در حالی که فدراسیون کشتی متحمل هزینههای زیادی برای میزبانی جام جهانی شد، انتظار میرفت ایران دنبال معرفی نماینده خود در فیلا و کسب کرسی باشد.
گروه ورزشی «خبرگزاری دانشجو»؛ بعد از رایزنیهای مسئولان فدراسیون کشتی با رافائل مارتینتی، رئیس سابق فیلا و دیگر مسئولان فدراسیون جهانی کشتی با ارسال نامه ای به فدراسیون کشتی ایران میزبانی رقابتهای جام جهانی کشتی آزاد و فرنگی در سال 2013 به ایران واگذار شد تا ایران در اسفند ماه کانون توجهات کشتی جهان باشد.
ایران زمانی درخواست خود را برای میزبانی این رقابت ها مطرح کرد که حجت الله خطیب، سرپرست این فدراسیون تازه در راس امور قرار گرفته بود و به گمان بسیاری از کارشناسان کشتی این تصمیم عجولانه و به منظور تثبیت جایگاه وی در این فدراسیون مطرح شد.
در واقع ایران زمانی را برای میزبانی این رقابت ها انتخاب کرد که این رویدار نخستین جام جهانی پس از پایان المپیک محسوب می شد و کمتر کشوری حاضر به میزبانی این رقابت ها بود و در واقع مسئولین فدراسیون کشتی با اعلام درخواست میزبانی خود به فیلا کردند تا یک گزینه مناسب یرای میزبانی جام جهانی داشته باشد.
همزمان با افزایش مشکلات ارزی در ورزش و کشور و همچنین کسری بوده در بسیاری از فدراسیون ها و به خصوص فدراسیون کشتی، انتقادات به قبول این میزبانی افزایش یافت و بسیاری معتقد بودند که برگزاری این مسابقات درایران جز صرف هزینه های گزاف هیچ سودی ندارد؛ به علاوه فیلا با افزایش میزان جوایز باعث شد تا فشارها برای لغو این میزبانی بیشتر شود.
سال پیش در مسابقات جام جهانی در مجموع، دویست هزار دلار جایزه به تیمهای اول تا سوم کشتی آزاد و فرنگی پرداخت شد؛ اما فیلا اعلام کرد که ایران به عنوان میزبان رقابتها باید جوایز چهارصد هزار دلاری برای تیمهای شرکتکننده در نظر بگیرد یعنی دویست هزار دلار برای کشتی آزاد و همین مبلغ برای کشتیفرنگی.
ناگفته نماند که افزایش دو برابری جوایز مسابقات در شرایطی بود که وزارت ورزش و فدراسیون کشتی ایران با مشکلات مالی فراوانی دست و پنجه نرم میکرد و استعفای محمد بنا از مدیریت تیمهای ملی به دلیل کمبود امکانات، تنها یکی از چالشهای پدید آمده برای فدراسیون کشتی در این مدت بود.
اکبر فلاح، سرمربی اسبق تیم کشتی آزاد جوانان گفت: قبول میزبانی رقابت های جام جهانی کشتی آزاد و فرنگی 2013 یکی دیگر از اشتباهات بزرگ فدراسیون کشتی بود که در اوج بحران های مالی و مسایل حاشیه ای از سوی متولیان امر نصیب ایران شد و با این کار بیش از هر چیز به کشتی و اهالی آن ضربه می زند.
با وجود این انتقادات، میزبانی جام جهانی می توانست فرصت مناسبی برای ارتباط گیری بیشتر فدراسون کشتی با فیلا جهت کسب کرسی های جهانی باشد و همزمانی این مسابقات با انتشار خبر احتمال حذف کشتی از جام جهانی و استعفای مارتینتی، رئیس فیلا سبب شد تا ایران کانون توجهات کشتی در جهان باشد و تهران به مکانی برای برگزاری نشست های هم اندیشی در خصوص نگه داشتن کشتی درجهان شود.
نشست جلوگیری از حذف کشتی از رقابت های المپیک 2020 همزمان با روز سوم رقابت های جام جهانی کشتی در حالی به میزبانی فدراسیون کشتی ایران در هتل آزادی تهران برگزار شد که در این نشست نمایندگان 12 کشور حاضر در این رقابت ها از جمله روسیه، آمریکا، ترکیه، آذربایجان و بلغارستان حضور داشتند اما بر خلاف انتظارایران در این نشست و در حالی که بهترین فرصت را برای معرفی نماینده خود در فیلا را داشت، هیچ گزینه ای را معرفی نکرد تا بهترین فرصت ایران برای رایزنی جهت کسب کرسی در فیلا از بین برود.
در همین حال آمریکایی ها و روس ها با رئیس صرب فیلا که به تازگی جای مارتینتی را در فدراسیون جهانی گرفته است، پای میز مذاکره نشستند و مشغول امتیاز گرفتن شدند.
روس ها و آمریکایی ها که به خوبی می دانستند ایران کانون توجه کشتی است و کسی نشست های لالوویچ، سرپرست جدید فدراسیون جهانی کشتی توجهی ندارد به سرعت از اوضاع نا به سامان فیلا بهره بردند و امتیاز میزبانی و کرسی های فیلا را به دست آوردند.
فدراسیون بینالمللی کشتی پس از نشست با آمریکایی ها اعلام کرد با درخواست آمریکا برای میزبانی جام جهانی 2015 در ایالات نوادا و شهر لاسوگاس در ماه سپتامبر موافقت کرده است و با توجه به اینکه پیکارهای مذکور که شامل رقابتهای کشتی فرنگی و آزاد است، برای اولین مرتبه در تاریخ این ورزش، حکم پیکارهای انتخابی المپیک 2016 ریودوژانیرو را خواهد داشت آمریکایی ها یک برگ برنده خود را از این نشست رو کردند.
این خبر بازهم سبب شد تا فدراسیون کشتی کشورمان مورد انتقاد بسیاری از اهالی کشتی قرار گیرد که در ابتدا، امیررضا خادم لب به انتقاد گشود و گفت: بهتر بود اکنون که برای میزبانی هزینه زیادی صرف کردیم، به نفع خود از آن بهره میبردیم؛ ما میتوانستیم از این شرایط ایجاد شده برای ارتباطگیری در زمینه شناخت و همراهی برای انتخابات بعدی فیلا استفاده کنیم.
وی یادآور شد: مدیریت ارشد فدراسیون، اکنون که از کادر فنی تیمهای ملی کشتی آزاد و فرنگی خود مطمئن است، باید به کارهای ساختاری و ارتباط گیری با فیلا توجه بیشتری داشته باشد.
خادم افزود: در نشستی که چند روز پیش در تهران برگزار شد، میتوانستیم نماینده خود را در این نشست معرفی کنیم؛ اگر این اتفاق نیفتاد به دو دلیل است یا مسئولان فدراسیون به این امر توجه نداشتند یا اینکه آن را فراموش کردند و من امیدوارم که مورد دوم درست باشد.
رئیس اسبق فدراسیون کشتی گفت: در انتخابات فیلا که همزمان با المپیک برگزار میشد، من به عنوان نماینده ایران یک شب قبل از انتخابات رسیدم، در حالی که سایر کشورها از دو سال قبل تلاش خود را برای کسب کرسی آغاز کرده بودند؛ اگر امکان داشت که کس دیگری را به جای خود معرفی کنم مطمئناً این کار را میکردم؛ چرا که میدانستم رأی نخواهم آورد.
به هر حال این رقابت ها به عنوان بهترین فرصت برای تثبیت جایگاه ایران در فیلا محسوب می شد اما با برخی بی تدبیری ها و سطحی نگری ها از بین رفت؛ نباید فراموش کنیم که کسب کرسی در فدراسیون جهانی کشتی تا چه اهمیت دارد و می تواند جلوی بسیاری از بی عدالتی ها و ناداوری ها را در حق کشتی گیرانمان بگیرد اما ظاهرا فدراسیون کشتی که بیش از یک سال است توسط سرپرست اداره می شود هنوز به این باور نرسیده است و به جای اینکه از شرایط فیلا و تغیرات در راس آن به سود خود بهره ببرد تنها در باد قهرمانی های خود خوابیده است.
درخشش کشتی گیران آزاد و فرنگی در جام جهانی را نباید نادیده گرفت و باید به خاطر غیرتمندی و شاد کردن دل مقام معظم رهبری و میلیون ها ایرانی قدردان این تلاش ها بود اما آنچه باید از امروز هدف اصلی کشتی باشد این است که در جهت رفع مشکلات موجود در فدراسیون گام برداریم و برای کسب کرسی در فیلا برنامه ریزی های مدونی داشته داشته باشیم تا فرصت ها مانند میزبانی جام جهانی هدر نرود.