به گزارش گروه فضای مجازی« خبرگزاری دانشجو»، ابراهیم ایراندوست با 57 سال سن و کوله باری از تجارب گوناگون، در پی احیای سنت تغذیه ایرانیان است. او معتقد است: ناباروری در ایران ارتباط تنگاتنگی با تغذیه افراد دارد و با تئوری هایی که مطرح می کند به تبیین این موضوع می پردازد.
ایراندوست کسب و کار خود را بر غذای سنتی ایرانی و گیاهان دارویی بنا کرده و اولین فروشگاه مواد ارگانیک در ایران را تاسیس کرده است و بیش از 100 نفر در کنار او صاحب کار شدهاند. وی آینده صنعت غذایی را از آن غذای ارگانیک می داند و هر روزها صدها نفر به فروشگاه او مراجعه می کنند و برای معالجه بیماری های خود، مواد غذایی ارگانیک تهیه می کنند. تکیه او بر این سخن ابن سیناست: غذای شما دوای شما و دوای شما غذای شماست.
آقای ایراندوست چه شد که به سراغ این کار آمدید؟
10سال در کار صادرات مواد غذایی بودم. یکی از لوکس ترین و شیک ترین صنایع غذایی را در بندرانزلی- کیلومتر 14 جاده آستارا، در سال 72 یعنی 18 سال پیش با برند نمونه احداث کردم. خرما، گلاب و شیرینی و میوه با برند نمونه به عمان، قطر و آلمان صادر می کردم. کارخانه نمونه با 5 هزار متر زیربنا مورد تایید سازمان جهانی غذا یعنی فائو بود.
به دلیل اینکه در ایران از تولید حمایت نمی شود، گرفتار قرض و ورشکستگی شدم. در همه جای دنیا تولید را مقدس می شمارند، چون معتقدند که تولیدکنندگان، کارآفرین هستند و خلق ثروت میکنند. کارخانه من در حالی متلاشی شد که 80 پرسنل داشتم. بعد از ورشکستگی و حدودا از 10 سال پیش، در میدان بهارستان مجموعه ای را تاسیس کردم که غذاهای سالمی مثل آش و حلیم بادمجان عرضه می کرد.
خوشبختانه این کار با استقبال مردم روبه رو شد. ما آش را که از سفره ایرانی ها حذف شده است، آن هم آش جو با بیش از 25 خاصیت، با گوشت گوسفند و شتر به مردم عرضه کردیم. برای گسترش کار، این فروشگاه را راه اندازی کردیم. با انتقال به جای جدید به دانشگاه ها دسترسی پیدا کردیم و با مشورت و مشاوره با چند پزشک، به کارمان صورت علمی دادیم.
مصرف مواد غیر ارگانیک چه پیامدهایی داشت که باعث شما این فروشگاه را بدین منظور راه اندازی کنید؟
سمومی که برای دفع آفات به میوهها و سبزیجات می زنند، به صورت غیرمستقیم وارد بدن میشود. نتیجه اش این است که در حال حاضر کودکان عینک ته استکانی می زنند، دچار صرع میشوند و نارسایی مغزی دارند. رشد سلول ها طبیعی نیست و هزینه های هنگفتی نیز باید بابت مسائل پزشکی آنها خرج شود. در 3 نسل گذشته، زن و مرد ایرانی نه عینک می زدند و نه سمعک. دو، سه دهه پیش تابلوی مرکز سنجش تراکم استخوان در ایران وجود نداشت، چون ایرانیان غذای سالم می خوردند، ولی حالا همه چیز تغییر کرده است. آلودگی هوا را شخص نمیتواند تغییر دهد، اما می تواند در مورد غذای خود تصمیم بگیرد. ایرانی ها باید به این درک برسند که اصلاح الگوی تغذیه، سلامتی آنها را در پی دارد؛ چراکه برای خراب کردن فرهنگ یک جامعه تنها کافی است که الگوی مصرف غذایی آنها را خراب کنید.
شما بحث تغییر الگوی مصرف غذایی را مطرح کردید؛ کمی در این خصوص توضیح دهید و اینکه به نظر شما این تغییر در الگوی تغذیه ای تا چه اندازه در جامعه ایرانی رخنه کرده است؟
متاسفانه در جامعه کنونی اینطور به مردم القا شده است که پایبندی به آداب و عادات کهن، نشانه واپس گرایی و تحجر است و باید از همه این عادت ها فاصله بگیرند و از الگوها و عادت های غذایی غرب استفاده کنند و متاسفانه با ورود دستور غذاهای غربی به سفره ایرانی؛ آوار و پس لرزه های زلزله سهمگینی که هر روز شاهد بروز صدها بیماری لاعلاجی که حتی اطفال یکی دو ساله را نیز به خود مبتلا ساخته را شاهد هستیم و این موضوع، روی ناباروری ها نیز تاثیر فراوانی دارد و به اعتقاد من اکثر ناباروری های امروز به تغذیه افراد بستگی دارد.
شما به بحث تغییر در الگوی تغذیه ای و تاثیر آن بر ناباروری اشاره کردید. مگر در گذشته الگوی تغذیه ای ایرانیان چگونه بوده است که افزایش باروری را به همراه داشته است؟
در گذشته نه چندان دور، استفاده از غذاهای گرم در همه سفره ها دیده می شد و مواد غذایی گرم مثل: خرما مهمان همیشگی سفره غذای ایرانی بود و مصرف غذای گرم بر افزایش باروری تاثیر می گذاشت، تا جایی که شاهد بودیم در مناطق جنوب شرقی کشور مثل: سیستان و بلوچستان زاد و ولد بیشتر بود. به علاوه اینکه، خانم ها اکثرا خانه دار بودند و با برنامه ریزی نسبت به تهیه غذاهای غنی اقدام می کردند و غذاهایی مناسب با مزاج خود را مصرف می کردند.
در واقع، اغلب غذاهایشان با طبع گرم بود و غذاهای غیر فریزری استفاده می کردند و کشک و سبزیجات و مواد آلی و فیبر در راس مصارف غذایی بود. بعدها این مواد غذایی تغییر کرد و فست فودها جای آبگوشت و آش و کله جوش و تاس کباب و اشکنه را گرفت. حتی همینطور که الان می بینید، بیشتر ایرانی ها از گوشت گاو و مرغ که سرد است استفاده می کنند و خبری از استفاده گوشت شتر در سفره های ایرانی نیست. این مرغ ها همه هورمونی هستند و آسیب های زیادی به همراه دارند.
از سوی دیگر، نوشابه به یکی از محبوب ترین نوشیدنی ها تبدیل شده است در حالی که قبلا شربت هایی مثل: سکنجبین مصرف می شد که گرم بود و باعث می شد رحم زنان گرم نگه داشته شود. حتی مصرف ماء الشعیر را به خاطر درمان بیماری های کلیوی سفارش می کنند، در حالی که این نوشیدنی عوارض زیادی بر باروری زنان و به خصوص مردان دارد.
چه عوارضی؟
ماء الشعیر تقطیر عصاره جوانه جو است و به علت سردی و رطوبتی که در جو وجود دارد و ماده ای به نام رازک که به آن اضافه شده، باعث می شود که هورمون استروژن زنانه در مردان افزایش پیدا کند که این موضوع می تواند عامل بزرگی در کاهش اسپرم در مردان باشد، اما شما می بینید که اکنون پسران جوان ما یا مردان تازه ازدواج کرده مان، به راحتی به مصرف این نوشیدنی مبادرت می ورزند. از سوی دیگر، مصرف این نوشیدنی باعث می شود که عادت ماهیانه زنان نظم خود را از دست بدهد و رحم و تخمدان آن ها سرد شود و قابلیت فرزند داشتن را از دست بدهند و از سوی دیگر، توانایی جنسی شان را هم از دست بدهند که این موضوع به افزایش طلاق هم دامن می زند.
آقای ایراندوست طبق آمار در حال حاضر نرخ ناباروری در ایران 20 درصد است و به گفته شما با اصلاح تغذیه می توان این آمار را کنترل کرد. شما چه توصیه های تغذیه دیگری دراین زمینه دارید؟
ما باید از غذاهای گرم که در اسلام هم توصیه شده استفاده کنیم. تا جایی که امکان دارد از مصرف گوشت پرهیز کنیم و از مصرف بی رویه برنج و ماست و انواع سس ها که باعث سردی اندام تناسلی و کل بدن می شود، جلوگیری کنیم. ببنید؛ مصرف غذاهای سرد اسید را در خون افزایش می دهد و این امرسبب به هم ریختگی هورمون های بدن می شود و ناباروری را افزایش می دهد.
توصیه من این است که برای درمان ناباروری ابتدا بر اساس طبع و مزاج زوجین بدنتان را سم زدایی کنید و الگوی تغذیه ای خود را به سمت غذاهای گرم تغییر دهید، البته یکی از مسایل دیگری که امروزه تغییر کرده، شاغل شدن زنان است که باعث شده مصرف غذاهای فریز شده افزایش پیدا کند و روی باروری کودکان و زن و شوهر تاثیر بگذارد. مثلا: شما می بینید که برخی زنان شاغل، غذای یک هفته خود را جمعه ها آماده می کنند و در فریزر می گذارند و اینگونه اعضای خانواده از خوردن غذای سالم محروم می شوند. پس باید این الگوی اشتباه نیز تغییر کند و مطمئن باشید با تغییر این الگوهای تغذیه ای، باروری در ایران افزایش پیدا خواهد کرد.
در مورد محصولاتی که در فروشگاه خود دارید، توضیح می دهید؟
بیش از 100 قلم گیاه دارویی بومی ایران، سمنوی سنتی، گوشت شتر، گوشت شتر مرغ، برنج قهوه ای ارگانیک، گوشت کبک، بلدرچین و گنجشک، غاز، خروس رنگی ایرانی، قرقاول، مرغ شاخدار، انواع نوشیدنی های مفید ایرانی مثل: پونه زعفرانی و بهارنارنج، انواع عرقی جات سنتی، دوغ شتر، شکلات خرما، سس خرما و… تاکید ما بر سالم بودن مواد و ارگانیک بودن آنهاست. خواص بسیاری از محصولات را بر در و دیوار فروشگاه نصب کرده ایم تا مشتری با آگاهی خرید کند. این مواد علاوه بر خاصیت غذایی، خواص دارویی دارند و بر اساس سخن «غذای شما دوای شماست و دوای شما غذای شماست» تهیه می شوند.
منبع: فرهنگ نیوز