گروه دین و اندیشه «خبرگزاری دانشجو»- فاطمه مقدمی؛ زمانی که قرار است زندگی افراد اخلاقی باشد، باید اخلاق بر تمام شئون زندگی اعم از فردی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی حاکم گردد؛ بدان معنا که نمیتوان در برخی از ابعاد زندگی به رعایت اخلاق ملتزم بود، اما در بخش دیگری اخلاق را زیر پا گذاشت.
ارزش های اخلاقی نقش بسزایی در حیطه سیاست دارند؛ چرا که ماهیت سیاست و رقابت در آن با قدرت طلبی و حذف رقیب گره خورده است، در نتیجه آسیب پذیری اخلاق در این عرصه بیشتر نمود دارد. رعایت کردن اخلاق در عرصه رقابت سیاسی باعث تفاهم، تساهل و احترام به یکدیگر میشود و بیتوجهی به آن نه تنها باعث فرصت طلبی و دیکتاتوری می گردد، بلکه سبب سلب حقوق دیگران و رواج ناامنی روانی در جامعه می شود.
بنابراین رعایت اخلاق را می توان الفبای حضور در عرصه رقابت سیاسی دانست؛ از همین جهت تهمت زدن، ترور شخصیت و عدم احترام به موقعیت های فردی و اجتماعی اشخاص از مصادیق بد اخلاقی های سیاسی است که در عرصه رقابت در جهت کسب مناصب حکومتی از رقیبان سیاسی سر می زند.
همچنین ترور شخصیت و عدم احترام به دیگر رقیبان را می توان از مصادیق خشونت در حیطه رقابت سیاسی دانست، البته از نوع رفتار فیزیکی نیست، بلکه کلامی است. این رفتار به دلیل ظاهر پنهانی که دارد، بدون عکسالعملهای وسیع مردمی، بیشتر رواج پیدا میکند و حتی از تاثیرگذاری پر قدرتی برخوردار است.
در نتیجه می توان گفت در قبال بد اخلاقی های سیاسی که در زمان انتخابات در میان رقیبان سیاسی به وجود می آید، مردم نقش اساسی و پر رنگی در کم رنگ کردن و کنترل این بد اخلاقی دارند؛ بدان معنا بسیاری از تهمت ها و برچسب های سیاسی که از طرف احزاب یا کاندیداها مطرح می شود با دهان به دهان شدن شیوع پیدا می کند و سبب جوسازی علیه یک تفکر یا حزب سیاسی می شود.
بهترین و مناسب ترین راهکار برای مقابله با این جریان آن است که در وهله اول خود ما عامل پخش کننده شایعات و اکاذیب نباشیم، دوم آن که با برخوردی معقول و مدبرانه در پس هر ادعایی که مطرح می شود، از کلمه چرا استفاده کنیم؛ چرا این ادعا را میکنی؟ دلیل تو برای این ادعا چیست؟
زمانی که ملت و مردم ما در پس هر حرف و ادعایی که در جامعه رواج پیدا می کند، خواستار دلیل و مدرک باشند، بسیاری از اکاذیب یا رواج پیدا نمی کند و یا در نطفه خفه می شود.
در بسیاری از مواقع در زمان انتخابات درباره بستگان و خانواده کاندیداها، گذشته آنان یا وضعیت اقتصادی آنها داستان ها و حکایت هایی را می شنویم که با اندکی دقت و مستندگرایی می توان به پوچ بودن آن پی برد.
رفتار مدبرانه و همراه با تعقل گرایی مردم در زمان انتخابات نقش اساسی و پر رنگی در کم کردن خشونت سیاسی در میان جامعه دارد.