به گزارش به گزارش خبرنگار آزاد اندیشی «خبرگزاری دانشجو»، همایش ملی فقه هسته ای با حضور تنی چند از علما و اندیشمندان صبح امروز در سازمان انرژی اتمی آغاز به کار کرد. در این همایش دو روزه که به همت پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، مرکز فقهی ائمه اطهار و سازمان انرژی اتمی برگزار شد،علی اکبر صالحی، رییس سازمان انرژی اتمی به ایراد سخنانی پرداخت.
صالحی در ابتدای سخنان خود گفت: با نگاهی به آموزه های قرآن کریم و تعالیم اهل بیت، گنجینه ای از نکات حکمت آموز پیش روی ماست که این میراث میتواند راهگشای حل مشکلات بشری و جلوگیری از گسترش دامنه رقابت های تسلیحاتی باشد. در فرازهایی از آیات قرآن کریم مطالبی در ارتباط با نحوه مواجهه انسان با طبیعت به روشنی بیان شده است. مثلا در آیه 205 سوره بقره آمده است: هنگامی که باز می گردد می کوشد در زمین فساد کند و خدا خواهان فساد نیست. از منظر اندیشه اسلامی طبیعت تجلی محبوب ازلی است و در کلیت از قداست برخوردار است و آدمیان را نرسد که در تخریب آن بکوشند. همچنین در آیه 151 سوره انعام می فرماید: نفسی که خدا محترم شمرده و کشتن آن را حرام دانسته نمی توان کشت مگر آن که احقاق حقی موجب آن گردد. این آیات اصول و نقشه راهی برای امت اسلامی است تا از ظلم در حق خود و دیگران برحذر باشد.
رییس سازمان انرژی اتمی با اشاره به فقهای تشیع و نقش آنها در این مسیر تصریح کرد: کارنامه فقهای مجاهد شیعه سرشار از موشکافی در تدوین سازوکاری برای تنظیم معادلات در حیات است. این میراث مرهون مجاهدت عالمانی است که جان خود را در طبق اخلاص نهادند. تدوین قواعد فقهی مانند قاعده لاضرر و لا ضرار سازوکار قانونی مستحکمی است که از الهام غیبی و سیره نبوی سرچشمه گرفته است. ظهور چهره هایی مانند شیخ طوسی و شیخ انصاری و سایر علما با فکر عمیق خود میراثی را پیش روی ما گذاشتند که در تدوین اصول فقهی راهنمای انسان معاصر شده است.
صالحی با بیان این مطلب که با ظهور محی الدین زمان، امام خمینی، تفکر شیعه وارد مرحله جدیدی شد ابراز داشت: در این دوره در حوزه حقوق بین الملل و حقوق بشر دوره جدیدی آغاز شد و ایشان با دم مسیحایی خود روحی تازه در کالبد امت اسلامی دمید و باعث شد در پرتو اندیشه های علمی و معنوی ایشان قاعده مصلحت در فقه شیعه مورد توجه قرار گیرد و زمینه ای به وجود آید تا دیگر قواعد فقهی در پرتو آن واکاوی گردد. اما برخی در فهم این قاعده به خطا رفتند و فکر کردند بنا بر اصل مصلحت هیچ مانع شرعی و فقهی در برابر اصحاب قدرت قرار ندارد.
رییس سازمان انرژی اتمی اظهار داشت: غربی ها نیز می پندارند همانند رسم رایج در روابط بین الملل، در اسلام هم هدف وسیله را توجیه می کند اما مفهوم مصلحت از دیدگاه مغرب زمین به مفهوم دارای فایده بودن با هدفی خاص است در حالی که در اندیشه دینی این مفهوم معادل منفعت و خیر فردی و عمومی است. البته قرابت هایی بین این دو وجود دارد اما تفکیک ظریفی نیز بین این دو هست. در دیدگاه فرهنگ غربی، مصلحت تامین منافع شخصی و حزبی بدون توجه به آثار آن بر دیگران است اما در اندیشه اسلامی خبر همگان و مصالح تمام جامعه بشری هدف غایی می باشد.
وی در ادامه گفت: قواعد فقهی در پرتو مصلحت به گونه ای تفسیر می شوند تا در خدمت منافع کلان انسان ها باشند. از این منظر رهبر انقلاب فتوای تاریخی خود را صادر کردند و از این طریق رویکرد حاکم بر ذهن و اندیشه طرف های مقابل را به چالش کشیدند. در این راستا حرمت تخریب منابع حیاتی آبی و جنگلی و حرمت فساد در زمین نیز در حوزه حرمت سلاح های کشتار جمعی امتداد می یابد. صدور فتوای تاریخی رهبر انقلاب مبنی بر حرمت تولید، انباشت و به کار گیری سلاح های اتمی از جوهر متون دینی ما استنباط شده و بیانگر رویکرد جهانشمول اسلام است و از چنبره مصلحت انیشی های مرسوم بیرون می باشد. این فتوا می تواند به عنوان سندی معتبر و در جایگاهی هم تراز با میثاق های جهانی مورد توجه قرار گیرد.
صالحی با اشاره به نظر امام مبنی بر جایز نبودن مقابله به مثل با حملات شیمیایی عراق اظهار داشت: اگر امام استفاده از تسلیحات شیمیایی را جایز ندانستند امروز فرزند معنوی ایشان حکم حرمت استفاده از تسلیحات اتمی را صادر نمودند. در دور جدید مذاکرات 1+5 رهبر انقلاب از شیوه کشورمان با عنوان نرمش قهرمانانه نام بردند اما برخی از درک نکته نهفته در این کلام ایشان که فرمودند «به فضل خدا ایران در اوج اقتدار است و نتیجه هر چه باشد به خیر و صلاح ایران خواهد بود» غافل ماندند. در صلح حدیبیه نیز آیه انا فتحنا لک فتحا مبینا نازل شد و خداوند به رسول بشارت فتح را دادند اما برخی در منش پیامبر احساس سازش کردند اما در نهایت ابرها به یک سو رفت و خورشید اسلام بر سراسر جهان تابید.
رییس سازمان انرژی اتمی خاطرنشان کرد: کشور ما در جایگاه یکی از بزرگترین کشورهای جهان اسلام بر آن است تا همگام با بهره گیری از علوم نوین در راستای توسعه فناوری صلح آمیز هسته ای تلاش کند و مصمم هستیم با تعامل سازنده با کشورهای دیگر جایگاه شایسته خود را تثبیت نماییم. سازمان انرژی اتمی به رغم اعمال تبعیض های ناروا با حفظ سیاست مستقل ایران توانسته در چارچوب تعهدات بین المللی در راه گسترش فناوری هسته ای گام بردارد. انتظار می رود نگرانی های موجود موتفع شود و جهانیان برکنار از ترس و بیم در مورد عدم تعادل قوا در عرصه بین المللی از فناوری هسته ای برخوردار شوند. تلاش برای دستیابی به این مقصود وظیفه کسانی است که به جهانی عاری از سلاح های کشتار جمعی می اندیشند.