وقتی فهمیدیم از خارج کمکی نیست با توکل شروع کردیم

به گزارش گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»، برنامه ثریا در بیست و دومین قسمت خود بار دیگر به سراغ دستاوردهای نیروی دریایی ارتش رفت تا با جزئیات بیشتری به ناوشکن ها و زیردریایی های ساخت داخل بپردازد.
فناوری زیردریایی ها از هواپیماهای جنگنده و موشک ها هم بالاتر است
در این برنامه امیر دریادار زمینی از فرماندهان نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در خصوص فناوریهای استفاده شده در ساخت زیردریاییها گفت: در ساخت زیر دریایی از پیشرفته ترین و پیچیده ترین تکنولوژیهای روز دنیا استفاده می شود و فناوری آنها از هواپیماهای جنگنده و موشک ها هم بالاتر است.
تعداد سامانههای مورد استفاده، شرایط اعماق دریا به گونه ای که در زیردریایی به ازای هر ده متر عمق یک کیلوگرم بر سانتی متر مربع افزایش فشار داریم و مقابله با اهداف دریایی و هوایی از جمله عوامل این پیچیدگی فناوری است.
به گفته این فرمانده نیروی دریایی علاوه بر 3 زیردریایی کلاس طارق که در دهه 70 خریداری شد ما توانستیم زیردریایی کلاس غدیر را بسازیم و تعمیرات اساسی سایر زیردریایی ها را نیز خودمان به عهده بگیریم.
ایران جز معدود کشورهای سازنده زیر دریایی
وی با اشاره به اینکه ایران در حال حاضر جزو معدود کشورهای دارای توانایی تعمیرات اساسی زیر دریایی است گفت عمده کشورهایی که خودشان زیردریایی را از کشورهای صاحب نام خریده اند برای تعمیرات، زیردریایی را به کشور سازنده ارسال می کنند.
همچنین در این برنامه امیردریادار غلامزاده فرمانده پروژه موج نیروی دریایی با اشاره به چگونگی شروع به ساخت ناوشکن جماران گفت: ساخت ناوشکن همیشه برای ما آرزو بوده است در سال 1376 در نمایشگاهی در بندر عباس مقام معظم رهبری تشریف آورده بودند و همانجا به ما گفتند شما چرا خودتان ناوشکن نمی سازید.
شروع به ساخت ناوشکنی کنید که قابلیت حمل موشک و بالگرد را داشته باشد و ما با اینکه برایمان باور کردنی نبود اما شروع به کار کردیم در حالی که دستمان هم از منابع ساخت کوتاه بود و دوستان سعی کردند از تمام ظرفیتهای موجود در کشور اعم از دانشگاهها، مراکز صنعتی و ... استفاده کنند، سازمانی به نام پروژه موج نیروی دریایی به وجود آمد و ناوشکن را به 29 قسمت تقسیم کردند و شروع به ساخت آن در مناطق مختلف ایران کردند و در بندر عباس مونتاژ کار صورت گرفت.
وی در پاسخ به این سوال که چرا مدت زمان ساخت طولانی شد گفت: یک کار بزرگ وقتی برای اولین بار می خواهد اجرا شود باید به یک سری عوامل از جمله اشرافیت به کار، جسارت در ریسک و خطرات و اعتماد به نفس را داشته باشد.
همچنین در کشور، تحریم ارتش زودتر از سایرین و از سال 57 شروع شده و این به سخت شدن کار میافزود.
وقتی فهمیدیم از سوی خارج هیچ کمکی نیست با توکل شروع کردیم
شاید یکی از دلایل طولانی بودن کار هم این بود که ما در چندسال پیش هنوز حس خودباوریمان به تکامل نرسیده بود و نیم نگاهی هم به خارج داشتیم اما وقتی فهمیدیم هیچ خبری نیست با توکل شروع کردیم.
همان زمانها هم نامه نگاری می شد خدمت مقام معظم رهبری و نواقص مطرح می شد و ایشان می فرمودند که نواقص را خودتان بسازید و ما در همان سالها قطعههایی ساختیم که خودمان هم باورمان نمی شد.
در زمان ساخت ناوشکن، به حداقلهای دنیا رسیده ایم
همچنین در برنامه ثریا مستندی زیبا از ساخت ناوشکن سهند پخش شد.
در این مستند امیر غلامزاده با بیان اینکه قیمت این ناوشکن در 5 سال قبل حدود 300 میلیون دلار بوده گفت ما با قیمتی به مراتب پایینتر آن را ساخته ایم.
در شروع ساخت سهند خیلیها می گفتند اغراق می کنید و نمی توانید در این زمان کوتاهی که می گویید بسازید اما اکنون بعد از گذشت یک سال قسمت عمده ای از کار ساخته شده است.
در این مستند به برخی خصوصیات دیگر ناو شکن سهند از جمله رادار گریزی، قابلیت تغیر زاویه برای پروانه ها و قابلیت نشست و برخاست بالگردهای بزرگتر و قدرت مانور بیشتر نسبت به ناوشکن جماران اشاره شد.
در این مستند مطرح شد که زمان ساخت پیش بینی شده برای این ناوشکن 2 تا 3 سال است که در دنیا نیز حداقل ساخت شناورهایی در این سطح 2 سال است و این در حالی است که چنین ناوهایی را مجموع 5 کشور صاحب فناوری می سازند ولی ما در داخل به تنهایی می سازیم.
در ادامه این برنامه امیر غلامزاده با بیان اینکه چون ما نظامی هستیم بسیاری از قابلیتها را نمی توانیم بگوییم گفت البته اینگونه نبوده که در ساخت ناوشکن همه تجهیزات و قطعاتی که ساختیم در دفعات اول جواب داده باشد، مثلا قطعه ای لازم بود بسازیم به طول 27 متر که تا به حال در کشور ساخته نشده بود، نه نوع آلیاژ آن را می دانستیم و نه خیلی از خصوصیات دیگرش را و ساخت این قطعه تبدیل به یک معضل شده بود .
به یکی از کارخانجات کشور گفتیم بسازند اما آنها می گفتند نمی شود اما با اصرار ما و شروع به کار آنها و با وجود چندین بار از بین رفتن مواد اولیه ولی بالاخره ساخته شد و خوب هم ساخته شد و به نظر ما در حال حاضر وقتی می شود ناوشکن و زیردریایی ساخت یعنی توانایی ساخت هر نوع شناوری وجود دارد.
در برنامه ثریا چندین مستند در خصوص زیر دریایی های جمهوری اسلامی از جمله کلاس طارق و غدیر به نمایش درآمد و برای اولین بار تصاویری از داخل اولین زیردریایی ساخت ایران در کلاس غدیر به نمایش درآمد.
گفتنی است برنامه ثریا کاری از گروه اجتماعی شبکه اول سیما می باشد که چهارشنبه شبها به صورت زنده از شبکه اول سیما پخش می گردد. پایگاه اطلاع رسانی این برنامه sorayatv.ir است که مستندها و اخبار برنامه در این پایگاه قابل مشاهده است.