به گزارش گروه فضای مجازی«خبرگزاری دانشجو»؛ سعید سهراب پور به مناسبت سالگرد تاسیس شورایعالی فضای مجازی صحبت هایی کرده است که در زیر مشاهده خواهید کرد.
1 - به نظر شما چه ضرورتهایی در کشور باعث شد که مقام معظم رهبری در سالی که اوج مسائل اقتصادی و تحریم ها بود ( در سال 1390) فرمان تشکیل شورای عالی مجازی را بدهند؟
البته ایشان قبلا راجع به جنگ نرم صحبت کرده بودند یعنی اینکه این موضوع جدیدی نیست اما این مسئله زمانی خیلی جدی تر شد که دشمن حملات سایبری بر علیه تاسیسات حیاتی ما را شروع نمود. مانند سازمان انرژی اتمی، وزارت نیرو و دیگر مکان های مهم. بالاخره در دنیا مساله جنگ سایبری یک واقعیت است. سیستم های بزرگ آی تی و سایبری، برای یک کشور از شاهرگ های حیاتی است که مختل نمودن آنها می تواند ضربات سنگینی به یک کشور وارد کند. حتی مختل کردن عملکردهای معمولی و روتین بانکی، می تواند باعث گرفتاری و دردسر مردم شود. و لذا از آنجا که جنگ نرم یک واقعیت است ما باید یک سازمان منسجمی را برای مقابله می داشتیم. البته همان زمان در هر جایی عزیزان متخصص ما تلاش، مقاومت و دفاع نمودند. اما بالاخره یک سیستم منسجم لازم و ضروری می نمود. همانطوری که در جنگ یک فرماندهی واحد لازم است در جنگ نرم نیز یک چنین فرماندهی و یک ستاد اصلی لازم و حیاتی است. که ایشان خوشبختانه فرمان تشکیل آن را دادند و انشاءالله که روز بروز منسجم تر و بهتر بتواند وظایف اصلی خودش را انجام دهد.
2 - جایگاه شورای عالی فضای مجازی به عنوان سومین شورای تحت نظر مستقیم رهبری را بعد از شورای عالی امنیت ملی و شورای عالی انقلاب فرهنگی، در پیشبرد اهداف شورای عالی فضای مجازی چگونه ارزیابی می نمایید؟
همانطور که فرمودید، این شوراها شوراهای مهم و حساسی هستند اول اینکه با امنیت ما در ارتباط هستند و دوم اینکه با مقوله های فرهنگ ما در ارتباط است. البته اعضای آنها اعضای برجسته ای هستند. و این مسئله که این سه شورا زیر نظر مستقیم رهبر معظم انقلاب است، حساسیت و اهمیت زیاد اهداف آنها را می رساند. و قطعا در هماهنگی آنها موثر می باشد. که به موفقیت ما در مبارزه با جنگی که درگیر آن هستیم کمک شایانی می نماید.
3 - مهمترین وظایف شورای عالی فضای مجازی را در پیشبرد اهداف انقلاب اسلامی در این حوزه به لحاظ زیر ساختی و فرهنگی چگونه ارزیابی می کنید؟
زمانی که تهدیدهایی متوجه کشور می شود، دفاع اهمیت بیشتری می یابد. اگرچه که دفاع همیشه امری مهم است. اما در جنگ این مسئله جزء اولویت های اصلی و اول کشور قرار می گیرد. در حال حاضر هم می دانیم که ما چه رسمی و چه غیر رسمی مورد تهدید دشمنان خود هستیم. این شورا می تواند با در نظر گرفتن زیرساخت های مناسب در مقوله دفاع بسیاری از موفقیت های لازم را در زمینه های سایبری به همراه داشته باشد و امروزه که فرهنگ، سیاست و اقتصاد ما مورد هجمه های سایبری دشمن است و دشمن از طرق مختلف – چه طراحی سایت های مختلف و چه مختل نمودن سیستم هاب ارتباطی کشور - سعی در زدن ضربات مختلف بر پیکره نظام ما را دارد، تجمیع ستادها و پایگاه های رصد کننده این مسئله، تحت عنوان شورای عالی فضای مجازی نه تنها قدرت دفاع را چندین برابر می سازد بلکه لزوم یک فرماندهی قوی، عملیات دفاع را با برنامه ریزی دقیقتر و بهتری به پیش می برد.
4 - با توجه به نقش محوری در حکم مقام معظم رهبری برای تشکیل شورای عالی فضای مجازی، فعالیت دستگاه های مرتبط با حوزه فضای مجازی و فناوری اطلاعات و ارتباطات، بعد از ابلاغ این حکم با قبل از این حکم، چه تفاوت هایی باید داشته باشد؟
هر دستگاهی با توجه به وظایفی که برای او در نظر گرفته شده است تا حدی با فضای مجازی در ارتباط است. که قبلا این مقوله را در قالب وظیفه خود تعریف می نمود. اما اینک با وجود شورایی منسجم و مختص این مسئله، ما دیگر نباید شاهد جزیره ای کار کردن دستگاه ها باشیم که بدون توجه به نظر و تصمیم این شورا عمل نمایند. هماهنگی هر چه بیشتر دستگاه ها با تصمیمات و فعالیت های شورا، او را در انجام بهتر ماموریت هایش کمک می کند. البته که بنده فکر می کنم با توجه به ضرورت این حکم و مهم بودن آن از جانب رهبر معظم انقلاب، بر اهمیت آن از سوی دستگاهها برای هماهنگی و مراوده با این شورا می افزاید.
5 - نقش مجلس در جهت پیشبرد منویات مقام معظم رهبری در تشکیل شورای عالی فضای مجازی را چگونه ارزیابی می کنید؟
مجلس که اصولا نقش وضع قوانین را دارد و به این نقش شناخته می شود. در جهت تقویت این شورا هر نوع قانونی لازم باشد که احتمال آن بسیار است، مجلس باید آن را جزء اولویت های اصلی خود قرار دهد و در نوبتی که برای وضع قوانین قائل است، ضرورت های قانونی این شورا را به دلیل اهمیت و نو بودن و حیاتی بودن آن بیشتر مد نظر قرار دهد. معمولا شورایی که در ابتدای راه است برای میزان فعالیت ها و مراوده های خود با دیگر دستگاه ها نیازمند قانون و مقررات جدید است که مجلس با همفکری و همیاری خود در این مسئله می تواند بسیاری از مشکلات قانونی این شورا را حل نماید.
6 - جایگاه و ظرفیت فضای مجازی به عنوان یک رسانه در مقایسه با رسانه های سنتی مانند رادیو و تلویزیون را چگونه ارزیابی می کنید؟ و اینکه این رسانه های نوعی چه ظرفیت های جدیدی برای گسترش ارزش های انقلاب اسلامی می توانند داشته باشند؟
در دنیای امروز اهمیت زیادی پیدا کرده است. امروزه دیگر تمام مردم متکی به این رسانه خاص و نوین هستند. مرتبا مراجعه آنها برای خدمات مختلف به رسانه زیاد است. و به نوعی با زندگی افراد جامعه ما آمیخته شده است. خصوصا نخبگان و قشر تحصیل کرده ما که بیشتر موارد تحصیلی و تحقیقاتی خود را از این طریق انجام می دهد. اگر چه که اهمیت رسانه های سنتی مانند رادیو و تلویزیون همچنان پابرجاست اما به اندازه این رسانه کارایی ندارد. همواره تکنولوژی در خدمت بشر بوده است و باید آن را در جهت رسیدن سعادت انسان به کار برد. استفاده از رسانه های نوین در ترویج افکار و ارزشهای اسلامی می تواند به عنوان روشی نوین در استفاده از تکنولوژی برای انسان باشد. الان خود حوزه های علمیه نیز بر روی این رسانه تأکید و سرمایه گزاری می کنند که قبلا اینگونه نبود و این یک مسئله جدیدی است. امروز کلیه سازمان های فرهنگی بر روی این مسئله سرمایه گزاری می کنند و به تأثیر آن واقفند. حتی خود رسانه های سنتی مثل روزنامه ها و حتی شبکه های تلویزیونی هم به بیشترین نحو از آن استفاده می کنند. و با آن درگیر هستند. در واقع این رسانه نوین، تجمیعی از امکانات همه رسانه های سنتی است. و همانطور که دشمنان به وسیله آن ارزشهای ما را هدف قرار گرفته اند ما هم می توانیم از آن در جهت نشر ارزشهای اسلام و انقلاب کمک بگیریم.
7 - با توجه به خط مقدم مقابله با هجوم نرم دشمن در فضای مجازی، در حال حاضر شورای عالی مجازی در تقویت فعالان دغدغه مند به عنوان یک عقبه سرمایه ای - چه به صورت انفرادی و یا در قالب شرکت ها و موسسات- چه فعالیت هایی را باید انجام دهد؟
اگر اینها بازوان و تقویت کننده های شورا در وظایف خود هستند که به طور طبیعی باید از آنها حمایت کند. خوب البته کمک برخی سازمان و شرکت ها در راستای وظایف آنهاست. اما به هر حال حمایت می تواند به صورت معنوی و مادی باشد. به طور مثال و به عنوان سطحی ترین حالت می توان در قابل یک جشن و یا مراسمی آنها را مورد تشویق و حمایت قرار داد. به هر حال باید بدانیم که هر چه که فعالیها و اهداف انقلاب جنبه مردمی در نظام ما داشته باشد قطعا قدرت آن چندین برابر خواهد شد. البته ساماندهی درست و منظم هم بسیار در موفقیت موثر است. اما نباید حمایت و پشتیبانی مردم و دلسوزان در این زمینه را در نظر نداشت.
در انتها اگر صحبتی با نخبگان و مسئولین حوزه فضای مجازی دارید بفرمایید.
خوب بسیاری از عزیزان به احتمال قوی در این شورا و سازمان از شاگردان و همکاران ما هستند و این مقوله بسیار طبیعی است ما هم برای آنها آرزوی موفقیت می کنیم. تنها بدانند که کار و وظیفه آنها به شدت حساس و مهم است و روز بروز به تلاششان افزوده شود و انشاءالله که این تلاش ها باعث استحکام و پایداری و محکم شدن پایه های نظام شود.