برنامه ثریا در این هفته با معاون امور صنعتی وزارت دفاع و مهندس زین علی، مدیر عامل شرکت دانش بنیان به موضوع ساخت پهپاد پرداخت.
به گزارش خبرنگار علمی « خبرگزاری دانشجو»، درابتدای برنامه دیشب ثریا گزیده ای از مستند «شکار طبس» پخش گردید که به بررسی وچگونگی شکار پهپاد امریکایی آرکیو170 وپیامدهای ناشی از آن وهمچنین تصاویر رمز گشایی شده از حافظه این پهپادو...پرداخته بود.
درسوال اول از اسلامی چنین پرسیده شد: ابعادلایه های امنیتی واطلاعاتی پهپاد آرکیو170 چه چیزی بود که شکار چنین پهپاد پیشرفته ای توسط ایران اینقدر برای دنیا عجیب بود؟
ارسال از شما، دریافت از ما
مهندس اسلامی پاسخ داد: پهپاد آرکیو 170 آخرین دستاورد تکنولوژی امریکایی هاست. هم اکنون منطقه ما بهترین محیط عملیاتی برای آنهاست.
بنابراین سعی دارند پیشرفته ترین دستاورد ها را در منطقه بهره برداری کنند. کشورما توسط نیروهای مسلح وابزارهای گوناگون دیدبانی میشود به عبارتی هوشیاری نیروهای مسلح ما ایجاب می کند که آنها وسائل و ابزارهایی رادراختیار داشته باشند وبه کمک آن تمام فعل وانفعالات درون منطقه را زیر نظردا شته باشند.
یکی از موارد زیر نظر تصویر هواپیما بود که در ماموریت های قبلی ثبت شده بود.
این هواپیما دارای سیستم های چندلایه است.سنجنده های گوناگون ومتنوعی که برای جاسوسی بر روی آن نصب شده بود در نوع خود بی نظیربودند. چگونگی نفوذبه این ها مستلزم کار تحقیقاتی سنگین وهوشیاری بود.
این هواپیما – با چنین وزن وابعادی – اگر سقوط می کرد قطعا متلاشی می شد! اما نشاندن این در محیط بیابانی افتخاری بزرگ بودکه با عنایت پروردگار انجام شد.
وی در پاسخ به این سوال که در آینده اطلاعات این پهپاد چه کمکی به ما خواهد کرد چنین گفتند: این پهپاد فقط یک کار علمی نبود بلکه هنر بکار گرفتن دانش وتبدیل آن به تکنولوژی و تکنولوژی را به سیستمی که بتواند فرمانبری را داشته باشداوج پیشرفت آنها بود که در این پهپاد اعمال شده بود.
به همین دلیل بسیاری خواهان اطلاعات آن هستند چرا که با دسترسی به این پهپاد می توان بسیار سریع فاصله ها را کاهش داد.
ایشان با تاکید بر جایگاه ایران در ساخت فناوری پهپاد وصنعت دفاعی در رده ی 5 کشور اول دنیا، صحبت این بخش خودرا به اتمام رسانیدند.
درادامه برنامه مستندی تحت عنوان «داستان مهاجر» که به موضوع تاریخچه ی فناوری پهپاد در ایران پرداخته شده بود، در چند قسمت در طول برنامه پخش کردید.
در ادامه گفت وگو درباب وضعیت فعلی وظرایف فناوری پهپاد و ویژگی های پهپادهای کنونی ما صحبت شد.
پهپادایرانی افتخارصنعت دفاعی کشور
اسلامی چنین توضیح داد: تنوع پهپادها باتوجه به تنوع ماموریت ها بسیار گسترده است. امروز ما موظفیم بیش از 20 نوع پهپاد را در داخل ایران تامین کنیم ودر اختیار مصرف کننده قرار دهیم.
از جهت برد وار تفاع پروازی پهپادها به 3 دسته تقسیم میشوند؛ ارتفاع وبردکوتاه، ارتفاع و برد متوسط ، ارتفاع و بردبلند.
در ارتفاع وبرد بلندپرواز های استراتژیک وراهبردی است که ماموریت های خاص بر عهده دارند.برد متوسط بطور معمول برای پرواز هایی که وظیفه ی مراقبت ودیدبانی را بر عهده دارندبکار برده می شود.برای بردکوتاه دامنه ی گسترده ای از مصرف وجوددارد(آموزش وتوسعه مهارت نیروهای مسلح در آموزشها و رزمایشهاو...).
این گسترده ای که در دامنه کوتاه –ماموریت آفندی ،پدافندی،شناسایی وسایر ماموریت ها- است کهن ترین تجربه صنعتی ما می باشد.امروزه اینها به وفور دربربخش خصوصی تولید می شود.این برد ها حداکثر تا 200 کیلومتر می باشدکه دارای مصرف کننده های بسیاری است.
در برد متوسط گسترده ی کاربرد کاهش می یابد ونیروهای بخصوصی از آن استفاده می کنند.عمدتا با نوع شناسایی و پروازی بالا می باشد که می تواند به مدت حداقل 12 ساعت درآسمان باشد و برداشت اطلاعات را داشته باشد و همزمان اطلاعات را ذخیره کند و در اختیار نیروی عملیاتی قرار دهد.
تیراژاین هواپیماومصرف کننده های آن محدودتر است.
پهپادپیشرفته مهاجر که امروز توسط نیروهای مسلح مورد استفاده قرار می گیرد،در این خانواده جای دارد. قابل ذکراست تمامی مراحل ساخت پهپادها بومی است وما هیچگونه وابستگی نداریم.
دسته سوم که پروازهای استراتژیک است و آخرین وبروز ترین دستاوردهای ما دراین گروه جت های رونمایی شده است. پهپادهایی که می توانند در ارتفاع بالای 30 هزار پاودر زمان24 ساعت پرواز داشته باشند که در مدار قرار گیرند.
وی افزود: کاربران ما کاربردهای متنوعی دارند. نیازوطرح نیاز بسیار مهم است. بنیادصنعتی و نیروهای مسلح ما اساسا برمبنای تعریفهای ماموریتی وامنیتی نیازبه انواع پهپاد دارند وما باید براسا پژوهش وتحقیق این نیاز را برطرف سازیم .
مهندسی معکوس + هوش ایرانی
ثریادر بخش گپ برنامه با حمزه پاریاب،فعال رسانه ای در حوزه ی فناوری دفاعی به گفت وگو پرداخت. ایشان در صحبت های خودچنین اظهار داشتند: هرجامعه ای یکسری موارد بعنوان شاخص هایی که باعث اعتماد به نفس می شود دارند و استقلال یکی از این مولفه هایی است که ما از بدو انقلاب داشته ایم وبه آن افتخار کرده ایم.
استقلال در حوزه ی دفاعی بعنوان یکی از مهمترین ها بوده وما توانستیم خودکفایی را بخوبی در این حوزه نشان دهیم،باتوجه به فراز و نشیب های بسیار در طی35 وتحریم های گوناگون و.....
ایشان به کوتاهی در انعکاس دستاوردها و پیشرفت های صنعت دفاعی کشور توسط رسانه ها اشاره کردند.دراین قسمت هم چنین ارائه ای از پهپادهای ایران تا کنون داشته اند (کاووش،صاعقه 2 ،مهاجر2 ،ابابیل 1و2 ،مهاجر1 ،مهاجر ای4،ابابیل3 ، کرار،شاهد125 ،شاهد129،اسکن ایگل).
ایشان تاکید کردندبا وجود دشمنان بسیاروسرمایه گذاری های آن ها،برای نشان دادن توان ایران در مقابل این تهدیدهاسرمایه گذاری بسیار خوبی در این زمینه انجام شده است.
درانتها با مثال جنگنده قاهر بر این نکته اظهار داشت که جنگنده قاهر بعنوان جدیدترین دستاوردحوزه هوایی،نمونه ای در دنیاندارد. بعبارتی تقلیدی از نمونه های خارجی در این دستاورد وجودندارد و این براساس نیازصنعت داخل به تولیدرسید ون مونه ای کاملا بومی است!
تاریخچه پهپادرزمی
برای اولین سوال از زین علی درباره اولین پهپادهای رزمی توضیحاتی خواسته شدکه ایشان چنین اظهارداشت: اواخرسال 64 من در کنار درس با جهاد همکاری داشته ام.
ازاین طریق متوجه پروژه ای که درجهاد دانشگاهی صنعتی شریف در این حوزه تعریف شده است،شدم. بنده هم درگیرشدم ومسئولیت تست ها را برعهده گرفتم.
اولین سیستم هدایت کنترل دیجیتال وهمزمان سیستم آنالوگ هم در آنجاساخته شد.البته در تست ها زمان بسیاری خرج شدچراکه امکانات بسیار اندک بود. با این وجود بعد ساخت به منطقع برده می شد وبه سرعت عملیاتی میشدوبازمی گشت وبعداز رفع نواقص به تولید می رسید ودوباره به منطقه فرستاده می شد.
در اداخرسال 64 پیشنهاد استفاده این پرنده ها برای موارد رزمی را ارائه دادم.درنهایت با هواپیمای مهاجر 1 که درآن زمان بسیار ساده ودر حد خود پیشرفته بود شروع کردیم.
درادامه درباره رونمایی ار پهپاد فوق پیشرفته ایران توضیحاتی خواسته شد که مهندس اسلامی چنین گفت: نکته قابل دکر این است که باور توانستن در جهت قدرتمند کردن نیروهای مسلح کشوری نقش بسزایی دارندکه همین امر امروز ایران را به تکنولوژی و توسعه رسانده است واین امر به جریان منسجمی تبدیل شده است.
در سال آینده انشاا... پهپادی استراتژیک که بر لبه تکنولوژی است رونمایی خواهد شد. در روز سوم خرداد درآسمان ایران به مردم شریف نمایش خواهیم داد.
مهندس زین علی درباره پهپادهای آمیکو چنین گفت:من وارد بخش خصوصی شدم اما به توصیه دوستان همین کار را دنبال کردم.درمدل آمیکوی موتور جت اهداف پدافندی وموشکی مدنظراست به کمک راکت به پروازدر می آید و با چتر می نشیند. درآماتورپیستونی کارشناسایی (دربخش نظامی وغیرنظامی) تعریف شده است که تا150 کیلومتر پرواز میکنند.
مجری برنامه پرسید:در بخش صادرات فناوری ما چقدر کار کردیم؟
متقاضیان خارجی پهپادهای ایرانی
مهندس اسلامی پاسخ داد: امروز استکبار تکنولوژی روز را ازآن خودساخته است. علم ودانش یکی از ابزارهای سلطه برای آنها شده است. سامانه ها وسیستم ها را فقط به متحدین خود –البته با اعمال یکسری ضوابط- می دهند.
کشورهای مستقل قادر به تولید این فناوری ها نیستندچراکه نمی توانند خود را وارد الزامات آن ها کنند.جمهوری اسلامی ایران آغوش بازدارد برای صادرات به این کشورها چنانکه امروز بسیاری از کشورها خواهان پهپادهای ایرانی هستند. به کشورهایی که منعی برای صادرات نداشته باشیم صادر می کنیم.
حمایت دولت ازشرکت های دانش بنیان
مهندس زین علی گفت: شرکت های خصوصی در حوزه هوا فضابه جزتعدادی، باقی از سنوات خوبی برخوردار نیستند. درسال 86 اتحادیه صنایع هوافضارا ایجادکردیم. درسال 87 این ثبت شد و تعداد شرکت ها از 23-25 به 150شرکت رشدپیداکرد. 6 کارگروه دارد که یکی کارگروه پهپادهاست.هم شرکت های هستند که محصول تولید می کنند وهم شرکتهایی که بعنوان زیر مجموعه کار می کنند.
در داخل اتحادیه هم تعاونی هایی دایر شد تا بتوانت دپروژه های بزرگ را بگیرند. هرچند زمان زیادی از تاسیس این شرکت ها نمی گذرداما تلاش می شود پروژه گرفته شود.
مهندس اسلامی در ادامه اظهارداشت: سیاست اساسی و پایدار وزارت دفاع این است که از ظرفیت های ملی کاملا استفاده شود. براساس آئین نامه ای این شرکت ها رتبه بندی می شوند ودارای گواهینامه صلاحیت همکاری باصنایع دفاع می شوند.
بعبارتی بعداز طی این پروسه این شرکت ها جزو خانواده تامین نیازهای وزارت دفاع قرار می گیرند. نکته حائزاهمیت این است که است شرکت ها به عضویت این شبکه درآیند. بعداز تعیین ظرفیت این شرکت ها باید نیرو و ظرفیت انها بکار گرفته شود تا امیدواری برای پابرجایی این شرکت ها ایجاد شود.ظرفیت های موازی وتکراری بوجود نیاید.
درانتها بایدحمایت هایی از اینها اقدام گردد و در جهت برطرفی مشکلاتی پیش روی آنها تلاش می شود.البته ظرفیت بوجودآمده باید خودرا با منطق وضوابط موجودانطباق بدهند.
کاربردهای غیرنظامی پهپادچطورارزیابی می شود
زین علی گفت: متاسفانه کاربرد غیر نظامی از پهپادها ضعیف است درحالی که موارد بسیاری برای استفاده ازاین ها وجود دارد. شایدفرهنگ استفاده از این ها رادر بخش غیرنظامی به خوبی جا نینداختیم.
بسیاری از جوانان مااز دانشگاه های مطرح جذب بخش هوا فضا می شوند. اگراین ها وارد بخش دیگر مثلا ساخت قطعات خودرو شوند بهتر کار خواهند کرد.
اگردربازه زمانی پروژه ای به دست آنها نرسد از این بخش خارج می شوند .پس از وزارت دفاع می خواهیم که برنامه های این چنینی را سریعتر اجرایی کنند.