به گزارش گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»، سرطان معده شایع ترین سرطان در جهان و ایران است و در مردان دو برابر بیشتر از زنان دیده می شود. آمارهای جهانی نیز حاکی از آن است که سرطان معده در کشورهای توسعه یافته درحال کاهش است و برعکس در کشورهای در حال رشد روند رو به افزایشی را دارد.
درایران بیشترین فراوانی این بیماری در مناطق شمالی کشور مشاهده شده است. براساس گزارش های تایید شده تحقیقات پزشکی رژیم غذایی بیش از 50 درصد در بروز این نوع سرطان موثر است.
عادات غذایی ایرانیها مصرف غذاهای شور و ترشیجات است که از عوامل خطر ثابت شده برای ابتلا به سرطان معده هستند.
محققان علوم تغذیه می گویند: مصرف 6-4 گرم نمک در غذای روزانه، خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش می دهد و کسانی که روزانه 15-12 گرم نمک مصرف می کنند، خطر ابتلای آنها به سرطان چندین برابر می شود. علاوه بر استفاده بی رویه از نمک، مصرف غذاهای سرخ کردنی ، دودی ، آجیل شور ، خیار شور ،ماهی شور ، نوشیدن چای داغ و مصرف زیاد ترشی ها نیز می تواند از عوامل ابتلا به سرطان معده باشد.
مطالعات نشان می دهند که علاوه بر مصرف نمک، کشیدن سیگار، مصرف الکل، افراط در مصرف غذاهای فرآیند شده، کنسروها و همچنین استفاده ناکافی از میوه ها و سبزیجات خطر بروز سرطان معده را افزایش می دهند.
ارتباط بین تغذیه و سرطان معده
مهدی اخبارده فوق تخصص تحقیقات بزشکی بالینی در مورد ارتباط تغدیه و سرطان معده به خبرنگار ایرنا گفت: مصرف زیاد ترشیجات از مهمترین عوامل ابتلا به سرطان معده است، زیرا این مواد غذایی به علت داشتن نمک زیاد و ارتباط این نوع نمک ها با نیتروزامین ها به عنوان عوامل زمینه ساز سرطان مطرح هستند.
به گفته وی مصرف سیر بدلیل داشتن ماده آلیسین و ویتامین c با دوزmg 1000 می تواند نقش محافظتی در جلوگیری از تبدیل نیترات ها به نیتروزامین ها داشته باشد. نیتریت ها در غذاهای مانده وفست فودها به وفور بافت می شود .
اخبارده همچنین گفت: مصرف غذاهای کپک زده شده به ویژه کپک های نوع سیاه که اکثرا در لابلای نان ها وغذاهای مانده وجود دارد نیز به علت آزاد کردن موادی بنام آفلاتوکسین می تواند تاثیر منفی درسلسله ساختمان ژنها و سرطانی شدن آنها داشته باشد.
عضو مرکز تحقیقات بالینی واشنگتن هشدار داد: مصرف الکل نیز به علت خاصیت استرس اکسیدانه ریسک ابتلا به سرطان معده را بالا می برد.
وی در مورد عوامل دیگر افزایش دهنده خطر بروز این بیماری گفت: تاثیر گوشت قرمز در ایجاد تومور به علت داشتن نیتریت ها وروغن های اشباع شده از نوع ترانس از دیگر عواملی است که منجر به سرطان معده می شود.
اخبارده از چای سبز وغذاهای حاوی بتاکاروتن و روغن های غیر اشباع به عنوان عوامل پیشگیری دهنده و بعضا درمان کننده این بیماری نام برد.
فوق تخصص تحقیقات بزشکی بالینی گفت: تحقیقات تازه نشان داده است که مصرف زنجبیل، زردچوبه و دارچین در تخفیف مشکلات بیماران سرطانی موثر است. این مواد به دلیل خاصیت ضد متازتازی که دارد مورد توجه محققان هستند.
وی ادامه داد: رژیم غذایی نامتعادل به تنهایی می تواند یکی از فاکتورهای مهم در ابتلا افراد به سرطان باشد.
اخباره ادامه داد: داشتن رژیم غذایی مناسب نه تنها باعث جلوگیری از ابتلا به این سرطان می شود بلکه باعث جلوگیری از ایجاد سرطان در ارتباط با فاکتورهای غیر تغذیه ای ایجادکننده این بیماری مانند فاکتورهای مصرف سیگار، مرور سن زندگی در محیطهای آلوده به فلزات سنگین و درمان زخم معده مستعد تبدیل به تومور نیز می شود .
فوق تخصص تحقیقات بزشکی بالینی افزود: نگه داشتن سطح سیستم ایمنی بدن در سطح بسیار بالا از طریق تغذیه صحیح در جلوگیری از تبدیل شدن سلول ها به سلول های سرطانی و همچنین درمان مکمل این بیماری با توجه به کاهش عملکرد شیمیایی سلول های سرطانی درکنار وجود سیستم ایمنی قدرتمند بدن حاصل از تغذیه مناسب وکاملا حرفه ای می تواند درطی درمان این بیماری بسیار موثر واقع شود.