به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، با آغاز ماه مبارک رمضان بسیاری از کسانی که به صورت عدت روزانه چندین نخ سیگار مصرف میکنند، با این سوال مواجه میشوند که آیا سیگار روزه را باطل میکند یا نه؟ با این حال در شرایطی که بیشتر مراجع تقلید معتقدند که سیگار روزه را باطل میکند اما انتشار برخی از اخبار نه چندان درست در برخی از سایتهای اطلاع رسانی عدهای را دچار تناقض کرده است.
در حال حاضر بر اساس آمارها 25 درصد جمعیت ایران سیگار میکشند! بسیاری از این افراد در ماه رمضان، مدعی هستند که مراجع تقلید کشیدن سیگار را سبب باطل شدن روزه نمیدانند! این افراد برای اینکه بتوانند برای سیگار کشیدن خود در این ماه بهانه شرعی بتراشند، به هر ریسمانی چنگ میاندازند. برخیشان معتقدند که دود سیگار به حلقشان نمیرسد، برخی با اشاره به اینکه سیگار جزو خوراکیها نیست، سیگارکشی خود را توجیه میکنند و برخی دیگر هم عادت و حتی سرد درد خود را عاملی برای سیگار کشیدن قلمداد میکنند.
مراجع چه نظری در این ارتباط دارند
از آنجا که برای آگاهی از باید و نبایدهای احکام دینی، باید به مراجع تقلید رجوع کرد، پاسخ این سؤال را که آیا سیگار کشیدن روزه را باطل میکند یا نه، در رسالهها و استفتائات این علمای دینی جستوجو کردیم. در این رابطه، در پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری در بخش استفتائات جدید و در پاسخ به سؤال آیا کسى که معتاد به سیگار است و باید در روز حتماً چند سیگار بکشد، مىتواند روزه بگیرد و روزه او صحیح است؟ آمده است: «بنابر احتیاط واجب روزهدار باید از دودهاى انواع دخانیات خوددارى کند و در صورت اضطرار وجوب روزه ساقط نیست».
آیتالله العظمی صافی گلپایگانی در استفتایی در پاسخ به سؤال کشیدن سیگار و استعمال قلیان آیا مبطل روزه هست، اظهار کرده است: «بنابر احتیاط واجب، روزهدار نباید دود سیگار یا قلیان را به حلق برساند» و در پاسخ به این پرسش که «آیا کشیدن سیگار، به صورتی که دود آن را فرو نبرند، روزه را باطل مىکند؟» تأکید دارد: «اگر دود آن را فرو نبرند روزه را باطل نمىکند، ولى تظاهر به آن در این صورت، مناسب نیست و به احترام ماه مبارک ترک شود».
در رساله آیتالله حسین وحید خراسانی نیز آمده است: «بنابر احتیاط واجب، سیگار روزه را باطل میکند ولی اگر کسی این کار را انجام داد واجب است در بقیه روز از مفطرات (چیزهایی که روزه را باطل میکند) پرهیز کند و قضا و کفاره بنابر احتیاط بر او واجب میشود.» مرحوم آیتالله محمدتقی بهجت نیز کشیدن سیگار حتی در حالت عادی را حرام میداند. آیتالله ناصر مکارم شیرازی نیز در رساله خود، احتیاط واجب را این دانستهاند که روزهدار از کشیدن سیگار و تنباکو و سایر دخانیات پرهیز کند و بخار غلیظ نیز به حلق نرساند.
یکی از بهانههای سیگاریها برای سیگار کشیدن در ماه مبارک رمضان این است که میگویند دود را وارد حلقشان نمیکنند. اما آیتالله نوری همدانی در خصوص این افراد گفتهاست: «این افراد تنها توجیهی برای خود ساختهاند و سیگار کشیدن از مبطلات روزه است.» این مرجع شیعی همچنین درباره این موضوع که آیا روزه فردی که درکنار کسی که در حال استعمال دخانیات است نشسته باشد باطل میشود یا نه، حکم داده است: «اگر دود وارد حلق روزهدار نشود، روزه وی صحیح است.» آیتالله جعفر سبحانی نیز در خصوص نشستن روزهدار کنار فرد سیگاری، تصریح کردهاست که اگر دود به حلق روزهدار راه نیابد، روزه وی صحیح خواهد بود.
سیگارکشی در رمضان ایرادی ندارد!
در شرایطی که بسیاری از مراجع معتقدند که سیگار روزه را باطل میکند اما در کمال تعجب برخی سایتهای اطلاعرسانی با انتشار نظری متفاوت، نوعی دوگانگی و شک را در میان مردم به وجود آوردهاند. در این سایتها و در بخش «پاسخ به پرسشهای دینی» در پاسخ به این پرسش که آیا استشمام دود سیگار روزه را باطل میکند، نوشته شده است: «دود سیگار اگر غلیظ باشد و انسان آن را فرو ببرد، روزه باطل میشود اما اگر غلیظ نباشد، اشکالی ایجاد نمیکند!» البته در این سایتها روشن نشده است که میزان غلظت دود با چه دستگاهی قابل اندازهگیری است.
منبع: تهران پرس