به گزارش خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، در برنامه 37ام «ثریا» به بررسی چگونگی مات شدن غرب در داستان تولید سوخت 20 درصد و نیز کاربرد انرژی هسته ای در زندگی مردم با حضور دکتر خلعتی، معاون کاربرد پرتوهای سازمان انرژی اتمی و رئیس انجمن فناوری هسته ای پرداخته شد.
محسن مقصودی، مجری برنامه برای اولین سوال پرسید: روند تشخیص و درمان چه نوع بیماری هایی با کمک رادیوداروها انجام می شود؟
رادیوداروها اهرم فشار غرب علیه ایران شد!
دکتر خلعتی در پاسخ به این سوال اظهار داشت: رادیوداروها را در دو جهت کاربرد دارند؛ یکی از رادیوداروها تشخیصی است و در جهت تشخیص بیماری ها از آن استفاده می شود، که عمده فعالیت در چند سال گذشته در این حوزه بوده است.
این رادیوداروها به طور کامل از خارج وارد می شد؛ تا سال 86 که کشورهای غربی از این رادیوداروها به عنوان اهرم فشار استفاده کردند و ورود این رادیوداروها را به ایران تحریم نمودند.
دکتر قناد به کمک جوانان متخصص و تجهیز امکانات ظرف مدت هفت هشت ماه زمینه تولید رادیوداروها را در تهران فراهم کرد؛ مهم ترین این رادیوداروها تکنسین مولیدیوم می باشد که برای تشخیص بسیاری از بیماری ها که اکثراً بیماری های صعب العلاج و سرطانی هستند، از آن استفاده می شود.
رادیوداروی ید131 که برای تشخیص بیماری تیروئید استفاده می شد، نیز از رادیو داروهای مهم بود. لازم به ذکر است که این رادیوداروها ظرف مدت یک ماه با کمک تجربیات دکتر قناد و جوانان متخصص به مرحله تولید رسید.
تا قبل از بحث تولید رادیوداروها راکتور تهران به عنوان راکتور آموزشی مورد استفاده قرار می گرفت، اما تولید رادیوداروها باعث تغییراتی در راکتور تهران شد؛ به گونه ای که اکنون به عنوان راکتور تولید دارو از آن استفاده می شود.
برای تولید رادیوداروها در راکتورها از روش ام گاما استفاده می شود که امکان توزیع در نقاط مختلف کشور را دارد؛ حتی می توان برای صادرات هم بر روی این رادیوداروها برنامه ریزی داشت.
رادیوداروهایی که در شتاب دهنده ها تولید می شوند، عمدتاً عمر کوتاهی دارند، بنابراین بسرعت باید برای استفاده در اختیار بیمار قرار گیرد. بسیاری از کشورهای دنیا شتاب دهنده های کوچکی در داخل بیمارستان و مراکز درمانی دارند تا این داروها در همانجا تولید شود و به مصرف برسد که متاسفانه در ایران هنوز به این امکان دست پیدا نکرده ایم.
در ادامه برنامه از مادر شهید احمدی روشن دعوت شد که وی خرسندی و خوشحالی خود را از دیدن ثمرات کار شهید احمدی روشن، با وجود فقدان فیزیکی شهید، ابراز می دارد.
وی می گوید: در اکثر مستندهایی که درباره مصطفی ساخته شده بیشتر بعد اخلاقی و شخصیتی وی به نمایش گذاشته می شود، اما وجه تمایز مستند «لبه روشنایی» در این بود که بعد کاری مصطفی را نمایش داد که جا دارد از زحمات شما در ساخت این مستند تشکر کنم.
فناوری رادیوداروها نشان داد شهدای هستهای ما جان خود را مفت از دست ندادند
زمانی که قرار بر غنی سازی 3.5 درصد بود تیمی سه چهار نفره تشکیل شد که مصطفی هم عضو این تیم بود، در حالی که کسی جرات انجام چنین کاری را نداشت. شبانه تست و آزمایشات را انجام دادند و صبح اعلام کردند که می توانند غنی سازی را انجام دهند و تمام مسئولیت این کار را نیز بر عهده گرفتند. 15 فروردین همان سال غنی سازی انجام شد و به همین دلیل 20 فروردین روز ملی فناوری انرژی هسته ای اعلام گردید.
با دستیابی به فناوری مهم رادیوداروها برای من اثبات شد که شهدای هسته ای ما جان خود را مفت از دست ندادند. خارج کردن این فناوری از انحصار غربی ها بسیار خوشحال کننده است و دلیل دشمنی غرب با ایران نیز این است که ایران دارد از هر لحاظ از وابستگی به آنها خارج می شود.
خستگیناپذیری و آیندهنگری از ویژگیهای شهید احمدیروشن بود
مادر شهید احمدی روشن از سختی های پیش روی مصطفی صحبت می کند و می گوید: مصطفی برای پست و مقام و یا حقوق پا به سایت نطنز نگذاشت، مصطفی دلی وارد این عرصه شد؛ پیش روی مردان بزرگ مسیر صاف و هموار وجود ندارد.
مصطفی خستگی ناپذیر بود، یعنی در مقابل بزرگترین مشکلات بعد از چند لحظه سکوت لبخند می زد و این نشان می داد که قطعاً به راه حل مناسبی دست پیدا کرده، مصطفی بسیار آینده نگر بود.
بسیاری از چیزهایی که الان مورد نیاز سایت نطنز است، مصطفی دو سه سال پیش تامین کرده بود. بسیاری از تجهیزات را که نیاز به ارز و استفاده از بیت المال داشت بومی سازی کرد. قبل از تولید سوخت 20 درصد و حتی دریافت دستوری مبنی بر آمادگی برای تولید این نوع سوخت، تیم مصطفی تمام تجهیزات و امکانات را آماده کرده بود، به طوری که با دریافت دستور مبنی بر تولید سوخت ظرف مدت یک روز این کار انجام شد و این ممکن نیست مگر اینکه از قبل برنامه ریزی و زمینه ها فراهم شده باشد.
در ادامه از دکتر خلعتی در خصوص کاربردهای انرژی هسته ای و میزان استفاده ما در ایران سوال شد.
برای حفظ صادرات محصولات خود باید از پرتوها استفاده کنیم؛ چراکه بزودی ممنوعیت استفاده از روشهای شیمیایی را خواهیم داشت
دکتر خلعتی بیان کرد: کاربرد پرتو ها به سه حوزه عمده پزشکی، صنعتی و کشاورزی تقسیم می شود؛ در حوزه کشاورزی در دو مرحله از پرتو استفاده می شود که یکی در مرحله تولید بذرها و اصلاح نباتات می باشد – بذرهای مقاوم به شرایط آب و هوایی مختلف و شرایط مختلف زمین و... – و یکی دیگر از موارد کاربرد پرتوها در کشاورزی، در مرحله نگه داری و ماندگاری محصولات است.
اگر کشاورزان بتوانند بدون نیاز به سردخانه و یا انبار که هزینه بسیار بالایی بر دوش کشاورزان می گذارد، محصولات را به مدت طولانی نگه داری کنند بسیاری از مشکلات حل خواهد شد. پروژه های مختلفی در هر دو زمینه انجام شده است، اما همه در حوزه آزمایشگاهی بوده، اما با دستور ریاست سازمان این آزمایشات به دل کشاورزی برده شد.
اولین مورد آزمایشی ما بر روی خرما بود که الان در حدود 8-9 ماه بدون هیچ گونه آسیبی با کمک پرتوها نگه داری شده است. اگر منبع ایجاد خرابی در محصولات از بین برود ماندگاری محصولات افزایش می یابد که روش های گوناگونی برای این کار وجود دارد.
در گذشته از روش های شیمیایی استفاده می شد که اکنون این روش سرطان زا شده است و کشورهای در حال توسعه تا سال 2015 اجازه استفاده از این روش ها را دارند، بنابراین ما برای حفظ صادرات کشور باید زیرساخت ها را ایجاد کنیم.
دکتر عباسی: افراد ما عادت کردند لوکس کار کنند!
وی در ادامه افزود: در یک سال گذشته با درایتی که دکتر عباسی به خرج داد، تحقیقات آزمایشگاهی به اجرا درآمد؛ این در حالی است که تا کنون از دانشمندان ما خواسته نشد که تحقیقات را به دل کشاورزی و زمین ببرند.
باید هماهنگی ها بین ارگان ها و سازمان های مربوطه ایجاد شود؛ چون سازمان انرژی اتمی نمی تواند وارد حیطه کاری سازمان دیگر شود؛ هر چند در سال گذشته ما به دستور دکتر عباسی چند کار غیر عرف کردیم؛ یعنی در مازندران زمین اجاره کردیم و بذرها را کاشتیم و به نتیجه مطلوب رسیدیم، این کار بهترین روش تبلیغ بین کشاورزان بود؛ چراکه بعد آن کشاورزان بسیاری چنین بذرهایی را تقاضا کردند.
از فرصت های تحریم استفاده کردیم؛ چرا که در سال های قبل چنین نیازی نبود و اگر کمبودی داشتیم وارد می کردیم، ولی اکنون حتی گندم هم نمی توانیم وارد کنیم، پس باید اقدامی صورت گیرد.
استفاده از پرتوها برای ماندگاری محصولات تنها با حرکت سازمان انرژی هسته ای قابل اجرا نیست، باید سازمان های مربوطه نیز در این عرصه وارد شوند.
مقصودی در ادامه از دکتر خلعتی درباره اینکه پرتو ها در صنعت چه کاربردی می توانند داشته باشند، پرسید.
کاربرد پرتوها حوزه وسیعی را در بر میگیرد؛ البته اگر سازمانها پابه پای سازمان انرژی اتمی قدم بردارند
معاون کاربرد پرتوهای سازمان انرژی اتمی در این باره گفت: در این حوزه نیز مانند سایر حوزه ها، کارها در حد آزمایشگاهی باقی مانده بود تا زمانی که تحریم های نفتی و صنعت نفت نیز شروع شد.
اکنون در پالایشگاه آبادان و فولاد مبارکه و دیگر جاها، دستگاه هایی را نصب کردیم که بهتر از نمونه های وارداتی است؛ چراکه نمونه وارداتی اگر با مشکل مواجه می شد باید کارشناس خارجی برای رفع مشکل دعوت می کردیم؛ در حوزه های دیگر صنعتی نیز وارد شده ایم از جمله آن، شتاب دهنده صنعتی است که در یزد ساخته شد.
در ابتدای این کار تعهد کردیم 20 درصد تجهیزات را خود بسازیم که در میانه کار توانستیم بسیاری از تکنولوژی ها را بدست آوریم.
کاربرد این شتاب دهنده ها همانند کاربرد پرتوهاست. از شتاب دهنده ها برای پرتو کردن محصولات، تولید پلیمرهای هوشمند، حافظه دار کردن مواد، ارتقای سطح کیفیت مواد، صنایع کابل و برق و مخابرات، پتروشیمی، تصفیه فاضلاب شهری و پساب بیمارستانی و غیره استفاده می شود.