یک دانشجوی سال پنجم رشته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج) جایگاه احکام اسلامی در آموزش علوم پزشکی را یکی از بارزترین ضعف های حوزه سلامت دانست.
عبدالکریم مباشرجنت در گفت و گو با خبرنگار علمی«خبرگزاری دانشجو»، با بیان مطلب فوق تصریح کرد: متاسفانه به دلیل آموزش های خاص پزشکی و اختلاط دانشجویان هر دوجنس باعث می شود بسیاری از حریم های نانوشته از بین برود، به نظر می رسد این مورد به عنوان یکی از جدی ترین مطالبات باید در این حوزه پیگیری شود، این کار از تفکیک دختران و پسران از بخش های بیمارستانی شروع می شود و تا جداسازی کامل بیمارستان ها ادامه دارد.
تفکیک جنسیتی دانشگاه ها ضروری است
وی افزود: کپی برداری صرف از شیوه آموزش غربی و برخی توجیهات ناموجه و مهمتر از همه بی توجهی مسئولان از مهمترین علت های ضعف در اجرای این مهم است.
مباشر جنت یاد آور شد: تفکیک جنسیتی دانشگاه ها به ویژه در رشته های پزشکی امری ضروری است.
وی در باره اجرای شعار «پیشگیری بهتر از درمان » اظهار داشت: این شعار یک وجه فرهنگی دارد و یک وجه عملیاتی که در وجهه فرهنگی باید فرهنگ سازی در قالب های مختلف به صورت مستقیم و غیر مستقیم در دستور کار قرار گیرد، مثال بارز این عرصه سیاست کنترل جمعیت بود، که از فرهنگ سازی مستقیم مثل بنرها و پیام های تبلیغاتی و برنامه های توجیهی تا عرصه های غیر مستقیم مثل تعداد فرزندان کم خانواده در سریال های تلویزیونی تولیدی و نشان دادن مصیبت اجتماعی در خانواده های پر جمعیت وغیره به شمار می رود.
این دانشجوی رشته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی بقیة الله (عج) ادامه داد: در وجه عملیاتی نیز باید گفت این شعار ملزوماتی دارد که باید به همت دولت فراهم شود تا فرهنگ سازی به صورت موثر اثرات خود را نشان دهد، به نظر می رسد توجه به برنامه کنترل جمعیتی الگوی مناسبی برای این حوزه باشد.
مباشر جنت اتفاقات رخ داده در سال گذشته راعامل توجه جدی تر به نظام سلامت دانست و گفت: افزایش بی سابقه قیمت دارو و در پاره ای از موارد کمبود داروهای خاص و افزایش سرسام آور قیمت های تمام شده خدمات پزشکی از مشکلات اساسی سال گذشته این حوزه بودند.
وی در این باره تصریح کرد: ساختار نظام سلامت ما دچار اشکالات متعدد و جدی بوده و هست و این مشکلات زمانی که در معرض سنگ محک مشکلات ناشی از تحریم ها قرار گرفت بیش از پیش خود را نمایان کرد،همچنین حمایت نکردن همه جانبه دولت از حوزه سلامت و درمان و متاسفانه ضعف مدیریت در این حوزه بود که باعث پدید آمدن وضعیت فعلی در سطح کشور شد.
این دانشجوی رشته علوم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی بقیة الله (عج ) ضمن انتقاد از عملکرد مرضیه وحید دستجردی، وزیر اسبق بهداشت، گفت: نمره عملکرد ایشان در وزارت بهداشت بنا به دلایل متعدد چندان خوب نبود ولی عزل وی در ماه های پایانی دولت هم اتفاق مبارکی نبود.
غفلت رسانه ها از تولیدات پزشکی
وی به عزم ملی در خودکفایی تولیدی در تولید دارو و تجهیزات پزشکی در سال گذشته را از نظر رسانه مغفول دانست و گفت: تولید تعداد بالایی از داروهای حساس نوترکیب، رادیوداروها، تجهیزات حساس و موثر در کنار برنامه ریزی برای خودکفایی کامل در آن نیز از نکات مثبت حوزه سلامت در سال گذشته بود.
دولت با اختصاص بودجه کافی نظام سلامت حمایت کند
مباشرجنت یادآور شد:عزم جدی دولت در حمایت از نظام سلامت با اختصاص بودجه کافی به این امر در بودجه سالیانه و به تبع آن افزایش کیفیت خدمات ارائه شده در بخش دولتی و در نهایت توان رقابت بخش دولتی با بخش خصوصی در حوزه سلامت مهمترین مساله ای است که باید مورد توجه قرار گیرد.
وی تاکید کرد: باید به نقش بیمه ها و ضرورت گسترش توانایی آنها در حمایت از مردم نیز توجه بیشتری کرد.
مراجعه بیماران به تهران و شهرهای بزرگ نشان دهنده بی عدالتی در سلامت است
این دانشجوی رشته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی بقیة الله (عج) در ادامه گفت: جایگاه عدالت در نظام سلامت کشور وضعیت مناسبی ندارد، مشاهده حجم عظیمی از مردم که برای دریافت خدمات بهتر به تهران و سایر مراکز شهرهای بزرگ مراجعه می کنند نشان می دهد در توزیع عادلانه خدمات موفق نبوده ایم، پرداخت 70 تا 80 درصد هزینه های درمانی هم از جیب خود مردم نشانگر این است که در حمایت از مردم هم موفق نبوده ایم.
وی افزود: بیان این مسائل نافی تلاش های انجام شده نیست ولی در هر صورت انتظارات از این حوزه بیشتر بود.
مباشر جنت در ادامه گفت: نبودن عزم جدی در تحقق عدالت و تعریف حوزه سلامت به عنوان مسئله ای درجه دوم از عامل های مهم در تحقق نیافتن عدالت در سلامت هستند.
وی به حضور دانشجویان در عرصه مطالبه گری عدالت در نظام سلامت اشاره کرد و گفت: حضور موثر و مدون دانشجویان و طرح مطالبات به صورت کارشناسی اثرات مطلوبی دارد ولی فضای فعلی به اصطلاح مطالبه، با توجه به بازخوردهایی که مشاهده می شود چندان موثر به نظر نمی رسد و اگر روند فعلی یعنی حاکمیت فضای احساسی به جای فضای عقلانی ادامه پیدا کند چندان به آن نباید دل بست.
این دانشجوی رشته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی بقیة الله (عج) علت حضور ضعیف دانشجویان را نوپا بودن دانست و افزود: البته نکته مهمی هم در این میان وجود دارد و ایجاد نشدن هیاهوی بیجای رسانه ای دلیلی بر حضور ضعیف نیست و شاید امروز در سطح دانشگاه ها دانشجویان توانمندی هستند که مطالباتی جدی و نه صرفا رسانه ای در باب سلامت داشته باشند.
وی ادامه داد: مطالبه جدی زمانی شکل می گیرد که عزم جدی وجود داشته باشد؛ عزم جدی شرط لازم است و کافی نیست، برای شکل گیری مطالبه در کنار عزم جدی باید مطالعات علمی عمیق و پرحجمی انجام شود و نتایج به صورت مستمر جمع آوری و تحلیل شود، در صورت لزوم کار پژوهشی برای ارزیابی برخی نتایج انجام گیرد و در نهایت، موارد جمع بندی شده و سپس به افراد صاحب نظر ارائه شود و پس از دریافت اصلاحات، نسخه نهایی به عنوان مطالبه به صورت جدی پی گیری شود، این اقدام زمان بر ولی ارزشمند و دارای وزن است و منجر به نتایج ملموس می شود.
مباشرجنت با بیان اینکه تفکیک پزشکان بخش دولتی و خصوصی ضروری و ریشه ای است، اظهار داشت: در این قانون دولت مکلف شده است که تعرفه پرداختی را به میزان واقعی افزایش دهد و پس از آن میان بخش خصوصی و دولتی تفکیک ایجاد کند، اما دولت توان بار مالی اجرایی آن را ندارد، اما متاسفانه در جامعه به گونه ای القا شده که گویی پزشکان مانع این جدایی هستند! که این ظلم در حق پزشکان است.
عملکرد مثبت سازمان نظام پزشکی
این دانشجوی رشته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی بقیة الله (عج) درباره عملکرد سازمان نظام پزشکی گفت: علی رغم مشکلات،عملکرد این سازمان مثبت بوده است که بر این مدعا نیز شواهد متعددی وجود دارد، متاسفانه سعی می شود، کم کاری ها و مشکلات سایر بخش ها مثل دولت و مجلس به زمین نظام پزشکی انداخته شود در حالی که نظام پزشکی همیشه در هماهنگی کامل با دولت و مجلس بوده است و حتی گاهی دیده می شود اتهاماتی به اعضای آن وارد می شود که فضا را به نفع بخش خصوصی رقم می زنند، این به هیچ وجه مساله درستی نیست، اکثریت اعضای نظام پزشکی با هر تفکر سیاسی، از افراد صادق و با دغدغه بوده اند که همواره اولویت سلامت مردم را در نظر داشته اند و از طرف دیگر با جلب اعتماد جامعه پزشکی تواسته اند پلی قابل اعتماد بین مردم، دولت، مجلس و جامعه پزشکی ایجاد کنند.
وی درمورد واگذاری اختیارات حاکمیتی به تشکل های صنفی گفت: دراین باره به شخصه مخالفم، مگر در مواردی که کار این صنف بسیار تخصصی باشد و از طرف دیگر نفوذ بالایی در جامعه هدفش داشته باشد که در این صورت می توان با محدودیت هایی برخی مسائل را به آنها واگذار کرد، اما در مورد نظام پزشکی به نظر می رسد این مسئله اجتناب ناپذیر باشد.