کاظم اولیایی در گفتوگو با خبرنگار ورزشی «خبرگزاری دانشجو»، درباره خصوصیسازی در فوتبال کشور گفت: ساختار نظام اداری که از سالهای گذشته به ارث رسیده و ادامه دارد، همه چیز را دولتی در نظر گرفته است؛ چرا که از گذشته امورات کشور با درآمد نفت اداره می شده و در واقع بودجه کشور در اختیار دولت بوده و به تبع، تمام بخشهای کشور نیز دولتی اداره میشود.
وی در ادامه افزود: با توسعه دنیای امروز و حرکت به سمت توسعهیافتگی، باید به سمت خصوصیسازی پیش برویم و کار مردم را به خودشان واگذار کنیم و تنها اموری که برای بخش خصوصی امکان پذیر نیست و جامعه به آن نیاز دارد را به دولت واگذار کنیم؛ چرا که اعتقاد دارم دولت نباید همه امور مردم را به تنهایی انجام دهد.
مدیرعامل سابق باشگاه پاس فوتبال را مقولهای وارداتی دانست و گفت: در تمام دنیا فوتبال به وسیله بخش خصوصی اداره میشود و در مقابل، درآمد خوبی عاید سهامداران باشگاهها میکند.
ادامه حضور دولت در باشگاه ها، خصوصی سازی را مشکل می کند
اولیایی یادآور شد: دولت در حوزه مدیریت اجرایی و درآمدزایی در فوتبال خوب عمل نمیکند و هر چه بیشتر در این بخش حضور داشته باشد هزینهها را بالاتر میبرد و در نهایت اداره آن به وسیله بخش خصوصی را در آینده سختتر میکند.
وی فعالیتهای صورت گرفته در راستای خصوصیسازی ورزش، بویژه فوتبال را ناچیز دانست و گفت: متأسفانه در این مدت گامهای مثبتی در این زمینه برداشته نشده و تنها برند باشگاه راهآهن به بخش دولتی واگذار گردیده، در حالی که این برند بدون وجود امکانات هیچ ارزشی ندارد و مطمئناً بزودی مالکان راهآهن فعالیت در این بخش را رها میکنند.
مدیرعامل سابق باشگاه پاس در ادامه افزود: از آنجا که اراده دولت بر خصوصیسازی نیست، بنابراین کاری در این بخش انجام نشده است و باید به صورت قانونمند و با ارائه طرح یا لایحهای به مجلس، این موضوع بررسی شود.
بر روی کاغذ همه تیم ها خصوصی هستند اما در عمل نه
اولیایی ترکیه را یکی از کشورهای موفق در حوزه خصوصیسازی معرفی کرد و گفت: این کشور با قرار دادن امکانات اولیه به بخش خصوصی، زمینه حضور علاقهمندان به فعالیت در عرصه ورزش و فوتبال را فراهم کرده و نشان داده که این خواسته عملی است، ولی متاسفانه در کشور ما نه ارادهای در این خصوص وجود دارد و نه قدمی برداشته شده و مطمئناً در آینده نیز شرایط تغییر نخواهد کرد.
وی در پاسخ به این سؤال که در حال حاضر چند باشگاه خصوصی در لیگهای فوتبال حضور دارند، گفت: بر روی کاغذ و در مدارک ارسالی به سازمانهای بالادست، همه باشگاههای ایران خصوصی هستند؛ چرا که اگر این کاغذها نبودند، باشگاههای ما جایی در آسیا نداشتند؛ به این ترتیب در عمل، تامین اعتبار و انتخاب مدیران باشگاه ها دولتی است و فقط راهآهن قرار بود توسط بخش خصوصی اداره شود، ولی امکانات کافی در اختیار آنها قرار نمیگیرد.
مدیرعامل سابق باشگاه پاس در پاسخ به این سوال که خصوصیسازی تا چه حد میتواند بر کاهش هزینههای باشگاهها و قرارداد بازیکنان تأثیر داشته باشد، گفت: زمانی که مدیر با باشگاه تنها قرارداد امضا میکند و موقع پرداخت معلوم نیست که خودش در تیم باشد یا نه، همه حاتم طایی هستند.
باشگاه داری دولتی رقابت ناسالم باشگاه ها را افزایش داده است
اولیایی یادآور شد: الان از جیب دولت هزینه میشود و هیچ حساب و کتابی در مخارج وجود ندارد، بنابراین یک رقابت ناسالم داخلی بین باشگاهها ایجاد شده که این مسئله تاثیر زیادی بر تیم ملی داشته است.
وی خصوصیسازی را عاملی برای کاهش هزینههای فوتبال دانست و گفت: مطمئناً هزینههای بخش خصوصی به صورت منطقی صرف می شود؛ چون برای آنها سود و زیان اهمیت زیادی دارد و این بخش منافع خود را نیز در نظر میگیرد.
مدیرعامل سابق باشگاه پاس موفقیت در عرصه خصوصیسازی را ملزم به رعایت یک برنامه سه مرحلهای دانست و گفت: باید برای محقق شدن این خواسته یک دوران گذر قرار دهیم تا هم دولت وارد میدان شود و هم امکانات لازم برای خصوصیسازی فراهم گردد؛ به علاوه باید باشگاهها نیز برای خصوصیسازی آماده باشند، اگر این برنامه را در نظر نگیریم هر روز هزینهها در فوتبال بالاتر و حاشیهها نیز افزایش مییابد.
فوتبال موتور تولید است نه ایستگاه لابی کردن و سندسازی
اولیایی در ادامه تصریح کرد: تفکر اغلب مدیران حاضر در فوتبال، دولتی است و در این شرایط فراموش شده است که فوتبال از نظر حرفهای باید مانند یک موتور تولید باشد نه یک ایستگاه برای لابیکردن و اتاقی خلوت برای سندسازی و بزرگ کردن آدمهای کوچک.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا فوتبال ایران واقعاً حرفهای است و می توان از آن توقع امکانات حرفهای داشت، گفت: متأسفانه در کشور اصطلاحات نیمبند زیاد داریم؛ فوتبال ما نیز یک تعریفی از حرفهای شدن شنیده و آن این است که توقع فوتبالیستها و بهرهبرداران از آن حرفهای است، ولی در بخش تعهدات و نظم و انضباط هیچ بویی از حرفهای بودن نبردهاند.
برخی مدیران فوتبال را با مدیریت ستاد سوخت اشتباه گرفته اند
مدیرعامل سابق باشگاه پاس در خصوص نحوه تنظیم قراردادها با سرمربیان و بازیکنان خارجی در باشگاهها نیز گفت: یکی از نقاط تأسفبار فوتبال ایران همین مسئله قراردادهاست و علت آن این است که در فوتبال تثبیت مدیریت وجود ندارد و مدیران غیرمتخصص فکر میکنند همان طور که در ستاد سوخت، نیروی انتظامی، سازمانها و وزارتخانهها مدیریت کرده اند باید در فوتبال نیز همان گونه رفتار کنند.
وی یادآور شد: متأسفانه کسانی که تحصیلات عالی ورزش دارند، جایگاهی در مدیریت باشگاهها ندارند، در حالی که هر ساله حداقل 300 فارغ التحصیل با مدارک بالای رشته تربیت بدنی داریم، اما حتی درصد کمی از آنها نیز جذب ورزش نمیشوند.
اولیایی خاطرنشان کرد: یکی از مصیبتها و نقاط سیاه فوتبال همین نوع امضا کردن قراردادهاست؛ در فوتبال ما، مدیران به راحتی قراردادهای آنچنانی با مربیان و بازیکنان خارجی امضا و کشور را بدهکار میکنند، ولی نه تنها در زمان مدیریت خودشان این قراردادها را پرداخت نمیکنند، بلکه باعث افزایش مبلغ قراردادها نیز میشوند.