انتخاب 26 شهریور ماه به عنوان روز تربیت بدنی بدون پشتوانه تاریخی، نشان میدهد که احتمالا در کشور ما هیچ روزی که متناسب با ورزش و تربیت بدنی باشد وجود نداشته است.
گروه ورزشی «خبرگزاری دانشجو»؛ از سال 83، روز 26 مهرماه به عنوان «روز تربیت بدنی» نامگذاری شده است و از آن سال تاکنون مسئولان ورزش کشور تلاش می کنند تا تمام همایش ها و کلنگ زنی ها را به این روز موکول کنند و برای آن که مردم اسما بیشتر با ورزش در ارتباط باشند، این روز را به هفته تربیت بدنی و ورزش ارتقا داده اند و تا جایی که امکان دارد از ورزش همگانی و جایگاه آن در سلامت جامعه صحبت می کنند.
مسئولین ورزش کشور اعم از وزارت ورزش و جوانان و کمیته ملی المپیک به عنوان متولیان اصلی و شهرداری و دانشگاه ها به عنوان دست اندرکاران این حوزه، مسابقات مختلف ورزش و همایش های تخصصی و غیر تخصصی ورزشی برگزار می کنند و تقریبا از 7 صبح تا 10 شب از این همایش به آن مسابقه می روند.
حال این سوال مطرح است که مگر 26 مهرماهچه اتفاقی افتاده است که تب و تاب ورزش، مسئولین کشور را فرا می گیرد و همه جا از ورزش همگانی صحبت می کنند و حتی دانشگاه علوم پزشکی هم برای اینکه حسن نیت خود را نسبت به ورزش نشان دهد جشنواره ورزشی تدارک می بیند؟
اولین چیزی که در این خصوص به ذهنمان می رسد این است که سراغ تقویم برویم و تاریخچه این نامگذاری را جویا شویم؛ شاید این همه تکاپو و فعالیت ریشه در تاریخ ورزش دارد.
نباید از یاد برد که اولین نکته ای که در خصوص روزهای نامگذاری شده در تقویم به ذهن ما می رسد، فلسفه انتخاب آن می باشد و همیشه برای مردم جالب است که بدانند دلیل این نامگذاری چیست؟
برای مثال، 12 اردیبهشت ماه به دلیل همزمانی با سالروز شهادت شهید مطهری، روز معلم؛ 13 آبان به دلیل تسخیر لانه جاسوسی آمریکا توسط دانش آموزان، روز دانش آموز؛ هشت آبان ماه همزمان با شهادت شهید فهمیده، روز نوجوان و 14 شوال به مناسب سالگرد جنگ خیبر روز پهلوانی و ورزش زورخانه ای نامگذاری شده است.
اگر سراغ شورای فرهنگ عمومی برویم و دلایل نامگذاری روزهای تقویم را جویا شویم، تقریبا تمام روزهای ثبت شده برای خود تاریخچه و فلسفه ای دارند، اما روز تربیت بدنی به چه دلیل در 26 مهر ماه به ثبت رسیده است؟
برای چنین روزی باید به دنبال یک اتفاق ورزشی مهم یا سالروز تولد و یا درگذشت یک ورزشکار بود و این اولین چیزی است که به فکر می رسد، اما پس از تحقیق از بخش تقویم شورای فرهنگ عمومی دریافتیم که روز تربیت بدنی استثنائاً هیچ پشتوانه تاریخی ندارد و در این روز هیچ رخداد ورزشی روی نداده و به صورت رندم این روز برگزیده شده است.
احتمالا باور این موضوع سخت است که در کشور ما هیچ روزی وجود نداشته که بتوان آن را مبنای انتخاب برای روز تربیت بدنی دانست، ولی با توجه به اطلاعات دریافتی از شورای فرهنگ عمومی، ظاهرا چنین روزی را نداریم!
شاید هم روز درگذشت جهان پهلوان بهانه خوبی برای اینکه 17 دی ماه را روز تربیت بدنی و ورزش نامگذاری کنیم، نبوده است که یک روز بی هویت را به عنوان روز تربیت بدنی انتخاب کرده ایم.
اگر مسئولان کمی در این خصوص دقت می کردند، در می یافتند که کم نیست تعداد روزهایی که ارزش این را دارند تا به احترام رخدادهای آن، روز تربیت بدنی نامگذاری شوند؛ برای مثال، 26 آذرماه همزمان است با سالروز رجعت پیکر پاک شهید ورزشکار علی برخورداری، قهرمان شنای ایران پس از 24 سال به خاک میهن و یا سالگرد شهادت آزاده شهید بهزاد قائدی، مشت زن سابق تیم ملی.
به هر حال، امیدواریم مسئولان سازمان فرهنگ عمومی در نامگذاری روزهای تقویم کمی هم به هویت این روزها توجه کنند تا مانند امروز از شنیدن اینکه 26 مهرماه بدون هیچ دلیلی روز تربیت بدنی نامگذاری شده، تعجب نکنیم و غبطه نخوریم که چرا روزهای باارزش را از دست می دهیم.
ای کاش مسئولین به جای اینکه در یک روز و به صورت فشرده محاسن و جایگاه ورزش را بیان کنند، در سالگرد درگذشت تختی و شهادت شهیدان ورزشکاری مانند علی برخورداری و بهزاد قائدی نیز به یاد ورزش بودند تا هم برنامه خودشان در یک روز فشرده نباشد و هم اینکه در تمام طول سال روزهایی با عنوان تربیت بدنی داشته باشیم.