به همت مهندسان گروه صنعتی مپنا که روز گذشته مقام معظم رهبری از آن بازدید کردند، امروزه نام ایران جز 6 کشور تولید کننده توربینهای گازی قرار دارد ضمن آنکه امکان احداث نیروگاه با برند ایرانی فراهم شده است.
به گزارش خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو» نیروگاههای برق مجموعهای از تأسیسات صنعتی است که از آن برای تولید انرژی الکتریکی استفاده میشود. وظیفه اصلی یک نیروگاه تبدیل انرژی شیمیایی، هستهای و پتانسیل گرانشی به انرژی الکتریکی است که این امر با استفاده توربینها میسر میشود. توربینها موتوری چرخنده هستند که میتواند از یک سیال، انرژی تولید کند.
با همت محققان کشور هماکنون صنعت برق کشور در نقطهای قرار دارد که از لحاظ تکنولوژی و زیرساختی به خودکفایی رسیده به گونهای که ایران جز 6 کشور سازنده توربینهای گازی در جهان است.
این رشد و بالندگی امروز ایران مرهون تلاشهای جهادگرانی است که پس از جنگ تحمیلی درصدد سازندگی کشور برآمدند و موجب شد تا امروز ایران در قلههای رفیع علم و فناوری قرار گیرد.
این جهادگران در سنگر علم و دانش گامهایی را در جهت رفع تحریمها و رفع وابستگی کشور به شرق و غرب برداشتهاند و این امر موجب شد تا در سالهای اخیر نام ایران در بیشتر حوزههای فناوری در میان کشورهای مطرح دنیا قرار گیرد.
یکی از شرکتهای دانش بنیانی که در این عرصه گام برداشته است، مجموعه صنعتی مپنا است که روز گذشته مقام معظم رهبری در آستانه روز کارگر با حضور در آن از نمایشگاه توانمندیهای متخصصان، کارشناسان و کارگران این گروه صنعتی در زمینههای طراحی و ساخت صنایع نیروگاهی، نفت، گاز، پتروشیمی و صنایع ریلی بازدید کردند.
در این نمایشگاه توانمندیهای متخصصان و کارشناسان مپنا در خصوص ساخت و نصب توربینها و نیروگاههای بادی، ساخت انواع بویلرهای صنعتی، ساخت و تعمیر توربینها و ژنراتورها، ساخت کمپرسورهای صنعتی، ساخت سیستمهای کنترل، ساخت قطعات چاههای نفت و پمپهای آنها، ساخت دکلهای دریایی، طراحی تولید آب شیرین از آب دریا، طراحی و ساخت لوکوموتیو، و احداث و توسعه و تعمیرات ریلی و روند تحقیق و توسعه در مپنا عرضه شده بود.
مجموعه صنعتی مپنا، شرکت خدمات مهندسی، صنعتی و بنگاه اقتصادی ایرانی است که در زمینه سرمایهگذاری، مدیریت، ساخت و اجرای پروژههای نیروگاهی، صنایع نفت و گاز و نیز حمل و نقل ریلی، فعالیت دارد.
این شرکت تاکنون 85 درصد از ظرفیت نصب شده شبکه برق کشور با بیش از 56 هزار مگا وات و به ارزش قراردادی بالغ بر 30 میلیارد دلار را مهندسی، تامین کالا و تجهیزات، احداث یا سرمایهگذاری کرده است.
با توجه به نیاز روزافزون کشور به انرژی الکتریکی و عدم تولید توربین و تجهیزات جانبی آن در ایران، شرکت مهندسی و ساخت توربین مپنا در سال 1371 تاسیس شد.
این شرکت طراحی و ساخت توربینهای بزرگ گازی را از اواخر سال 1380 در دستور کار خود قرار داد و تاکنون این شرکت با ثبت، تولید و تحویل بیش از 180 واحد توربینهای گاز و بخار نیروگاهی به بازارهای ایران و منطقه خاورمیانه به عنوان یک بازیگر بینالمللی در صنعت توربین مطرح شده است.
بررسی کارنامه گروه مپنا
از آغاز تأسیس این شرکت، گروه مپنا اجرای حدود 100 پروژه به ارزش بیش از 30 میلیارد یورو را در کارنامه خود ثبت کرده، علاوه بر آن 60 محصول گوناگون و 85 نوع خدمات مختلف را به مشتریان خود عرضه کرده است.
مپنا، از سال 1386 وارد فعالیت در زمینه پروژههای نفت و گاز شد و در پروژههای حفاری چاههای نفت در خشکی و پروژه تبدیل گاز به برق به نام پروژه میدان گازی فروز Bدر محل 45 کیلومتری جنوب شرقی جزیره کیش واقع در خلیج فارس مشارکت داشته است.
فعالیت مپنا در صنعت نیرو
صنعت نیرو اولین حوزه فعالیت گروه مپنا است که بخش عمده ساختار سازمانی گروه به آن اختصاص یافته است. مپنا با بیش از 56 هزار مگاوات، پروژههای نیروگاهی خاتمه یافته، در دست اجرا و آتی خود، در تأمین حدود 90 درصد از ظرفیت نصب شده نیروگاههای کشور مشارکت فعال داشته است.
از سوی دیگر گروه مپنا به عنوان سرمایه گذار پروژههای نیروگاهی خصوصی، هم اکنون چندین پروژه خصوصی را در چارچوب روشهای ساخت، بهرهبرداری و واگذاری، تملیک و بهرهبرداری با ظرفیت حدود 7 هزار مگاوات و ارزش بیش از 2.5 میلیارد یورو در دست اقدام دارد.
همچنین گروه مپنا تنها سازنده کلیه تجهیزات اصلی نیروگاههای حرارتی، از جمله توربینهای گازی و بخاری، تجهیزات جانبی توربین، پره توربین، ژنراتور، بویلرهای بازیاب حرارتی، بویلرهای معمولی و تجهیزات جانبی آنها تحت لیسانس شرکتهای معتبر جهانی در ایران است.
در خرداد ماه سال گدشنه این گروه با آغاز احداث کارخانه تولید پره توربین بادی، فعالیت در عرصه انرژیهای تجدیدپذیر را رسما آغاز کرد.
این شرکت با توسعه فعالیتهای خود دو پروژه بزرگ نیروگاهی در کشور عراق اجرایی کرده است که نیروگاه نجف اشرف که از سوی مهندسان توانمندی این شرکت اجرایی شده بود به بهره برداری رسید.
احاداث دو نیروگاه در عمان، مذاکره برای احداث دو بلوک نیروگاه سیکل ترکیبی در لبنان، اقدام برای ساخت و راهاندازی نیروگاه در کشورهای امارات و قطر و احداث 4 نیروگاه در سوریه از پروژههای اجرا شده یا در دست اجرای این گروه مهندسی است.
اولین نیروگاه بزرگی که ایران در نزدیکی دمشق راهاندازی کرده که 98 درصد پیشرفت فیزیکی داشته، نیروگاه «تشرین» است. ای نیروگاه 480 مگاواتی دارای دو واحد گازی و یک واحد بخار است که واحدهای گازی آن سنکرون (وارد مدار) شده و واحد بخار آن نیز بزودی راهاندازی خواهد شد.
صنایع نفت و گاز
ایران با دارا بودن رتبه دوم به لحاظ دارا بودن ذخایر نفت و گاز جهان یکی از بازیگران کلیدی این عرصه است و از سوی دیگر نعت نفت و گاز مهمترین صنعت در حوزه تأمین انرژی جهانی محسوب میشود.
از این رو مهندسان کشور با تحقیقاتی که در این حوزه انجام دادند موجب شد تا ایران همواره در صدر بزرگترین شرکتهای جهان در این حوزه قرار گیرد به گونهای که اینک از میان 10 شرکت اول جهان به لحاظ گردش مالی، 8 شرکت در زمینه نفت و گاز مشغول به فعالیت هستند.
در این راستا گروه مپنا در حال حاضر نه تنها در زمینه تولید تجهیزات اصلی صنعت نفت و گاز نظیر توربوکمپرسورهای خطوط لوله انتقال گاز فعال است، بلکه در اجرای پروژههای مختلف نظیر توسعه میادین، حفاری در خشکی و دریا، واحدهای فرایندی میاندستی و پاییندستی، تأسیسات جانبی و یوتیلیتی و ساخت مخازن نیز فعالیتی چشمگیر دارد.
حمل و نقل ریلی
حمل و نقل ریلی باعث تقویت هر چه سریعتر بخشهای مختلف اقتصادی کشورها میشود و با دارا بودن قابلیتهایی چون حمل انبوه، صرفه جویی در مصرف انرژی، ایمنی بیشتر و کمترین سهم در آلودگی محیط زیست مزایای نسبی در مقایسه با سایر انواع حمل و نقل جادهای، هوایی و دریایی دارد که همزمان با پیشرفت سریع فناوری، دستیابی به سرعتهای بالا و کنترل شده را نیز میسر میسازد.
به همین علت افزایش سهم حمل ونقل ریلی به عنوان یک حمل ونقل ایمن و مطمئن موجب شده است که امروزه نظر دولت به این نوع حمل و نقل معطوف شود.
در این زمینه نیز گروه مپنا نیز تلاشهایی در زمینه حمل و نقل ریلی داشته است که از آن جمله میتوان به ساخت لوکوموتیوهای باری و مسافری و تجهیزات و قطعات جانبی آنها نظیر سامانه ترمز و با همکاری تنگاتنگ با شرکتهای معتبر بینالمللی و اجرای پروژههای حمل و نقل ریلی اشاره کرد.