پژوهشگران طرح ملی شبکه رادارهای پدافند هوایی کشور در صدد توسعه فناوریهای مورد نیاز این طرح چون شبیهساز اهداف رادارهای تصویربردار و آنتن جمع شونده برای رادار تصویربردار فضا پایه هستند.
علیرضا خیاطیان، مجری طرح ملی شبکه رادارهای پدافند هوایی کشور در گفتوگو با خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، با اشاره به جزئیات طرح کلان ملی «جامع ایجاد و توسعه فناوریهای مورد نیاز برای تجهیز و بروزرسانی شبکه رادارهای پدافند هوایی کشور» گفت: این طرح در خرداد سال 91 در شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری (عتف) برای مقابله با تهدیدات دشمن تصویب شد.
وی به اهمیت تولیدات بومی در حوزه شبکه رادار پدافند غیرعامل اشاره کرد و افزود: با بومی سازی فناوریهای مورد نیاز در این زمینه میتوانیم رادارهایی برای حفاظت از تجهیزات زمین پایه، هواپایه و سایر موارد مورد نیاز در این زمینه را در کشور تولید کنیم.
خیاطیان با بیان اینکه دستگاه سفارش دهنده این طرح ملی شرکت صنایع الکترونیک شیراز به نمایندگی از صاایران است، ادامه داد: این طرح با محوریت دانشگاه شیراز و با همکاری دانشگاههای صنعتی شیراز و صنعتی شریف در حال اجراست؛ ضمن آنکه بخشهایی از این طرح به دانشگاههای صنعتی اصفهان و صنعتی امیرکبیر واگذار شده است.
اعتباراتی که اختصاص داده نشد
مجری طرح کلان توسعه فناوریهای مورد نیاز برای شبکه رادارهای پدافند هوایی کشور با اشاره به پیشرفت سه درصدی این طرح یادآور شد: از 160 میلیارد تومان اختصاص داده شده به این طرح، تا کنون سه میلیارد و 500 میلیون تومان آن تامین شده که این مبلغ به 17 زیر پروژه با پیشرفت 50 تا 70 درصدی اختصاص یافته است.
خیاطیان زمان اجرای این طرح را 10 ساله ذکر نمود و ابراز امیدواری کرد که شورای عتف اعتبارات لازم را برای این طرح فراهم کند تا کشور از وابستگی فناوری مورد نیاز در این زمینه بینیاز شود.
اعتبارات اختصاص داده شده به طرح ملی شبکه رادار در سالهای 91 و 92
ردیف
نام دانشگاه
مرحله اول بودجه اختصاص داده شده در سال 91
مرحله دوم اعتبارات سال 92
1
دانشگاه شیراز
10 میلیارد ریال
1.5 میلیارد ریال
2
دانشگاه صنعتی شیراز
4.5 میلیارد ریال
1 میلیارد ریال
3
دانشگاه صنعتی شریف
5 میلیارد ریال
-
فناوریهای مورد نیاز
این محقق به بیان فناوریهای مورد نیاز برای توسعه شبکه رادار پرداخت و اضافه کرد: برای توسعه و بروزرسانی شبکه رادارهای پدافند هوایی کشور نیاز به فناوریهایی چون طراحی و ساخت شبیه ساز اهداف رادارهای تصویر بردار برای تست های کارخانهای و میدانی، ساخت آنتن جمع شونده برای رادار تصویر بردار فضا پایه، طراحی و تجهیز آزمایشگاه پردازش سیگنال ها و جنگ الکترونیک، طراحی و ساخت رادوم سیستم های راداری، طراحی مفهومی شبکه راداری بر پایه رادارهای شبکه ای، طراحی سیستمی رادارهای نویزی، تجهیز آزمایشگاه تصویربرداری ماکرو ویو، ساخت سازه های کامپوزیتی سیستم های راداری و ساخت رادار دهانه مصنوعی است.
به گفته وی توسعه این فناوریها به تخصیص اعتبارات نیاز دارد.
اقدامات انجام شده برای بومی سازی فناوری
وی درباره اقدامات انجام شده برای اجرای این طرح ملی خاطرنشان کرد: تهیه اسنادی برای تقسیم کار پروژه میان دستگاههای مجری، نقشه راه پروژه، شناسنامه طرح و ابعاد پروژه مهمترین اقدامات در دست اجراست.
وضعیت ایران در میان سایر کشورها
خیاطیان به وضعیت کشور در زمینه بروزرسانی شبکه رادارهای پدافند هوایی کشور اشاره کرد و گفت: کشور ما دارای سابقه 20 ساله در حوزه رادارهاست که خوشبختانه در خاورمیانه دارای رتبه اول هستیم و در میان کشورهای همسایه، بجز کشورهای شمالی حرف اول را میزنیم.