به گزارش خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، احسان ابراهیمی، عضو بسیج دانشجویی دانشگاه تهران برنامه «ثریا» را اتفاق مثبت حوزه علم در صداوسیما دانست و گفت: موفقیت بزرگ برنامه «ثریا» این است که یک برنامه علمی را از پنل خاص شبکه چهار خارج و در شبکه یک با مخاطب گسترده تر و با حرف هایی تازه عرضه کرد.
وی با بیان این که «ثریا» یک برنامه علمی با دغدغه و با مخاطب عمومی است افزود: آفتی که گریبان دانشجویان حزب اللهی دغدغه مند را گرفته بود، این بود که موضع انفعالی و صرفا غرزننده نسبت به صداوسیما پیدا کرده بودند. با ساخته شدن برنامه ثریا، این اتهام از این قشر برداشته شد و جریان حزب اللهی جوان و به ویژه دانشجو توانست به بدنه سنگین و کسل صداوسیما وارد شود و حرف های انتقادی را با پشتوانه ای ایجابی مطرح کند.
این عضو بسیج دانشگاه تهران گفت: از دیگر ویژگی های برنامه ثریا خارج کردن مسائل علمی از لایه های انتزاعی با مخاطب خاص است؛ این که نسبت پیشرفت های علمی کشور و مسائل و مشکلات صنعتی با مسائل گریبانگیر جامعه شفاف تر بیان و روشن شد.
ابراهیمی با انتقاد از چند برنامه ای که گریز به مسئله علوم انسانی داشت، تصریح کرد: ای کاش برنامه ثریا به مسائل علوم انسانی ورود نمی کرد و یا اگر تلاش برای ورود به این حوزه را داشت، حرف جدی مطرح می کرد. اما در برنامه هایی که گریزهایی به اقتصاد و یا بحث آموزش عالی زده شد، موضوعات و بحث های مطرح شده پشتوانه خوبی نداشتند.
دانشجوی برق دانشگاه تهران ادامه داد: برنامه «ثریا» می تواند از ایده ها و حرف های مختلف دانشجویان در سراسر کشور استفاده کند و با مطرح کردن این ایده ها، سبب رشد آنان هم بشود. این که ثریا در حوزه های مختلف مطالعه می کند و نگاه انتقادی به مسائل دارد و یقه ی بدنه سیاست گذار کشور را گرفته خیلی اتفاق بزرگی است اما اگر این جریان به سراسر کشور تسری پیدا کند، نتایج بهتری در بر خواهد داشت.
به گزارش خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، برنامه ثریا در این هفته به موضوع حمل و نقل ریلی با حضور مهمانانی همچون مهندس طالب زارع، قائم مقام شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران و عضو هئیت مدیره راه آهن، غضنفر فولادی، عضو هئیت مدیره راه آهن و معاون بهره برداری و سیر و حرکت شرکت راه آهن، علی اصغر شفیع نادری، کارشناس حوزه حمل و نقل ریلی،مهندس بابک احمدی، معاون امور ناوگان شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران و مهندس مصطفی معینی، معون فنی و زیربنایی راه آهن، پرداخت.
مهندس زارع صحبت خود را چنین آغاز کرد: در سند چشم انداز توسعه کشور، در بخش ریلی دو هدف گذاری صورت گرفته است. قرار است در افق 1404 در حوزه ریلی 30% جابه جایی بار و 18% جابه جایی مسافر صورت پذیرد. این هدف گذاری برای 13 سال آینده انجام گرفته است.
الزام مالی اهداف سند چشم انداز در حوزه ریلی به قیمت سال 91 حدود 50 هزار میلیارد تومان است
تنظیم این هدف برای سال 90 کاری غیر علمی و غیر کارشناسی بوده است. تحقق این اهداف الزاماتی دارد که از جمله این الزامات رسیدن کل خطوط ریلی به 25 هزار کیلومتر می باشد. اگر امروز 25 هزار کیلومتر را کل خطوط اصلی و فرعی در نظر بگیریم حداقل 13 هزار کیلومتر تا سال 1404 میبایست احداث گردد.
ظرفیت ناوگان می بایست 5/2 برابر افزایش یابد. لکوموتیو به تعداد 1100و 55 هزار واگن باید اضافه شود. الزام مالی این اهداف کمی به قیمت سال 91 حدود 50 هزار میلیارد تومان است. به جلو کشیده شدن اهداف سند چشم انداز به معنای این است که می بایست در نظام بودجه ریزی کشور، چه قانون گذار و چه دولت، سالانه حداقل 17 هزار میلیارد تومان (50% بودجه عمرانی کل کشور است) به این بخش اختصاص داده میشد که امری نشدنی بود.
عملکرد در بخش ریلی نسبت به تزریق منابعی که صورت گرفته است و توسعه سرمایه گذاری افزایش داشته است. در بخش مسافری سهم 8% در سال 80 به 16% در پایان سال 90 رسیده است. با توجه به اینکه 80% خطوط ریلی کشور یک خطه است هر خطی که به شبکه ریلی اضافه می شود یک و نیم برابر ظرفیت باری را اشغال میکند.
در بحث عملکرد سهم درصد کاهش داشته است اما متناسب با تزریق منابع این اتفاق صورت گرفته است. ناوگان مسافربری در بخش ریلی تقریبا در دهه اخیر دو برابر افزایش داشته است. به جهت اینکه حجم رشد جاده ای یا سایر خطوط حمل و نقل بالا بوده است این افزایش خود را نشان نداده است.
در ادامه افزود: در بحث زیر ساخت و برخورداری در پایان برنامه سوم 7584 کیلومتر طول خطوط ریلی کشور بود. اکنون که در سال دوم برنامه پنجم هستیم طول خطوط به 10500 کیلومتر رسیده است. صرف افزایش طول خطوط ظرفیت مدنظر را محقق نمی کند.
در کشور ما بخش عمده ای از هزینه های مربوط به بخش مسافربری را بخش باری پرداخت می کند. بنابراین تا زمانیکه راه آهن به نقطه اصلی وصل نشود قطعا از ظرفیت مد نظر استفاده نخواهد شد.
مقصودی پرسید: هماهنگی بین راه آهن و شرکت زیر بنای حمل و نقل و بخش های دیگر معاونت وزارت راه وجود دارد؟
زارع پاسخ داد: هماهنگی نسبی وجود دارد اما بخش عمده ای از این پروژه ها، پروژه هایست که از قبل در صنعت قانون بودجه نشسته است.
نقطه ضعف اصلی در تامین مالی پروژه های نیمه تمام این است که اگر اهداف را برای سال 1404 در نظر بگیریم سالانه باید 3800 میلیارد تومان بودجه به این بخش اختصاص داده شود. بهترین عملکرد در این خصوص 800 میلیارد تخصیص منابع مالی بوده است. خود به خود پروژه طولانی خواهد شد حتی پروژه اولویت داری همچون کوریدور شمال- جنوب و... باشد.
نمودار عملکرد هر ساله ما حاکی از رشد عملکرد است
در ادامه مقصودی درباره میزان بهره بری در صنعت راه آهن از غضنفر فولادی توضیح خواست. فولادی اظهار داشت: نگاه خود را باید به مقوله بهره وری تغییر دهیم. به تناسب شبکه ریلی و امکاناتی که در اختیار است و در قیاس با سنوات گذشته باید این موضوع بررسی شود.
نمودار عملکرد هر ساله ما حاکی از رشد عملکرد است. از امکانات موجود در بخش باری و مسافری بهره برداری مطلوب صورت گرفته است.
در ادامه زارع چنین افزود: تا چند سال گذشته ایران وابستگی 70-80 % در حوزه ریلی کشور داشته است که این وابستگی کم کم کاهش پیدا کرده است.
قابل ذکر است که هدف گذاری نسبت به کشور های منطقه است و با کشور های دنیا فاصله بسیار دارد. بحث بهره وری به عوامل تولید و سایر عوامل مربوطه نیز بستگی دارد. ایران در بخش لکوموتیو در 10 کشور منطقه با توجه به تمام مشکلات و امکانات محدود اول است.
در گفت و گوی تلفنی با علی اصغر شفیع نادری، کارشناس حوزه حمل و نقل ریلی، ایشان اذعان داشت بهره وری راه آهن به بهره وری لکوموتیو، واگن مسافربری، بهره وری کارکنان و خطوط راه آهن تقسیم میشود. انصافا در بهره وری لکوموتیو و واگن مسافر بری پیشرفت خوبی داشتیم. در بحث خطوط ریلی افق خوبی دیده نمی شود و باید در این زمینه کار شود.
اگر دست اندرکاران کشور های صاحب صنعت و پیشرفته دنیا را برای مدیریت بر شبکه ریلی ایران بیاورید دچار مشکل خواهند شد
مقصودی درباره اصلی ترین شاخص بهره وری سوال پرسید. فولادی توضیح داد: ویژگی های خاصی در شبکه ریلی کشور وجود دارد که در کشور هایی که ایران با آنها مقایسه شد مصداق ندارد.
از شبکه ریلی بهره برداری میشود که دارای نشیب و فراز فراوانی است و به صورت توامان روزانه حدود 180 رام قطار مسافربری و بالغ بر 240 رام قطار باری تردد داده میشود. اولویت اول قطار های مسافربری است چراکه حامل مسافر است و سعی بر این است که مسافر در زمان مقرر به مقصد برسد. در نتیجه هر صلاقی یا سبقت برای قطار باری بالغ بر یک ساعت و نیم می باشد.
10500 کیلومتر شبکه ریلی کشور ما حدود 70% حمل و نقل کشور در 30% آن اتفاق می افتد. این 30% به شدت دچار مشکلات گلوگاهی است.تمام اولویت بندی ما مشخص شده است و گلوگاه ها شناسایی شده است.
اگر دست اندرکاران صاحب صنعت و پیشرفته دنیا را برای مدیریت بر شبکه ریلی ایران بیاورید دچار مشکل خواهند شد. قصد ندارم بگویم ما کار خارق العاده ای انجام می دهیم اما از آنجایی که شناخت بر این شبکه ریلی داریم، به نحو مطلوب گام بر داشتیم گرچه هنوز از ایده آل خود فاصله داریم.
سیستم میله راهنما در شبکه ایران یکی از ایمن ترین سیستم ها در دنیاست گرچه قدیمی است
مقصودی در ادامه گفت: برای تجاری که باری مقطعی دارند بخاطر مشکلات که وجود دارد نمی صرفد که به سمت خطوط ریلی متمایل شوند. تا زمانی که اینها به سمت خطوط ریلی نیایند بودجه هم به راه آهن نمی آید چطور باید این حلقه شکسته شود؟
فولادی پاسخ داد: علی رغم اینکه در تمام دنیا خطوط باری و مسافری مشترک است ، قطار باری برنامه ای ندارند. از سه سال قبل با وجود مشکلات موجود قطار باری برنامه ای شروع شد. در روز هایی که باری وجود ندارد قطار باری برنامه ای از برنامه خارج می شود. در هدف گذاری برای سال 91 بنا بود 60% قطارهای باری برنامه ای شود که خوشبختانه نزدیک به 50% این اتفاق افتاد.
امسال نیز قرار بر تقویت این سیستم باری ایست چراکه پیامد این امر رضایت مشتری و صاحب بار و تضمین منافع مشترک راه آهن و صاحب بار می باشد. با این وجود هیچ گونه بار میوه وتره بار توسط خطوط ریلی صورت نمی گیرد در حالیکه در نیمی از سال میوه از شمال به جنوب و نیمی دیگر از جنوب به شمال صورت میگیرد.
صادرات تجهیزات صنعت ما را تنبل کرد
چرا تقاضا برای ساخت داخل وجود ندارد و صادرات از چین صورت میگیرد؟سوال مجری برنامه از مهندس احمدی بود که ایشان گفت: متوسط دنیا بر گرفته از کشورهایی است که اولا ریل دارند و عمده کشورهای اروپایی از این متوسط بالاتر اند و متاسفانه به دلیل بی توجهی که در سنوات گذشته اتفاق افتاد است ایران جز کشورهایی ایست که از متوسط دنیا پائین تر می باشد.
البته ایران را باید با خودش مقایسه کرد. میزان رشد و پیشرفت را ببینیم. قبل از انقلاب سازنده ریلی در کشور نداشتیم. متولی توسعه در کشور صرفا راه آهن نبوده است. علی رغم اینکه این شرکت ها، که امروز به 7 شرکت رسیده است، به بلوغ نرسیده بود راه آهن قراردادهایی را بست که منجر به ایجاد یک شرکت جدید شد.
در 7 سال اخیر سه شرکت به مجموع شرکت ها افزوده شد. تمام این شرکت ها در قراردادهایی بود که شرکت راه آهن با طرف خارجی بسته بود. بخش خصوصی به بلوغ کافی نرسیده بود که نیاز را تامین کند و به شکل قرارداد تنظیم کند. با این وجود ما قرارداد در حال اجرا بالغ بر 1000 دستگاه داریم.
در واگن مسافری سالانه ظرفیت 400 دستگاه را داریم. در حال حاضر 240 دستگاه قرارداد با کمک بخش خصوصی در حال اجرا داریم. در سال های اخیر خرید جدیدی را شروع نکردیم. خرید هایی که در گذشته انجام می شد صنعت ما را تنبل کرد. صنعت ما باید بر طبق قانون 50% ساخت تجهبزات را مطالبه می کرد. اکنون به سمتی حرکت کردیم که سازنده داخلی نیز به حرکت وادار شود نه اینکه کاخانه فقط مونتاژکار شود.
صرفا به تعهداتی که در گذشته اتفاق افتاده بود اجازه دادیم عمل شود چراکه سرمایه سرمایه گذار درگیر شده بود و نمیتوانستیم سرمایه گذار را مجبور کنیم از منافع خود بگذرد. این تعهدات بالغ بر 7 سال است. در سال های اخیر هیچ قرارداد جدیدی منعقد نشده است.
علاوه بر افزایش ظرفیت های جدید به ناوگان، عملیات بازسازی و تعمیرات و نگهداری را از راه آهن خارج کردیم و به شرکت ها محول نمودیم. ظرفیت ها ی خالی که به آن اشاره شد صرفا برای راه آهن نبود و شامل مترو هم میشد.
مجری برنامه درباره برقی کردن خط تهران- مشهد از معینی توضیح خواست. معینی چنین اذعان داشت: این پروژه اولین پروژه ی بی او تی در راه آهن ایران است. این پروژه توسط بخش خصوصی طراحی و اجرا و بهره برداری کرده است. حجم سرمایه گذاری وسیع است.
راه آهن در سال های اخیر اقدام به ایجاد فناوری های نو در بخش زیر ساخت ها نموده که از مهم ترین این فناوری ها پروژه ای تی سی و تراک بندی مسیر تهران مشهد است. با اجرای این پروژه علاوه بر افزایش ایمنی، افزایش ظرفیت هم خواهیم داشت.
زارع تاکید کرد: این پروژه از سال 84-85 شروع شد و به دلیل مسائل مالی متوقف بود. امیدواریم تا شهریور ماه کل تراک بندی مسیر تهران –مشهد به بهره برداری برسد که ایمنی این محور را تا 2 برابر افزایش خواهد داد.
[snews] => [bimg] => NULL [tmpl] => [sdate] => 13920205083300 [pdate] => 13920205083300 [udate] => 0 [sendby] => system [publishby] => system [updateby] => system [service_id] => 11 [cat_id] => 69 [sec_id] => 201 [status] => P [lang] => FA [hint] => [author] => [author_id] => 0 [source] => 0 [most_view] => 1 [comments_view_status] => 1 [comments_form_status] => 1 [conf] => [news_type] => 1 ) [extra_content] => [related_content] => Array ( [0] => Array ( [id] => 238673 [title] => وقتی شفافیت اطلاعات وجود ندارد بازار دچار سوداگری می شود/ حداقل 200 هزار نفر پشت در مسکن مهر [pdate] => 13920219110200 [service_id] => 11 ) [1] => Array ( [id] => 235133 [title] => بخش دولتی به تعامل با بخش خصوصی عادت نکرده است / طرح جامع حمل و نقل راه جلوگیری از هزینهها [pdate] => 13920129095000 [service_id] => 11 ) [2] => Array ( [id] => 234136 [title] => انحصار غربیها در فناوری رادیوداروها را 8 ماهه شکستیم/مستند «لبه روشنایی»؛ نمایش قدرت علمی احمدیروشن [pdate] => 13920122094000 [service_id] => 11 ) [3] => Array ( [id] => 232817 [title] => محمدزاده: «ثریا» شکاف دین و علم را با نگاهی جهادی از بین برد [pdate] => 13920114002900 [service_id] => 11 ) [4] => Array ( [id] => 232816 [title] => ابراهیمی: «ثریا» محل ظهور دغدغههای علمی دانشجویان باشد [pdate] => 13920111003300 [service_id] => 11 ) [5] => Array ( [id] => 232815 [title] => موسوی: «ثریا» جای خالی «نود» علمی را پر کرد [pdate] => 13920110005100 [service_id] => 11 ) [6] => Array ( [id] => 231930 [title] => ضایعات محصولات کشاورزی می تواند غذای 15 میلیون نفر را تامین کند!/مدلی جدید جهت افزایش سود در کشاورزی [pdate] => 13911225000100 [service_id] => 11 ) [7] => Array ( [id] => 230964 [title] => دلالان دارای نهاد جمعی بوده و هماهنگی دارند / دولتها تنها کمیته امدادی عمل میکنند [pdate] => 13911217115500 [service_id] => 11 ) [8] => Array ( [id] => 230765 [title] => «ثریا» امشب دلالی میکند/پخش مستند «داستان خیار» از تولیدات «خبرگزاری دانشجو» [pdate] => 13911216000400 [service_id] => 11 ) [9] => Array ( [id] => 230305 [title] => نگاه جدید به مشکلات صنعتی، بزرگترین ویژگی ثریا [pdate] => 13911213132300 [service_id] => 11 ) [10] => Array ( [id] => 230166 [title] => قاسمی: راه میانبر واقعی، راه فناوری است / خضریان: رسانه ذائقه مردم را میسازد [pdate] => 13911212140200 [service_id] => 3 ) [11] => Array ( [id] => 230140 [title] => دانشجوی ارشد هستهای: «ثریا» جزئی به مشکلات بپردازد [pdate] => 13911212121000 [service_id] => 11 ) [12] => Array ( [id] => 229930 [title] => رسانه، ذائقه مخاطب را به حاشیه کشانده است [pdate] => 13911210103500 [service_id] => 11 ) [13] => Array ( [id] => 229890 [title] => حضور مدیرعامل «خبرگزاری دانشجو» در یک سالگی «ثریا» [pdate] => 13911209164500 [service_id] => 11 ) [14] => Array ( [id] => 229878 [title] => حضور مدیر عامل «خبرگزاری دانشجو» در جشن یک سالگی «ثریا» [pdate] => 13911209154700 [service_id] => 11 ) [15] => Array ( [id] => 229713 [title] => چالش های انتخاباتی از دعوای سیاسی به بحث روی برنامه ها تغییر یابد [pdate] => 13911208205800 [service_id] => 6 ) [16] => Array ( [id] => 228862 [title] => نیروی هوایی ارتش؛ دانش محورترین نیروی نظامی کشور / عملیات بغداد؛ پیچیده ترین نبرد هوایی ایران [pdate] => 13911203124000 [service_id] => 11 ) [17] => Array ( [id] => 228690 [title] => اُورهال جنگندههای ایرانی در «ثریا» [pdate] => 13911202094100 [service_id] => 11 ) [18] => Array ( [id] => 227893 [title] => تدبیر شهید بابایی استراتژی دشمن را به هم ریخت/ نیروی هوایی، نوک پیکان نیروهای نظامی کشور [pdate] => 13911126132100 [service_id] => 11 ) [19] => Array ( [id] => 227759 [title] => جنگندههای ایرانی تا «ثریا» میروند [pdate] => 13911125110800 [service_id] => 11 ) [20] => Array ( [id] => 226979 [title] => پهباد شکار شده آخرین دستاورد تکنولوژی آمریکاییها بود / جنگنده قاهر نمونهای در دنیا ندارد [pdate] => 13911119111000 [service_id] => 11 ) [21] => Array ( [id] => 225869 [title] => نسخه شفابخش؛ حذف غول کنکور/ کنکور امسال و سال بعد قانونی نیست [pdate] => 13911112104800 [service_id] => 11 ) [22] => Array ( [id] => 225723 [title] => «ثریا» حذف بزرگترین ماراتن علمی را تست میکند [pdate] => 13911111100800 [service_id] => 11 ) [23] => Array ( [id] => 225104 [title] => در تولید داخلی حوزه ارتباطات دچار تسلسل باطل شده ایم/ یار در خانه و ما گرد جهان می گردیم [pdate] => 13911105121400 [service_id] => 11 ) [24] => Array ( [id] => 224887 [title] => اپراتورهای موبایل، دانشجویان و صنعت؛3ضلع این هفته «ثریا» [pdate] => 13911103122700 [service_id] => 11 ) [25] => Array ( [id] => 214405 [title] => پایان نزول «ثریا» با «صعود» [pdate] => 13910816171900 [service_id] => 11 ) [26] => Array ( [id] => 212800 [title] => «ثریا»؛ از طرح چالشهای فناوری تا بررسی مشکلات آموزشی [pdate] => 13910807102900 [service_id] => 12 ) [27] => Array ( [id] => 204119 [title] => بوی نفت بالاخره به مشام «ثریا» ميرسد؟! [pdate] => 13910614140700 [service_id] => 12 ) ) [related_content_v2] => Array ( [1] => Array ( [0] => Array ( [id] => 229878 [title] => حضور مدیر عامل «خبرگزاری دانشجو» در جشن یک سالگی «ثریا» [pdate] => 13911209154700 [service_id] => 11 [rutitr] => امشب صورت می گیرد؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [1] => Array ( [id] => 238673 [title] => وقتی شفافیت اطلاعات وجود ندارد بازار دچار سوداگری می شود/ حداقل 200 هزار نفر پشت در مسکن مهر [pdate] => 13920219110200 [service_id] => 11 [rutitr] => در برنامه دیشب «ثریا » مطرح شد؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [2] => Array ( [id] => 225104 [title] => در تولید داخلی حوزه ارتباطات دچار تسلسل باطل شده ایم/ یار در خانه و ما گرد جهان می گردیم [pdate] => 13911105121400 [service_id] => 11 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [3] => Array ( [id] => 204119 [title] => بوی نفت بالاخره به مشام «ثریا» ميرسد؟! [pdate] => 13910614140700 [service_id] => 12 [rutitr] => بعد از 50 روز تعطيلي؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [4] => Array ( [id] => 234136 [title] => انحصار غربیها در فناوری رادیوداروها را 8 ماهه شکستیم/مستند «لبه روشنایی»؛ نمایش قدرت علمی احمدیروشن [pdate] => 13920122094000 [service_id] => 11 [rutitr] => در «ثریا» دیشب مطرح شد: [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [5] => Array ( [id] => 225869 [title] => نسخه شفابخش؛ حذف غول کنکور/ کنکور امسال و سال بعد قانونی نیست [pdate] => 13911112104800 [service_id] => 11 [rutitr] => در برنامه «ثریا» مطرح شد؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [6] => Array ( [id] => 229890 [title] => حضور مدیرعامل «خبرگزاری دانشجو» در یک سالگی «ثریا» [pdate] => 13911209164500 [service_id] => 11 [rutitr] => امشب صورت می گیرد؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [7] => Array ( [id] => 230964 [title] => دلالان دارای نهاد جمعی بوده و هماهنگی دارند / دولتها تنها کمیته امدادی عمل میکنند [pdate] => 13911217115500 [service_id] => 11 [rutitr] => در برنامه شب گذشته ثریا مطرح شد؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [8] => Array ( [id] => 224887 [title] => اپراتورهای موبایل، دانشجویان و صنعت؛3ضلع این هفته «ثریا» [pdate] => 13911103122700 [service_id] => 11 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [9] => Array ( [id] => 228862 [title] => نیروی هوایی ارتش؛ دانش محورترین نیروی نظامی کشور / عملیات بغداد؛ پیچیده ترین نبرد هوایی ایران [pdate] => 13911203124000 [service_id] => 11 [rutitr] => در برنامه «ثریا» مطرح شد؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [10] => Array ( [id] => 212800 [title] => «ثریا»؛ از طرح چالشهای فناوری تا بررسی مشکلات آموزشی [pdate] => 13910807102900 [service_id] => 12 [rutitr] => سری جدید« ثریا» به زودی پخش میشود؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [11] => Array ( [id] => 232817 [title] => محمدزاده: «ثریا» شکاف دین و علم را با نگاهی جهادی از بین برد [pdate] => 13920114002900 [service_id] => 11 [rutitr] => «ثریا» در نقد دانشجویی - 5 [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [12] => Array ( [id] => 230166 [title] => قاسمی: راه میانبر واقعی، راه فناوری است / خضریان: رسانه ذائقه مردم را میسازد [pdate] => 13911212140200 [service_id] => 3 [rutitr] => در برنامه ثریا مطرح شد؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [13] => Array ( [id] => 230765 [title] => «ثریا» امشب دلالی میکند/پخش مستند «داستان خیار» از تولیدات «خبرگزاری دانشجو» [pdate] => 13911216000400 [service_id] => 11 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [14] => Array ( [id] => 229713 [title] => چالش های انتخاباتی از دعوای سیاسی به بحث روی برنامه ها تغییر یابد [pdate] => 13911208205800 [service_id] => 6 [rutitr] => تهیه کننده برنامه ثریا؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [15] => Array ( [id] => 230305 [title] => نگاه جدید به مشکلات صنعتی، بزرگترین ویژگی ثریا [pdate] => 13911213132300 [service_id] => 11 [rutitr] => «ثریا» در نقد دانشجویی-2 [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [16] => Array ( [id] => 227759 [title] => جنگندههای ایرانی تا «ثریا» میروند [pdate] => 13911125110800 [service_id] => 11 [rutitr] => از آذرخش تا قاهر313؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [17] => Array ( [id] => 230140 [title] => دانشجوی ارشد هستهای: «ثریا» جزئی به مشکلات بپردازد [pdate] => 13911212121000 [service_id] => 11 [rutitr] => «ثریا» در نقد دانشجویی- 1 [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [18] => Array ( [id] => 227893 [title] => تدبیر شهید بابایی استراتژی دشمن را به هم ریخت/ نیروی هوایی، نوک پیکان نیروهای نظامی کشور [pdate] => 13911126132100 [service_id] => 11 [rutitr] => در برنامه دیشب «ثریا» مطرح شد: [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [19] => Array ( [id] => 232816 [title] => ابراهیمی: «ثریا» محل ظهور دغدغههای علمی دانشجویان باشد [pdate] => 13920111003300 [service_id] => 11 [rutitr] => «ثریا» در نقد دانشجویی- 4 [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [20] => Array ( [id] => 235133 [title] => بخش دولتی به تعامل با بخش خصوصی عادت نکرده است / طرح جامع حمل و نقل راه جلوگیری از هزینهها [pdate] => 13920129095000 [service_id] => 11 [rutitr] => در برنامه دیشب «ثریا» مطرح شد: [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [21] => Array ( [id] => 225723 [title] => «ثریا» حذف بزرگترین ماراتن علمی را تست میکند [pdate] => 13911111100800 [service_id] => 11 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [22] => Array ( [id] => 232815 [title] => موسوی: «ثریا» جای خالی «نود» علمی را پر کرد [pdate] => 13920110005100 [service_id] => 11 [rutitr] => «ثریا» در نقد دانشجویی-3 [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [23] => Array ( [id] => 226979 [title] => پهباد شکار شده آخرین دستاورد تکنولوژی آمریکاییها بود / جنگنده قاهر نمونهای در دنیا ندارد [pdate] => 13911119111000 [service_id] => 11 [rutitr] => در برنامه دیشب «ثریا» مطرح شد؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [24] => Array ( [id] => 228690 [title] => اُورهال جنگندههای ایرانی در «ثریا» [pdate] => 13911202094100 [service_id] => 11 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [25] => Array ( [id] => 229930 [title] => رسانه، ذائقه مخاطب را به حاشیه کشانده است [pdate] => 13911210103500 [service_id] => 11 [rutitr] => در جشن تولد یک سالگی«ثریا» مطرح شد؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [26] => Array ( [id] => 231930 [title] => ضایعات محصولات کشاورزی می تواند غذای 15 میلیون نفر را تامین کند!/مدلی جدید جهت افزایش سود در کشاورزی [pdate] => 13911225000100 [service_id] => 11 [rutitr] => در برنامه «ثریا» مطرح شد: [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [27] => Array ( [id] => 214405 [title] => پایان نزول «ثریا» با «صعود» [pdate] => 13910816171900 [service_id] => 11 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) ) ) [media] => Array ( ) [news_field] => Array ( [0] => Array ( [filed_id] => 1 [filed_name] => نوع خبر [filed_type] => C [filed_value] => ) ) [smarty_keys] => Array ( ) [live_blog] => Array ( ) [tags] => Array ( [0] => Array ( [tag] => طالب زارع [id] => 92673 [tag_id] => 343327 ) [1] => Array ( [tag] => حمل ونقل ریلی [id] => 92674 [tag_id] => 343328 ) [2] => Array ( [tag] => سند چشم انداز [id] => 92675 [tag_id] => 45675 ) [3] => Array ( [tag] => ثریا [id] => 92676 [tag_id] => 14113 ) [4] => Array ( [tag] => راه آهن [id] => 92677 [tag_id] => 3192 ) ) [image_tag] => Array ( ) [documents] => [comments] => Array ( ) [comments_stats] => Array ( ) [sepehr_keys] => Array ( ) ) 1
به گزارش خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، توزیع ویژه محصولات کشاورزی در آخر هر سال باعث شده تا برنامه تلویزیونی ثریا در برنامه این هفته خود به سراغ همین موضوع با روایت خود برود.
در این برنامه به دو مشکل از اصلی ترین مشکلات کشاورزی در کشور یعنی نظام دلالی و واسطه گری و خرده زمین های کشاورزی پرداخته خواهد شد.
دوربین ثریا در یکی از مستندهای این برنامه فرآیند تهیه و توزیع محصولات کشاورزی را از سر مزرعه و باغات تا رسیدن به دست مشتری دنبال کرده است تا این واقعیت را روشن کند که این محصولات با چند واسطه و با چند مرحله افزایش قیمت به دست خریدار می رسد.
مستند «تولید خیار» نیز که از مستندات تولید شده در «خبرگزاری دانشجو» میباشد در این برنامه پخش میشود.
این مستند به بازار دلالی خیار و مشکلات پیش آمده درباره این موضوع در غرب کشور میپردازد.
همچنین برنامه سازان ثریا با رفتن به سراغ خرده مالکان زمینهای کشاورزی در یکی از استانهای کشور به این موضوع خواهند پرداخت که چرا یکپارچه سازی اراضی که از مهمترین راهکارهای افزایش بهره وری در عرصه کشاورزی است موفقیت چندانی در کشور نداشته است.
مردم نیز درگزارش مردمی این برنامه خواهند گفت که فکر می کنند چه مقدار از هزینه ای که بابت خرید میوه و محصولات کشاورزی می پردازند به دست کشاورز می رسد و چه قدر به دست دلالان.
سی و پنجمین قسمت از برنامه ثریا چهارشنبه شب این هفته حدود ساعت یازده و پانزده دقیقه از شبکه اول سیما پخش خواهد شد.
به گزارش خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، در برنامه 37ام «ثریا» به بررسی چگونگی مات شدن غرب در داستان تولید سوخت 20 درصد و نیز کاربرد انرژی هسته ای در زندگی مردم با حضور دکتر خلعتی، معاون کاربرد پرتوهای سازمان انرژی اتمی و رئیس انجمن فناوری هسته ای پرداخته شد.
محسن مقصودی، مجری برنامه برای اولین سوال پرسید: روند تشخیص و درمان چه نوع بیماری هایی با کمک رادیوداروها انجام می شود؟
رادیوداروها اهرم فشار غرب علیه ایران شد!
دکتر خلعتی در پاسخ به این سوال اظهار داشت: رادیوداروها را در دو جهت کاربرد دارند؛ یکی از رادیوداروها تشخیصی است و در جهت تشخیص بیماری ها از آن استفاده می شود، که عمده فعالیت در چند سال گذشته در این حوزه بوده است.
این رادیوداروها به طور کامل از خارج وارد می شد؛ تا سال 86 که کشورهای غربی از این رادیوداروها به عنوان اهرم فشار استفاده کردند و ورود این رادیوداروها را به ایران تحریم نمودند.
دکتر قناد به کمک جوانان متخصص و تجهیز امکانات ظرف مدت هفت هشت ماه زمینه تولید رادیوداروها را در تهران فراهم کرد؛ مهم ترین این رادیوداروها تکنسین مولیدیوم می باشد که برای تشخیص بسیاری از بیماری ها که اکثراً بیماری های صعب العلاج و سرطانی هستند، از آن استفاده می شود.
رادیوداروی ید131 که برای تشخیص بیماری تیروئید استفاده می شد، نیز از رادیو داروهای مهم بود. لازم به ذکر است که این رادیوداروها ظرف مدت یک ماه با کمک تجربیات دکتر قناد و جوانان متخصص به مرحله تولید رسید.
تا قبل از بحث تولید رادیوداروها راکتور تهران به عنوان راکتور آموزشی مورد استفاده قرار می گرفت، اما تولید رادیوداروها باعث تغییراتی در راکتور تهران شد؛ به گونه ای که اکنون به عنوان راکتور تولید دارو از آن استفاده می شود.
برای تولید رادیوداروها در راکتورها از روش ام گاما استفاده می شود که امکان توزیع در نقاط مختلف کشور را دارد؛ حتی می توان برای صادرات هم بر روی این رادیوداروها برنامه ریزی داشت.
رادیوداروهایی که در شتاب دهنده ها تولید می شوند، عمدتاً عمر کوتاهی دارند، بنابراین بسرعت باید برای استفاده در اختیار بیمار قرار گیرد. بسیاری از کشورهای دنیا شتاب دهنده های کوچکی در داخل بیمارستان و مراکز درمانی دارند تا این داروها در همانجا تولید شود و به مصرف برسد که متاسفانه در ایران هنوز به این امکان دست پیدا نکرده ایم.
در ادامه برنامه از مادر شهید احمدی روشن دعوت شد که وی خرسندی و خوشحالی خود را از دیدن ثمرات کار شهید احمدی روشن، با وجود فقدان فیزیکی شهید، ابراز می دارد.
وی می گوید: در اکثر مستندهایی که درباره مصطفی ساخته شده بیشتر بعد اخلاقی و شخصیتی وی به نمایش گذاشته می شود، اما وجه تمایز مستند «لبه روشنایی» در این بود که بعد کاری مصطفی را نمایش داد که جا دارد از زحمات شما در ساخت این مستند تشکر کنم.
فناوری رادیوداروها نشان داد شهدای هستهای ما جان خود را مفت از دست ندادند
زمانی که قرار بر غنی سازی 3.5 درصد بود تیمی سه چهار نفره تشکیل شد که مصطفی هم عضو این تیم بود، در حالی که کسی جرات انجام چنین کاری را نداشت. شبانه تست و آزمایشات را انجام دادند و صبح اعلام کردند که می توانند غنی سازی را انجام دهند و تمام مسئولیت این کار را نیز بر عهده گرفتند. 15 فروردین همان سال غنی سازی انجام شد و به همین دلیل 20 فروردین روز ملی فناوری انرژی هسته ای اعلام گردید.
با دستیابی به فناوری مهم رادیوداروها برای من اثبات شد که شهدای هسته ای ما جان خود را مفت از دست ندادند. خارج کردن این فناوری از انحصار غربی ها بسیار خوشحال کننده است و دلیل دشمنی غرب با ایران نیز این است که ایران دارد از هر لحاظ از وابستگی به آنها خارج می شود.
خستگیناپذیری و آیندهنگری از ویژگیهای شهید احمدیروشن بود
مادر شهید احمدی روشن از سختی های پیش روی مصطفی صحبت می کند و می گوید: مصطفی برای پست و مقام و یا حقوق پا به سایت نطنز نگذاشت، مصطفی دلی وارد این عرصه شد؛ پیش روی مردان بزرگ مسیر صاف و هموار وجود ندارد.
مصطفی خستگی ناپذیر بود، یعنی در مقابل بزرگترین مشکلات بعد از چند لحظه سکوت لبخند می زد و این نشان می داد که قطعاً به راه حل مناسبی دست پیدا کرده، مصطفی بسیار آینده نگر بود.
بسیاری از چیزهایی که الان مورد نیاز سایت نطنز است، مصطفی دو سه سال پیش تامین کرده بود. بسیاری از تجهیزات را که نیاز به ارز و استفاده از بیت المال داشت بومی سازی کرد. قبل از تولید سوخت 20 درصد و حتی دریافت دستوری مبنی بر آمادگی برای تولید این نوع سوخت، تیم مصطفی تمام تجهیزات و امکانات را آماده کرده بود، به طوری که با دریافت دستور مبنی بر تولید سوخت ظرف مدت یک روز این کار انجام شد و این ممکن نیست مگر اینکه از قبل برنامه ریزی و زمینه ها فراهم شده باشد.
در ادامه از دکتر خلعتی در خصوص کاربردهای انرژی هسته ای و میزان استفاده ما در ایران سوال شد.
برای حفظ صادرات محصولات خود باید از پرتوها استفاده کنیم؛ چراکه بزودی ممنوعیت استفاده از روشهای شیمیایی را خواهیم داشت
دکتر خلعتی بیان کرد: کاربرد پرتو ها به سه حوزه عمده پزشکی، صنعتی و کشاورزی تقسیم می شود؛ در حوزه کشاورزی در دو مرحله از پرتو استفاده می شود که یکی در مرحله تولید بذرها و اصلاح نباتات می باشد – بذرهای مقاوم به شرایط آب و هوایی مختلف و شرایط مختلف زمین و... – و یکی دیگر از موارد کاربرد پرتوها در کشاورزی، در مرحله نگه داری و ماندگاری محصولات است.
اگر کشاورزان بتوانند بدون نیاز به سردخانه و یا انبار که هزینه بسیار بالایی بر دوش کشاورزان می گذارد، محصولات را به مدت طولانی نگه داری کنند بسیاری از مشکلات حل خواهد شد. پروژه های مختلفی در هر دو زمینه انجام شده است، اما همه در حوزه آزمایشگاهی بوده، اما با دستور ریاست سازمان این آزمایشات به دل کشاورزی برده شد.
اولین مورد آزمایشی ما بر روی خرما بود که الان در حدود 8-9 ماه بدون هیچ گونه آسیبی با کمک پرتوها نگه داری شده است. اگر منبع ایجاد خرابی در محصولات از بین برود ماندگاری محصولات افزایش می یابد که روش های گوناگونی برای این کار وجود دارد.
در گذشته از روش های شیمیایی استفاده می شد که اکنون این روش سرطان زا شده است و کشورهای در حال توسعه تا سال 2015 اجازه استفاده از این روش ها را دارند، بنابراین ما برای حفظ صادرات کشور باید زیرساخت ها را ایجاد کنیم.
دکتر عباسی: افراد ما عادت کردند لوکس کار کنند!
وی در ادامه افزود: در یک سال گذشته با درایتی که دکتر عباسی به خرج داد، تحقیقات آزمایشگاهی به اجرا درآمد؛ این در حالی است که تا کنون از دانشمندان ما خواسته نشد که تحقیقات را به دل کشاورزی و زمین ببرند.
باید هماهنگی ها بین ارگان ها و سازمان های مربوطه ایجاد شود؛ چون سازمان انرژی اتمی نمی تواند وارد حیطه کاری سازمان دیگر شود؛ هر چند در سال گذشته ما به دستور دکتر عباسی چند کار غیر عرف کردیم؛ یعنی در مازندران زمین اجاره کردیم و بذرها را کاشتیم و به نتیجه مطلوب رسیدیم، این کار بهترین روش تبلیغ بین کشاورزان بود؛ چراکه بعد آن کشاورزان بسیاری چنین بذرهایی را تقاضا کردند.
از فرصت های تحریم استفاده کردیم؛ چرا که در سال های قبل چنین نیازی نبود و اگر کمبودی داشتیم وارد می کردیم، ولی اکنون حتی گندم هم نمی توانیم وارد کنیم، پس باید اقدامی صورت گیرد.
استفاده از پرتوها برای ماندگاری محصولات تنها با حرکت سازمان انرژی هسته ای قابل اجرا نیست، باید سازمان های مربوطه نیز در این عرصه وارد شوند.
مقصودی در ادامه از دکتر خلعتی درباره اینکه پرتو ها در صنعت چه کاربردی می توانند داشته باشند، پرسید.
کاربرد پرتوها حوزه وسیعی را در بر میگیرد؛ البته اگر سازمانها پابه پای سازمان انرژی اتمی قدم بردارند
معاون کاربرد پرتوهای سازمان انرژی اتمی در این باره گفت: در این حوزه نیز مانند سایر حوزه ها، کارها در حد آزمایشگاهی باقی مانده بود تا زمانی که تحریم های نفتی و صنعت نفت نیز شروع شد.
اکنون در پالایشگاه آبادان و فولاد مبارکه و دیگر جاها، دستگاه هایی را نصب کردیم که بهتر از نمونه های وارداتی است؛ چراکه نمونه وارداتی اگر با مشکل مواجه می شد باید کارشناس خارجی برای رفع مشکل دعوت می کردیم؛ در حوزه های دیگر صنعتی نیز وارد شده ایم از جمله آن، شتاب دهنده صنعتی است که در یزد ساخته شد.
در ابتدای این کار تعهد کردیم 20 درصد تجهیزات را خود بسازیم که در میانه کار توانستیم بسیاری از تکنولوژی ها را بدست آوریم.
کاربرد این شتاب دهنده ها همانند کاربرد پرتوهاست. از شتاب دهنده ها برای پرتو کردن محصولات، تولید پلیمرهای هوشمند، حافظه دار کردن مواد، ارتقای سطح کیفیت مواد، صنایع کابل و برق و مخابرات، پتروشیمی، تصفیه فاضلاب شهری و پساب بیمارستانی و غیره استفاده می شود.
[snews] => [bimg] => NULL [tmpl] => [sdate] => 13920122094000 [pdate] => 13920122094000 [udate] => 0 [sendby] => system [publishby] => system [updateby] => system [service_id] => 11 [cat_id] => 69 [sec_id] => 201 [status] => P [lang] => FA [hint] => [author] => [author_id] => 0 [source] => 0 [most_view] => 1 [comments_view_status] => 1 [comments_form_status] => 1 [conf] => [news_type] => 1 ) [extra_content] => [related_content] => Array ( [0] => Array ( [id] => 238673 [title] => وقتی شفافیت اطلاعات وجود ندارد بازار دچار سوداگری می شود/ حداقل 200 هزار نفر پشت در مسکن مهر [pdate] => 13920219110200 [service_id] => 11 ) [1] => Array ( [id] => 236194 [title] => الزام تامین مالی اهداف سند چشم انداز در حوزه ریلی / صادرات تجهیزات صنعت ما را تنبل کرد [pdate] => 13920205083300 [service_id] => 11 ) [2] => Array ( [id] => 235133 [title] => بخش دولتی به تعامل با بخش خصوصی عادت نکرده است / طرح جامع حمل و نقل راه جلوگیری از هزینهها [pdate] => 13920129095000 [service_id] => 11 ) [3] => Array ( [id] => 230305 [title] => نگاه جدید به مشکلات صنعتی، بزرگترین ویژگی ثریا [pdate] => 13911213132300 [service_id] => 11 ) [4] => Array ( [id] => 230166 [title] => قاسمی: راه میانبر واقعی، راه فناوری است / خضریان: رسانه ذائقه مردم را میسازد [pdate] => 13911212140200 [service_id] => 3 ) [5] => Array ( [id] => 229713 [title] => چالش های انتخاباتی از دعوای سیاسی به بحث روی برنامه ها تغییر یابد [pdate] => 13911208205800 [service_id] => 6 ) [6] => Array ( [id] => 226979 [title] => پهباد شکار شده آخرین دستاورد تکنولوژی آمریکاییها بود / جنگنده قاهر نمونهای در دنیا ندارد [pdate] => 13911119111000 [service_id] => 11 ) [7] => Array ( [id] => 223793 [title] => پناهیان : چرا مدیران خودروسازی را ترور نمیکنند!؟ [pdate] => 13911024130700 [service_id] => 3 ) [8] => Array ( [id] => 220749 [title] => همه جای دنیا از علم به ثروت می رسند اما ما برعکس! [pdate] => 13910930140600 [service_id] => 12 ) [9] => Array ( [id] => 220555 [title] => بررسی چگونگی پیوند نانو با زندگی مردم [pdate] => 13910929094000 [service_id] => 11 ) [10] => Array ( [id] => 219586 [title] => از بین 12 هزار نفر عضو بنیاد نخبگان تنها 40 نفر، نخبه واقعی هستند/ چرا امثال شهید «احمدیروشن»ها جزو نخبگان نشدند؟ [pdate] => 13910923122500 [service_id] => 11 ) [11] => Array ( [id] => 218622 [title] => وقتی فهمیدیم از خارج کمکی نیست با توکل شروع کردیم [pdate] => 13910918105800 [service_id] => 11 ) [12] => Array ( [id] => 214405 [title] => پایان نزول «ثریا» با «صعود» [pdate] => 13910816171900 [service_id] => 11 ) [13] => Array ( [id] => 213811 [title] => عوامل برنامه ثریا در غرفه «خبرگزاری دانشجو» تقدیر شدند [pdate] => 13910812133700 [service_id] => 12 ) ) [related_content_v2] => Array ( [1] => Array ( [0] => Array ( [id] => 236194 [title] => الزام تامین مالی اهداف سند چشم انداز در حوزه ریلی / صادرات تجهیزات صنعت ما را تنبل کرد [pdate] => 13920205083300 [service_id] => 11 [rutitr] => در برنامه دیشب «ثریا» مطرح شد؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [1] => Array ( [id] => 229713 [title] => چالش های انتخاباتی از دعوای سیاسی به بحث روی برنامه ها تغییر یابد [pdate] => 13911208205800 [service_id] => 6 [rutitr] => تهیه کننده برنامه ثریا؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [2] => Array ( [id] => 214405 [title] => پایان نزول «ثریا» با «صعود» [pdate] => 13910816171900 [service_id] => 11 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [3] => Array ( [id] => 220555 [title] => بررسی چگونگی پیوند نانو با زندگی مردم [pdate] => 13910929094000 [service_id] => 11 [rutitr] => در برنامه امشب ثریا؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [4] => Array ( [id] => 219586 [title] => از بین 12 هزار نفر عضو بنیاد نخبگان تنها 40 نفر، نخبه واقعی هستند/ چرا امثال شهید «احمدیروشن»ها جزو نخبگان نشدند؟ [pdate] => 13910923122500 [service_id] => 11 [rutitr] => در برنامه ثریا مطرح شد؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [5] => Array ( [id] => 213811 [title] => عوامل برنامه ثریا در غرفه «خبرگزاری دانشجو» تقدیر شدند [pdate] => 13910812133700 [service_id] => 12 [rutitr] => روی خط نوزدهمین نمایشگاه مطبوعات؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [6] => Array ( [id] => 223793 [title] => پناهیان : چرا مدیران خودروسازی را ترور نمیکنند!؟ [pdate] => 13911024130700 [service_id] => 3 [rutitr] => در برنامه ثریا مطرح شد؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [7] => Array ( [id] => 226979 [title] => پهباد شکار شده آخرین دستاورد تکنولوژی آمریکاییها بود / جنگنده قاهر نمونهای در دنیا ندارد [pdate] => 13911119111000 [service_id] => 11 [rutitr] => در برنامه دیشب «ثریا» مطرح شد؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [8] => Array ( [id] => 230166 [title] => قاسمی: راه میانبر واقعی، راه فناوری است / خضریان: رسانه ذائقه مردم را میسازد [pdate] => 13911212140200 [service_id] => 3 [rutitr] => در برنامه ثریا مطرح شد؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [9] => Array ( [id] => 220749 [title] => همه جای دنیا از علم به ثروت می رسند اما ما برعکس! [pdate] => 13910930140600 [service_id] => 12 [rutitr] => سرکار در برنامه ثریا: [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [10] => Array ( [id] => 230305 [title] => نگاه جدید به مشکلات صنعتی، بزرگترین ویژگی ثریا [pdate] => 13911213132300 [service_id] => 11 [rutitr] => «ثریا» در نقد دانشجویی-2 [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [11] => Array ( [id] => 218622 [title] => وقتی فهمیدیم از خارج کمکی نیست با توکل شروع کردیم [pdate] => 13910918105800 [service_id] => 11 [rutitr] => در برنامه ثریا مطرح شد؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [12] => Array ( [id] => 238673 [title] => وقتی شفافیت اطلاعات وجود ندارد بازار دچار سوداگری می شود/ حداقل 200 هزار نفر پشت در مسکن مهر [pdate] => 13920219110200 [service_id] => 11 [rutitr] => در برنامه دیشب «ثریا » مطرح شد؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [13] => Array ( [id] => 235133 [title] => بخش دولتی به تعامل با بخش خصوصی عادت نکرده است / طرح جامع حمل و نقل راه جلوگیری از هزینهها [pdate] => 13920129095000 [service_id] => 11 [rutitr] => در برنامه دیشب «ثریا» مطرح شد: [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) ) ) [media] => Array ( ) [news_field] => Array ( [0] => Array ( [filed_id] => 1 [filed_name] => نوع خبر [filed_type] => C [filed_value] => ) ) [smarty_keys] => Array ( ) [live_blog] => Array ( ) [tags] => Array ( [0] => Array ( [tag] => رادیودارو [id] => 84570 [tag_id] => 264821 ) [1] => Array ( [tag] => مات شدن غرب [id] => 84571 [tag_id] => 341888 ) [2] => Array ( [tag] => دکتر خلعتی [id] => 84572 [tag_id] => 341889 ) [3] => Array ( [tag] => برنامه ثریا [id] => 84573 [tag_id] => 29307 ) [4] => Array ( [tag] => انرژی هسته ای [id] => 84574 [tag_id] => 96 ) ) [image_tag] => Array ( ) [documents] => [comments] => Array ( ) [comments_stats] => Array ( ) [sepehr_keys] => Array ( ) ) 1به گزارش گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»،برنامه ثریا در آخرین قسمت خود در سال 91 به بررسی نقش فناوری در بهبود تولید کشاورزی و افزایش بهرهوری پرداخت. در ابتدا نظرسنجی برنامه قبل بررسی شد که بیش از 330 هزار پیامک به برنامه ارسال شده بود و بیش از صد هراز پیامک همراه با متن بوده که خود رکوردی محسوب میشود.
برنامه گذشته درباره سوداگری و دلالی در بازار کشاورزی بوده است که نشان دهنده اهمیت این موضوع بوده است.
مهندس مقصودی در بیان مساله گفت: 51 میلیون هکتار زمین قابل کشت در کشور است که تنها 14 میلیون آن کشت میشود. تقریبا یک سوم زمینهای قابل کشت در حال استفاده است و باقی بلا استفاده است. وی افزود در بهره وری تولید رتبه 77 دنیا در گندم هستیم. 20 تا 30 درصد تولید ضایعات است. از روی زمین تا به دست مردم میرسد، 25 برابر کشورهای پیشرفته است.
رتبه نخست ایران در ضایعات میوه!
ایران در ضایعات میوه رتبه اول است. ما تنها از یک هشتم توان کشاورزی خود استفاده میکنیم. یعنی ما میتوانیم مردم بیشتری را تامین کنیم. صادرات بسیار نیز میتوانیم انجام دهیم.
در ادامه برنامه گزارشی از یک شرکت کشت و صنعت موفق که در حوزه کشاورزی و دامداری فعالیت دارد پخش شد. سیستم آبیاری زیرسطحی مهمترین ویژگی این شرکت است که توانمندی فراوانی در تولید محصولات کشاورزی به آن داده است.
مدلی جدید جهت افزایش سود در کشاورزی
مهندس علی شماعی از فعالین حوزه تولید کشاورزی یکی از مهمانان برنامه بود. وی در بیان فعالیتهای شرکت خود گفت: مدل ما بر اساس نیازهای موجود بوده است. اینکه کشاورزان منابع نقدینگی برای خرید نهادهها نداشته و مجبورند به سلفخرها رو بیاورند. البته مدل ما نیاز به سیاستگذاری در سطح کلان نیز دارد. وی با ارایه گزارشی به تبیین مدل تولیدی خود با عنوان اپراتوری کشاورزی را تشریح کرد.
دکتر ایزدخواه کارشناس برنامه با انتقاد از تحقیقات انجام شده در وزارت جهاد کشاورزی گفت که بیشتر این تحقیقات در زمینه فنی بوده و کمتر تحقیقاتی در زمینه مدیریت فناوری ورود کردهاند. در مدیریت فناوری شناسایی و کشف فرصتهای نهادی مورد بررسی قرار میگیرد.
در ادامه گزارشی از فناوری تولید علوفه که با ظرفیت تولید روزانه ده تن علوفه سبز فعالیت میکند پخش شد. در ادامه برنامه مهندس شماعی به بیان فعالیتهای هلدینگ پرداخت که بر اساس آن تمام فعالیتهای مربوط به زنجیره ارزش افزوده تولید تا محصول نهایی کشاورزی را تحت پوشش قرار میدهد.
دکتر ایزدخواه در ادامه به این نکته اشاره کردند که لازم است تا نهادهایی برای هدایت این هلدینگها و اپراتورها ایجاد شود. برای مثال اطلاعات مورد نیاز برای شکلگیری و فعالیت اپراتورها باید توسط این نهادها ایجاد و در اختیار فعالین قرار گیرد.
عدم توجه بخش دولتی به فناوری های کشاورزی
دکتر ملبودی رئیس انجمن بیوتکنولوژی و مدیر شرکت دانش بنیان که تولید کننده کودهای زیست فناوری هستند. وی در توضیح اهمیت سلامت غذایی به وابستگی در تامین غذای کشور اشاره و تاکید کرد که استقلال کشور به این مساله پیوند خورده است.
وی با انتقاد از دولتی بودن بخش کشاورزی از اینکه به دستاوردهای فناوری در این حوزه توجه نمیشود اظهار تعجب کرد.
ایزدخواه مشکل دولت را در عدم تمایل نیست بلکه سوء اراده را عامل عدم رجوع دولت به دستآوردهای فناوری در حوزه کشاورزی دانست.
در ادامه مقصودی با اشاره به دعوت انجام شده از وزیر کشاورزی و معاونان از ایشان، بیان کرد که گویا به علت سرشلوغی ایشان نتوانستند در برنامه شرکت نمایند.
گزارش از شرکتهای دانشبنیان تولید کننده کودهای زیست فناوری در ادامه برنامه پخش شد. در این گزارش به ضررهای استفاده بی رویه از کودهای شیمیایی اشاره شده و اهمیت کودهای بیوتکنولوژیک تشریح شد. همچنین نمونههای موفق استفاده از کودهای بیوتکنولوژیک در تولید برنج به تصویر کشیده شد.
دکتر ایزدخواه به تشریح نهضت فناوری ایجاد شده در کشور به رهبری مقام معظم رهبری پرداخته و از نبود روحیه جهادی در سیستمهای اداری کشور انتقاد کرد.
دکتر ملبودی در کود فسفات تقریبا صد در صد وارد کننده هستیم. در صورتیکه این کودها به زمین ضررهای زیادی میزند اما با مشقتهای فراوان آن را وارد میکنیم. کودهای زیستی در مقابل این کودها قرار داشته و ضررهای کودهای شیمیایی را برطرف میکند.
چگونگی تاثیر مافیای کود شیمیایی بر مصرف کودهای دیگر
دکتر علیزاده مدیرعامل شرکت دانش بنیان تولید کننده کودهای زیستی مهمان تلفنی برنامه بود. مقصودی درباره نقش کودهای زیستی و همچنین تاثیر مافیای کودهای شیمیایی در مقابله با کودهای زیستی از وی پرسید؟ دکتر علیزاده کودهای زیستی را با کودهای شیمیایی مقایسه و اثر آنها را چند صد برابر دانست.
مستندی دیگری که به ضایعات محصولات کشاورزی در سردخانهها پرداخت و نقش اتیلن در خراب شدن سریعتر میوهها را بررسی کرد. در سالهای اخیر دستگاههای ساخته شده با فناوری نانو که اتیلن را در سردخانهها جمع میکند و سبب میشود ضایعات سردخانه به صفر درصد میرساند.
دکتر علیزاده در تماس تفلنی گفت: ما با بازاری مواجه هستیم که تنها یارانه دولت برای تهیه و توزیع در حوزه کودهای شیمیایی بیشتر از اعتبارات فرهنگی همان سال و 60 درصد یارانه بنزین در سال 86 است. این یارانه با هدف کمک به کشاورزان انجام می شود. این قضیه سبب میشود برای گروهی منافع بسیار ایجاد شود که سبب شده تا این گروه هدایت و مدیریت بازار کود را در دست داشته باشند. وی به مصوبات متعدد قانونی اشاره کرد که مصرف کودهای زیستی را تاکید کرده است، اما تاکنون اتفاق نیفتاده است. سئوال این است که چرا؟
رانت دولت در اختیار مافیای کود
دکتر ملبودی در ادامه تاکید کرد که مشکل این است که در وزارت جهاد مجوز صادر نمیشود. یعنی به محصول ما مجوز استفاده نمیدهند در صورتیکه ما مجوزهای حتی اروپا را هم داریم.
در بهمن ماه سال گذشته رییس جمهور دستور اکید در این قضیه صادر کرد و وزیر جهاد کشاورزی نیز چنین دستوری داد. حتی استفاده از کودهای آلی و زیستی در قانون برنامه پنجم تصریح شده و بیان شده که باید 35 درصد از کودها از این دو نوع باشند. اما تاکنون انجام نشده است و حتی یک قدم هم برداشته نشده است. با یک اهرمهای نامرئی جلو کار را میگیرند.
وی اضافه کرد که دولتمردان پاسخگو نیستند. حتی بعد از دستور رئیس جمهور، یکی ازمشاوران معاونان وزیر جلسه ای با مدیران تولید گیاهی که مصرف کننده این کودها خواهند بود، برگزار کرده و دستور داده است که هرکس از این کودها استفاده کنند تخلف قانونی خواهد بود.
دکتر فراهانی مدیرعامل شرکت دانش بنیان تسطیح لیزری زمین، به تشریح فناوری جدید برای تسطیح زمین پرداخت و افزود که استفاده از این فناوری 20 تا 25 درصد بهرهوری زمین را افزایش خواهد داد.
در آخرین مستند برنامه ثریا به فناوری محصولات کشت بافت پرداخته شد.
[snews] => [bimg] => NULL [tmpl] => [sdate] => 13911225000100 [pdate] => 13911225000100 [udate] => 0 [sendby] => system [publishby] => system [updateby] => system [service_id] => 11 [cat_id] => 69 [sec_id] => 201 [status] => P [lang] => FA [hint] => [author] => [author_id] => 0 [source] => 0 [most_view] => 1 [comments_view_status] => 1 [comments_form_status] => 1 [conf] => [news_type] => 1 ) [extra_content] => [related_content] => Array ( [0] => Array ( [id] => 236194 [title] => الزام تامین مالی اهداف سند چشم انداز در حوزه ریلی / صادرات تجهیزات صنعت ما را تنبل کرد [pdate] => 13920205083300 [service_id] => 11 ) [1] => Array ( [id] => 235133 [title] => بخش دولتی به تعامل با بخش خصوصی عادت نکرده است / طرح جامع حمل و نقل راه جلوگیری از هزینهها [pdate] => 13920129095000 [service_id] => 11 ) [2] => Array ( [id] => 230305 [title] => نگاه جدید به مشکلات صنعتی، بزرگترین ویژگی ثریا [pdate] => 13911213132300 [service_id] => 11 ) [3] => Array ( [id] => 230166 [title] => قاسمی: راه میانبر واقعی، راه فناوری است / خضریان: رسانه ذائقه مردم را میسازد [pdate] => 13911212140200 [service_id] => 3 ) [4] => Array ( [id] => 229713 [title] => چالش های انتخاباتی از دعوای سیاسی به بحث روی برنامه ها تغییر یابد [pdate] => 13911208205800 [service_id] => 6 ) [5] => Array ( [id] => 226979 [title] => پهباد شکار شده آخرین دستاورد تکنولوژی آمریکاییها بود / جنگنده قاهر نمونهای در دنیا ندارد [pdate] => 13911119111000 [service_id] => 11 ) [6] => Array ( [id] => 223819 [title] => عصبانیت موساد از روحیه جهادی مصطفی احمدی روشن [pdate] => 13911025123500 [service_id] => 3 ) [7] => Array ( [id] => 223793 [title] => پناهیان : چرا مدیران خودروسازی را ترور نمیکنند!؟ [pdate] => 13911024130700 [service_id] => 3 ) [8] => Array ( [id] => 221761 [title] => وحید جلیلی: «علم» میتواند موضوع فیلمهای سینمای ما باشد [pdate] => 13911009090200 [service_id] => 3 ) [9] => Array ( [id] => 220749 [title] => همه جای دنیا از علم به ثروت می رسند اما ما برعکس! [pdate] => 13910930140600 [service_id] => 12 ) [10] => Array ( [id] => 220555 [title] => بررسی چگونگی پیوند نانو با زندگی مردم [pdate] => 13910929094000 [service_id] => 11 ) [11] => Array ( [id] => 219586 [title] => از بین 12 هزار نفر عضو بنیاد نخبگان تنها 40 نفر، نخبه واقعی هستند/ چرا امثال شهید «احمدیروشن»ها جزو نخبگان نشدند؟ [pdate] => 13910923122500 [service_id] => 11 ) [12] => Array ( [id] => 218622 [title] => وقتی فهمیدیم از خارج کمکی نیست با توکل شروع کردیم [pdate] => 13910918105800 [service_id] => 11 ) [13] => Array ( [id] => 214405 [title] => پایان نزول «ثریا» با «صعود» [pdate] => 13910816171900 [service_id] => 11 ) [14] => Array ( [id] => 213811 [title] => عوامل برنامه ثریا در غرفه «خبرگزاری دانشجو» تقدیر شدند [pdate] => 13910812133700 [service_id] => 12 ) ) [related_content_v2] => Array ( [1] => Array ( [0] => Array ( [id] => 236194 [title] => الزام تامین مالی اهداف سند چشم انداز در حوزه ریلی / صادرات تجهیزات صنعت ما را تنبل کرد [pdate] => 13920205083300 [service_id] => 11 [rutitr] => در برنامه دیشب «ثریا» مطرح شد؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [1] => Array ( [id] => 223819 [title] => عصبانیت موساد از روحیه جهادی مصطفی احمدی روشن [pdate] => 13911025123500 [service_id] => 3 [rutitr] => برنامه ثریا؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [2] => Array ( [id] => 229713 [title] => چالش های انتخاباتی از دعوای سیاسی به بحث روی برنامه ها تغییر یابد [pdate] => 13911208205800 [service_id] => 6 [rutitr] => تهیه کننده برنامه ثریا؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [3] => Array ( [id] => 221761 [title] => وحید جلیلی: «علم» میتواند موضوع فیلمهای سینمای ما باشد [pdate] => 13911009090200 [service_id] => 3 [rutitr] => برنامه ثریا؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [4] => Array ( [id] => 214405 [title] => پایان نزول «ثریا» با «صعود» [pdate] => 13910816171900 [service_id] => 11 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [5] => Array ( [id] => 220555 [title] => بررسی چگونگی پیوند نانو با زندگی مردم [pdate] => 13910929094000 [service_id] => 11 [rutitr] => در برنامه امشب ثریا؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [6] => Array ( [id] => 218622 [title] => وقتی فهمیدیم از خارج کمکی نیست با توکل شروع کردیم [pdate] => 13910918105800 [service_id] => 11 [rutitr] => در برنامه ثریا مطرح شد؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [7] => Array ( [id] => 223793 [title] => پناهیان : چرا مدیران خودروسازی را ترور نمیکنند!؟ [pdate] => 13911024130700 [service_id] => 3 [rutitr] => در برنامه ثریا مطرح شد؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [8] => Array ( [id] => 226979 [title] => پهباد شکار شده آخرین دستاورد تکنولوژی آمریکاییها بود / جنگنده قاهر نمونهای در دنیا ندارد [pdate] => 13911119111000 [service_id] => 11 [rutitr] => در برنامه دیشب «ثریا» مطرح شد؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [9] => Array ( [id] => 219586 [title] => از بین 12 هزار نفر عضو بنیاد نخبگان تنها 40 نفر، نخبه واقعی هستند/ چرا امثال شهید «احمدیروشن»ها جزو نخبگان نشدند؟ [pdate] => 13910923122500 [service_id] => 11 [rutitr] => در برنامه ثریا مطرح شد؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [10] => Array ( [id] => 213811 [title] => عوامل برنامه ثریا در غرفه «خبرگزاری دانشجو» تقدیر شدند [pdate] => 13910812133700 [service_id] => 12 [rutitr] => روی خط نوزدهمین نمایشگاه مطبوعات؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [11] => Array ( [id] => 230166 [title] => قاسمی: راه میانبر واقعی، راه فناوری است / خضریان: رسانه ذائقه مردم را میسازد [pdate] => 13911212140200 [service_id] => 3 [rutitr] => در برنامه ثریا مطرح شد؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [12] => Array ( [id] => 220749 [title] => همه جای دنیا از علم به ثروت می رسند اما ما برعکس! [pdate] => 13910930140600 [service_id] => 12 [rutitr] => سرکار در برنامه ثریا: [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [13] => Array ( [id] => 230305 [title] => نگاه جدید به مشکلات صنعتی، بزرگترین ویژگی ثریا [pdate] => 13911213132300 [service_id] => 11 [rutitr] => «ثریا» در نقد دانشجویی-2 [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [14] => Array ( [id] => 235133 [title] => بخش دولتی به تعامل با بخش خصوصی عادت نکرده است / طرح جامع حمل و نقل راه جلوگیری از هزینهها [pdate] => 13920129095000 [service_id] => 11 [rutitr] => در برنامه دیشب «ثریا» مطرح شد: [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) ) ) [media] => Array ( ) [news_field] => Array ( [0] => Array ( [filed_id] => 1 [filed_name] => نوع خبر [filed_type] => C [filed_value] => ) ) [smarty_keys] => Array ( ) [live_blog] => Array ( ) [tags] => Array ( [0] => Array ( [tag] => ایزدخواه [id] => 75573 [tag_id] => 225595 ) [1] => Array ( [tag] => ضایعات میوه [id] => 75574 [tag_id] => 340367 ) [2] => Array ( [tag] => شرکت دانش بنیان [id] => 75575 [tag_id] => 7805 ) [3] => Array ( [tag] => کشاورزی [id] => 75576 [tag_id] => 456 ) [4] => Array ( [tag] => برنامه ثریا [id] => 75577 [tag_id] => 29307 ) ) [image_tag] => Array ( ) [documents] => [comments] => Array ( ) [comments_stats] => Array ( ) [sepehr_keys] => Array ( ) ) 1به گزارش گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»، 38امین قسمت از برنامه تلویزیونی ثریا به صنعت حمل و نقل ریلی اختصاص داشت که امیر جعفر پور معاون ستاد حمل و نقل سوخت، قربانعلی بیک کارشناس صنعت ریلی و رئیس سابق کارگروه صنعت ریلی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران، پورسید آقایی عضو هیئت رئیسه انجمن صنایع ریلی و مدیر عامل بخش ریلی گروه مپنا و موسوی نژاد عضو هیئت مدیره انجمن صنفی شرکت های حمل و نقل ریلی میهمانان این برنامه بودند.
حمل و نقل ریلی نسبت به رقبای خود یک عقب ماندگی تاریخی دارد
دکتر جعفر پور معاون ستاد حمل و نقل سوخت در 38 امین برنامه ثریا در خصوص پیشینه حمل و نقل ریلی در کشور و دلایل عقب ماندگی حمل و نقل ریلی در مقایسه با سایر حوزه های حمل و نقل اظهار داشت.امروز 107 سال از شروع به کار قطار در داخل شهر و حدود 75 سال از شروع به کار راه آهن در بخش برون شهری می گذرد اما بخش جاده و هوایی در کشور ما زودتر به آغاز کار کرده بوده در سال 54 نیز که وزارت راه و ترابری با تجمیع بنادر، هوایی، جاده ای و ریلی شکل گرفت به شدت روی جاده سرمایه گذاری شد و لذا راه آهن نتوانست از رقبای قدیمی خود پیشی بگیرد.
معاون ستاد حمل و نقل سوخت همچنین گفت: در 4 دهه اخیر کارهای جدی در حوزه ریلی شده است و سعی شد دلیلی که باعث رشد حمل و نقل جاده ای شد که همانا وجود بهره برداران خصوصی در این بخش بود را در بخش ریلی نیز پیاده شود و بهره برداری در حوزه ریلی به مرور خصوصی شود و شرکت رجا در بخش مسافری تشکیل شد که باعث موفقیت چشم گیری در این حوزه شد و به سمت خصوصی کردن واگن های مسافری و باری و حتی اخیرا به سمت خصوصی کردن ناوگان کشش حرکت کردیم.
در دوران بلوغ صنعت ریلی به سر می بریم
وی همچنین اظهار داشت: ما در حال حاضر در دوران بلوغ در حوزه ریلی به سر می بریم و حوزه ریلی بهسمت خودگردانی حرکت می کند و این مسئله زمان می برد اما چشم انداز حرکتی که در دو دهه اخیر شروع شده روشن است و ما خیلی از کشور های مشابه عقب نیستیم.
نیازمند شرکت های بزرگ برای بهره برداری از خطوط ریلی هستیم
جعفر پور در ادامه تاکید کرد: در قوانین اشاره صریح شده که خطوط و محور هم می تواند به بخش خصوصی واگذار شود در کشورهای دیگر پس از خصوصی شدن شرکت های بزرگی شکل گرفتند که مدیریت و بهره برداری از خطوط را بر عهده گرفتند ولی ما هنوز این شرکت ها را در کشور نداریم.
فشارهای محیطی نمایندگان مجلس و مسئولان محلی عامل انحراف بودجه ها از اولویت ها در بخش ریلی
معاون ستاد حمل و نقل و سخوت با اشاره به رشد بودجه بخش ریلی در کشور اعلام کرد: اگر بودجه را در یک دهه اخیر مقایسه کنیم از نسبت 10 به 1 به نسبت 2به 1 در مقایسه ریلی به جاده ای رسیده ایم ولی فشارهای محیطی است که باعث شده است منابع به درستی و بر اساس اولویت ها هزینه نشود به عنوان فشارهای نمایندگان و استانداران برای کشیدن راه آهن به منطقه آنها باعث گردیده است که این بودجه ها در اولویت ها هزینه نشود.
طرح جامع حمل و نقل راه حل جلوگیری از هزینه های بی اولویت
وی راه حلی نیز برای حل مشکل هزینه های بی اولویت ارائه کرد و گفت: چاره این کار طرح جامع حمل و نقل است که مانع خروج از برنامه و تحمیل فشارهای بیرونی می شود که جلوی نمایندگان و استانداران را بگیرد که به عنوان مثال خطوط مهمی که می توانست دو خطه شود اما نشده است صورت گیرد.
جعفر پور با روشن بودن افق صنعت ریلی در کشور تصریح کرد: پتانسیل سیستم حمل و نقل ریلی در صورت تکمیل شبکه تا 125 میلیون تن بار است که سهم حدود 20درصدی از کل حمل بار را در کشور را خواهد داشت. در سال های آینده در حوزه جاده رشد خواهیم داشت اما باید این رشد را کنترل کنیم ولی در ریل رشد خیلی بیشتر خواهیم بود.
در افق آینده باید بار در راه های طولانی تر با ریل و در مسیرهای کوتاه تر از طریق جاده جابه جا شود و حتی در مسیرهای طولانی از جاده به نفع ریل عوارض گرفته شود مشکل دیگری که در بخش بار وجود داشته اماده نبودن نقاط تخلیه و بارگیری بوده است که باعث شده بخش زیادی از باز وارد بخش ریلی نشود.
جای خالی نهاد تنظیم کننده در بخش ریلی
جعفرپور، معاون ستاد حمل و نقل و سوخت در پایان تاکید کرد: ما بعد از خصوصی سازی به یک نهاد تنظیم کننده روابط بین دولت و بخش خصوصی نیاز داریم که امیدواریم تشکیل این نهاد تسریع شود.
ظرفیت های خالی صنایع، نتیجه عدم تحقق برنامه ها در حوزه ریلی
پورسید اقایی مدیر عامل شرکت لوکوموتیو سازی مپنا و عضو هیئت مدیره انجمن صنایع ریلی میهمان دیگر برنامه ثریا بود که با اشاره به ظرفیت های موجود و پیش بینی شده در حوزه صنایع ریلی در باب مشکلات این حوزه گفت: در سه برنامه اخیر توسعه کشور حمل و نقل ریلی همواره اسما اولویت بوده است و در آمارها و برنامه ها نیز گفته اند که مثلا سالی 1000 کیلومتر ریل باید ساخته شود وسهم حمل بار به 30 درصد و حمل مسافر به 18 درصد برسد لذا با توجه به این مباحث ظرفیت ساخت زیاد شد در حالی که در گذشته تنها یک شرکت داشتیم الان 7 شرکت در حوزه ساخت تجهیزات و ناوگان ریلی داریم اما ظرفیت های آنها الان اکثرا خالی مانده و تقاضایی برای آنها وجود ندارد. در بخش مسافری مجموع ظرفیت بالای 400واگن است ولی آنچه سفارش داده می شود به سالی 20تا30 واگن نیز نمی رسد.
واردات لوکوموتیو چینی علی رغم خالی بودن ظرفیت های داخلی
عضو هیئت مدیره انجمن صنایع ریلی با انتقاد از واردات ناوگان از خارج از کشور علی رغم وجود ظرفیت های خالی در کشور تصریح کرد: در واگن های مترو نیز قرارداد 315 واگن مترو با چین بسته شد و در کشور چین تولید می شود.در حوزه لوکوموتیونیز با مجوز هایی که داده شده حدود 30 تا 40 لوکوموتیو از چین وارد شد و برخی لوکوموتیوهای دست دوم نیز وارد شدتنها در این سال ها همان قرارداد ابتدایی که شرکت مپنا داشته فعال بوده است که حدود 30 عدد از انها وارد شده و حدود 48 دستگاه آن نیز در داخل تولید شده است در این شرکت نیز در حالی که کارخانه مپنا برای ماهی 10 لوکوموتیو ظرفیت ایجاد کرده است تنها ماهی 2 تا 3 لوکوموتیو تولید می کند.
برنامه های جدی مپنا برای انتقال فناوری
پورسید آقایی در باب برنامه های شرکت مپنا برای انتقال فناوری گفت: الان برای انتقال فناوری به دنبال ساخت لوکوموتیوهای کوچکتر تونلی هستیم که به عنوان نمونه و برای یادگیری هستیم که قراردادی را داریم همچنین برای ساخت لوکوموتیوهای مانوری نیز وارد عمل شده و با یک شرکت آلمانی به دنبال تولید لوکوموتیو با برند مشترک هستیم که در کنار آن یادگیری انجام شود.
جابه جایی 700 قطار و تنها یک خرابی
وی در مورد وضعیت عملیاتی لوکوموتیوهای ساخت و تحویل شده نیز گفت: لوکوموتیوهای تولید شده در ایام عید امسال در خط تهران مشهد حدود 700 قطار را جابه جا کرده اند که تنها یک خرابی رخ داد که آن هم به دلیل کیفیت پایین سوخت بوده است.
مصوبات بی نتیجه کارگروه حمایت از تولید در مورد صنایع ریلی
پور سید اقایی با اشاره به جلسات کارگروه حمایت از تولید در مورد صنایع ریلی اعلام کرد: دو سال پیش جلسات کارگروه حمایت از تولید منجر به تصمیماتی در مورد صنعت ریلی شد که از جمله آن افزایش تعرفه واردات ناوگان ریلی بود که در حال حاضر تعرفه واردات لوکوموتیو صفر درصد و تعرفه واردات واگن مسافری حدود 15 درصد است و این قابلیت رقابت را با کشوری مانند چین با آن حمایت های شدید دولتی که صنایع آن دارند کم می کند.
وی همچنین گفت: قرار بود که بانک ها از شرکت های خصوصی برای خرید ناوگان حمایت های مالی کنند زیرا توان شرکت های خصوصی محدود است و از سوی دیگر به دلیل سفارش های کوچک آنها این سفارش ها تجمیع شود که تولید این ناوگان نیز اقتصادی شود لذا لازم است که این نیازها را تجمیع کند و به عنوان مثال به صورت تجمیعی به شرکت های سازنده داخلی سفارش دهد و بعد به شرکت های بهره برداری واگذار نماید. به هرحال مصوبه ای که از کارگروه حمایت از تولید خارج شد بنا شد که در هیئت دولت تصویب شود که هنوز خبری از تصویب آن نیست.
فعال شدن یک نهاد برای مدیریت کلان صنایع ریلی
مدیر عامل سابق شرکت قطارهای مسافری رجا در باب مدیریت کلان صنایع ریلی در کشور گفت: در دولت تصمیم گرفته شد برای مدیریت تقاضا ها در بخش ریلی و خصوصا مترو نهادی به نام شرکت مادر تخصصی حمل و نقل ریلی ذیل وزارت کشور تشکیل شود که کار تجمیع تقاضا ها و تدوین استانداردها را انجام دهد که به مرور در حال فعال شدن در این حوزه است.
امکان صادرات زیاد است اما موانع هم کم نیست!
مدیر عامل شرکت لوکوموتیو سازی مپنا در باب فرصت های صادراتی در حوزه ریلی نیز اشاره کرد: در حوزه صادرات نیازهایی وجود دارد که یک بخشی از آنها روابط سیاسی است که در حال حاضر شرایط خیلی مناسب نیست در حوزه قوانین نیز قوانین کشور عموما به نفع واردات است نه صادرات!
از سوی دیگر کشورهایی که طرف خرید از ما هستند توان مالی پایینی دارند و لذا نیاز است که پول ساخت ناوگان از داخل کشور تامین شود و بعدا از محل بهره برداری در کشور طرف به مرور بازپرداخت شود اما در حال حاضر ظرفیت این کار یا وجود ندارد و یا اندک است.
امکان افزایش ظرفیت خط آهن تهران – مشهد تا 16 برابر
در ادامه قربانعلی بیگ، کارشناس صنعت ریلی و مسئول سابق کارگروه ریلی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران در باب ایده افزایش ظرفیت خط راه آهن تهران به مشهد گفت: در حال حاضر راه آهن مانند گذشته با الگوی سفر دراز مدت که در ابتدا 16 ساعت بوده و الان به 12 ساعت رسیده است در مسیر تهران مشهد فعالیت می کند. این سفرها به دلیل زمان بالای سفر در واگن های به طور متوسط 50 نفره انجام می شود.
وی ادامه داد: اگر زمان سفر را کوتاه کنیم که یکی از راه های آن افزایش سرعت متوسط است که روش های خود را دارد طول سفر در مسیر تهران مشهد را می توان به 6 ساعت کاهش داد این بدان معناست که قطارهای ما می تواند دو برابر سیر داشته باشند که این در شرایط پیک مانند ایام عید می تواند تا سه برابر نیز افزایش پیدا کند.
وقتی زمان سفر را کوتاه کنیم آنگاه می شود که از واگن های اوتوبوسی نیز استفاده کرد و همچنین از واگن های عریضی استفاده کرد که ظرفیت آنها دو برابر واگن های کوپه ای یعنی 100 نفر است لذا این کار ظرفیت را واگن را دو برابر می کند.
مدیر پروژه برقی کردن خط آهن تهران - مشهد همچنین تاکید کرد: کار دیگری که باید صورت گیرد افزایش ظرفیت خط است که الان زمان حرکت قطارها به فاصله 40 دقیقه است که می تواند به 10 دقیقه کاهش پیدا کند که با این کار ظرفیت خط می تواند در حالت کلی تا 16 برابر نیز بشودالان به رکورد 14 میلیون رسیده ایم که می تواند به 50 میلیون نیز برسد.
قربانعلی بیگ با اشاره به نهادهای مسئول در حوزه ریلی گفت: در حوزه صنعت ریلی و برنامه ریزی برای این صنعت مسئول اصلی وزارت صنایع است و در قبل از خصوصی سازی نیز عموما سازمان گسترش این کار را انجام می داده است ظرفیت های جدید و تقاضا ها را آنها بررسی می کنند و در کنار این مجموعه طرح جامع حمل و نقل نیز وجود دارد که بحث نیازها و تقاضا ها در آن مطرح شده است.
قادر به تولید واگن و لوکوموتیو هستیم، اما چرا ریل تولید نمی کنیم؟
این کارشناس صنعت ریلی در مورد تولید ریل در داخل کشور نیز اعلام کرد: از 15 سال پیش بحث تولید ریل در کشور شروع شد که در ابتدا به دلیل انتخاب غلط نوع ریل برای تولید داخل کار تولید به جایی نرسید. مسئله دیگر اقتصادی بودن تولید ریل در کشور است که باید مد نظر قرار گیرد.
مجموعه هایی مانند ذوب آهن که به دنبال تولید ریل بودند در اصل تولید کننده تیر آهن هستند و لذا باید نیاز به اندازه ای باشد که ورود آنها برای تولید ریل صرفه اقتصادی داشته باشد در بهترین حالت اگر سالیانه 1000 کیلومتر ریل برای احداث خطوط جدید و یا تعمیرات نیاز باشد این مقدار حدود 120 هزار تن می شود که تقریبا در مرز اقتصادی بودن است.
اخیرا برخی شرکت های خصوصی اظهار علاقه کرده اند که به این حوزه وارد شود که امیدواریم این نقیصه نیز برطرف شود.
بخش دولتی هنوز به تعامل با بخش خصوصی عادت نکرده است
سید حسن موسوی نژاد عضو هیئت مدیره انجمن صنفی شرکت های حمل و نقل ریلی میهمان دیگر برنامه ثریا بود که در باب مشکلات شرکت های حمل و نقل بار ریلی در کشور گفت: حمل و نقل خصوصی ریلی جوان است اما بخش دولتی هنوز به تعامل با بخش خصوصی عادت نکرده است و عملا به واسطه ویژگی های حوزه های ریلی دست شرکتها بسته است وی همچنین ادامه داد: با افزایش ظرفیت و سرمایه گذاری جدید می توان رشد را در این حوزه افزایش داد.
موسوی نژاد همچنین تاکید کرد بخش اندکی از مشکلات بهره برداری موجود به همکاری بین شرکت ها بر می گردد زیراشرکت ها با یکدیگر همکاری خوبی دارند و بیشتر آن ناشی عدم بهره وری کافی است.
من با صحبت هاي ايشون موافقم. اين ميون برو خوب گفتن واقعا
خدا قوت