، صحرانوردي و بريدج.
عملكر كاروان ورزشي ايران در دوره گدشته يونيورسياد
بيست و پنجمين دوره بازي هاي دانشجويان جهان، يونيورسياد 2009 در شهر بلگراد صربستان در 15 رشته ورزشي برگزار شد و حدود 9000 ورزشكار از 145 كشور جهان در اين مسابقات حضور داشتند و در نهايت 699 مدال بين ورزشكاران 71 كشور توزيع شد كه سهم دانشجويان ايران هشت مدال بود.
دانشجويان ايران در اين مسابقات در رده يازدهم ايستادند كه نسبت به مسابقات دوره قبل يعني سال 2007 بانكوك دو پله صعود داشتند.
كاروان ورزشي ايران در اين مسابقات در هشت رشته ورزشي تكواندو مبارزه پسران، تكواندو پومسه دختران، تكواندو پومسه پسران، دووميداني، تنيس روي ميز، بسكتبال، جودو و تير و كمان شركت كرده بود كه مدال هاي ورزشكاران به شرح زير است:
در تكواندو و در بخش مبارزه عليرضا نصر آزاداني در وزن 72- كيلوگرم، روح الله طالبي در 78- كيلوگرم و مهران عسگري در 84- كيلوگرم صاحب مدال طلا شدند و حسين تاجيك در 84+ كيلوگرم مدال نقره گرفت.
در دووميداني نيز ايران توسط سجاد مرادي در دو 800 متر و محمد صميمي در پرتاب ديسك صاحب يك مدال دو طلا و نقره شد.
در تكواندو پومسه پسران نيز در قست تيمي يك مدال برنز نسيب كاروان ورزشي ايران شد.