به گزارش خبرنگار دین و اندیشه «خبرگزاری دانشجو»؛ برنامه راه سوم سه شنبه گذشته با حضور علیرضا قزوه شاعر، نویسنده و مدیر مرکز تحقیقات زبان فارسی دهلی نو و سید محمدرضا دربندی معاون بین المللی بنیاد سعدی برگزار و در این برنامه به موضوع «چگونگی حفظ و حراست نام آوران فرهنگ و ادب ایران زمین» پرداخته شد.
قزوه با اشاره به اینکه ایرانی ها بعد از انقلاب اسلامی تاکید به گسترش زبان فارسی دارند و از تهدیدها صیانت می کنند گفت: زبان شیرین فارسی ریشه در زبان های گذشته دارد که تمدن 6 هزار ساله ایران را ساخته و هیچگاه انقطاع میان زمان، زبان و تمدن وجود نداشته است. در قرون 3 و 4 ادب فارسی، شعر و عرفان ظهور یافت و هم زمان با آن زبان علم پدید آمد.
مدیر مرکز تحقیقات زبان فارسی دهلی نو در ادامه افزود: زبان فارسی در سه کشور افغانستان، تاجیکستان و ایران زبان رسمی محسوب می شود؛ باید به زبان معیار رسید تا مانند گذشته از فکر، علم و تمدن ها پاسداری شود.
قزوه بیان کرد: در وضعیت داخلی کشور تهدیدات زیادی نسبت به زبان فارسی مشاهده می شود که یکی از بزرگترین و مهمترین تهدیدات «صدا و سیما» است که با آموزش برخی از لغات بیگانه، فرهنگ سازی می کند و مجریان در صحبت کردن باید« وزن »را رعایت کنند.
دربندی با تاکید بر اینکه امروزه دیپلماسی رسمی به تنهایی نتیجه بخش نیست بیان کرد: زبان فارسی یکی از محورهایی است که به عنوان مکمل دیپلماسی عمومی و رسمی کارایی دارد.
معاون بین المللی بنیاد سعدی با اشاره به اینکه گسترش زبان فارسی امر مهمی است توضیح داد: امروزه در سراسر جهان اجازه معرفی ایران اسلامی کمتر داده میشود اما هنگامی که از زبان فارسی سخن به میان می آید به علت علاقه مندی اکثر مردم می توان به راحتی زبان فارسی را گسترش داد.
وی با تاکید بر اینکه امروزه «ایران هراسی» موضوع مهمی است تصریح کرد: هزاران سال قبل از میلاد مسیح، خانمهای ایرانی دستبند به دست می کردند در حالی که 80 سال پیش در غرب حمام وجود نداشت و کفش مردان و زنان با یکدیگر تفاوتی نمیکرد.
دربندی در پاسخ به اینکه عملکرد حوزه گسترش زبان فارسی تاکنون چگونه بوده است گفت: مخاطبان زبان فارسی در خارج از کشور 5 گروه هستند که در 220 دانشگاه مهم دنیا رشته زبان و ادبیات فارسی از مقطع کارشناسی تا دکتری تدریس می شود .
وی در ادامه مطلب فوق یادآور شد: در مصر 15 شهر دپارتمان زبان فارسی دارند و در سوریه 1500 دانشجوی زبان و ادبیات فارسی وجود دارد و برخی دانشگاه ها رشته های مرتبط ارائه می دهند و هر دانشجو باید 20 واحد زبان فارسی را بگذراند.
به گفته دربندی، در 20 سفارتخانه، کلاسهای آموزش زبان فارسی برگزار می شود و در دبیرستان های 5 کشور جهان دانش آموزان علاوه بر زبان انگلیسی می توانند به انتخاب خود زبان فارسی را نیز آموزش ببینند.
معاون بین المللی بنیاد سعدی افزود: فعالیت برون مرزی برای گسترش زبان فارسی با عنوان بنیاد سعدی متمرکز شده و تا کنون بیش از 40 استاد در دانشگاه های خارج از کشور تدریس می کنند.
دربندی یادآور شد: در سراسر جهان به میزان تقاضا، عرضه امکانات وجود نداشته در حالی که میزان تقاضای آموزش زبان فارسی در سراسر دنیا رو به فزونی می رود این مسئله خود ایراد بزرگی است.
معاون بین المللی بنیاد سعدی در پایان خاطرنشان کرد: اگرچه زبان فارسی توسط صاحبانش مورد توجه قرار نمی گیرد، اما در سراسر جهان مردمانی هستند که برای آموزش آن هزینه و زمان صرف می کنند.
برنامه گفتگو محور راه سوم که پیگیری مطالبات رهبر معظم انقلاب در حوزه های فرهنگی و اجتماعی را بر عهده دارد هرهفته دوشنبه ها ساعت 19 از شبکه دو به صورت زنده پخش میشود.