معاون سابق ستادکل نیروهای مسلح پس از آزادسازی متجاوزان انگلیسی و دیدار با رهبر انقلاب عنوان کرد كه ایشان پس از تقدیر از اقدام شجاعانه ...
گروه دين و انديشه «خبرگزاري دانشجو» - مسعود ابراهيمي؛ دولت انگلیس از زمان اشغال عراق تا کنون بارها به طور غیرقانونی حریم آبهای جمهوری اسلامی ایران را مورد تجاوز و تعدی قرار داده و هر بار با بیان دلایل واهی و بی اساس سعی در توجیه این اقدامات خویش داشته است.
تاریخچهای از نقض حریم مرزهای ایران بوسیله نظامیان انگلیس پس از اشغال عراق
- ورود دو فروند بالگرد سیاه متعلق به تفنگداران دریایی انگلیس که حریم هوایی ایران را به مدت 10 دقیقه نقض و سپس به حریم هوایی عراق بازگشتند (در تاریخ 10 آبان ماه 1385).
- پرواز یک فروند بالگرد انگلیسی بر فراز دهانه رود اروند و نقض حريم هوایی ایران (در تاریخ 7 بهمن ماه 1385).
- ورود سه فروند قایق نیروی دریایی انگلیس در دهانه خور موسی که حریم آبهای ایران را نقض کردند (در تاریخ 9 اسفند ماه 1385).
- ورود 15 نظامی انگلیس به حریم آبهای ایران در منطقه اروند رود (در تاریخ 3 فروردین ماه 1386).
تجاوز انگلیس به حریم آبهای ایران در منطقه اروند
در تاریخ سوم فروردین ماه 1386، تعداد پانزده تن از نظامیان انگلیس به طور غیرقانونی وارد حریم آبهای ایران شدند. نیروی دریایی سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران به مجرد اطلاع از این تجاوز نسبت به دستگیری و بازداشت متجاوزین اقدام نمود و آنها را به تهران منتقل ساخت.
واکنش ایران به دستگیری و بازداشت نظامیان متجاوز انگلیسی
پس از دستگیری، بازداشت و انتقال متجاوزین به تهران، وزارت امور خارجه ایران، «گیت اسمیت» کاردار انگلیس را احضار نمود و مراتب اعتراض ملت و نظام جمهوری اسلامی ایران را نسبت به این اقدام تجاوزکارانه و غیرقانونی نظامیان دولت انگلیس به وي انتقال داد.
واکنش لندن به دستگیری نظامیان انگلیسی
ابتدا دولت انگلیس اظهار داشت كه این 15 تن هرگز به حریم آبهای ایران تجاوز نکردند و دستگیری ایشان توسط نیروهای ایرانی بی مورد بوده است.
یک مقام آگاه ایرانی در گفتوگو با خبرگزاری فارس اعلام کرد كه بنابر اسناد و شواهد موجود در لحظه دستگیری متجاوزین، این ادعاي انگلیس کاملا مردود و بیاساس میباشد؛ زیرا نمایشگرها و دستگاههای ثبت کننده اطلاعات جغرافیایی که در اختیار این نظامیان بود به خوبی نشان میداد که ایشان با آگاهی از اینکه در حریم آبهای ایران قرار دارند در محدوده اروند باقی ماندند. بنابراین، مرزبانان جمهوری اسلامی ایران طبق وظیفه خویش ایشان را دستگیر کردند.
تونی بلر، نخست وزیر وقت انگلیس هم در حاشیه پنجاهمین سالگرد تشکیل اتحادیه اروپا در برلین مدعی شد: «نظامیان انگلیس در آبهای عراق بودند و این حقیقت ندارد که آنها در ایران بودهاند!»
اظهار نظر افسر ارتش عراق در خصوص ورود انگليسيها به آبهاي ايران
این موضعگیری تونی بلر در حالی بود که هفتهنامه انگلیسی «ساندی تایمز» به نقل از «حکیم جاسم»، افسر ارتش عراق اظهار داشته بود: «هنگامی که نظامیان انگلیس دستگیر شدند در آبهای عراق نبودند. ماهیگیران عراق به ما اطلاع دادند که قایقهای جنگی انگلیس در منطقهای هستند که خارج از آبهای عراق است. ما نمیدانیم آنها آنجا چه میکردند!»
تهدید لندن به قطع روابط تجاری با ايران
پنج روز پس از دستگیری نظامیان انگلیس در 8 فروردین ماه 1386 بیبیسی اعلام کرد دولت انگلیس تا زمان آزادسازی نظامیان بازداشت شده، روابط تجاری خویش را با ایران به تعلیق در میآورد.
در پاسخ به این اقدام انگلیس، رئیس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی عنوان داشت كه تجارت امری دو طرفه است و نفع و ضرر روابط تجاری به هر دو طرف باز میگردد. وی همچنين گفت با تعلیق رابطه تجاری یک کشور با جمهوری اسلامی ایران دنیا به آخر نخواهد رسید و ما برای حفظ استقلال خویش هزینه خواهیم کرد.
رایزنی انگلیس با شورای امنیت برای صدور قطعنامهای شدید علیه ایران
به دنبال پیگیریها و علیرغم تلاشهای بسیار دولت انگلیس برای صدور قطعنامهای شدید علیه ایران در شورای امنیت سازمان ملل متحد، این شورا تنها با صدور بیانیهای ملایم از بازداشت نظامیان انگلیس در آبهای ایران اظهار نگرانی کرد.
تلاشهای انگلیس برای سرپوش گذاشتن بر حقیقت
پس از دستگیری نظامیان متجاوز انگلیس، تنها زن نظامی به نام «لیدینگ سیمن فی ترینگ» در گفتوگو با تلويزیون جمهوری اسلامی ایران ضمن معرفی خویش اظهار کرد: «صراحتا اعلام میکنم که نیروهای انگلیسی بطور غیر قانونی وارد حریم آبهای ایران شدند. ایرانیان خیلی خونگرم، صمیمی و متفکرانه با ما برخورد کردند. ایرانیها علت بازداشت ما را توضیح دادند و هیچ رفتار تند و خشنی با ما نداشتند.»
«توماس سامرز» یکی دیگر از نظامیان دستگیر شده انگلیس در مصاحبه با تلويزیون ایران عنوان کرد: «رفتار ایرانیها خیلی دوستانه و بدون هیچ برخورد تندی بوده است. از ما خیلی خوب پذیرایی کردند و من راضی هستم.»
از آنجا که این قبیل اعترافات نظامیان انگلیس مغایر با دیپلماسی این کشور در قبال جمهوری اسلامی ایران بود، در این راستا دفتر وزارت امور خارجه انگلیس علاوه بر اعتراض نسبت به پخش این تصاویر و اعترافات نظامیان خویش، اعلام کرد: «استفاده از نیروهای نظامی ما برای اهداف تبلیغاتی اهانتآمیز است!»
حمله نيروهاي انگليسي به كنسولگري ايران در بصره
طی تلاشهای بیوقفه انگلیس برای آزادسازی نظامیان متجاوز، از سرکنسولگری ایران در بصره خبر رسید که نیروهای انگلیسی با نزدیک شدن به ساختمان کنسولگری ایران، عملا به مدت یک ساعت و بیست دقیقه این ساختمان را تحت محاصره نظامی خویش در آورده بودند.
همچنین از سرکنسولگری ایران در بصره گزارش رسیده بود که در این محاصره، ساختمان سرکنسولگری ایران به مدت 20 دقیقه مورد تیراندازی نظامیان انگلیس بوده است.
نامه عذرخواهي انگليس از دولت ايران
انگلیس در ابتدا با رویکرد استعمارگرایانه برای آزادی نظامیان خویش اقدام کرد و چنانکه توضیح داده شد در این راستا از هیچ اقدامی فروگذار نكرد، اما پس از مشاهده استواری ملت و نظام جمهوری اسلامی ایران رویکرد خود را تغییر داد.
مقامات انگلیس دریافتند که اقدامات استعمارگرایانه و توسل به زور و تهدید نتیجهای در بر نخواهد نداشت. لذا با تغییر موضع، طی نامهای مراتب عذرخواهی خویش را از دولت ایران عنوان نمودند و متعهد شدند که این قبیل اقدامات هرگز تکرار نشود (1).
واکنش دولت ایران در برابر نامه انگلیس
مقامات دولت ایران پس از مشاهده نامه عذرخواهانه دولت انگلیس در جواب عنوان کردند: «ملت کریم و نظام جمهوری اسلامی ایران در عین اقتدار برای محاکمه نظامیان، این 15 نفر را بر اساس اقدامی داوطلبانه و انساندوستانه مورد بخشش قرار میدهد.»
جلوگيري دولت انگليس از انتشار خاطرات نظاميان دستگير شده در ايران
نظامیان انگلیسی در بدو ورود به کشورشان، تحت تاثیر جو ایجاد شده توسط رسانههای غرب و البته فشارهای دولت انگلیس، مدعی شدند آنچه در برابر رسانههای ایرانی اعتراف کردند تحت فشار و اجبار ایرانیان بوده است.
وزارت دفاع انگلیس نیز، با تصویب قانونی، ایشان را از انتشار خاطراتشان منع کرد. همچنین مقامات انگلیس عذرخواهی خویش برای آزادسازی نظامیانشان را تکذیب نمودند.
اقدامات ایران در برابر ناسپاسی دولت انگلیس
پس از آنکه مقامات انگلیس عذرخواهی و نظامیان انگلیس اعترافات خود را تکذیب کردند، جمهوری اسلامی ایران نامه مقامات انگلیس که در آن تعهد کرده بودند دیگر مرتکب اشتباهاتی از این قبیل نشوند را علنی ساخت. به علاوه تصاویری از رفتار کریمانه و دوستانه ایران با تجاوزکاران انگلیسی را به نمایش گذاشت و بدین ترتیب نقشههای انگلیس را نقش بر آب ساخت.
رهبر انقلاب: با این کار سه سیلی به صورت انگلیس زدید!
معاون سابق ستاد کل نیروهای مسلح پس از آزادسازی متجاوزان انگلیسی و دیدار با رهبر انقلاب عنوان کرد كه ایشان پس از تقدیر از اقدام شجاعانه نیروی دریایی سپاه فرمودند: «با این کار سه سیلی به صورت انگلیس زدید. اول دستگیری متجاوزان در آبهای سرزمینی خودمان، دوم نحوه آزادسازی مقتدرانه و عزتمندانه ایشان و سوم بر هم زدن صحنهسازی آنها بعد از آزادسازی این افراد و خنثی ساختن توطئه جنگ روانی دشمن.»
پینوشت:
1. در مناظره بین میرحسین موسوی و محمود احمدینژاد، دو کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری سال 1384، موسوی آزادسازی ملوانان انگلیسی را خفتبار تلقی و دولت وقت را متهم به ترس از انگلیس کرد كه احمدینژاد در جواب او گفت: نامه معذرتخواهی تونیبلر، نخستوزیر انگلیس مبنی بر آزادسازی ملوانان انگلیس در وزارت امور خارجه ایران موجود است. البته، هیچ دلیل داخلی یا خارجی در رد سخن وی اقامه نشد و بنابر اصول حقوقی، مادام که دلیلی بر مخالفت اعلام نگردد سخن وي معتبر میباشد.